Spetsbergen och isbjörnar – ett arktiskt äventyr (onsdag till måndag)

Spetsbergen och isbjörnar – ett arktiskt äventyr (onsdag till måndag)

Spetsbergen och isbjörnar – ett arktiskt äventyr (onsdag till måndag)

Spetsbergen och isbjörnar – ett arktiskt äventyr (onsdag till måndag)

Reseinformation 6 dagar MS Nordstjernen
Avresor
32 avgångar mellan maj 2022 och aug 2023
Pris från
kr 16 995
Frukost, lunch och middag ingår
Se priser och tillgänglighet

Följ med oss på en expedition till Spetsbergen för en chans att se mäktiga glaciärer, dramatiska bergsformationer och isbjörnar i midnattssolen.

Staden vid världens topp

Ditt äventyr börjar i den unika staden Longyearbyen, som är belägen vid gränsen till den arktiska vildmarken. Upplev en guidad tur som inkluderar ett besök på Svalbard Museum innan vi seglar in i Isfjorden till den ryska bosättningen i Barentsburg. Du kommer att lära dig mer om historian och kulturen tillhörande de människor som var först med att upptäcka Svalbard, och till och med få se en del av deras konst som visas upp tillsammans med ryska föremål.

Där skönhet och historia möts

Kaptenen och expeditionsteamet kommer att avgöra vilka delar av Spetsbergens mytomspunna nordvästra hörn vi kommer att utforska. Vi kommer att försöka stiga i land i Magdalenefjord. Inramningen består av fantastiska vyer över spetsiga bergstoppar och glaciärer. Du kommer att sätta fot på en ö med en fascinerande historia där upptäckare och valfångare gjort avtryck. Om de yttre förhållandena tillåter det planerar vi att passera den 80:e breddgraden, vilket innebär att vi kommer att befinna oss mindre än 600 sjömil från Nordpolen.

Dramatiska fjordar och glaciärer

Vi planerar att utforska Kongsfjorden, som är den största fjorden på Spetsbergens nordvästkust. Du kommer ha chansen att se glaciärer som kalvar och lösgör ismassor i havet när vi seglar in i fjorden. Med lite tur får vi även se isbjörnar som rör sig längs drivisen i jakt på sälar. Din expedition kommer att avslutas där allt började, i Longyearbyen.

Spetsbergen och isbjörnar – ett arktiskt äventyr (onsdag till måndag) Spetsbergen och isbjörnar – ett arktiskt äventyr (onsdag till måndag)
 • Dag 1
  Longyearbyen, Svalbard

  Gruvhistoria och arktisk natur

  Ditt äventyr börjar med en övernattning som ger dig möjligheten att uppleva Longyearbyens gallerier, pubar, restauranger och magnifika läge vid den arktiska vildmarkens rand. Det finns gott om saker som påminner om gruvarvet i den här lilla staden. De 2 000 invånarna är färre än antalet snöskotrar och renar strövar omkring på gatorna, som har fått nummer i stället för namn.

  Promenera längs huvudgatan, beundra de färgglada byggnaderna och få en inblick i hur det är att leva i denna arktiska utpost. Bege dig till North Pole Expedition Museum och utforska Svalbards plats i polarforskningens historia. Här finns gamla tidningar, foton, vykort, timtals med expeditionsfilm och udda artefakter från polarforskningseran.

  Besök Svalbard Brewery och provsmaka öl som bryggts i Arktis. Här finns mer än utsökta ölsorter – du får även chansen att lära känna invånarna i denna unika stad. Du kanske träffar andra naturentusiaster och utforskare eller forskare från olika projekt, såsom det närliggande globala frövalvet.

  Lokalbefolkningen brukar ta av sig skorna innan de går in i offentliga byggnader. Det är en sed som sträcker sig tillbaka till gruvtiden, då man ville undvika att dra in sot från kolgruvorna i sina hus. Ett exempel på hur arvet från gruvdriften fortsätter att sätta sin prägel på kulturen på Svalbard.

  Kryssningspaketet inkluderar en övernattning på ett hotell som erbjuder moderna bekvämligheter i en historisk miljö. Om du vill få en unik kulinarisk upplevelse kan du prova kungskrabba på Funktionærmessen Restaurant innan du besöker några av stans många kaféer och barer.

  Dag 1
  Longyearbyen, Svalbard

  Gruvhistoria och arktisk natur

 • Dag 2
  Longyearbyen och Barentsburg

  Bosättningar långt norrut

  Preliminär avgångstid: 17:00

  Efter frukost kan du slappna av och utforska den här mysiga staden. Promenera upp till kyrkan några minuter bort. Kanske kommer du att stöta på de svalbardrenar som ofta strövar omkring i staden utan bekymmer. Även om det är vilda djur kommer du att märka att de är ganska nyfikna och tama.

