Expedition längs Andernas kust till Panamakanalen – sydgående

Puerto Limon, Costa Rica - Valparaiso, Chile

Följ med på en resa längs Sydamerikas västkust och utforska arkeologiska platser och forna kulturers fascinerande hemligheter. Upplev Panamakanalen och det gamla Chimúriket, se nascalinjerna, pyramider och helgedomar, besök nationalparker och utforska det exotiska natur- och djurlivet innan du avslutar expeditionen i Valparaíso.

  • Segla genom Panamakanalen från ett världshav till ett annat
  • Följ med till några av Sydamerikas viktigaste och mest fascinerande historiska platser
  • Utforska inkafolkets och andra försvunna kulturers mysterier
  • Besök spännande städer, nationalparker och paradisöar av mycket skiftande karaktär

Översikt

Inkariket var det största imperiet i förcolumbiska Amerika. Vi följer det forntida kungarikets kust från Costa Rica till Chile via Colombia, Ecuador och Peru.

Resan startar i vackra Costa Rica och går sedan söderut till Bocas del Toro och Bastimentos nationalpark. Dyk och paddla kajak bland mangroveträd och korallrev eller vandra genom regnskogen och upptäck spännande djur och exotisk natur. Upplev Panamakanalens slussar och den enda nationalparken längs Ecuadors kust. Vi gör också ett besök i ett litet kustsamhälle känt för sina exceptionella fiskevatten.

Några av arkeologins största gåtor

I Peru får du chansen att följa med på en flygtur över de berömda nascalinjerna nära den moderna staden Nasca ett trettiotal mil sydöst om Lima. Dessa linjer har förbryllat forskarna i över 80 år och omfattar totalt 800 räta linjer, 300 geometriska figurer och 70 avbildade djur och växter. Vissa av de räta linjerna är flera kilometer långa medan djur och växter mäter mellan 9 och 360 meter – som Empire State Building fast på längden.

Försvunna städer och ett gigantiskt citadell

En annan höjdpunkt är besöket i det antika Chimúriket och den amerikanska kontinentens största lerfästning från förcolumbisk tid. I Callao och Lima får du lära dig mer om lokal konst och gamla traditioner och uppleva höjdpunkter som museet Larco, byggt ovanpå en pyramid från 600-talet. Vi besöker också Huaca Huallamarca, en helgedom som är från tiden före Inkariket till och med.

Vi fortsätter söderut till nationalreservatet Pingüino de Humboldt och tittar närmare på pingviner, sköldpaddor, delfiner, valar och fåglar innan expeditionen avslutas i den chilenska staden Valparaíso. Kombinationen med extrem natur, besök i flera fascinerande städer, Sydamerikas kultur och fängslande föreläsningar gör den här expeditionen till en alldeles unik upplevelse.

Priset inkluderar:

• Expedition med Hurtigruten i vald hyttkategori med helpension
• Vind- och vattenavstötande jacka
• Landstigningar med små båtar samt aktiviteter ombord och i land
• Professionellt, engelsktalande expeditionsteam som håller föredrag och leder landstigningar och aktiviteter
• Gratis kaffe och te

Ej inkluderat:

• Internationella flygresor
• Reseförsäkring
• Bagagehantering
• Valfria utflykter och dricks

Liknande resor

Resan dag för dag

Tidsplan och resrutt

Det här är en expedition som styrs av elementen och vår slutliga resplan avgörs alltid av rådande väder- och vindförhållanden. Säkerheten är högsta prioritet och kaptenen bestämmer den exakta rutten under resans gång. Därför är resplanen bara en indikation på vad du får uppleva men det är också det som gör varje expedition med Hurtigruten så unik.

4 november 2018

Avresa från Puerto Limón
Dag 1
Costa-Rica_Manzanillo_shutterstock_294077225.jpg

Det ”rena livets” hemstad


Ort: Puerto Limón

Puerto Limón i Costa Rica är ett måste för äventyrare och upptäckare och startpunkten för vår expedition. Staden bjuder på fascinerande arkitektur och pulserande, färgstarka utomhusmarknader. Besök den största marknadsplatsen i centrum där du hittar allt från bruksföremål till träkonstverk och traditionella souvenirer. Cashewnötter är en viktig lokal handelsvara och du måste provsmaka deras cashewvin, en av Puerto Limóns specialiteter, innan du går ombord på MS Fram.

Dag 2
Panama_underwater_Bocas-del-Toro_shutterstock_177669956.jpg

Unesco-listat biosfärreservat


Ort: Bocas del Toro

Bocas del Toro, (”tjurens mun”) är en ögrupp med gamla anor där vi hittar den Unesco-listade nationalparken La Amistad och Isla Bastimentos, Panamas första nationella marinpark och biosfärreservat. Ögruppen består av nio öar och hundratals mindre holmar och småöar och vi rekommenderar ett besök i staden Bocas med sin vibrerande karibiska prägel och atmosfär, innan du ger dig in i Bastimentos vidsträckta nationalpark. Snorkla, dyk och paddla kajak bland mangroveträd och korallrev eller vandra genom regnskogen på spaning efter exotiska djur.

