Spetsbergen – isbjörnar och arktiska äventyr (Torsdag - Tisdag)

Denna äventyrsresa på MS Nordstjernen är den ultimata upplevelsen av Svalbard. Du bor en natt i land och resten av tiden tillbringar du till sjöss längs Spetsbergens västkust. Utforska det särpräglade landskapet med glaciärer, fjordar och den magnifika arktiska floran och faunan. Och har vi tur får vi kanske se Arktis konung: isbjörnen.

 • Missa inte chansen att få se isbjörn
 • Korsa 80:e breddgraden, gå i land och utforska den arktiska vildmarken på nära håll
 • Upplev midnattssolen och Svalbard i ständigt dagsljus (t.o.m. 23 augusti)
 • Följ med på expedition ombord på anrika MS Nordstjernen
Översikt

Tidsplan och resrutt

Det här är en expedition som styrs av elementen och vår slutliga resplan avgörs alltid av rådande väder- och vindförhållanden. Säkerheten är högsta prioritet och kaptenen bestämmer den exakta rutten under resans gång. Därför är resplanen bara en indikation på vad du får uppleva men det är också det som gör varje expedition med Hurtigruten så unik.

Utresa Maj - September 2019

Avresa från Longyearbyen
Översikt

Spetsbergen är kronan i Norges arktiska landskap, en ö formad av vind, hav, is och snö. Det nordliga läget där det kalla Ishavet möter den ljummare Golfströmmen skapar en unik biologisk miljö.

Longyearbyen och Barentsburg

De fascinerande samhällena på Spetsbergen har vart och ett sin egen speciella atmosfär. Men en sak har de gemensamt och det är den råa och genuina pionjäranda som är grunden för deras existens. Ditt äventyr startar i Longyearbyen, det norska samhälle som ofta kallas Svalbards huvudstad. Här hittar du hela det utbud som en modern småstad kan erbjuda – plus det spektakulära arktiska landskapet. Longyearbyens historia har en rik gruvtradition och spår av de första gruväventyren syns överallt. I det ryska samhället Barentsburg får du möjlighet att besöka Pomormuseet (tillval) och se en fartfylld föreställning med traditionella ryska förtecken. Sedan styr vi ut genom Isfjorden med kurs norrut längs Prins Karls Forland.

Korsa 80° nord

Vi går in i Magdalenefjorden och Spetsbergens nordvästra hörn. Här går vi i land med en av våra småbåtar och möter ett spännande kulturarv med en valfångststation från 1500-talet. Moffen är en liten ö långt norrut, ovanför 80:e breddgraden. Här samlas valross i stora mängder och om vind- och isförhållandena är gynnsamma ska vi försöka ta oss ända hit.

Dramatiska fjordar och Ny-Ålesund

Woodfjorden och Liefdefjorden är stora fjordar längs Spetsbergens norra kust. Här finner vi ett dramatiskt och varierat landskap, alltifrån vidsträckta slätter till slocknade vulkaner och jordens nordligaste varma källa. När vi sedan styr mot Monacoglaciären får vi kanske se en isbjörn på jakt efter säl eller fågelägg om turen står oss bi. Kongsfjorden är den största fjorden på Spetsbergens nordvästkust. Här skiftar landskapet mellan karg tundra och höga fjälltoppar med storslagna glaciärer som kalvar direkt ut i havet – en verkligt spektakulär syn – och längst in i fjorden hittar du den majestätiska Kongsbreen (Kungsglaciären). På 78º 55’ N ligger Ny-Ålesund, ett av jordens nordligaste samhällen med åretruntboende. Det var tidigare ett gruvsamhälle men är numera ett avancerat arktiskt forskningscentrum. Flera länder har sina egna nationella forskningsstationer här och på somrarna är aktiviteten hög. På vägen tillbaka till Longyearbyen går vi in i Svalbards största fjordsystem med fascinerande U-formade dalar som slipats ut i fjällen av de enorma glaciärer som täckte området för tiotusen år sedan.


Hurtigrutens grand old lady

Upplev detta säregna naturskådespel från anrika MS Nordstjernen, ett fartyg med mycket karaktär och ett nostalgiskt skimmer över sig. Hon byggdes för Hurtigruten redan 1956 men har nu renoverats och moderniserats. Hennes klassiska träinredning i kombination med modernare bekvämligheter ombord skapar en alldeles unik atmosfär. Eftersom MS Nordstjernen är ett litet fartyg kan hon ta oss med till de mer svårtillgängliga pärlorna längs Svalbards vackra kuster. Bered dig på en exceptionell resa som blir ett minne för livet.