  Efter lunch på en av stadens restauranger är det dags att ta med dig shoppingpåsarna ombord på bussen och åka med på en guidad tur som inkluderar ett besök på Svalbard Museum. Du kan ta reda på allt om skärgårdens historia, geologi och djurliv. Unna dig ett besök på Camp Barentz, där du kan lära dig mer om isbjörnar. Medan du är här kan du spana efter renar, ripor och rävar.

  Historiska MS Nordstjernen väntar i hamnen. Fartyget byggdes 1956 och är en älskad trotjänare. Trots att MS Nordstjernen moderniserades för exklusiv segling i Arktis 2000 har fartyget inte förlorat någon av sin charm från gamla tiders resor i Atlanten. Efter att du kommit till rätta seglar vi in i Isfjorden och den ryska bosättningen Barentsburg.

  När du har hämtat andan efter att ha tagit den långa trappan från hamnen upp till huvudgatan kan du utforska byn. Upplev den ryska arkitekturen och charmen och ägna en stund åt att beundra väggmålningarna som gjorts av skolbarn för att göra murarna trevligare.

  Besök museet Pomor för att få veta mer om människorna som först upptäckte Svalbard och deras historia och kultur. Du kommer till och med att få se exempel på deras konst och andra värdefulla ryska föremål. Ta en promenad till den charmiga ortodoxa kyrkan eller passa på att skicka ett vykort från ett norskt postkontor i en rysk stad.

  Välj ut en uppsättning klassiska ryska Matrjosjka-dockor att ta med hem innan vi avslutar vårt besök i denna nordliga gruvort med en kulturföreställning, eller att uppleva den ryska atmosfären med lite vodka på den lokala puben och bryggeriet.

  Dag 2
  Longyearbyen och Barentsburg

  Bosättningar långt norrut

 • Dag 3
  Magdalenefjorden och nordvästra Svalbard

  In i den arktiska vildmarken

  Vi lämnar den begränsade civilisation som finns bakom oss och går in i fullständigt upptäckarläge. I de här vackra men avlägsna områdena finns varken internetuppkoppling eller master som tillhandahåller mobiltäckning.

  Utan tillgång till e-post och sms får du en sällsynt möjlighet att logga ut och ta en paus från det moderna samhället. Det är dags att komma i kontakt med sakerna som verkligen betyder något.

  Spetsbergen är en fantastisk plats. Om det finns en enda plats som definierar Spetsbergen så är det Magdalenefjord. Den häpnadsväckande fjorden är omgiven av spektakulära vyer över spetsiga bergstoppar och glaciärer. Området har en alpin känsla trots sitt avlägsna läge långt upp i den nordvästra delen av Svalbard. De snötäckta bergen som speglas i havsvattnets blanka yta är utan tvekan en av Svalbards mest ikoniska vyer.

  Vi anländer på morgonen med ambitionen att stiga i land och utforska Arktis underbara vildmark. Om vi lyckas kommer du att sätta din fot på en ö med en fascinerande historia präglad av upptäcktsresor – Magdalenefjorden har lockat upptäcktsresande i århundraden. Den arktiske upptäckaren Willem Barents anlände här 1596 och döpte fjorden efter de valrossbetar han hittade här.

  Den vackra stranden är full av lämningar efter den valfångststation som fanns här på 1600-talet och var försedd med ugnar för raffinering av späck. Här finns också en kyrkogård med 130 gravar och en minnesplats för valfångarna.

  Långt innan upptäckare steg i land i Magdalenefjord utgjorde de vackra miljöerna en fristad för djurlivet. Raskäglorna utgör hemvist för ett stort antal häckande alkekungar. Silvertärna, labb, ejder och vitkindad gås är bara några av de fåglar det finns stor chans att se här. I vattnen finns vikval och vitval under sommarmånaderna. Håll utkik efter sälar på den flytande havsisen. Om du har tur kan du också få syn på isbjörnar.

  Dag 3
  Magdalenefjorden och nordvästra Svalbard

  In i den arktiska vildmarken

 • Dag 4
  Woodfjorden, Liefdefjorden, Moffen och 80:e breddgraden

  Håll utkik efter isbjörnar

  Svalbard är fullt av kontraster. I Woodfjordens stora fjordsystem finns ett varierat och unikt landskap med karaktäristiska röda berg i sandsten från devonsystemet och konformade rester av tre vulkaner och varma källor. Den vackra tundran i Woodfjorden har en rik fauna som gynnas av den oxiderade jorden i områdena med sandsten. Att vandra här erbjuder storslagna vyer med lila bräcka och ampellilja.

