Svalbard runt – i isbjörnens rike

Svalbard runt – i isbjörnens rike

Svalbard runt – i isbjörnens rike

Svalbard runt – i isbjörnens rike

Reseinformation 11 dagar MS Fram
Avresor
7 juni 2023
15 juni 2023
23 juni 2023
Pris från
kr 68 079
Frukost, lunch och middag ingår

Följ med när vi ger oss på en resa runt Svalbard och upplev mäktiga glaciärer, fridfulla fjordar och arktiskt djurliv under den förtrollande midnattssolen.

Staden högst upp på jordklotet

Efter en flygresa från Oslo börjar din expedition i Longyearbyen – staden högst upp på jordklotet. Få en inblick i hur det är att bo så här långt norrut när du möter de uthålliga invånarna i denna unika stad. Härifrån korsar vi de häpnadsväckande landskapen i Nordvest-Spitsbergen nationalpark. Utforska pittoreska fjordar, branta fjäll och vackra öar medan du spanar efter djur i landskapet.

Håll utkik efter björnar och fåglar

I östra Svalbard finns det största antalet isbjörnar i ögruppen. Under de tre dagar som vi utforskar Svalbards östra kust håller vi utkik efter dessa ikoniska, men skygga rovdjur. Klipporna i regionen lockar till sig ett stort antal fåglar. Svalbard är hemvist för en rad olika arter, inklusive tusentals spetsbergsgrisslor, måsar och tretåiga måsar.

Svalbard runt – i isbjörnens rike Svalbard runt – i isbjörnens rike
 • Dag 1
  Longyearbyen

  En livlig stad högt upp i Arktis

  Ditt äventyr börjar i Longyearbyen – staden högst upp på jordklotet. Longyearbyen, belägen alldeles nära den arktiska vildmarken, är till mångas förvåning en modern plats med ett stort utbud av restauranger, barer och gallerier. De 2 000 invånarna är färre än antalet snöskotrar, och renar strövar omkring på gatorna.

  Promenera längs huvudgatan, beundra de färgglada byggnaderna och få en inblick i hur det är att leva i denna arktiska utpost. Bege dig till North Pole Expedition Museum och utforska Svalbards plats i polarforskningens historia. Här finns gamla tidningar, foton, vykort, timtals med expeditionsfilm och udda artefakter från polarforskningseran.

  Besök Svalbard Brewery och provsmaka öl som har bryggts i Arktis. Förutom att prova utsökta ölsorter får du även chansen att lära känna invånarna i denna unika stad. Du kanske träffar andra naturentusiaster och äventyrare eller forskare från olika projekt, såsom det närliggande Globala frövalvet.

  Lokalbefolkningen brukar ta av sig skorna innan de går in i offentliga byggnader. Det är en sed som sträcker sig tillbaka till gruvtiden, då man ville undvika att dra in sot från kolgruvorna i sina hus. Ett exempel på hur arvet från gruvdriften fortsätter att sätta sin prägel på kulturen på Svalbard.

  I paketet ingår transfer från flygplatsen och två nätter på hotell, inklusive frukost. Hotellet erbjuder modern komfort i pittoreska omgivningar och fungerar som bas för dina äventyr i och omkring Longyearbyen, så koppla av och njut av dess bekvämligheter.

  Dag 1
  Longyearbyen

  En livlig stad högt upp i Arktis

 • Dag 2
  Longyearbyen

  Utflykt med MS Bard – en hybridkatamaran

  Idag får du njuta av en unik båttur på MS Bard, vår nya hybridkatamaran som är specialkonstruerad för utforskning av polarområdena. Fartyget hjälper oss att nå vårt mål – att uppleva naturen med så liten påverkan på miljön som möjligt. Ta in den arktiska vildmarken från flera olika utomhusdäck. Tack vare fartygets panoramafönster missar du inget, även om du föredrar att stanna inomhus.

  På denna resa får du chansen att se något av det bästa av Svalbards spektakulära kustlandskap. Kaptenen sätter kurser efter väder- och vindförhållanden, vilket gör att ingen tur är den andra lik. Vi följer ingen fast väg. Målet med resan är att ge dig den allra bästa upplevelsen som finns där och då.

  Dag 2
  Longyearbyen

  Utflykt med MS Bard – en hybridkatamaran

 • Dag 3
  Longyearbyen

  Din expedition börjar

  Efter frukost kan du slappna av och utforska den intressanta staden. Strosa längs huvudgatan med sina färgglada byggnader och köp souvenirer och presenter i butikerna i världens nordligaste stad. Promenera sedan upp till kyrkan några minuter bort. Kanske kommer du att stöta på svalbardrenar som ofta bekymmersfritt strövar omkring i staden. Även om det är vilda djur kommer du att märka att de är nyfikna och delvis tama.