Äventyret kommer hela tiden att kryddas av spännande utflykter i land så att du kommer tätt inpå den arktiska naturen och spåren efter gångna tiders valfångare och deras kultur.

Dag 1
Longyearbyen_Natalia_Davidovich_shutterstock_130174376_Day-2.jpg
Foto: Natalia Davidovich Foto
CoalMiners_lokaler©Jarle Hagen_1200x600.jpg
Foto: Jarle Hagen Foto

Kolbrytningens historia och arktisk natur

Longyearbyen

Ditt äventyr börjar med en övernattning i unika Longyearbyen. Den arktiska miljön är ytterst påtaglig men samhället är också förvånansvärt kosmopolitiskt med konstgallerier, pubar, restauranger med långa vinlistor, butiker och ett litet köpcenter. Longyearbyen kallas ofta för motgiftet mot det moderna livets stress och är ett populärt resmål för äventyrare.

Arvet från de första gruvarbetarna syns överallt. När den första kolgruvan öppnades på 1930-talet bodde gruvarbetarna i usla tvåvåningsbaracker som nätt och jämnt var möjliga att överleva i. När andra världskriget härjade i Europa stacks området som kallades Nybyen i brand, men efter kriget flyttade gruvarbetarna tillbaka och in i återuppbyggda baracker. De har nu totalrenoverats och erbjuder våra resenärer ett boende med hög komfort. Om du vill kan du bo här i kolgruvearbetarnas baracker som ligger ungefär två kilometer utanför stadens centrum, en fin promenad i vackra omgivningar.

Eller också kan du välja Radisson Blu Polar Hotel (vid bokning av resa i hyttkategori A, I, J och N) som ligger mitt i Longyearbyen, världens nordligaste hotell med full service. Hotellet stod färdigt 1995, och från ditt bord på Restaurant Nansen får du en makalös panoramavy mot majestätiska Hiorthfjellet. Här kan du också njuta av en välsmakande arktisk meny och vinlistan är lång.

Dag 2
Barentsburg_A0004905.jpg
Barentsburg-Svalbard©Arnau Ferrer_1200x600.jpg
Foto: Arnau Ferrer Foto

Upptäck två mycket olika samhällen

Longyearbyen och Barentsburg

Efter frukost är du välkommen på en guidad tur genom norska Longyearbyen med besök på Svalbards museum och Camp Barentz. Detta fantastiska museum är verkligen värt ett besök och här får du mycket bakgrundsinformation om allt du kommer att få uppleva under vår expedition. Sedan är det dags att gå ombord och påbörja äventyrsresan med MS Nordstjernen. Vi styr söderut genom Isfjorden tills vi når den ryska byn Barentsburg. Denna gruvstad har tillhört Ryssland sedan 1932 och här bor fortfarande 500 människor. Se den exotiska samlingen av gamla ryska fynd och föremål och den ryska arkitekturen, följ med på en traditionell rysk föreställning eller insup den äkta ryska atmosfären på den lokala puben. 

Dag 3
Magdalenefjorden_HRT_105.jpg
Foto: Dominic Barrington Foto

Chans att få se isbjörn

Woodfjorden, Liefdefjorden, Moffen och 80° nord

Det här området kallas lokalt för ”Nordvästra hörnet”. Denna rika och varierade miljö med öar, fjordar och stränder har lockat upptäckare sedan lång tid tillbaka, och i Magdalenefjorden hittar du ett rikt kulturarv med en valfångsstation från 1500-talet. Här finns också ett gravfält där valfångare som omkom under den första ”oljeruschen” ligger begravda. Vi ankommer tidigt på morgonen och gör expeditionens första landstigning för att utforska denna underbara arktiska vildmark, och i Magdalenefjorden har vi stor chans att få se isbjörn, minkval och storsäl.

Dag 4
Dominic-Barrington_Polar_Bear_HRT_135-highres_Topaz.jpg
Hvalrosser-pa-Moffen©STEFAN DALL_1200x600.jpg
Foto: Stefan Dall Foto
Take_Monacobreen_©Andrea Klaussner_1200x600.jpg
Foto: Andrea Klaussner Foto

