Från Costa Ricas regnskog till forntida inkariken

Puerto Limon - Callao

Följ med på en resa längs Sydamerikas västkust och utforska arkeologiska platser och forna kulturers fascinerande hemligheter. Upptäck det forntida chimúriket, pyramider och helgedomar, fästningen Sacsayhuamán, Ollantaytambo och magnifika Machu Picchu.

  • Segla genom Panamakanalen från ett världshav till ett annat
  • Upptäck några av Sydamerikas viktigaste och mest fascinerande historiska platser
  • Utforska chimúriket, fästningen Sacsayhuamán, Ollantaytambo och Machu Picchu
  • Besök spännande städer, nationalparker och paradisöar av mycket skiftande karaktär

Översikt

Inkariket var det största imperiet i förcolumbiska Amerika. Vi följer det forntida kungarikets kust från Costa Rica via Colombia och Ecuador till Peru och besöker några av västra Sydamerikas absoluta höjdpunkter.

Resan startar i vackra Costa Rica och går sedan söderut till Bocas del Toro och Bastimentos nationalpark. Dyk och paddla kajak bland mangroveträd och korallrev eller vandra genom regnskogen och upptäck spännande djur och exotisk natur. Upplev Panamakanalens slussar och den enda nationalparken längs Ecuadors kust. Vi gör också ett besök i ett litet kustsamhälle känt för sina exceptionella fiskevatten.

Försvunna städer och ett gigantiskt citadell

En annan höjdpunkt är besöket i det antika chimúriket och den amerikanska kontinentens största lerfästning från förcolumbisk tid. Du går i land i Lima där fler spännande äventyr väntar längre inåt landet. Utforska några av inkarikets mest överväldigande byggnadsverk såsom fästningen Sacsayhuamán, inkastaden Ollantaytambo och ruinerna i det spektakulära Macchu Picchu.

 

Priset inkluderar:

• Expedition med Hurtigruten i vald hyttkategori med helpension
• En övernattning i Lima och två nätter i Hacienda Urubamba inklusive frukost efter sjöresan
• Trerätters lunch och middag dag 1 och 2 och lunchlåda dag 3[STÄMMER DET?]
• Flyg i ekonomiklass mellan Lima och Cusco tur och retur
• Samtliga transporter och tågresor enligt dagsprogrammet inklusive engelsktalande guide
• Entréavgifter enligt programmet
• Vind- och vattenavstötande jacka
• Landstigningar med små båtar samt aktiviteter ombord och i land
• Professionellt, engelsktalande expeditionsteam som håller föredrag och leder landstigningar och aktiviteter
• Gratis kaffe och te

Ej inkluderat:

• Internationella flygresor
• Reseförsäkring
• Bagagehantering
• Valfria utflykter och dricks

Observera:

På denna resa krävs att resande är vaccinerade mot gula febern. Vaccinationen måste göras minst 10 dagar innan avresa och vaccinationsbevis måste tas med på resan.  

Liknande resor

Resan dag för dag

Tidsplan och resrutt

Det här är en expedition som styrs av elementen och vår slutliga resplan avgörs alltid av rådande väder- och vindförhållanden. Säkerheten är högsta prioritet och kaptenen bestämmer den exakta rutten under resans gång. Därför är resplanen bara en indikation på vad du får uppleva men det är också det som gör varje expedition med Hurtigruten så unik.

4 november 2018

Avresa från Puerto Limón
Dag 1
day01_puertolimon-costarica221007(1).jpg

Det ”rena livets” hemstad


Ort: Puerto Limón

Puerto Limón i Costa Rica är ett måste för äventyrare och upptäckare och startpunkten för vår expedition. Staden bjuder på fascinerande arkitektur och pulserande, färgstarka utomhusmarknader. Besök den största marknadsplatsen i centrum där du hittar allt från bruksföremål till träkonstverk och traditionella souvenirer. Cashewnötter är en viktig lokal handelsvara och du måste provsmaka deras cashewvin, en av Puerto Limóns specialiteter, innan du går ombord på MS Fram.

Dag 2
day02_bocas-del-toro---panama-231007-(17).jpg

Världsarv och biosfärreservat


Ort: Bocas del Toro

Bocas del Toro, (”tjurens mun”) är en ögrupp med gamla anor där vi hittar den Unesco-listade nationalparken La Amistad och Isla Bastimentos, Panamas första nationella marinpark och biosfärreservat. Ögruppen består av nio öar och hundratals mindre holmar och småöar och vi rekommenderar ett besök i staden Bocas med sin vibrerande karibiska prägel och atmosfär, innan du ger dig in i Bastimentos vidsträckta nationalpark. Snorkla, dyk och paddla kajak bland mangroveträd och korallrev eller vandra genom regnskogen på spaning efter exotiska djur.

Dag 3
day03_adobestock_15621569.jpg

Länken mellan två världshav


Ort: Panamakanalen

Vi går in i Panamakanalen, ett av de största och tekniskt mest komplicerade byggprojekt som någonsin genomförts. Kanalen fick enorm betydelse för sjöfarten mellan de två världshaven när den 1914 stod färdig och ersatte den långa och farofyllda rutten via Drakesundet och Kap Horn. Upplev en fascinerande kanalfärd och det snillrika slussystemet från första parkett när MS Fram undan för undan lyfts drygt 25 meter över havsytan.

