Svalbard och isbjörnar – ett arktiskt äventyr (söndag till fredag)

Svalbard och isbjörnar – ett arktiskt äventyr (söndag till fredag)

Svalbard och isbjörnar – ett arktiskt äventyr (söndag till fredag)

Svalbard och isbjörnar – ett arktiskt äventyr (söndag till fredag)

Reseinformation 6 dagar MS Nordstjernen
Avresor
16 avgångar mellan maj 2023 och aug 2023
Pris från
kr 15 611
Frukost, lunch och middag ingår

Majestätiska glaciärer, dramatiska bergstoppar och en chans att se isbjörnar under midnattssolen – följ med på en oförglömlig expedition till Svalbard.

Världens nordligaste stad

Ditt äventyr börjar i den unika staden Longyearbyen, belägen vid gränsen till den arktiska vildmarken. Njut av en guidad tur till bland annat Svalbard Museum innan du tar del av Isfjordens dramatiska skönhet på en naturskön kryssning. Förbered dig på att se fantastiska glaciärfronter, arktiskt djurliv och historiska landmärken. Du får också lära dig mer om människorna som först upptäckte Svalbard och deras historia och kultur.

Där skönhet och historia möts

Kaptenen och expeditionsteamet avgör vilka delar av Svalbards mytomspunna nordvästra hörn vi kommer att utforska. Vi kommer att försöka stiga i land i Magdalenefjord. Inramningen består av fantastiska vyer över spetsiga bergstoppar och glaciärer. Du kommer att sätta fot på en ö med en fascinerande historia där upptäckare och valfångare gjort avtryck. Om de yttre förhållandena tillåter det planerar vi att passera den 80:e breddgraden, vilket innebär att vi kommer att befinna oss mindre än 600 sjömil från Nordpolen.

Dramatiska fjordar och glaciärer

När vi närmar oss slutet på vårt äventyr seglar vi genom Isfjorden. Denna häpnadsväckande fjord skapar ett frodigt och vackert ekosystem, fyllt av djurliv och växtlighet. Dess U-formade dalgångar gröptes ur bergen av enorma glaciärer för 10 000 år sedan. Din upptäcktsresa avslutas där den började, i Longyearbyen – staden vid världens topp.

Svalbard och isbjörnar – ett arktiskt äventyr (söndag till fredag) Svalbard och isbjörnar – ett arktiskt äventyr (söndag till fredag)
 • Dag 1
  Longyearbyen, Svalbard

  I vildmarkens utkant

  Ditt äventyr börjar med en övernattning som ger dig möjligheten att uppleva Longyearbyens gallerier, pubar, restauranger och magnifika läge vid den arktiska vildmarkens rand. Det finns gott om saker som påminner om gruvarvet i den här lilla staden. De 2 000 invånarna är färre än antalet snöskotrar och renar strövar omkring på gatorna, som har fått nummer i stället för namn.

  Promenera längs huvudgatan, beundra de färgglada byggnaderna och få en inblick i hur det är att leva i denna arktiska utpost. Bege dig till North Pole Expedition Museum och utforska Svalbards plats i polarforskningens historia. Här finns gamla tidningar, foton, vykort, timtals med expeditionsfilm och udda artefakter från polarforskningseran.

  Besök Svalbard Brewery och provsmaka öl som bryggts i Arktis. Här finns mer än utsökta ölsorter – du får även chansen att lära känna de uthålliga invånarna i denna unika stad. Du kanske träffar andra naturentusiaster och utforskare eller forskare från olika projekt, såsom det närliggande globala frövalvet.

  Lokalbefolkningen brukar ta av sig skorna innan de går in i offentliga byggnader. Det är en sed som sträcker sig tillbaka till gruvtiden, då man ville undvika att dra in sot från kolgruvorna i sina hus. Ett exempel på hur arvet från gruvdriften fortsätter att sätta sin prägel på kulturen på Svalbard.

  Kryssningspaketet inkluderar en övernattning på ett hotell med moderna bekvämligheter i en historisk miljö. Om du vill få en unik kulinarisk upplevelse kan du prova kungskrabba på Funktionærmessen Restaurant innan du besöker några av stadens många kaféer och barer.