Dag 3
Panama_Canal_shutterstock_38608585.jpg

Länken mellan två världshav


Ort: Länken mellan två världshav

Vi går in i Panamakanalen, ett av de största och mest tekniskt komplicerade byggprojekt som någonsin genomförts. Kanalen fick enorm betydelse för sjöfarten mellan de två världshaven när den 1914 stod färdig och ersatte den långa och farofyllda rutten via Drakesundet och Kap Horn. Upplev en fascinerande kanalfärd och det snillrika slussystemet från första parkett när MS Fram undan för undan lyfts drygt 25 meter över havsytan.

Dag 4
Blue-Marlin_shutterstock_191666222.jpg

En djuphavsfiskares paradis


Ort: Puerto Piña

Puerto Piña är ett litet kustsamhälle nära gränsen till Colombia. Majoriteten av invånarna tillhör urbefolkningen emberá eller har afrikanska rötter och förfäder som kom hit under kolonialtiden. I Piñas Bay finner vi Panamas mest otroliga fiskevatten där det har slagits mer än 200 världsrekord i djuphavsfiske – vilket i sig är ytterligare ett världsrekord. Artrikedomen är svindlande. Svärdfisk, segelfisk, tonfisk, guldmakrill, gruntfiskar, roosterfish, ovanliga abborrfiskar, wahoo, barracudor, blå, svart och randig marlin trängs med andra havslevande arter som delfiner, hajar, rockor och knölvalar. Viken är skyddad och inga kommersiella fiskebåtar släpps in. Men det är inte bara fiskeintresserade som besöker detta natursköna område med sin fascinerande kultur. Koppla av och njut av solen på Playa Blanca, en liten strand med bländande vit sand. I vattnen utanför finns korallrev som lockar till snorkling eller kajakpaddling och djungellederna är perfekta för spännande vandringar.

Dag 5
At_sea_reading_book_shutterstock_292448078.jpg

Vi korsar ekvatorn


Ort: Till sjöss

Ta dig tid att njuta av en god bok, gå igenom och sortera foton eller koppla bara av på däck tills vi korsar ekvatorn där en särskild ceremoni väntar, nämligen ekvatordopet.

Dag 6
Frigate_bird_Ecuador_shutterstock_480788086.jpg

Färggranna fåglar och fiskar på ”Silverön”


Ort: Isla de la Plata

Isla de la Plata är en del av Parque National Machalilla, den enda nationalparken på Ecuadors västkust. Här vimlar det av sjöfåglar och ön är känd som Ecuadors andra Galápagos. Isla de la Plata betyder Silverön och är en häckningsplats för bland annat blåfotade sulor, galápagosalbatross och fregattfåglar. Ön är perfekt för vandring och har många fantastiska leder för fågelskådare. Eller varför inte ta ett uppfriskande dopp i den blå oceanen och snorkla runt bland fiskstimmen och utforska det sprakande landskapet under vattenytan.

Dag 7
Inca_Chile_shutterstock_72631999.jpg

Föredrag till sjöss


Ort: Till sjöss

Lär dig mer om Sydamerikas historia, forntida civilisationer och kulturer. Inkacivilisationen uppstod i Peru runt 1400 f.Kr. och imperiet sträckte sig från Ecuador till södra Chile när det var som störst. Det tappra inkafolket besegrade andra stammar och lyckades bemästra den kärva miljön i Anderna med slättlandskap, berg, öknar och tropiska djungler. När de spanska conquistadorerna inledde sitt erövringståg år 1532 var Inkariket det största imperiet i världen. Inkakulturen är berömd för sin unika konst och arkitektur och inkafolket uppförde avancerade och imponerande byggnadsverk i alla områden de lade under sig. Deras spektakulära ingenjörskonst upphör inte att imponera på dagens moderna besökare med terrasseringar, vägar och boplatser anlagda högt upp på bergstopparna i full harmoni med de naturförhållanden man stötte på. Under dagarna till sjöss kan du ta tillfället i akt att lyssna på föredrag ombord och lära dig ännu mer om både inkafolket och andra gamla fascinerande kulturer.

Dag 8
Peru_Chan-chan_inca_shutterstock_401843140.jpg

Utforska ett gammalt kungarike, Solens och Månens tempel.


Ort: Salaverry

Den lilla hamnstaden Salaverry är utgångspunkt för utflykten till det antika Chimúriket (700–1400 e.Kr.). Chimúfolket anlade sin huvudstad vid Mocheflodens strand och gav den namnet Chan Chan (”sol-sol”). Staden täcker ett 18 kvadratkilometer stort område och byggdes i soltorkad lera och småsten förstärkt med halm och rotting. Chan Chan är den största lertegelfästningen från förcolumbisk tid på den amerikanska kontinenten och upptogs på Unescos världsarvslista 1986. Följ också med till Trujillo vid foten av Anderna, en stad med fantastisk inramning som har behållit mycket av sin koloniala charm. Du kan också välja en utflykt till Mochekulturens viktigaste religiösa center. Beundra Solens tempel, världens största adobebyggnad (av soltorkad lera och halm), och Månens tempel, byggda på 400-talet och dekorerade med vackra och livfulla Mochemotiv.