Dag 4
day04_33_san_blas_islands_panama.jpg

En djuphavsfiskares paradis


Ort: Puerto Piña

Puerto Piña är ett litet kustsamhälle nära gränsen till Colombia. Majoriteten av invånarna tillhör urbefolkningen emberá eller har afrikanska rötter och förfäder som kom hit under kolonialtiden. I Piñas Bay finner vi Panamas mest otroliga fiskevatten där det har slagits mer än 200 världsrekord i djuphavsfiske – vilket i sig är ytterligare ett världsrekord. Artrikedomen är svindlande. Svärdfisk, segelfisk, tonfisk, guldmakrill, gruntfiskar, roosterfish, ovanliga abborrfiskar, wahoo, barracudor och blå, svart och randig marlin trängs här med andra havslevande arter som delfiner, hajar, rockor och knölvalar. Viken är skyddad och inga kommersiella fiskebåtar släpps in. Men det är inte bara fiskeintresserade som besöker detta natursköna område med sin fascinerande kultur. Koppla av och njut av solen på Playa Blanca, en liten strand med bländande vit sand. I vattnen utanför finns korallrev som lockar till snorkling eller kajakpaddling, och djungellederna är perfekta för spännande vandringar.

Dag 5
day05_adobestock_71906690.jpg

Vi korsar ekvatorn


Ort: Till sjöss

Njut av dina dagar till sjöss och upplev en märklig känsla av spänning och lugn på en och samma gång medan den blå horisonten växlar mellan olika färger och fyller dig av inspiration. Låt fantasin förflytta dig tillbaka till den tid då de första upptäckarna seglade i dessa farvatten långt före dig, innan vi korsar ekvatorn där en särskild ceremoni väntar, nämligen ekvatordopet.

Dag 6
day06_adobestock_102367444.jpg

Färggranna fåglar och fiskar på ”Silverön”


Ort: Isla de la Plata

Isla de la Plata är en del av Parque National Machalilla, den enda nationalparken på Ecuadors västkust. Här vimlar det av sjöfåglar och ön är känd som Ecuadors andra Galápagos. Isla de la Plata betyder Silverön och är häckningsplats för bland annat blåfotade sulor, galápagosalbatross och fregattfåglar. Ön är perfekt för vandring och har många fantastiska leder för fågelskådare. Eller varför inte ta ett uppfriskande dopp i den blå oceanen och snorkla runt bland fiskstimmen och utforska det sprakande landskapet under vattenytan.

Dag 7
day07_ms_fram_023.jpg

Föredrag till sjöss


Ort: Till sjöss

Lär dig mer om Sydamerikas historia, forntida civilisationer och kulturer. Inkacivilisationen uppstod i Peru runt 1400 f.Kr. och imperiet sträckte sig från Ecuador till södra Chile när det var som störst. Det tappra inkafolket besegrade andra stammar och lyckades bemästra den kärva miljön i Anderna med slättlandskap, berg, öknar och tropiska djungler. När de spanska conquistadorerna inledde sitt erövringståg år 1532 var inkariket det största imperiet i världen. Inkakulturen är berömd för sin unika konst och arkitektur och de uppförde avancerade och imponerande byggnadsverk i alla områden de lade under sig. Deras spektakulära ingenjörskonst upphör inte att imponera på dagens moderna besökare med terrasseringar, vägar och boplatser högt upp på bergstopparna i full harmoni med de naturförhållanden man stötte på. Under dagarna till sjöss kan du ta tillfället i akt att lyssna på föredrag ombord och lära dig ännu mer om inkafolket och deras fascinerande liv.

Dag 8
day08_peru.-salaverry.jpg

Utforska ett gammalt kungarike, Solens och Månens tempel


Ort: Salaverry

Den lilla hamnstaden Salaverry är utgångspunkten för utflykten till det forntida chimúriket (700–1400 e.Kr.). Chimúfolket anlade sin huvudstad vid Mocheflodens strand och gav den namnet Chan Chan (”sol-sol”). Staden täcker ett 18 kvadratkilometer stort område och byggdes i soltorkad lera och småsten förstärkt med strå och halm. Chan Chan är den största lertegelfästningen från förcolumbisk tid på den amerikanska kontinenten och upptogs på Unescos världsarvslista 1986. Följ också med till Trujillo vid foten av Anderna, en stad med fantastisk inramning som har behållit mycket av sin koloniala charm. Du kan också välja en utflykt till mochekulturens viktigaste religiösa center. Beundra Solens tempel, världens största adobebyggnad (av soltorkad lera och halm), och Månens tempel, byggda på 400-talet och dekorerade med vackra och livfulla mochemotiv.

Dag 9
day09_antarktis-08-img_7747.jpg

Lär dig mer under tiden till sjöss


Ort: Till sjöss

Stanna kvar ute på däck när vi fortsätter söderut längs Perus kust. Andas in den friska stillahavsluften och spana efter djur och fiskar. Vårt expeditionsteam håller intressanta föredrag och lär dig mer om Sydamerikas västkust, natur, historia och geografi.