  Dag 1
  Longyearbyen, Svalbard

  I vildmarkens utkant

 • Dag 2
  Longyearbyen – ombordstigning

  Bosättningar långt norrut

  Preliminär avgångstid: 13:00

  Efter frukost kan du slappna av och utforska den här mysiga staden. Promenera upp till kyrkan några minuter bort. Kanske stöter du på svalbardrenar som bekymmersfritt strövar omkring i staden. Även om det är vilda djur kommer du att märka att de är nyfikna och delvis tama. Strosa längs huvudgatan med sina färgglada byggnader och köp souvenirer och presenter i butikerna i världens nordligaste stad.

  Efter lunch på en av stadens restauranger är det dags att ta med dig shoppingpåsarna ombord på bussen och åka med på en guidad tur som inkluderar ett besök på Svalbard Museum. Du kan ta reda på allt om skärgårdens historia, geologi och djurliv. Unna dig ett besök på Camp Barentz, där du kan lära dig mer om isbjörnar. Medan du är här kan du spana efter renar, ripor och rävar.

  Historiska MS Nordstjernen väntar i hamnen. Fartyget byggdes 1956 och är en älskad trotjänare. Trots att MS Nordstjernen moderniserades för exklusiv segling i Arktis 2000 har fartyget inte förlorat någon av sin charm från gamla tiders resor i Atlanten.

  När du har gjort dig hemmastadd kommer du att få upptäcka Isfjordens underverk på en kryssning i natursköna omgivningar. Håll utkik efter det arktiska djurliv som trivs i Svalbards näst längsta fjord. Du kommer också att bevittna naturens vilda kraft i form av majestätiska glaciärfronter och dramatiska klippformationer.

  Kulturella lämningar från Svalbards valfångst- och jakthistoria kan hittas längs Isfjordens stränder och vikar. Längre söderut finns en mer modern kulturell ikon. Här ligger Isfjordens kända radiostation, där man 1933 började sända radio och observera väder. Nuförtiden är det ett elegant och komfortabelt hotell för nutida utforskare.

  Dag 2
  Longyearbyen – ombordstigning

  Bosättningar långt norrut

 • Dag 3
  Magdalenefjorden, nordvästra Svalbard, Moffen och 80:e breddgraden

  Chansen att få se isbjörnar

  Vi lämnar den begränsade civilisation som finns bakom oss och går in i fullständigt upptäckarläge. I de här vackra men avlägsna områdena finns varken internetuppkoppling eller master som tillhandahåller mobiltäckning.

  Utan tillgång till e-post och sms får du en sällsynt möjlighet att logga ut och ta en paus från det moderna samhället. Det är dags att komma i kontakt med sakerna som verkligen betyder något.

  Nordvästra Spetsbergens nationalpark förkroppsligar den arktiska skönheten med sin kuperade och orörda storslagenhet. Det här är en vildmark med branta berg, imponerande glaciärer och nästan kusligt vackra öar. Det är också en av de sällsynta platser i världen där naturlig skönhet och fascinerande historia möts. Detta är en perfekt plats för fågelskådning under sommaren. Om vi har tur kanske vi får syn på en isbjörn på jakt efter fågelägg.

  Om det finns en plats som sammanfattar vad Svalbard har att erbjuda är det Magdalenefjorden. En häpnadsväckande fjord omgiven av spektakulära vyer över spetsiga bergstoppar och glaciärer. Området har en alpin känsla trots sitt avlägsna läge långt upp i den nordvästra delen av Svalbard.

  Magdalenefjordens vackra strand är full av lämningar efter den valfångststation som fanns här på 1600-talet. Här finns rester av ugnar för raffinering av späck, en kyrkogård med 130 gravar och en minnesplats för valfångarna.

  Om de yttre förhållandena tillåter det planerar vi att passera den 80:e breddgraden, vilket innebär att vi kommer att befinna oss mindre än 600 sjömil från Nordpolen. Så här långt norrut är solen synlig dygnet runt. Njut av den magnifika midnattssolen medan du spanar efter djurliv ute på däck.

  När vi passerat 80:e breddgraden kommer vi till Moffen som är den största ön i Svalbards skärgård. Moffen är en spännande liten ö, känd för sina valrossar. De samlas vanligtvis i mängder på öns sydspets. Vid vår ankomst till ön håller vi ett avstånd på 300 meter för att inte störa dessa sårbara djur.

  Dag 3
  Magdalenefjorden, nordvästra Svalbard, Moffen och 80:e breddgraden

  Chansen att få se isbjörnar

 • Dag 4
  Kongsfjorden och Ny-Ålesund

  Fjordar, glaciärer och forskning

  Kongsfjorden är den största fjorden på Spetsbergens nordvästkust. Två mäktiga glaciärer, Kongsvegen och den kolossala Kongsbreen, vakar över fjordens mynning. När vi stilla kryssar här kan du höra hur det knarrar och knakar i de delar av glaciärisen som är på väg att brytas loss och störta ner i havet. Fjorden är omgiven av idylliska bergsformationer och är utan tvekan en av Svalbards vackraste platser.

  Att vandra på den gröna tundran kommer att ge dig möjligheter att se fåglar i en orörd miljö. För fågelälskare är Kongsfjorden en riktig guldgruva. Stormfåglar, tretåiga måsar, lunnefåglar och sillgrisslor är bara några av de fågelarter som finns här under sommarmånaderna. Längst in i fjorden finns tio öar som utgör en fristad för fåglar. Här häckar fridlysta fåglar som spetsbergsgås och ejder.

  Senare kommer vi att lägga till i den gamla gruvorten Ny-Ålesund. Ny-Ålesund ligger på den 55:e breddgraden och är ett av världens nordligaste samhällen som är bebott året runt. Nuförtiden är platsen ett internationellt forskningscenter med ett antal forskningsstationer från olika länder där forskning inom glaciologi, djurliv och klimatförändringar bedrivs. De 30–35 invånarna bor bland en pittoresk blandning av nya och gamla byggnader. Bland annat ett gammalt kafé och världens nordligaste postkontor.

  Du kommer att upptäcka en fascinerande historia när du utforskar bosättningen. Ny-Ålesund med omnejd har ett stort antal K-märkta byggnader och kulturella artefakter som efterlämnats av Svalbards tidigare bosättare.

  Lär dig mer om en rik upptäckarhistoria i det museum som finns här. Den här lilla bosättningen är starkt förknippad med historiska försök att nå Nordpolen. Se förtöjningsmasten för Roald Amundsens luftskepp ”Norge” innan du skickar ett vykort från världens nordligaste brevlåda!

  Dag 4
  Kongsfjorden och Ny-Ålesund

  Fjordar, glaciärer och forskning

 • Dag 5
  Isfjorden och Longyearbyen

  En resa genom Isfjorden

  Preliminär ankomsttid: 10:00

  Denna morgon seglar vi på Isfjorden. Det är den mest välkända fjorden i Svalbards skärgård. Den leder till flera mindre fjordar och skapar ett frodigt och vackert ekosystem, fyllt av djurliv och växtlighet. Gör dig redo att bevittna U-formade dalgångar som gröptes ur bergen av enorma glaciärer för 10 000 år sedan.

  Norr om fjorden finns det berömda landmärket Alkehornet. Det är ett imponerande exempel på en klippformation i karbonat med en hornformad topp. Givetvis har djurlivet gjort platsen till sin. Regionen är även hemvist för fjällrävar, svalbardsrenar samt kolonier med sillgrisslor och tretåiga måsar.

  Din expedition avslutas den där började, i Longyearbyen. Varför inte passa på att lära känna Longyearbyen ännu bättre?

  Få en inblick i hur det är att leva såhär långt norrut. Här finns många verksamheter som stoltserar med att vara de nordligaste av sitt slag. Nordligaste biografen, kyrkan, biblioteket, gymnasieskolan, mataffären – alla finns de här. Platser där det passar perfekt att ta en selfie.

  Köp med några souvenirer från de lokala butikerna medan du kan. En varm och skön tröja från Svalbard eller en ask handgjorda chokladpraliner blir en perfekt gåva till vänner eller familj. På Svalbard handlar du taxfree och Longyearbyen har ett antal butiker för sport och friluftsliv där du kan hitta kläder inför ditt nästa äventyr!

