Svalbard och isbjörnar – ett arktiskt äventyr

Longyearbyen - Longyearbyen

Det här äventyret på nostalgiska MS Nordstjernen är den ultimata Spetsbergen-upplevelsen. Utforska det extrema arktiska landskapet med sina glaciärer och fågelklippor. Norr om polcirkeln kan du njuta av midnattssolen, med långa dagar och ljusa nätter. Och har du riktig tur kan du få syn på kungen av Arktis – isbjörnen.

 • Gör en kortare expedition till norra Arktis yttersta utpost
 • Upplev midnattssolen och dagsljus dygnet runt på sommaren
 • Ta chansen att få se en isbjörn
 • Segla in i den okända vildmarken när du korsar den åttionde breddgraden

Översikt

Upptäck det fantastiska arktiska landskapet med sina glaciärer och fågelklippor. Här, norr om polcirkeln, får du njuta av midnattssolens långa dagar och ljusa nätter. Om du har tur kan du få se ”Kungen av Arktis” – isbjörnen. Vi erbjuder två olika resrutter. Båda varar i sex dagar och man tillbringar en till två nätter i land och resten ombord på båten, seglande längs Spetsbergens västkust.

Resebeskrivning måndag-lördag

De första dagarna besöker vi de två byarna Longyearbyen och ryska Barentsburg. Därefter är det dags att se på några fantastiska fjordar samt Monacoglaciären, och om isen tillåter reser vi norr om den 80:e breddgraden mot Moffen, en ö där man ofta kan se valross. Kongsfjorden är den största fjorden på Spetsbergens nordvästra kust, och där växlar landskapet mellan stora tundror, alpina toppar och dramatiska glaciärer som vältrar sig ner i havet. Vi får se Ny-Ålesund, en tidigare gruvby som idag hyser en avancerad forskningsstation. Innan vi avslutar vårt äventyr i Longyearbyen åker vi en bit i Isfjorden. Detta är Svalbards mest kända fjordsystem, med stora U-formade dalar som jätteglaciärer karvat ut ur berget för mer än 10 000 år sedan.

Resebeskrivning torsdag-tisdag

Vi startar äventyret med en guidad sightseeing i Longyearbyen, följd av ett besök i den ryska byn Barentsburg. Vid Magdalenefjorden väntar sedan en Polarcirkel-båt som tar oss iland för att se resterna efter späckugnar samt en kyrkogård som användes från 1600- till sena 1800-talet. Om vi har tur tillåter isen att vi seglar förbi den 80:e breddgraden mot Moffen, ett välkänt tillhåll för valrossar. På Kongsfjordens sydkust hittar du en av Svalbard endast fyra fasta bosättningar: den gamla gruvbyn Ny-Ålesund. I dag är den världens nordligaste by och hyser permanenta forskningsstationer från tio länder. När vi anländer i Longyearbyen är vårt äventyr i Spetsbergen slut.

OBS: Resenärer som har beställt E- eller D-hytter ombord på MS Nordstjernens kryssningar får bo på Coal Miner's Cabin. Andra bor på Spitsbergen Hotell. För mer information eller för uppgradering, kontakta vårt kundcenter på explorer@hurtigruten.com

I priset ingår:

 • En resa med Hurtigruten med helpension i vald hyttkategori
 • Anslutning från Longyearbyens flygplats till hotellet
 • Landstigningar med polarcirkelbåtar samt aktiviteter ombord och på land
 • Professionellt, engelsktalande expeditionsteam, som ger föredrag samt följer med på landstigningar och aktiviteter
 • Gratis te och kaffe
 • Måndagsavgångar: En natt på hotell i Longyearbyen före och efter kryssningen och 3 nätter ombord på fartyget
 • TorsdagsavgångarEn natt på hotell i Longyearbyen före kryssningen och 4 nätter ombord på fartyget
 • Transport från flygplats till hotellet, från hotellet till fartyget och från fartyg till hotell/flygplats
 • Guidad tur Longyearbyen, före kryssningen

Inkluderas inte:

 • Flygresa till/från Svalbard
 • Reseförsäkring och avbeställningsskydd
 • Bagageservice
 • Tillvalsutflykter och dricks

Observera:

 • Priserna är angivna för en person i tvåmannahytt, i SEK.
 • Alla planerade landstigningar är beroende av väder- och isförhållanden
 • Tidsplan och resrutt kan komma att ändras

Liknande resor

Resan dag för dag

Tidsplan och resrutt

Detta är en resa där elementen styr. Väder-, vind- och isförhållanden kan skifta, något som gör varje expedition med Hurtigruten unik. Eftersom säkerheten har högsta prioritet för oss bestämmer kaptenen den slutgiltiga resplanen under resans gång. Dag-för-dag-programmet är därför bara är en indikation om vad man kan få uppleva. Vi erbjuder två olika resrutter. Båda resorna varar sex dagar, där en eller två nätter tillbringas på land och de resterande till sjöss, medan vi seglar längs Spetsbergens västkust.