Dag 10
day10_adobestock_89153210.jpg

Se ”den nöjda falkens” näste


Ort: Callao/Lima

Hamnstaden Callao ligger precis utanför Lima och är ett viktigt centrum för Perus import och export. Här slutar din sjöresa – och äventyren i land börjar. När vi har gått i land tar vi flyget till Cusco. Njut av en god lunch innan vi besöker fästningen Sacsayhuamán, ett av de mest fantastiska byggnadsverken i området. Sacsayhuamán betyder ”nöjd falk”, och det var falken som vaktade imperiets huvudstad. Namnet är extra välfunnet eftersom man kunde övervaka hela Cusco från kullen där fästningen byggdes. Den tog mer än 70 år att bygga och 20 000 män deltog i arbetet med grunden och stenhuggningen, materialtransporter och med att slutligen placera och finjustera stenblocken. Här, precis som på många andra platser i inkariket, användes inget murbruk. Ändå är de enorma stenblocken så tätt sammanfogade att inte ens ett tunt grässtrå kan stickas in mellan dem. Sacsayhuamán är ett otroligt exempel på inkafolkets sofistikerade byggteknik, arkitektoniska kompetens och hantverksskicklighet. På eftermiddagen fortsätter vi till Hacienda Urubamba i ”den heliga dalen” där vi äter en god middag och övernattar.

Dag 11
day11_adobestock_55442816.jpg

Inkaimperiets höjdpunkter


Ort: Ollantaytambo och Machu Picchu

Frukosten följs av ytterligare en dag med idel höjdpunkter. Först besöker vi inkastaden Ollantaytambo som delar namn med det väldiga befästningsverk som klättrar uppför den massiva bergssidan ovanför staden. Fästningen var dalens viktigaste försvarsanläggning mot fiender och angripare och här vann inkafolket sin största seger mot spanjorerna under erövringskriget. Fästningen är byggd av rosafärgad granit och innanför murarna fanns exklusiva badanläggningar, tempel och militärbaracker. Därpå beger vi oss till järnvägsstationen och går ombord på det lyxiga Hiram Bingham-tåget för färden till Machu Picchu. Under den spektakulära resan serveras en läcker brunch. Bland vinrankor och träd på en igenvuxen bergstopp med utsikt över den strida Urubambafloden hittades den magiska staden Machu Picchu vars gåta nog aldrig kommer att lösas. Varför byggdes staden och hur gick den under? Inkafolket har inte lämnat några skriftliga källor efter sig. Utforska ruinerna, känn pulsen och föreställ dig hur präster, hantverkare och tjänare bodde och levde. Vid utgrävningar har man hittat skelett, konstföremål och kläder av ull men inget guld. Här finns stenblock som har sammanfogats med samma exakta precision som i andra inkastäder. Vi tar god tid på oss att utforska ruinerna och du hinner njuta av en god kopp te på Machu Picchu Sanctuary Lodge innan vi återvänder till Hacienda Urubamba för ytterligare en trivsam afton och övernattning.

Dag 12
day12_adobestock_53557178.jpg

Inkaimperiets hjärta


Ort: Cusco/Lima

Efter frukost åker vi till Cusco som var inkaimperiets huvudstad. Här ser vi den fantastiska barockkatedralen byggd direkt på grunden av ett inkapalats i början av 1500-talet. Många av de stenar som användes vid bygget kommer från plundringar av fästningen Sacsayhuamán i närheten. Vi fortsätter till Koricancha och beundrar det underbara dominikanerklostret Santo Domingo som är byggt på grunden efter Soltemplet, det viktigaste templet i inkariket. Den svängda stenmuren byggd helt utan murbruk i västra änden av kyrkan anses vara ett av de bästa kvarvarande exemplen på inkafolkets stenarbeten. Efter ytterligare en dag av spännande upptäckter flyger vi tillbaka till Lima. Stadskärnan har bevarat en viss elegans, inte minst husen i kolonialstil i de historiska kvarteren. Lima svämmar fortfarande över av kultur och har flera fantastiska museer och fina spanska kyrkor i centrum samt några magnifika byggnader i de rika förorterna Barranco och Miraflores. Njut av en fin kväll här och upptäck några av de fantastiska restaurangerna och det pulserande nöjeslivet innan du återvänder till hotellet för en god natts sömn.

Dag 13
day13_adobestock_73207919.jpg

Vi tar flyget hemåt


Ort: Lima

Njut av en god frukost på hotellet innan du tar farväl av Lima och stiger på planet för resan hem.

16 november 2018

Ort Lima
Ombord

Fartyget som seglar denna rutt

Följ med på expedition med MS Fram, Hurtigrutens ursprungliga explorer-fartyg. Fartygets mindre storlek gör det möjligt att komma mycket nära naturen i dessa arktiska farvatten.

Upplevelser Förläng din semester

Resan dit

Kontakta oss gärna om du vill boka tur- och returflyg till Puerto Limon och Callao/Lima samt transport till och från flygplatsen.