  Dagens utflykt är en perfekt introduktion till den arktiska miljön och Svalbards historia. Njut av en guidad tur, där vi bland annat besöker Svalbard Museum, vilket är ett måste för alla som besöker Arktis. Där får du reda på allt om ögruppens historia, geologi och djurliv.

  Utflykten bjuder även på en naturskön åktur till Adventdalen där du får besöka det unika Camp Barentz. Mötet med en samling energiska huskyhundar är alltid en höjdpunkt för besökare. En erfaren ”musher”, deras hundförare, berättar mer om dessa fascinerande djur. Du får även lära dig mer om Arktis konung – isbjörnen. Håll också utkik efter andra vilda djur, som ren, ripa och räv.

  Eller välj bland de många äventyr som finns som tillval innan din resa börjar.

  Väl ombord på fartyget hämtar du ut din kostnadsfria expeditionsjacka och gör dig hemmastadd i din hytt innan du deltar i den obligatoriska säkerhetsgenomgången. Bekanta dig med restaurangerna, vetenskapscentret, observationsdäcket och Explorer Lounge and Bar – du kommer att tillbringa mycket tid ombord på fartyget. Därefter tar vi avsked av Longyearbyen och påbörjar vår upptäcktsresa.

  Dag 3
  Longyearbyen

  Din expedition börjar

 • Dag 4-6
  Nordvästra Svalbards nationalpark

  Utforska fantastiska fjordar med en fascinerande historia

  Vi lämnar den begränsade civilisation som finns bakom oss och går in i fullständigt upptäckarläge. I de här vackra men avlägsna områdena finns varken internetuppkoppling eller master som tillhandahåller mobiltäckning.

  Utan tillgång till e-post och sms får du en sällsynt möjlighet att logga ut och ta en paus från det moderna samhället. Det är dags att komma i kontakt med sakerna som verkligen betyder något.

  Nordvästra Spetsbergens nationalpark förkroppsligar den arktiska skönheten med sin kuperade och orörda storslagenhet. Det här är en vildmark med branta berg, imponerande glaciärer och nästan kusligt vackra öar. Det är också en av de sällsynta platser i världen där naturlig skönhet och fascinerande historia möts. Här kommer du att hitta en stor mängd gravar, ugnar för raffinering av späck och andra kulturskatter från Svalbards första upptäckare.

  Väder- och sjöförhållanden kommer att avgöra vilka områden vi besöker. Kongsfjorden är ett av de vackraste fjordområdena i Spetsbergen, med panoramavyer över kusten och en grönskande alpin tundra. Med dramatiska bergsformationer som kuliss kan du få se när glaciärer kalvar och frigör isberg i havet.

  Det är också möjligt att vi stannar till i Ny-Ålesund, en före detta gruvort med rik kultur som nu är ett internationellt forskningscenter. Här finns en pittoresk mix av gamla och nya byggnader och ett flertal forskningsstationer från olika länder med fokus på glaciologi, djurliv och klimatförändringar.

  Det nordvästra hörnet av Spetsbergen är ett mecka för fågelskådning under sommarmånaderna. Du kan också hålla utkik efter djurliv som valar, storsäl, valross, svalbardren och Arktis egen kung – den mäktiga isbjörnen. Med lite tur kommer du att få se ett eller flera av dessa rovdjur i toppen av näringskedjan när de strövar längs drivisen på kusten i jakt på sälar.

  Den imponerande terrängen i den här regionen gör den perfekt för friluftsäventyr. Vi kommer att göra allt för att dra nytta av alla möjligheter som kommer i vår väg. Några av aktiviteterna kan inkludera att ta oss iland med våra expeditionsbåtar för att ge oss ut på en vandringstur, delta i en strandstädning eller paddla kajak.

  Dag 4-6
  Nordvästra Svalbards nationalpark

  Utforska fantastiska fjordar med en fascinerande historia

 • Dag 7-8
  Östra Svalbards naturreservat

  Njut av expeditionsdagar i Arktis

  I östra Svalbard finns det största antalet isbjörnar i skärgården. Vi har stora förhoppningar om att du kommer att få se ”Arktis kung” under våra tre dagar i regionen.

  I denna del av Svalbard är Norra ishavet översållat med drivande is och det frusna havslandskapet förändras ständigt. Som moderna upptäcktsresande använder kaptenen och expeditionsteamet avancerade ekolod och satellitbilder för att noggrant analysera havsisens densitet och rörelser. De avgör vilka delar av den arktiska vildmarken vi kan utforska vid landstigningar, vandringar och valbara kajakturer.