9 juni 2016 – 18 augusti 2016 samt 12 juni 2017 – 16 september 2017

Avresa från Longyearbyen, Svalbard
Dag 1
1200x600_Longyearbyen_Hanne-Feyling_Spitsbergen-Travel.jpg
Foto: Hanne Feyling Foto

Resan börjar


Ort: Longyearbyen, Svalbard

Vid ankomsten skjutsas du till Spitsbergen Hotel eller Coal Miners Cabins, där du tillbringar natten.

Dag 2
1200x600_Barentsburg-Spitsbergen_Dominic-Barrington.jpg
Foto: Dominic Barrington Foto

Rysk bosättning


Ort: Barentsburg, Svalbard

Följ med på en sightseeingtur i Longyearbyen, som slutar vid piren där du går ombord på MS Nordstjernen. Vår första anhalt är den ryska bosättningen Barentsburg, där vi får möjlighet att besöka Pomormuseet (frivilligt) och se på en livlig folklore-show. På eftermiddagen fortsätter vi ut ur Isfjorden och sätter kursen norrut längs Prins Karls Forland.

Dag 3
1200x600_On-deck-in-Svalbard_Trym-Ivar-Bergsmo.jpg
Foto: Trym Ivar Bergsmo Foto

80° norr eller upptäcktsresandens historia


Ort: Woodfjorden, Svalbard eller Magdalenefjorden, Svalbard

Alternativ 1: Woodfjorden, Liefdefjorden, Moffen och 80° N

Vi ägnar dagen åt att kryssa mot Monacoglaciären och passerar ett antal små holmar där ejdrar häckar på sommaren. Om vi har tur får vi syn på en isbjörn på äggjakt. Om isen tillåter seglar vi norr om den 80:e breddgraden mot ön Moffen, där man ofta kan se valrossar.

Alternativ 2: Magdalenefjorden och Nordvästra hörnet

Vi anländer i Magdalenefjorden på morgonen och gör vår första landstigning med Polarcirkel-båt. Det här området har en lång pionjärhistoria. Här får vi se en viktig kulturhistorisk lämning: resterna efter fyra valspäcksugnar eller kaminer, som hittats på Gravneset, samt en gravplats med ca 130 gravar från 1600- till det sena 1700-talet.

Dag 4
1200x600_Ny-Alesund-Spitsbergen_Linda-Drake.jpg
Foto: Linda Drake Foto

Alpina toppar eller 80° norr


Ort: Kongsfjorden, Svalbard eller Woodfjorden, Svalbard

Alternativ 1: Kongsfjorden och Ny-Ålesund

Det här är den största fjorden på Spetsbergens nordvästra kust. Eventuellt besöker vi också en stor fjord i närheten som kallas Krossfjorden. Landskapet är omväxlande, från stora tundraslätter till alptoppar med dramatiska glaciärer som vältrar sig ner i havet. Längst in i fjorden ser vi den majestätiska glaciären Kongsbreen. Senare besöker vi Ny-Ålesund. Detta var tidigare en kolgruveby, men är idag centrerad kring en avancerad forskningsstation.

Alternativ 2: Woodfjorden, Liefdefjorden, Moffen och 80° N

Under dagen kryssar vi mot Monacoglaciären och passerar ett antal små holmar där ejdrar häckar på sommaren. Om vi har tur får vi syn på en isbjörn på äggjakt. Om isen tillåter seglar vi norr om den 80:e breddgraden mot ön Moffen, där det ofta bor valrossar.

Dag 5
1200x600_Isfjord_Hanne-Feyling_Spitsbergen-Travel.jpg
Foto: Hanne Feyling Foto

Utforska fjordarna eller alpina toppar


Ort: Isfjorden, Svalbard eller Kongsfjorden, Svalbard

Alternativ 1: Isfjorden och Longyearbyen

Isfjorden i centrala Spetsbergen är Svalbards mest prominenta fjordsystem. Vi ägnar morgonen åt att segla mot Longyearbyen. När vi seglar in i Isfjordens yttre delar förändras landskapet. Man blir fascinerad av de U-formade dalar som enorma ismassor karvat ut ur bergen för 10 000 år sedan. När vi ankommer Longyearbyen har du resten av dagen ledig. En avskedsmiddag serveras på hotellet.

Alternativ 2: Kongsfjorden och Ny-Ålesund

Vi seglar in i den 25 km långa Kongsfjorden. Härifrån syns glaciärerna Kronebreen och Kongsvegen. På fjordens södra strand hittar vi en av bara fyra permanenta byar på Svalbard: Den gamla kolgruvebyn Ny-Ålesund – idag världens nordligaste by med en forskningsstation för permanenta forskningsinstitut från tio länder.

Dag 6
1200x600_Sign-in-Longyearbyen-Spitsbergen_Hanne-Feyling_Spitsbergen-Travel-.jpg
Foto: Hanne Feyling Foto

Tillbaka till civilisationen


Ort: Longyearbyen, Svalbard

Spetsbergenäventyret har nu tyvärr nått sitt slut. Efter skjutsen till flygplatsen är det dags att fara hem.

9 juni 2016 - 18 augusti 2016 samt 12 juni 2017 - 16 september 2017

Ort Longyearbyen, Svalbard
Ombord Upplevelser Förläng din semester

Resan dit

Kontakta oss gärna om du vill köpa returflyg till Longyearbyen, samt transfer till och från flygplatsen.