  Även i Liefdefjorden är utsikten häpnadsväckande. Fjorden kan ha fått sitt namn efter ett nederländskt fartyg, men namnet – som betyder ”kärlek” – kan också ha kommit till just för att beskriva fjordens skönhet. De böljande röda kullarna övergår i snöklädda berg längre inåt landet.

  Området kring Liefdefjorden är också en utmärkt plats för att få syn på djur. Ljudet och synen av tusentals sjöfåglar som beringmås, tärna och ejder fyller himlen. Som alltid kommer väder och isförhållanden att avgöra var vi stiger i land och vilka aktiviteter vi ägnar oss åt.

  Om de yttre förhållandena tillåter det planerar vi att passera den 80:e breddgraden, vilket innebär att vi kommer att befinna oss mindre än 600 sjömil från Nordpolen. Så här långt norrut är solen synlig dygnet runt. Under den fantastiska midnattssolen får du mer tid att njuta av den häpnadsväckande utsikten från däck.

  När vi passerat 80:e breddgraden kommer vi till Moffen som är den största ön i Svalbards skärgård. Moffen är en oförlåtande plats som är känd för sina många valrossar. Här samlas de i mängder på öns sydspets. Att se dessa enorma marina däggdjur röra sig på stranden är alltid en höjdpunkt. Vi närmar oss ön på säkert avstånd för att undvika att störa dessa känsliga djur.

  Dag 4
  Woodfjorden, Liefdefjorden, Moffen och 80:e breddgraden

  Håll utkik efter isbjörnar

 • Dag 5
  Kongsfjorden och Ny-Ålesund

  Fjordar, glaciärer och forskning

  Kongsfjorden är den största fjorden på Spetsbergens nordvästkust. Två mäktiga glaciärer, Kongsvegen och den kolossala Kongsbreen, vakar över fjordens mynning. När vi stilla kryssar här kan du höra hur det knarrar och knakar i de delar av glaciärisen som är på väg att brytas loss och störta ner i havet. Fjorden är omgiven av idylliska bergsformationer och är utan tvekan en av Svalbards vackraste platser.

  Att vandra på den gröna tundran kommer att ge dig möjligheter att se fåglar i en orörd miljö. För fågelälskare är Kongsfjorden en riktig guldgruva. Stormfåglar, tretåiga måsar, lunnefåglar och sillgrisslor är bara några av de fågelarter som finns här under sommarmånaderna. Längst in i fjorden finns tio öar som utgör en fristad för fåglar. Här häckar fridlysta fåglar som spetsbergsgås och ejder.

  Senare kommer vi att lägga till i den gamla gruvorten Ny-Ålesund. Ny-Ålesund ligger på den 55:e breddgraden och är ett av världens nordligaste samhällen som är bebott året runt. Nuförtiden är platsen ett internationellt forskningscenter med ett antal forskningsstationer från olika länder där forskning inom glaciologi, djurliv och klimatförändringar bedrivs. De 30–35 invånarna bor bland en pittoresk blandning av nya och gamla byggnader. Bland annat ett gammalt kafé och världens nordligaste postkontor.

  Du kommer att upptäcka en fascinerande historia när du utforskar bosättningen. Ny-Ålesund med omnejd har ett stort antal K-märkta byggnader och kulturella artefakter som efterlämnats av Svalbards tidigare bosättare.

  Lär dig mer om en rik upptäckarhistoria i det museum som finns här. Den här lilla bosättningen är starkt förknippad med historiska försök att nå Nordpolen. Se förtöjningsmasten för Roald Amundsens luftskepp ”Norge” innan du skickar ett vykort från världens nordligaste brevlåda!

  Dag 5
  Kongsfjorden och Ny-Ålesund

  Fjordar, glaciärer och forskning

 • Dag 6
  Longyearbyen, Svalbard

  Flygresa hem från Arktis

  Preliminär ankomsttid: 08:00

  Ditt arktiska äventyr på Svalbard med omnejd är över för den här gången. När expeditionen närmar sig sitt slut kommer det att finnas tid för att blicka tillbaka och reflektera över alla nya minnen och omfamna den där hisnande känslan av att bokstavligt talat ha befunnit sig i närheten av världens topp.

  Efter att ha tagit farväl av fartyget och besättningen väntar transfer till flygplatsen och din resa tillbaka till Oslo.