  Om förhållandena är gynnsamma kommer vi att korsa 80° N, segla genom Hinlopensundet och fortsätta söderut, spanandes efter valrossar och sjöfåglar längs vägen. Regionen är hemvist för tusentals spetsbergsgrisslor, måsar och tretåiga måsar.

  När vi kryssar genom Freemansundet kommer du att häpna över sjöfåglarna som glider fram i denna vackra miljö. Freemansundet, som skiljer Barentsøya från Edgeøya, ska inte förväxlas med fjorden som bär samma namn.

  Vi kommer att försöka ta oss iland längs kusterna på Edgeøya eller Barentsøya. Vi kan också komma att utforska Kapp Lee. En spännande plats där du hittar kulturarv från alla epoker av mänsklig utforskning på Svalbard. Om vi har tur kan vi stöta på Svalbards marina däggdjur när vi beger oss mot Sørkappøya.

  Dag 7-8
  Östra Svalbards naturreservat

  Njut av expeditionsdagar i Arktis

 • Dag 9

  Expeditionen fortsätter

  Vårt mål i dag är att nå Spetsbergens sydligaste spets. Utforska det fantastiska och varierade landskapet och geologin i Hornsund, som är en del av södra Spetsbergens nationalpark. Många anser att det här är Svalbards vackraste fjord.

  De branta bergen, häpnadsväckande fjordarna och den frodiga och färgstarka växtligheten gör Hornsund till ett av naturens allra vackraste hörn på jorden. När vi färdas genom den 30 kilometer långa fjorden kan du få syn på glaciärer som kalvar och frigör stora isstycken i vattnet. Om det är molnfritt kan du även se det mäktiga Hornsundtind som reser sig 1 431 meter ovanför havet.

  Det är spillningen från alkekungkolonierna som ligger bakom de anmärkningsvärt gröna landytorna du kan stöta på vid olika landstigningar. Den frodiga tundran omkring fågelkolonierna lockar till sig djur, såsom svalbardsrenar och fjällrävar. Håll även utkik efter sälar och valar när vi färdas till havs.

  Hornsunds andra invånare är forskarna vid den polska polarstationen. Stationen etablerades 1957 och fungerar som ett forskningscenter för klimatförändringar, glaciologi och seismologi

  Framåt kvällen börjar vi vår resa norrut när vi passerar Bellsund mot Isfjorden.

  Dag 9

  Expeditionen fortsätter

 • Dag 10
  Isfjorden

  Fjordar och vildmark

  I dag seglar vi in i den fantastiska Isfjorden som är det mest kända fjordsystemet i Svalbards skärgård. Den leder till flera mindre fjordar och skapar ett frodigt och vackert ekosystem med ett rikt växt- och djurliv. Gör dig redo att utforska U-formade dalgångar som gröpts ur bergen av enorma glaciärer för 10 000 år sedan.

  Norr om fjorden finns det berömda landmärket Alkehornet. Det är ett imponerande exempel på en klippformation i karbonat med en hornformad topp. Givetvis har djurlivet gjort platsen till sin. Här finns både fjällräv och svalbardsren som får sällskap av tusentals sillgrisslor och tretåiga måsar.

  Det är anmärkningsvärt hur väl spåren efter tidig mänsklig närvaro har bevarats i Isfjorden. Här finns kulturlämningar från jakt och valfångst på Svalbard längs stränder och i vikar. Bland annat i form av jaktläger och ugnar för raffinering av späck.

  Längre söderut finns en mer modern kulturell ikon. Här ligger byggnaderna som huserade Isfjords radiostation, där man 1933 började sända radio och observera väder. Nuförtiden är det utan tvekan ett av världens vackrast belägna hotell.

  I Isfjordens inre delar förändras landskapet ständigt. Vi har ändå flera bra platser för landstigning i området och kommer att avgöra var vi går iland och vilka aktiviteter vi ägnar oss åt beroende på sjö- och väderförhållandena vid ankomst.

  Dag 10
  Isfjorden

  Fjordar och vildmark

 • Dag 11
  Longyearbyen

  Expeditionens slut

  Ditt arktiska äventyr är över för den här gången. När expeditionen närmar sig sitt slut kommer det att finnas tid för att blicka tillbaka och reflektera över alla nya minnen och ta in den där hisnande känslan av att bokstavligt talat ha befunnit sig i närheten av världens topp.

  Efter att ha tagit farväl av fartyget och besättningen väntar transfer till flygplatsen och din resa hem. Om du har tid, passa på att ta en selfie vid några av Longyearbyens sevärdheter. Många platser här stoltserar med att vara de nordligaste av sitt slag. Nordligaste biografen, kyrkan, biblioteket, gymnasieskolan, mataffären – alla finns de här.