  Ta ett glas med ortsborna på världens nordligaste hantverksbryggeri. Möt de sinnrika och uthålliga invånarna i denna unika stad. Konstälskare bör inte missa att besöka Galleri Svalbard där det finns en stor variation av konstverk som inspirerats av den högarktiska miljön. Du säger farväl till dina nyfunna vänner vid avskedsmiddagen på hotellet.

  Dag 5
  Isfjorden och Longyearbyen

  En resa genom Isfjorden

 • Dag 6
  Longyearbyen, Svalbard

  Säg farväl till Arktis

  Ditt arktiska äventyr på Svalbard med omnejd är över för den här gången. När expeditionen närmar sig sitt slut kommer det att finnas tid för att blicka tillbaka och reflektera över alla nya minnen och omfamna den där hisnande känslan av att bokstavligt talat ha befunnit sig i närheten av världens topp.

  Efter att ha tagit farväl av Longyearbyen väntar transfer till flygplatsen för din resa hem. Oavsett vad som väntar härnäst, önskar vi dig en fortsatt trevlig resa och ser fram emot att träffa dig igen!

  Dag 6
  Longyearbyen, Svalbard

  Säg farväl till Arktis

Avresor

2023

Maj:
14.
21.
28.
Juni:
4.
11.
18.
25.
Juli:
2.
9.
16.
23.
30.
Augusti:
6.
13.
20.
27.

Vad som ingår

Inkluderat i din resa

Hotell

 • En natt på hotell i Longyearbyen innan expeditionskryssningen, inklusive en lätt middag och frukost
 • En natt på hotell i Longyearbyen efter expeditionskryssningen, inklusive en lätt lunch, middag och frukost

Transfer

 • Transfer mellan flygplatsen och hotellet i Longyearbyen
 • 3 timmars sightseeing i Longyearbyen inkl. museum och Camp Barentz, avslutas på piren
 • Transfer mellan fartyget och hotellet i Longyearbyen

Expeditionskryssning

 • Expeditionskryssning i valfri hytt
 • Frukost, lunch och middag
 • Te och kaffe ingår
 • Engelsktalande expeditionsteam som organiserar och deltar i aktiviteter ombord och på land
 • Kostnadsfritt wifi ombord. Observera att wifi och mobiltäckning är väldigt begränsade i de avlägsna områden vi reser till och att streaming inte stöds. På Svalbard finns varken Wi-Fi eller mobiltäckning förutom i Longyearbyen.

Aktiviteter ombord

 • Experter i expeditionsteamet håller djupgående föreläsningar i olika ämnen
 • Informella sammankomster med besättningen, såsom dagliga sammanfattningar och förberedelser inför den kommande dagen

Aktiviteter med landstigning

 • Eskorterade landstigningar med små expeditionsbåtar när vi är på Svalbard
 • Lån av vandringsstavar och termodräkter för alla aktiviteter

Ej inkluderat

 • Internationella flyg
 • Reseförsäkring
 • Hantering av bagage

Vänligen observera

 • Alla planerade aktiviteter är beroende av rådande väder- och isförhållanden
 • Aktiviteterna kan komma att ändras
 • Se till att du uppfyller alla inrese- och ombordstigningskrav
 • Ingen dricks förväntas
Magdalenefjord
Foto: Photo competition
Nordstjernen passerar ett isberg vid Spitsbergen
Foto: Trym Ivar Bergsmo
Mer från MS Nordstjernen
Foto: Hans Jacobsen - Guest image
Ditt fartyg

MS Nordstjernen

Byggd år 1956
Varv Blohm & Voss
Passagerarkapacitet 108
Sängar 150
Bruttodräktighet 2.191
Längd 80,77 m
Däcksbalk 12,6 m
Hastighet 15 Knop
Magdalenefjord
Foto: Photo competition

MS Nordstjernen har fått sitt namn efter Polstjärnan, en stjärna känd för att hjälpa sjöfarare redan på vikingatiden att navigera norrut.

Läs mer om MS Nordstjernen

Ombord på MS Nordstjernen finns en god, Gammal hastighetsmätare.
Foto: Spitsbergen Travel
Se priser och tillgänglighet

Några alternativ: