Från inkarikets mysterier till Costa Ricas frodiga grönska

Lima, Peru - Puntarenas, Costa Rica

Följ med på vårt nyaste fartyg, MS Roald Amundsen, och upplev en perfekt mix av inkamysterier och ruiner, kultur, världsarv och sköna dagar till havs. Vi börjar med att utforska inkacivilisationens höjdpunkter i inlandet och fortsätter sedan till sjöss längs Sydamerikas kust från Peru hela vägen upp till tropiska Costa Ricas frodiga grönska.

  • Lär dig mer om gamla civilisationer och utforska fascinerande ruiner
  • Upplev en perfekt kombination av äventyr på hav och i land
  • Upptäck naturens och kulturens underverk, tropiska stränder och städer
  • Besök fascinerande platser som Machu Picchu, inkastaden Ollantaytambo och fästningen Sacsayhuamán

Översikt

Försvunna städer och spektakulära ruiner

Inkariket var det största imperiet i förcolumbiska Amerika. Den här expeditionen startar i land. Vi flyger från Lima i Peru och besöker några av inkarikets mest överväldigande byggnadsverk såsom inkastaden Ollantaytambo, ruinerna i det spektakulära Machu Picchu, fästningen Sacsayhuamán och slutligen Cusco, inkaimperiets huvudstad. Sedan går vi ombord på MS Roald Amundsen och fortsätter expeditionen till havs med Trujillo som första anhalt. Där utforskar vi den gamla chimúkulturen och beundrar nya världens största lercitadell från förcolumbisk tid.

Coiba och Costa Rica

I Manta kan du ta en promenad på egen hand och se äkta panamahattar, ett utsökt hantverk. Att korsa ekvatorn är en annan av resans höjdpunkter, och som ”grand finale” utforskar vi oförstörda Coiba, en av Panamas största öar, och gör en vandring genom Costa Ricas regnskog där vi ser exotiska fåglar, apor och vattenfall.

Priset inkluderar:

• Expedition med Hurtigruten i vald hyttkategori med helpension
• En övernattning i Lima och två nätter i Hacienda Urubamba inklusive frukost före sjöresan
• Trerätters lunch och middag dag 2 och 3 och lunchlåda dag 4
• Flyg i ekonomiklass mellan Lima och Cusco tur och retur
• Samtliga transporter och tågresor enligt dagsprogrammet inklusive engelsktalande guide
• Entréavgifter enligt programmet
• Vind- och vattenavstötande jacka
• Landstigningar med små båtar samt aktiviteter ombord och i land
• Professionellt, engelsktalande expeditionsteam som håller föredrag och leder landstigningar och aktiviteter
• Gratis kaffe och te

Ej inkluderat:

• Internationella flygresor
• Reseförsäkring
• Bagagehantering
• Valfria utflykter och dricks

Liknande resor

Resan dag för dag

Tidsplan och resrutt

Det här är en expedition som styrs av elementen och vår slutliga resplan avgörs alltid av rådande väder- och vindförhållanden. Säkerheten är högsta prioritet och kaptenen bestämmer den exakta rutten under resans gång. Därför är resplanen bara en indikation på vad du får uppleva men det är också det som gör varje expedition med Hurtigruten så unik.

30 mars 2019

Avresa från Lima
Dag 1
day01_lima_church_lima_peru_shutterstock_168392744.jpg

Forntida historia och världsarv


Ort: Lima

Lima grundades före spanjorernas erövring och kolonialvälde och 20 mil längre norrut kan du besöka Caral som anses vara den äldsta staden i hela Nord- och Sydamerika. Tre mil söder om Lima kan du beundra ruinerna av tempelpyramiderna i Pachacamac. Lima är den plats där de spanska conquistadorerna etablerade vicekungadömet Peru år 1542 och började bygga stora kyrkor, kloster och ståtliga byggnader med balkonger i kolonialstil. Trots att spanjorerna förde med sig en ”modern” arkitektur förändrades inte stadskärnan så mycket och stadens historiska centrum finns nu med på Unescos världsarvslista. Följ med på någon av våra utflykter till stadens intressanta museer, arkeologiska platser, stränder och strandpromenad och njut av den utsökta maten som ger Perus huvudstad sin unika karaktär. Utforska staden på egen hand innan du återvänder till hotellet för en god natts sömn.

Dag 2
day02_adobestock_97830242.jpg

Forntida historia och världsarv


Ort: Lima/Cusco

På morgonen åker vi till flygplatsen och tar planet till Cusco. Njut av en god lunch innan vi besöker fästningen Sacsayhuamán, ett av de mest fantastiska byggnadsverken i området. Sacsayhuamán betyder ”nöjd falk”, och det var falken som vaktade imperiets huvudstad. Namnet är extra välfunnet eftersom man kunde övervaka hela Cusco från kullen där fästningen byggdes. Den tog mer än 70 år att bygga och 20 000 män deltog i arbetet med grunden och stenhuggningen, materialtransporter och med att slutligen placera och finjustera stenblocken. Här, precis som på många andra platser i inkariket, användes inget murbruk. Ändå är de enorma stenblocken så tätt sammanfogade att inte ens ett tunt grässtrå kan stickas in mellan dem. Sacsayhuamán är ett otroligt exempel på inkafolkets sofistikerade byggteknik, arkitektoniska kompetens och hantverksskicklighet. På eftermiddagen fortsätter vi till Hacienda Urubamba i ”den heliga dalen” där vi äter en god middag och övernattar.

Dag 3
day03_adobestock_62846316.jpg

Inkaimperiets höjdpunkter


Ort: Ollantaytambo och Machu Picchu

Frukosten följs av ytterligare en dag med idel höjdpunkter. Först besöker vi inkastaden Ollantaytambo som delar namn med det väldiga befästningsverk som klättrar uppför den massiva bergssidan ovanför staden. Fästningen var dalens viktigaste försvarsanläggning mot fiender och angripare och här vann inkafolket sin största seger mot spanjorerna under erövringskriget. Fästningen är byggd av rosafärgad granit och innanför murarna fanns exklusiva badanläggningar, tempel och militärbaracker. Därpå beger vi oss till järnvägsstationen och går ombord på det lyxiga Hiram Bingham-tåget för färden till Machu Picchu. Under den spektakulära resan serveras en läcker brunch. Bland vinrankor och träd på en igenvuxen bergstopp med utsikt över den virvlande Urubambafloden hittades den magiska staden Machu Picchu vars gåta nog aldrig kommer att lösas. Varför byggdes staden och hur gick den under? Inkafolket har inte lämnat några skriftliga källor efter sig. Utforska ruinerna, känn pulsen och föreställ dig hur präster, hantverkare och tjänare bodde och levde. Vid utgrävningar har man hittat skelett, konstföremål och kläder av ull men inget guld. Här finns stenblock som har sammanfogats med samma exakta precision som i andra inkastäder. Vi tar god tid på oss att utforska ruinerna och du hinner njuta av en god kopp te på Machu Picchu Sanctuary Lodge innan vi återvänder till Hacienda Urubamba för ytterligare en trivsam afton och övernattning.

Dag 4
day04_adobestock_111206271.jpg

Inkaimperiets hjärta


Ort: Cusco/Lima

Efter frukost åker vi till Cusco som var inkaimperiets huvudstad. Här hittar vi stadens fantastiska katedral, byggd i barockstil i början av 1500-talet direkt på grunden av ett inkapalats. Många av de stenar som användes vid bygget kommer från plundringar av fästningen Sacsayhuamán i närheten. Vi fortsätter till Koricancha och beundrar det underbara dominikanerklostret Santo Domingo som är byggt på grunden efter Soltemplet, det viktigaste templet i inkariket. Den svängda stenmuren byggd helt utan murbruk i västra änden av kyrkan anses vara ett av de bästa kvarvarande exemplen på inkafolkets stenarbeten. Efter ytterligare en dag av spännande upptäckter flyger vi tillbaka till Lima, där MS Roald Amundsen ligger och väntar för den fortsatta expeditionen till sjöss.

Dag 5
day05_at_sea_at-sea_horizon_shutterstock_278833904.jpg

En perfekt dag att spana efter djur


Ort: Till sjöss

Vi följer den näringsrika Humboldtströmmen som går norrut längs Sydamerikas västkust från Chiles sydspets till norra Peru. Stanna kvar i den härliga havsluften ute på däck där djurlivet passerar revy. Håll utkik efter lekfulla delfiner, fåglar och andra djur och delta i expeditionsteamets intressanta diskussioner och presentationer.

Dag 6
day06_trujillo_peru_chan-chan_inca_shutterstock_401843140.jpg

Se var måndyrkarna tillbad sin gud


Ort: Trujillo

Om du tycker om kolonialtidens arkitektur och stil är Trujillo precis rätt plats för dig. Staden ligger vid foten av Anderna i en förtrollande inramning med frodigt grönskande vidder och berg. Som i de flesta peruanska städer ligger katedralen och stadshuset vid torget mitt i centrum, Plaza de Armas, och i den gamla stadsdelen är många av byggnaderna väl bevarade och öppna för besökare. Husen är byggda i kolonialstil och fasaderna är ofta pastellfärgade med karaktäristiska utsmyckningar i smidesjärn. Du kan också följa med på våra utflykter och besöka områdets intressanta arkeologiska platser från tiden före inkariket. Nära Trujillo hittar vi den gamla chimúkulturens (700–1400 e.Kr.) centrum. Chimúfolket anlade sin huvudstad vid Mocheflodens stränder och döpte den till Chan Chan (”sol-sol”). Denna enorma ruinstad upptogs på Unescos världsarvslista 1986, och i den omgivande öknen finns flera andra arkelogiska höjdpunkter, bland annat mochekulturens två väldiga lertegelpyramider Huacas del Sol y de la Luna (Solens respektive Månens tempel) från 500-talet.

Dag 7
day07_at_sea_at_sea_reading_book_shutterstock_292448078.jpg

Pool med utsikt


Ort: Till sjöss

På MS Roald Amundsen finns pool och två jacuzzier på övre däck. Varför inte bara njuta av vyerna medan du låter vattnet svalka dig? Eller slå dig ned på en bekväm plats i Explorerbaren. Föredragen ombord fortsätter också, så det finns mycket att välja på under en dag till sjöss.

Dag 8
day08_manta._ecuador_shutterstock_276160430.jpg

Besök panamahattens hemstad


Ort: Manta, Ecuador

Manta är en livfull och välmående hamnstad med höghus och stränder. De färgglada fiskebyarna och den tropiska torrskogen i närheten gör Manta till ett attraktivt turistmål och utgångspunkt för spännande dagsutflykter. Vi rekommenderar turen till Montecristi där de äkta panamahattarna tillverkas. Dessa traditionella stråhattar vävs här för hand och de finaste tar flera månader att göra. En ”superfino” är enligt ryktet helt vattentät och kan passera genom en vigselring om den rullas ihop ordentligt.

Dag 9
day09_at_sea_swimming-pool-shutterstock_428921581.jpg

Vi korsar ekvatorn


Ort: Till sjöss

Vid det här laget vet du säkert bäst själv hur du vill tillbringa din dag på havet. Du kanske läser ut någon av de böcker du hade med dig eller går igenom och sorterar dina foton. När vi korsar ekvatorn kan du se fram emot en speciell liten ceremoni, nämligen ”ekvatordopet”.

Dag 10
day10_isla_de_la_coiba._panama_shutterstock_77821597.jpg

En unik och överväldigande ö


Ort: Isla de la Coiba, Panama

Coiba nationalpark är en av Panamas naturskatter och en av landets största öar. Tack vare sina magnifika korallrev och den rika biologiska mångfalden har ön upptagits på Unescos världsarvslista. Coiba erbjuder avskilda, vita sandstränder och fantastiska möjligheter att snorkla, vandra och utforska flora och fauna. På ön hittar du också resterna av en nyligen nedlagd straffkoloni från början av 1900-talet.

Dag 11
day11_golfito._costa_rica_costa-rica_toucan_shutterstock_243060160.jpg

Äventyrens dag!


Ort: Golfito, Costa Rica

Njut av en dag i upptäckternas och äventyrens tecken. Vid en liten bukt omgiven av skogsbevuxna kullar ligger den lilla staden Golfito. Följ med i land och njut av de underbara vyerna, koppla av vid strandkanten, bada eller surfa. I nationalparken Piedras Blancas strax intill kan du följa med på vandring genom regnskogen med chans att se vattenfall, apor, fladdermöss och exotiska fåglar.

Dag 12
day12_puntarenas._costa_rica_shutterstock_504269221.jpg

Expeditionen går mot sitt slut


Ort: Puntarenas, Costa Rica

När vi lägger till i Puntarenas har äventyret nått sitt slut. Men om du inte måste flyga hem direkt rekommenderar vi att du stannar ett tag i denna vackra stad med sin charmiga arkitektur och njuter av de sagolika solnedgångarna, strandpromenaden och nyfångade läckerheter från havet.

10 april 2019

Ort Puntarenas, Costa Rica
Ombord Förläng din semester

Resan dit

Kontakta oss gärna om du vill boka tur- och returflyg till Callao och Puertoarenas samt transport till och från flygplatsen.