Fjordar, glaciärer och forskning

Kongsfjorden och Ny-Ålesund

Nordvästra Spetsbergens nationalpark bjuder på en rik och varierad miljö med öar, fjordar och stränder som har lockat upptäckare sedan lång tid tillbaka. När Willem Barents siktade Svalbard för första gången år 1596 var det den här delen han såg. Han döpte detta nya land till ”Spitzbergen” på grund av de branta bergen och spetsiga fjälltopparna, och du får nu själv utforska några av de mest spektakulära fjordarna i området. Djupt inne i Woodfjordens väldiga fjordsystem hittar du den enorma Monacoglaciären som rör sig framåt i snabb takt. Framför glaciärens sprickiga framkant finns det alltid skimrande is och stora isstycken som har kalvat ut i havet. Ibland försöker vi också besöka Jotunkjeldane, de förmodligen nordligaste varma källorna på jordklotet. Dessa stora fjordar erbjuder ett storslaget varierat landskap, från Svalbards största slätt Reinsdyrflya (renslätten) till den röda stenen från devonperioden (ca 400 miljoner år sedan) och gamla slocknade vulkaner. Idag styr vi mot Monacoglaciären och passerar flera små öar där ejdern häckar under sommaren. Med lite tur får vi kanske syn på en isbjörn som letar efter ägg här. Håll också utkik efter minkvalens böjda rygg vid vattenytan och storsälar som solar sig på isflaken nära glaciären. Om isförhållandena är goda kommer vi att segla förbi 80:e breddgraden mot Moffen i norr, en ö som ofta gästas av valross. 

Dag 5
Kongsfjorden_G0F6435.jpg
Kongsfjorden_Londonbyen©Knut Dreiås_1200x600.jpg
Foto: Knut Dreiås Foto

Fjordar, glaciärer och forskning

Kongsfjorden och Ny-Ålesund

Kongsfjorden är den största fjorden längs Spetsbergens nordvästkust. Eventuellt går vi också in en bit i en stor sidofjord som heter Krossfjorden. Här skiftar landskapet mellan vidsträckt tundra och höga fjälltoppar med storslagna glaciärer som kalvar ut i havet. Missa inte fjället Mitra – uppkallat efter de katolska biskoparnas huvudbonad – som ligger på norra sidan av Kongsfjordens mynning. Längst in i fjorden kommer du att få se den majestätiska Kongsbreen (Kungsglaciären) med sina tre karaktäristiska nunataker (bergstoppar som sticker upp över glaciärytan), Nora, Dana och Svea, uppkallade efter de tre skandinaviska länderna. Lite senare lägger vi till i Ny-Ålesund som ligger på 78° 55’ N, och är ett av jordens nordligaste samhällen med åretruntboende. Detta var tidigare ett gruvsamhälle men är numera ett avancerat arktiskt forskningscenter. Flera länder har sina egna nationella forskningsstationer här, och på somrarna är aktiviteten extra hög.

Dag 6
Longyearbyen_A0001043.jpg
Foto: Dominic Barrington Foto

Flygresan hem från Arktis

Longyearbyen

Ditt Svalbards-äventyr är slut för den här gången och det är dags att säga adjö. Tidigt på morgonen kommer en transferbuss att ta dig till flygplatsen. Om du har bokat att senare flyg måste du checka ut och lämna fartyget senast klockan 8:00. Drömmen om arktisk har blivit verklighet och du kommer att ta med dig många minnen hem. 

MS Nordstjernen anländer till Longyearbyen tidigt på morgonen. Var uppmärksam på expeditionsteamets meddelanden på avresedagen. 

Ankomst Maj - September 2019

Ort Longyearbyen
Vad som ingår

PRISET INKLUDERAR:

 • Expedition med Hurtigruten i vald hyttkategori med helpension
 • Transport från flygplatsen till vårt hotell i Longyearbyen
 • En hotellnatt i Longyearbyen inklusive frukost och lunch före sjöresan
  Radisson Blu Polar Hotel, vid bokning av resa i hyttkategori A, I, J och N
  Coal Miner's Cabin, vid bokning av resa i hyttkategori D och E
 • 3 timmars sightseeing i Longyearbyen inklusive museibesök och Camp Barentz, en tur som avslutas på kajen
 • Transport från fartyget till flygplatsen i Longyearbyen
 • Landstigningar med små båtar samt aktiviteter ombord och i land
 • Professionellt, engelsktalande expeditionsteam som håller föredrag och leder aktiviteter i land och ombord
 • Gratis kaffe och te

EJ INKLUDERAT:

 • Internationella flygresor
 • Reseförsäkring
 • Bagagehantering
 • Eventuell dricks
Ombord Upplevelser

Fotogalleri

Här visar vi några av Svalbards pärlor.

Videor

Se videoklipp från upplevelser i Svalbard.

Kontakt

Kontakt

Önskar du hjälp att boka flygresa eller har andra frågor kring denna expeditionsresa? Våra resespecialister hjälper dig gärna!