Norska kusten och Svalbard – Svalbard runt och Nordkap

På denna expediton tar vi dig med runt natursköna Spetsbergen, går iland på Bjørnøya, korsar Norra ishavet till den nordligaste punkten på den europeiska kontinenten och avslutar med ett besök i den orörda naturen på den arktiska paradisön Sommarøy.

 • Se naturunderverk som Edgeøya och Kvitøya
 • Korsa den 80:e breddgraden och befinn dig mindre än 600 sjömil från den geografiska Nordpolen
 • Chans att få se isbjörn
 • Segla runt Spetsbergen, den största ön i Svalbards arktiska skärgård
Specialerbjudande

5 450 kr i rabatt per person

Boka din 2019-semester nu och följ med på ett riktigt äventyr ombord på ett av våra expeditionsfartyg. Nu får du 5 450 på denna expeditionsresa. Boka senast den 4 mars 2019. Gäller för resor med avresa under 2019. Rabatten är redan avdragen på priset.

Se fler utvalda resor med rabatt och läs mer om kampanjen här
Kampanjvillkoren hittar du i länken ovan

Översikt

Tidsplan och resrutt

Det här är en expedition som styrs av elementen och vår slutliga resplan avgörs alltid av rådande väder- och vindförhållanden. Säkerheten är högsta prioritet och kaptenen bestämmer den exakta rutten under resans gång. Därför är resplanen bara en indikation på vad du får uppleva men det är också det som gör varje expedition med Hurtigruten så unik.

Utresa 16/8 2019

Avresa från Oslo/Longyearbyen
Översikt

Långa dagar i Arktis

Med 19 timmars dagsljus på Svalbard den här årstiden har vi gott om tid att få ut mesta möjliga av vårt arktiska äventyr. Du kan också se fram emot spektakulära solnedgångar. Vi har som mål att ta dig en bit över 80:e breddgraden omkring 600 sjömil från den geografiska Nordpolen.

Expeditionen startar i Longyearbyen, det självklara resmålet för äventyrsresenärer. Denna norska stad är en unik plats, som trots att livet domineras av den arktiska miljön är förvånansvärt rik på kulturliv.

Orörd vildmark

Under denna resa får du se några av Spetsbergens mest spektakulära fjordar i en av de sista i stort sett orörda vildmarkerna i Europa. När vi korsar den stora fjorden öster om Spetsbergen har du en fantastisk utsikt över öns östkust med hundratals glaciärer och berg. Har vi tur träffar vi på marina däggdjur som säl och valross, och där det finns is finns det också chans att se isbjörnar!

Fler isbjörnar än människor

I Svalbards arkipelag finns omkring 2 500 människor och 3 000 isbjörnar. Isbjörnar är ensamlevande djur som vandrar dit de kan hitta föda och ofta använder isflak som bas på havet. I sällsynta fall driver döda valar eller valrossar i land på Svalbards stränder, vilket lockar till sig alla slags vilda djur – inklusive isbjörnar. Trots att vi ofta ser isbjörnar på våra expeditioner är det som med allt annat i naturen: det finns inga garantier. Om det finns isbjörnar i området kan det påverka våra landstigningar och övriga aktiviteter.

När vi har gått runt Svalbard sätter vi kurs mot Bjørnøya och planerar en landstigning på denna lilla ö som ligger halvvägs mellan Nordkap och Svalbard.

I slutet av kontinenten

Vi kommer också att gå i land i Skarsvåg. Alldeles i närheten ligger Nordkap, Europas nordligaste spets, som har varit ett resmål för äventyrare i flera hundra år. Beundra utsikten när du står på klippan, 307 meter över Norra ishavet, som markerar Europas nordligaste utpost.

Den charmiga fiskebyn Sommarøy är vårt sista stopp innan vi avslutar vår resa i Tromsø, som har varit startpunkten för många av historiens största polarexpeditioner och jaktäventyr.

Dag 1
Day 10_Oslo_shutterstock_Morten Normann Almeland.jpg
Foto: Morten Normann Almeland / Shutterstock Foto

Långt uppe i norr

Oslo/Longyearbyen

Ditt arktiska äventyr börjar med ett kvällsflyg från Oslo. Före avresan kan du passa på att utforska staden som ligger vackert vid fjorden och omges av skogar, sjöar och fjäll. Oslo har en intressant arkitektur, en blomstrande kafé- och barkultur, förstklassiga restauranger och oändliga shoppingmöjligheter.

 

När du lite senare på dagen landar i Longyearbyen kommer du att befinna dig i en helt annan värld. Denna avlägsna stad alldeles vid den arktiska tundran erbjuder alla bekvämligheter som en modern stad har att erbjuda, och kontrasten är berusande.

Transfer till ditt hotell och övernattning. 

Dag 2
Day 2Longyearbyen_Natalia_Davidovich_shutterstock.jpg
Foto: Natalia Davidovich / shutterstock Foto

En civilisation i den arktiska öknen

Longyearbyen

Efter en övernattning på ett av våra hotell kan du följa med på en spännande utflykt i Longyearbyen och dess omgivningar. Det märks tydligt vilken inverkan den arktiska vildmarken har på livet här, men staden är samtidigt överraskande kosmopolitisk med konstgallerier, pubar, långa vinlistor på restaurangerna, butiker och ett mini-köpcentrum. Longyearbyen sägs vara ett botemedel mot dagens hektiska storstadsliv och är ett populärt resmål för äventyrare. Överallt gör sig fortfarande historien och arvet från de första kolbrytarna märkbar.

Utflykten slutar i hamnen där MS Spitsbergen redan ligger och väntar på ombordstigning.

Dag 3-5
Kongsfjorden-Spitsbergen-12-2_Day-3-5.jpg
Magdalenefjorden©Dominic Barrington_1200x600.jpg
Foto: Dominic Barrington Foto
Monaco Glacier©Nina Helland_1200x600.jpg
Foto: Nina Helland Foto

Mäktiga glaciärer, djupa fjordar och fantastiska fjäll

Nordvest-Spitsbergen nationalpark

Vi går mot Kongsfjorden som anses vara ett av Spetsbergens vackraste fjordområden där mäktiga glaciärer kalvar ut i havet. Allt ramas in av särpräglade fjällformationer. Vi planerar också ett stopp i Ny-Ålesund, en tidigare gruvort med färgstark arkitektur, som numera är ett internationellt forskningscentrum.

När vi sedan fortsätter mot nordväst kommer vi fram till Krossfjorden och Mitrahalvøya med kulturella lämningar från valfångsttiden, underbar fjällflora, fågelklippor och goda chanser att få se svalbardsren.

På Spetsbergens nordvästra hörn finns den största koncentrationen av gravplatser, späckugnar och andra kulturskatter från den första nybyggartiden i Svalbard.

Om vädret tillåter går vi iland vid Magdalenafjorden för att vandra, och de som är riktigt modiga kan ta sig ett dopp i det uppfriskande arktiska vattnet. Andra kanske vågar sig upp till den 151 meter höga fjälltoppen Ytre Norskøya. Vi kommer också att se den enorma Monacoglaciären i den vackra Liefdefjorden.

Dag 6-10
Polarbear © ADOBE STOCKVACLAV_2500x1250.jpg.jpg
Foto: Adobe Stock Vaclav Foto
Hvalrosser-pa-Kvitoya-Svalbard©STEFAN DALL_1200x600.jpg
Foto: Stefan Dall Foto
Isbre-pa-Alkefjellet-Svalbard©STEFAN DALL_1200x600.jpg
Höjdpunkt

Extrema förhållanden och karg skönhet

Östra Svalbards naturreservat och Sør-Spitsbergen nationalpark

I östra Svalbard finns det fler isbjörnar än någon annanstans på Svalbard, så vi hoppas innerligt att vi får syn någon av dem under resan!

Vi hoppas kunna stanna till i Isflakbukta och på Phippsøya på väg mot Sorgfjorden som gränsar till Nordöstra Spetsbergens naturreservat. Sorgfjorden var platsen för ett känt krig mellan valfångare på 1600-talet. Här har vi chansen att få se både valrossar och fåglar.

Kvitøya är den östligaste ön i Svalbards arkipelag och täcks till 98 procent av glaciären Kvitøyjøkulen. Vi planerar att göra en landstigning på öns västra spets där man 1930 hittade lämningar från Andrée-expeditionen. Expeditionen var ett misslyckat försök att flyga över Nordpolen i luftballongen ”Örnen”.

Edgeøya är den tredje största ön i Svalbards arkipelag med ett landskap som till stor del är isfritt till skillnad från de flesta andra platser på Spetsbergen. Kapp Lee är en underbar plats med kulturarv från alla tiders expeditioner på Svalbard. 

Har vi tur träffar vi på några av Svalbards marina däggdjur när vi sätter kurs söderut. På vintern är största delen av Storfjorden isbelagd, vilket är en perfekt livsmiljö för en isbjörn. Härifrån fortsätter vi till Spetsbergens sydligaste punkt och vid Hornsund ser vi hur landskap och geologi skiftar. Packis som pressas in i fjorden tidigt på säsongen lockar till sig isbjörnar som jagar på isen.