  Om du har tid kan du handla souvenirer i de lokala butikerna innan du åker hem. En varm och skön tröja från Svalbard eller en ask handgjorda chokladpraliner blir en perfekt gåva till vänner eller familj. På Svalbard handlar du taxfree och Longyearbyen har ett antal butiker för sport och friluftsliv där du kan hitta kläder inför ditt nästa äventyr!

  Om du vill tillbringa mer tid i Longyearbyen kan du förlänga din vistelse med ett av våra efterprogram och verkligen lära känna området. Oavsett vad som väntar härnäst, önskar vi dig en fortsatt trevlig resa och ser fram emot att träffa dig igen!

  Dag 11
  Longyearbyen

  Expeditionens slut

Avresor

2023

 • juli
 • augusti
 • september
 • oktober
 • november
 • december
Juni:
7.
15.
23.

Vad som ingår

Priset inkluderar

Transfer

 • Alla transfers i Longyearbyen mellan fartyg, hotell och flygplats, före och efter expeditionskryssningen

Utflykter

 • Två utflykter före expeditionskryssningen

Hotell

 • Två övernattningar inkl. frukost i Longyearbyen före expeditionskryssningen samt lunch på hotellet före ombordstigning

Expeditionskryssning

 • Expeditionskryssning i vald hyttkategori
 • Frukost, lunch och middag inklusive drycker (husets öl och vin, läsk och mineralvatten) på restaurangen Aune
 • À la carte-restaurangen Lindstrøm ingår för svitgäster (endast på MS Fram)
 • Te och kaffe ingår
 • Kostnadsfritt wifi ombord. Observera att wifi och mobiltäckning är väldigt begränsade i de avlägsna områden vi reser till och att streaming inte stöds. På Svalbard finns varken wifi eller mobiltäckning förutom i Longyearbyen och Barentsburg.
 • Kostnadsfri, återanvändbar vattenflaska som kan fyllas på vid vattenstationerna ombord
 • Engelsktalande expeditionsteam som organiserar och deltar i aktiviteter ombord och på land
 • Ett utbud av inkluderade aktiviteter

Aktiviteter ombord

 • Experter i expeditionsteamet håller föreläsningar i olika ämnen
 • Du har tillgång till fartygets vetenskapscenter, som har ett omfattande bibliotek samt avancerade biologiska och geologiska mikroskop
 • Program som gör att gästerna kan hjälpa till i riktiga forskningsprojekt 
 • Fotografen ombord delar med sig av sina bästa tips och tricks för att ta de bästa bilderna av landskapet och djurlivet
 • Tillgång till fartygets badtunnor, panoramabastu och inomhusgym
 • Informella sammankomster med besättningen, såsom dagliga sammanfattningar och förberedelser inför den kommande dagen

Aktiviteter med landstigning

 • Eskorterade landstigningar med små expeditionsbåtar
 • Lån av stövlar, vandringsstavar och all utrustning som behövs för aktiviteterna
 • Vind- och vattentät expeditionsjacka ingår utan extra kostnad
 • Expeditionsfotografer hjälper dig med dina kamerainställningar före våra landstigningar

Ej inkluderat

 • Internationella flyg
 • Reseförsäkring
 • Bagagehantering
 • Tillvalsutflykter med våra lokala partner
 • Tillvalsaktiviteter i små grupper med vårt expeditionsteam

Vänligen observera

 • Alla planerade aktiviteter är beroende av rådande väder- och isförhållanden
 • Utflykterna och aktiviteterna kan komma att ändras
 • Se till att du uppfyller alla inrese- och ombordstigningskrav
 • Ingen dricks förväntas
MS Fram in Greenland
Foto: Stian Klo
MS fram i Antarktis
Foto: Sandra Walser
Ditt fartyg

MS Fram

Byggd år 2007
Renoverad 2022
Varv Fincantieri, Italy
Passagerarkapacitet 250 (200 i Antarktis)
Sängar 276
Bilkapacitet 0
Bruttodräktighet 11 647 ton
Längd 114 m
Däcksbalk 20,2 m
Hastighet 13 knop
MS Fram in Greenland
Foto: Stian Klo

Det ursprungliga Fram var det mest kända expeditionsfartyget av sin tid och hennes framgångsrika expeditioner saknar motstycke. MS Fram följer i den ursprungliga Frams fotspår och är utrustad med den mest avancerade tekniken för att göra henne exceptionellt väl lämpad för expeditionsresor i polarområden.

Läs mer om MS Fram

Icebergs-en av många favoritfoto motiv när på en expedition med MS fram
Foto: Tomas Mauch

Några alternativ: