Från forntida inkariken till Costa Ricas regnskog

Callao - Puerto Limon

Den här expeditionen ger dig en unik möjlighet att utforska fascinerande arkeologiska fyndplatser och försvunna civilisationers mysterier. Vi startar med magnifika Machu Picchu och fortsätter sedan till fästningen Sacsayhuamán och det gamla chimúrikets pyramider och helgedomar. Vi passerar genom Panamakanalen och avslutar expeditionen i vackra Costa Rica.

  • Utforska Machu Picchu, Ollantaytambo, fästningen Sacsayhuamán och chimúriket
  • Utforska inkafolkets och andra försvunna kulturers mysterier
  • Besök spännande städer, nationalparker och paradisöar av mycket skiftande karaktär
  • Segla genom Panamakanalen från ett världshav till ett annat

Översikt

Försvunna städer och ett gigantiskt citadell

Inkariket var det största imperiet i förcolumbiska Amerika. Den här expeditionen startar i land med att vi flyger från Lima i Peru till några av inkarikets mest överväldigande byggnadsverk. Vi besöker inkastaden Ollantaytambo, ruinerna i det spektakulära Machu Picchu, fästningen Sacsayhuamán och slutligen Cusco, inkaimperiets huvudstad. Sedan går vi ombord på MS Fram och fortsätter expeditionen till havs.
I Salaverry besöker vi det gamla chimúriket och Nya världens största lerfästning från förcolumbisk tid.

Nationalparker och Panamakanalen


Vi utforskar den enda nationalparken vid Ecuadors kust, besöker ett litet kustsamhälle i Panama, känt för sina exceptionella fiskevatten, och fortsätter sedan genom Panamakanalen. Vi avslutar med en dag i Bocas del Toro och Bastimentos nationalpark. Dyk och paddla kajak bland mangroveträd och korallrev eller vandra genom regnskogen och upptäck spännande djur och exotisk natur innan vi når vackra Costa Rica där expeditionen är slut för den här gången.

Priset inkluderar:

• Expedition med Hurtigruten i vald hyttkategori med helpension
• En övernattning i Lima och två nätter i Hacienda Urubamba inklusive frukost före sjöresan
• Trerätters lunch och middag dag 2 och 3 och lunchlåda dag 4
• Flyg i ekonomiklass mellan Lima och Cusco tur och retur
• Samtliga transporter och tågresor enligt dagsprogrammet inklusive engelsktalande guide
• Entréavgifter enligt programmet
• Vind- och vattenavstötande jacka
• Landstigningar med små båtar samt aktiviteter ombord och i land
• Professionellt, engelsktalande expeditionsteam som håller föredrag och leder landstigningar och aktiviteter
• Gratis kaffe och te

Ej inkluderat:

• Internationella flygresor
• Reseförsäkring
• Bagagehantering
• Valfria utflykter och dricks

Liknande resor

Resan dag för dag

Tidsplan och resrutt

Det här är en expedition som styrs av elementen och vår slutliga resplan avgörs alltid av rådande väder- och vindförhållanden. Säkerheten är högsta prioritet och kaptenen bestämmer den exakta rutten under resans gång. Därför är resplanen bara en indikation på vad du får uppleva men det är också det som gör varje expedition med Hurtigruten så unik.

22 mars 2019

Avresa från Lima
Dag 1
day01_lima_peru_Pachacamac_Lima_Peru_shutterstock_135292439Pachacamac_Lima_Peru_shutterstock_135292439.jpg

Forntida historia och världsarv


Ort: Lima

Lima grundades före spanjorernas erövring och kolonialvälde och 20 mil längre norrut kan du besöka Caral som anses vara den äldsta staden i hela Nord- och Sydamerika. Tre mil söder om Lima kan du beundra ruinerna av tempelpyramiderna i Pachacamac. Lima är den plats där de spanska conquistadorerna etablerade vicekungadömet Peru år 1542 och började bygga stora kyrkor, kloster och ståtliga byggnader med balkonger i kolonialstil. Trots att spanjorerna förde med sig en ”modern” arkitektur påverkades inte stadskärnan så mycket och stadens historiska centrum finns nu med på Unescos världsarvslista. Följ med på någon av våra utflykter till stadens konstmuseer, arkeologiska platser, stränder och strandpromenad och njut av den utsökta maten som ger Perus huvudstad sin unika karaktär. Utforska staden på egen hand innan du återvänder till hotellet för en god natts sömn.

Dag 2
day02_lima-cusco_Peru_Cusco_Sacsayhuaman_shutterstock_274972637Peru_Cusco_Sacsayhuaman_shutterstock_274972637.jpg

Forntida historia och världsarv


Ort: Lima/Cusco

På morgonen åker vi till flygplatsen och tar planet till Cusco. Njut av en god lunch innan vi besöker fästningen Sacsayhuamán, ett av de mest fantastiska byggnadsverken i området. Sacsayhuamán betyder ”nöjd falk”, och det brukade sägas att falken vaktade imperiets huvudstad. Namnet är extra välfunnet eftersom man får ett fågelperspektiv över Cusco från kullen där fästningen byggdes. Den tog mer än 70 år att bygga och 20 000 män deltog i arbetet med grunden och stenhuggningen, materialtransporter och med att slutligen placera och finjustera stenblocken. Här, precis som på många andra platser i inkariket, användes inget murbruk. Ändå är de enorma stenblocken så tätt sammanfogade att inte ens ett tunt grässtrå kan stickas in mellan dem. Sacsayhuamán är ett otroligt exempel på inkafolkets sofistikerade byggteknik, arkitektoniska kompetens och hantverksskicklighet. På eftermiddagen fortsätter vi till Hacienda Urubamba i ”den heliga dalen” där vi äter en god middag och övernattar.

Dag 3
day03_ollantaytamboandmachupicchu_1200x600_Inca_Machu_Picchu_Peru_shutterstock_862473281200x600_Inca_Machu_Picchu_Peru_shutterstock_86247328.jpg

Inkaimperiets höjdpunkter


Ort: Ollantaytambo och Machu Picchu

Frukosten följs av ytterligare en dag med idel höjdpunkter. Först besöker vi inkastaden Ollantaytambo som delar namn med det väldiga befästningsverk som klättrar uppför den massiva bergssidan ovanför staden. Fästningen var dalens viktigaste försvarsanläggning mot fiender och angripare och här vann inkafolket sin största seger mot spanjorerna under erövringskriget. Fästningen är byggd av rosafärgad granit och innanför murarna fanns exklusiva badanläggningar, tempel och militärbaracker. Därpå beger vi oss till järnvägsstationen och går ombord på det lyxiga Hiram Bingham-tåget för färden till Machu Picchu. Under den spektakulära resan serveras en läcker brunch. Bland vinrankor och träd på en igenvuxen bergstopp med utsikt över den strida Urubambafloden hittades den magiska staden Machu Picchu vars gåta nog aldrig kommer att lösas. Varför byggdes staden och hur gick den under? Inkafolket har inte lämnat några skriftliga källor efter sig. Utforska ruinerna, känn pulsen och föreställ dig hur präster, hantverkare och tjänare bodde och levde. Vid utgrävningar har man hittat skelett, konstföremål och kläder av ull men inget guld. Här finns stenblock som har sammanfogats med samma exakta precision som i andra inkastäder. Vi tar god tid på oss att utforska ruinerna och du hinner njuta av en god kopp te på Machu Picchu Sanctuary Lodge innan vi återvänder till Hacienda Urubamba för ytterligare en trivsam afton och övernattning.

Dag 4
day04_cusco-lima_1200x600_Church-of-Santo-Domingo_shutterstock_1572171321200x600_Church-of-Santo-Domingo_shutterstock_157217132.jpg

Inkaimperiets hjärta


Ort: Cusco/Lima

Efter frukost åker vi till Cusco som var inkaimperiets huvudstad. Besök den praktfulla barockkatedralen, byggd direkt på grunden av ett inkapalats i början av 1500-talet. Många av de stenar som användes vid bygget kommer från plundringar av fästningen Sacsayhuamán i närheten. Vi fortsätter till Koricancha och beundrar det underbara dominikanerklostret Santo Domingo som är byggt på grunden efter Soltemplet, det viktigaste templet i inkariket. Den svängda stenmuren byggd helt utan murbruk i västra änden av kyrkan anses vara ett av de bästa kvarvarande exemplen på inkafolkets stenarbeten. Efter ytterligare en dag av spännande upptäckter flyger vi tillbaka till Lima där MS Fram ligger och väntar för den fortsatta expeditionen till sjöss.

Dag 5
day05_atsea_1200x600_At-sea_IMG_81781200x600_At-sea_IMG_8178.jpg

Lär dig mer under tiden till sjöss


Ort: Till sjöss

Njut av dina dagar till sjöss och upplev en märklig känsla av spänning och lugn på en och samma gång. Den blå horisonten som växlar mellan olika färger fyller dig av inspiration och i fantasin förflyttas du tillbaka till den tid då de första upptäckarna seglade i dessa farvatten långt före dig. Vårt expeditionsteam håller intressanta föredrag och lär dig mer om Sydamerikas västkust, natur, historia och geografi. Oceanografi, klimatförändringar och miljöproblem är andra vanliga ämnen för våra föredrag.

Dag 6
day06_salaverry-peru_1200x600_Peru_Chan-chan_inca_shutterstock_4018431401200x600_Peru_Chan-chan_inca_shutterstock_401843140.jpg

Utforska ett gammalt kungarike, Solens och Månens tempel


Ort: Salaverry

Den lilla hamnstaden Salaverry är utgångspunkten för utflykten till det forntida chimúriket (700–1400 e.Kr.). Chimúfolket anlade sin huvudstad vid Mocheflodens strand och gav den namnet Chan Chan (”sol-sol”). Staden täcker ett 18 kvadratkilometer stort område och byggdes i soltorkad lera och småsten förstärkt med strå och halm. Chan Chan är den största lertegelfästningen från förcolumbisk tid på den amerikanska kontinenten och upptogs på Unescos världsarvslista 1986. Följ också med till Trujillo vid foten av Anderna, en stad med fantastisk inramning som har behållit mycket av sin koloniala charm. Du kan också välja en utflykt till mochekulturens viktigaste religiösa center. Beundra Solens tempel, världens största adobebyggnad (av soltorkad lera och halm), och Månens tempel, byggda på 400-talet och dekorerade med vackra och livfulla mochemotiv.

Dag 7
day07_atsea_1200x600_Solnedgang_skib1200x600_Solnedgang_skib.jpg

På nordlig kurs


Ort: Till sjöss

Ta dig tid att njuta av tiden ombord när vi nu fortsätter norrut mot Ecuador. Sola ute på däck eller lär dig mer på expeditionsteamets föredrag. Under denna dag till havs bjuder expeditionsteamet ibland in till en fotoworkshop eller annan gemensam aktivitet.

Dag 8
day08_isladelaplata,ecuador_1200x600_Bluefooted_boobie_shutterstock_99022655_justert1200x600_Bluefooted_boobie_shutterstock_99022655_justert.jpg

Färggranna fåglar och fiskar på ”Silverön”


Ort: Isla de la Plata

Isla de la Plata är en del av Parque National Machalilla, den enda nationalparken på Ecuadors västkust. Här vimlar det av sjöfåglar och ön är känd som Ecuadors andra Galápagos. Isla de la Plata betyder Silverön och är häckningsplats för bland annat blåfotade sulor, galápagosalbatross och fregattfåglar. Ön är perfekt för vandring och har många fantastiska leder för fågelskådare. Eller varför inte ta ett uppfriskande dopp i den blå oceanen och snorkla runt bland fiskstimmen och utforska det sprakande landskapet under vattenytan.

Dag 9
day09_atsea_1200x600_At_sea_reading_book_shutterstock_2924480781200x600_At_sea_reading_book_shutterstock_292448078.jpg

Vi korsar ekvatorn


Ort: Till sjöss

Efter att nu ha färdats på havet i flera dagar har du säkert upptäckt vilka aktiviteter som passar dig bäst ombord. Ta dig tid att njuta av en god bok, gå igenom och sortera dina foton eller koppla bara av på däck tills vi korsar ekvatorn där en särskild ceremoni väntar, nämligen ekvatordopet.

Dag 10
day10_puertopina,panama_Blue-Marlin_shutterstock_191666222Blue-Marlin_shutterstock_191666222.jpg

En djuphavsfiskares paradis


Ort: Puerto Piña

Puerto Piña är ett litet kustsamhälle nära gränsen till Colombia. Majoriteten av invånarna tillhör urbefolkningen emberá eller har afrikanska rötter och förfäder som kom hit under kolonialtiden. I Piñas Bay finner vi Panamas mest otroliga fiskevatten där det har slagits mer än 200 världsrekord i djuphavsfiske – vilket i sig är ytterligare ett världsrekord. Artrikedomen är svindlande. Svärdfisk, segelfisk, tonfisk, guldmakrill, gruntfiskar, roosterfish, ovanliga abborrfiskar, wahoo, barracudor, blå, svart och randig marlin trängs här med andra havslevande arter som delfiner, hajar, rockor och knölvalar. Viken är skyddad och inga kommersiella fiskebåtar släpps in. Men det är inte bara fiskeintresserade som besöker detta natursköna område med sin fascinerande kultur. Koppla av och njut av solen på Playa Blanca, en liten strand med bländande vit sand. I vattnen utanför finns korallrev som lockar till snorkling eller kajakpaddling, och djungellederna är perfekta för spännande vandringar.

Dag 11
day11_cruisingthepanamacanal_Panama_Canal_shutterstock_38608585Panama_Canal_shutterstock_38608585.jpg

Länken mellan två världshav


Ort: Panamakanalen

Vid hamnstaden Balboa går vi in i Panamakanalen, ett av de största och tekniskt mest komplicerade byggprojekt som någonsin genomförts. Kanalen fick enorm betydelse för sjöfarten mellan de två världshaven när den 1914 stod färdig och ersatte den långa och farofyllda rutten via Drakesundet och Kap Horn. Upplev en fascinerande kanalfärd och det snillrika slussystemet från första parkett när MS Fram undan för undan lyfts drygt 25 meter över havsytan.

Dag 12
day12_bokasdeltoro,panama_Panama_underwater_Bocas-del-Toro_shutterstock_177669956Panama_underwater_Bocas-del-Toro_shutterstock_177669956.jpg

Världsarv och biosfärreservat


Ort: Bocas del Toro

Bocas del Toro, (”tjurens mun”) är en ögrupp med gamla anor där vi hittar den Unesco-listade nationalparken La Amistad och Isla Bastimentos, Panamas första nationella marinpark och biosfärreservat. Ögruppen består av nio öar och hundratals mindre holmar och småöar och vi rekommenderar ett besök i staden Bocas med sin vibrerande karibiska prägel och atmosfär, innan du ger dig in i Bastimentos vidsträckta nationalpark. Snorkla, dyk och paddla kajak bland mangroveträd och korallrev eller vandra genom regnskogen på spaning efter exotiska djur.

Dag 13
day13_AdobeStock_125222936.jpg

Det ”rena livets” hemstad


Ort: Puerto Limón

Puerto Limón i Costa Rica är ett måste för äventyrare och upptäckare. Staden bjuder på fascinerande arkitektur och pulserande, färgstarka utomhusmarknader. Besök den största marknadsplatsen i centrum där du hittar allt från bruksföremål till träkonstverk och traditionella souvenirer. Cashewnötter är en viktig lokal handelsvara och du måste provsmaka deras cashewvin, en av Puerto Limóns specialiteter. Atmosfären är ganska avspänd på dagarna men på kvällarna tar nöjeslivet över och pulsen höjs. Barerna och restaurangerna är många och välbesökta så missa inte dessa gastronomiska pärlor utan stanna gärna och njut av Costa Rica en dag eller två innan du tar flyget hem.

3 april 2019

Ort Puerto Limón
Ombord Förläng din semester

Resan dit

Kontakta oss gärna om du vill boka tur- och returflyg till Callao/Lima och Puerto Limon samt transport till och från flygplatsen.