Dag 11
2_Bjornoya_Skjelmerud_Meg_Skjelmerud-2.jpg
Foto: Meg Skjelmerud Foto

Mitt i Norra ishavet

Bjørnøya

På Bjørnøya bor endast nio personer och ön är den sydligaste i Svalbards övärld. Bjørnøya har ett extremt isolerat läge mitt i ishavet och är känd som tillhåll för den kanske största kolonin av sjöfågel på hela norra halvklotet. Det är också här som de kalla vattnen från Norra ishavet möter den varma Golfströmmen, och när dessa vattenmassor kolliderar pressas näringsrikt vatten upp till ytan och bildar en fantastisk ”buffé” för 126 olika fågelarter. Om förhållandena tillåter går vi i land.

Dag 12
1Nordkapp-2IMG_4668_Topaz.jpg
Foto: Filip Hoel Foto

Europas nordligaste punkt

Skarsvåg

Några timmar innan vi kommer till Skarsvåg passerar vi den spektakulära Nordkapsklippan och får en fantastisk vy över detta berömda landmärke. Skarsvåg är ett litet samhälle som ligger på norra sidan av ön Magerøya och som säger sig vara den nordligaste fiskebyn i hela världen. Följ med på den valfria utflykten till Nordkap och upplev känslan att befinna sig vid världens ände. På den berömda klippan finns ett kombinerat museum och restaurang där du kan lära dig mer om tidiga expeditioner till Nordkap och se en 360-gradersfilm som tar dig genom fyra årstider i ett landskap fullt av kontraster, ljus och fantastiska naturscener. 

Dag 13
Flickr_Sommarøy_©Harald-Groven_CC-BY-SA-2_2500x1250px.jpg
Foto: Harald Groven Foto

Kaillkråa – där männen parkeras

Sommarøy

Sommarøy är en ö med vita sandstränder och levande fiskelägen. På ön finns några små butiker där du kan köpa hemslöjd och livsmedel. Notera ”Kaillkråa” (männens hörna) inne i den lokala butiken. Där brukar fruarna ”parkera” sina män medan de handlar. Och eftersom detta kan ta sin tid har karlarna också sin krok på väggen med sin egen privata kaffemugg. Följ med på någon av våra utflykter under besöket, exempelvis vandring eller kajakpaddling.

Dag 14
Tromso_P7205773.jpg

Expeditionens slut

Tromsø

Vi ankommer till Tromsø, porten till Arktis, och här når expeditionen sitt slut. När upptäckaren Roald Amundsen rekryterade manskap till sina berömda expeditioner för mer än 100 år sedan var det hit han for. Endast här hittade han de rätta männen (ja, det var mest män på den tiden), med erfarenhet av att navigera i polarområden. Han var tvungen att hitta män som visste hur man överlever med minimala medel i Arktis och som hade klarat att övervintra på Svalbard genom att jaga och fiska. Idag är Tromsø ett viktigt centrum för experter på arktiska operationer och forskare som undersöker klimatförändringarnas påverkan på Arktis. Staden är en smältdegel av ursprungsbefolkning, lokalinvånare och inflyttade européer. Än idag fungerar staden som porten till Arktis och är en naturlig utgångspunkt för expeditioner norrut. Ta dig lite tid att utforska staden innan du går på flyget. 

Ankomst 29/8 2019

Ort Tromsø
Vad som ingår

PRISET INKLUDERAR:

 • Expedition med Hurtigruten i vald hyttkategori med helpension
 • Flygresa från Arlanda, Köpenhamn eller Oslo till Longyearbyen, i ekonomiklass
 • Flygresa från Tromsø till Arlanda, Köpenhamn eller Oslo, i ekonomiklass
 • En hotellnatt i Longyearbyen före avresa inklusive frukost och lunch
 • Samtliga transporter i Longyearbyen inklusive en utflykt före avresa
 • Vind- och vattenavstötande jacka
 • Landstigningar med små båtar och aktiviteter ombord och i land
 • Professionellt, engelsktalande expeditionsteam som håller föredrag och leder landstigningar och aktiviteter
 • Gratis kaffe och te

EJ INKLUDERAT:

 • Reseförsäkring
 • Bagagehantering
 • Valfria utflykter och dricks
Ombord Upplevelser Kontakt

Kontakt

Önskar du hjälp att boka flygresa eller har andra frågor kring denna expeditionsresa? Våra resespecialister hjälper dig gärna!