Dag 9
IMG_8178.jpg

Lär dig mer under tiden till sjöss


Ort: Till sjöss

Stanna kvar ute på däck när vi fortsätter söderut längs Perus kust. Andas in den friska havsluften och spana efter djur och fiskar. Vårt expeditionsteam håller intressanta föredrag och lär dig mer om Sydamerikas västkust, natur, historia och geografi.

Dag 10
Pachacamac_Lima_Peru_shutterstock_135292439.jpg

Forntida historia och världsarv


Ort: Callao/Lima

Hamnstaden Callao ligger precis utanför Lima och är ett viktigt centrum för Perus import och export. Här hittar du charmiga herrgårdar med tjusiga balkonger, museer, kyrkor och kung Felipes fästning. Lima grundades före kolonialtiden och 20 mil längre norrut kan du besöka Caral som anses vara den äldsta staden i hela Nord- och Sydamerika. Eller låt dig fascineras av ruinerna av tempelpyramiderna i Pachacamac tre mil längre söderut. Lima är den plats där de spanska conquistadorerna etablerade vicekungadömet Peru år 1542 och började bygga stora kyrkor, kloster och ståtliga byggnader med balkonger i kolonialstil. Trots att spanjorerna förde med sig en ”modern” arkitektur förändrades inte stadskärnan så mycket och stadens historiska centrum finns nu med på Unescos världsarvslista. Följ med på någon av våra utflykter till stadens intressanta museer, arkeologiska platser, stränder eller strandpromenaden och njut av den utsökta maten som ger Perus huvudstad sin unika karaktär.

Dag 11
shutterstock_127750193.jpg

Nascalinjerna – en arkeologisk gåta


Ort: San Martin, Peru

Puerto General San Martin är porten till de berömda och mystiska nascalinjerna och geoglyferna som skrapades ut på markytan mellan år 500 f.Kr. och 500 e.Kr. De är så svåra att se från marken att de egentligen inte upptäcktes förrän på 1930-talet av flygplan som höll på att kartlägga vattentillgången i området. Figurerna är av två sorter: biomorfer och geoglyfer. Biomorferna utgörs av cirka 70 djur och växter, bland annat en spindel, en kolibri, en apa och en 300 meter lång pelikan. Geoglyferna är geometriska figurer med enorma trianglar, spiraler, cirklar, fyrhörningar och räta linjer. Den längsta räta linjen sträcker sig nästan 15 kilometer över slätten. Dessa gåtfulla linjer måste ses från luften, så följ med på vår utflykt och upplev dessa imponerande och märkliga underverk ur deras bästa perspektiv.

Dag 12-14
Solnedgang_skib.jpg

Utmaningar för miljön


Ort: Till sjöss

Ta dig tid att njuta av tiden ombord när vi fortsätter söderut. Sola ute på däck eller lär dig mer på expeditionsteamets föredrag där vi särskilt fokuserar på de miljöproblem som hotar världshaven. Under dagarna till havs bjuder expeditionsteamet ibland in till en fotoworkshop eller annan gemensam aktivitet.

Dag 15
1200x600_Humbolt_Penguins_shutterstock_223714084.jpg

Humboldtpingvinens hem


Ort: Isla Chañaral

Vi sätter nu kurs mot Isla Chañaral som tillsammans med Isla Choros och Isla Damas bildar nationalreservatet Pengüina de Humboldt. Faunan på dessa tre öar är ytterst rik och varierad, men den mest berömda invånaren är trots allt humboldtpingvinen som trivs alldeles utmärkt i den ström som har gett den sitt namn. Utöver en stor koloni sjölejon har du också chans att få se krabbutter, magellanpingvin och öresvin, och under sommaren kan mer sällsynta besökare dyka upp runt öarna, exempelvis havssköldpaddor, delfiner, valar och albatrosser. Här finns också många skyddade fågelarter såsom perudykpetrell, guanoskarv och rödfotad skarv.

Dag 16
1200x600_Valparaiso.jpg

Stilla havets juvel


Ort: Valparaíso, Chile

Expeditionen slutar i underbara, färgstarka och poetiska Valparaíso. Ta dig tid att strosa runt på de smala gatorna, ta dig uppför ändlösa trappor och upptäck något nytt i varje gathörn, en vacker byggnad, ett spännande konstgalleri eller något litet gastronomiskt smultronställe. Glöm inte att utforska hamnen och fiskepirerna, där du får en äkta känsla av Chiles unika fisketraditioner. Köp eller provsmaka nyfångade delikatesser från fiskmarknaden och träffa de skojfriska fiskarna. Vi rekommenderar också ett besök i de Unesco-listade historiska kvarteren innan du stiger på planet för flygresan hem.

19 november 2018

Ort Valparaíso, Chile
Ombord Förläng din semester

Resan dit

Kontakta oss gärna om du vill boka tur- och returflyg till Puerto Limon och Valparaiso samt transport till och från flygplatsen.