  Om du har tid kan du köpa några souvenirer i de lokala butikerna innan du åker hem. En varm och skön tröja från Svalbard eller en ask handgjorda chokladpraliner blir en perfekt gåva till vänner eller familj. På Svalbard handlar du taxfree och Longyearbyen har ett antal butiker för sport och friluftsliv där du kan hitta kläder inför din nästa expeditionskryssning.

  Oavsett vad som väntar härnäst, önskar vi dig en fortsatt trevlig resa och ser fram emot att träffa dig igen!

  Dag 6
  Longyearbyen, Svalbard

  Flygresa hem från Arktis

Avresor

2022

Maj:
18.
25.
Juni:
1.
8.
15.
22.
29.
Juli:
6.
13.
20.
27.
Augusti:
3.
10.
17.
24.
31.

2023

Maj:
17.
24.
31.
Juni:
7.
14.
21.
28.
Juli:
5.
12.
19.
26.
Augusti:
2.
9.
16.
23.
30.

Aktuella erbjudanden och rabatter

 • Boka tryggt

  Vår populära Boka tryggt-policy är tillbaka, vilket betyder att du kan känna dig trygg inför ditt nästa äventyr tillsammans med oss.
  Policyn gäller alla nya bokningar som görs mellan 25 november 2021 och 31 mars 2022 samt för expeditionskryssningar som avgår senast 30 september 2022.
  Läs mer och beställ
 • Singelerbjudande vid utvalda avgångar

  Vill du resa på egen hand? På utvalda avgångar på våra expeditionsresor behöver du inte betala tillägg på din hytt om du vill resa själv.
  Läs mer och beställ
 • Ny säsong

  Känn värmen – vårt största kryssningsutbud utanför polarregionerna någonsin.
  Läs mer och beställ

Vad som ingår

Priset inkluderar

Hotell

 • En natt på hotell i Longyearbyen innan expeditionskryssningen börjar, inklusive en lätt middag, frukost och lunch

Transfer

 • Transfer från flygplatsen till hotellet i Longyearbyen
 • 3 timmars sightseeing i Longyearbyen inkl. museum och Camp Barentz, avslutas på piren
 • Transfer mellan fartyget och flygplatsen i Longyearbyen

Expeditionskryssning

 • Expeditionskryssning i valfri hytt
 • Frukost, lunch och middag
 • Te och kaffe ingår
 • Engelsktalande expeditionsteam som organiserar och deltar i aktiviteter ombord och på land
 • Kostnadsfritt wifi ombord. Observera att Wi-Fi och mobiltäckning är väldigt begränsade i de avlägsna områden vi reser till och att streaming inte stöds. På Svalbard finns varken Wi-Fi eller mobiltäckning förutom i Longyearbyen och Barentsburg.

Aktiviteter ombord

 • Experter i expeditionsteamet håller djupgående föreläsningar i olika ämnen
 • Informella sammankomster med besättningen, såsom dagliga sammanfattningar och förberedelser inför den kommande dagen

Aktiviteter med landstigning

 • Eskorterade landstigningar med små expeditionsbåtar när vi är på Svalbard
 • Lån av vandringsstavar och termodräkter för alla aktiviteter

Ej inkluderat

 • Internationella flyg
 • Reseförsäkring
 • Hantering av bagage

Vänligen observera

 • Alla planerade aktiviteter är beroende av rådande väder- och isförhållanden
 • Aktiviteterna kan komma att ändras
 • Se till att du uppfyller alla inrese- och ombordstigningskrav  
 • Ingen dricks förväntas
Nordstjernen passerar ett isberg vid Spitsbergen
Foto: Trym Ivar Bergsmo
Ombord på MS Nordstjernen finns en god, Gammal hastighetsmätare.
Foto: Spitsbergen Travel
Arrangemang för middag ombord på MS Nordstjernen.
Foto: Spitsbergen Travel
Ditt fartyg

MS Nordstjernen

Byggd år 1956
Varv Blohm & Voss
Passagerarkapacitet 108
Sängar 150
Bruttodräktighet 2.191
Längd 80,77 m
Däcksbalk 12,6 m
Hastighet 15 Knop
Nordstjernen passerar ett isberg vid Spitsbergen
Foto: Trym Ivar Bergsmo

MS Nordstjernen har fått sitt namn efter Polstjärnan, en stjärna känd för att hjälpa sjöfarare redan på vikingatiden att navigera norrut.

Läs mer om MS Nordstjernen

Välkommen till baren! MS Nordstjernen.
Foto: Petra Wöbke – Guest image
Se priser och tillgänglighet

Några alternativ: