Galápagosöarna, antik historia och höjdpunkter i Sydamerika

Galápagosöarna, antik historia och höjdpunkter i Sydamerika

Galápagosöarna, antik historia och höjdpunkter i Sydamerika

Galápagosöarna, antik historia och höjdpunkter i Sydamerika

Reseinformation 14 dagar
Avresor
30 september 2023
4 oktober 2023
14 oktober 2023
Pris från
kr 61 507
Frukost, lunch och middag ingår

Utforska de vackra Galápagosöarna med sin biologiska mångfald, innan du ger dig ut på en expeditionskryssning längs Sydamerikas natursköna västkust. Upptäck skillnaderna och likheterna mellan moderna städer och forntida civilisationer när du utforskar charmig arkitektur, vackra stränder, arkeologiska mysterier och UNESCO-världsarv i Peru och Chile.

Öarna med jättesköldpaddan

Ditt äventyr börjar i Ecuadors huvudstad, Quito, som hyser den UNESCO-listade och mest välbevarade historiska stadskärnan i Amerika. Därefter besöker vi ett museum om ekvatorn. Du kommer sedan att flyga till Santa Cruz på Galápagosöarna där du får chansen att se endemiska jättesköldpaddor på Charles Darwin Research Station. De följande två dagarna ägnas åt att utforska andra öar i ögruppen med båt och upptäcka mer av områdets mångsidiga djurliv.

Livet längs Stillahavskusten

Flyg till den peruanska huvudstaden Lima och följ med på en halvdags sightseeingtur i staden innan du går ombord på fartyget till Valparaíso. Vårt första stopp är Paracas, som ligger omgivet av sandiga klippor i distinkta nyanser av brunt och rött. Nästa stopp är Arica där du kan ta en kort promenad uppför kullen El Morro för att blicka ut över stränderna. I Iquique får du chansen att ge dig ut i Atacamaöknen för att utforska den övergivna gruvstaden Humberstone. Du kan sedan beundra nykolonial arkitektur och ett stort antal stenkyrkor i La Serena

Galápagosöarna, antik historia och höjdpunkter i Sydamerika Galápagosöarna, antik historia och höjdpunkter i Sydamerika
 • Dag 1
  Quito

  En av de bästa historiska stadskärnorna på Unescos världsarvslista

  Din expeditionskryssning börjar i Quito, Ecuadors huvudstad och landets folkrikaste stad. Quito ligger på den östra sidan av Pichincha, en vulkan i Anderna, 2 850 meter över havet och är därmed världens näst högsta huvudstad. Det är också huvudstaden som ligger närmast ekvatorn, vilket översätts till Ecuador på spanska. Quito beboddes först av Quitu-stammen under det första årtusendet och integrerades så småningom i Inkariket innan staden grundades på nytt år 1534 av den spanske erövraren Sebastian de Benalcásar.

  Ta en promenad i den historiska stadskärnan för att se gamla byggnader och kyrkor från kolonialtiden bland de smala kullerstensgatorna. Du kommer att förstå varför Quitos historiska stadskärna beskrivs som det största och mest välbevarade historiska området i hela Nord- och Sydamerika. Av den anledningen var det bland de allra första platserna som utnämndes som ett världskulturarv av UNESCO år 1978. Den första natten på äventyret får du tillbringa på ett centralt beläget hotell.

  Dag 1
  Quito

  En av de bästa historiska stadskärnorna på Unescos världsarvslista

 • Dag 2
  Quito

  Utsikt från världens mitt

  Efter frukost tar vi dig till det charmiga kolonialkvarteret för en sightseeingtur runt området. Turen börjar vid Plaza San Francisco där vi besöker kyrkokören och franciskanordens uteplatser. Vi promenerar sedan vidare längs de vackra gatorna till jesuitkyrkan La Compañía med sin fantastiska inredning i bladguld

  Men en resa till Ecuador vore inte komplett utan ett foto med ena foten på norra halvklotet och den andra på södra halvklotet. Vi åker vidare med buss till Ciudad Mitad del Mundo, ”Världens mitt”, som endast ligger 13,5 km norr om Quito. Den byggdes för att hedra det geodetiska uppdraget som fastställde latitud 0 ° på 1700-talet. Om det finns tid över kan du besöka den lilla byns omgivningar. Du kommer också att få möjlighet att besöka Museo Solar Intiñán. Museet har ett ekologiskt och vetenskapligt utforskningsområde som tar besökare på en resa tillbaka till antiken, där man kan lära sig mer om gamla kulturers världsåskådningar, seder och traditioner.

  Lunch serveras på restaurangen El Crater med utsikt över vulkanen Pululahua.

  På eftermiddagen återvänder du till ditt hotell i Quito.

  Middag serveras på hotellet och kvällen spenderas på egen hand.

  Dag 2
  Quito

  Utsikt från världens mitt

 • Dag 3
  Quito/Baltra/Santa Cruz

  Ankomsten till ön Santa Cruz

  Du börjar dagen med frukost på hotellet innan vi kör till flygplatsen i Quito för flyget till Galápagosöarna (via Guayaquil). När vi kommer till Baltras flygplats följer vår lokala representant dig till Itabacakanalen där en liten färja tar dig till ön Santa Cruz.

  Vi reser genom jordbrukslandskapet som omges av ett vilt landskap och många olika slags växter och djur. Om du har tur kanske du får syn på ett par av de kända finkarna som inspirerade Darwin till evolutionsteorin. Högländerna är ett av de bästa ställena på ön för att observera jättesköldpaddorna i deras naturliga habitat. De är lätta att upptäcka där de lufsar fram och äter gräs och löv och vältrar sig i de stora lerpölar som bildas när det regnar. Yngre sköldpaddor är i vanliga fall mindre med blankare ryggsköldar medan äldre djur ofta har väderbitna och slitna ryggsköldar som en gammal rustning som vittnar om ett långt liv – över 100 år i frihet. Njut av lunch på höglandet.

  När du har kommit till rätta på hotellet i staden Puerto Ayora går vi till Charles Darwin Research Station som ligger i närheten. Stationen har pedagogiska museer om både historien och utvecklingen av Galápagosöarna och de olika skydd som finns för naturarvet. De inhemska jättesköldpaddorna kan även observeras här och stationen är det enda stället på Galápagosöarna där de flesta olika arterna lever på samma ställe.

  På eftermiddagen kan du på egen hand utforska den lilla pittoreska staden Puerto Ayora och de många lokala konsthantverksbutikerna. Se de många färgglada väggmålningarna på kyrkorna i staden eller ta en kort promenad till Tortuga Bay för att kolla på havsleguaner, krabbor och korallhajar bland mangroveträden. Middag serveras på hotellets restaurang.

  Dag 3
  Quito/Baltra/Santa Cruz

  Ankomsten till ön Santa Cruz

 • Dag 4-5
  Santa Cruz

  Öhoppning bland Galápagosöarna

  Efter frukost börjar vi utforska öarna som blivit synonyma med evolutionsteorin och hyllas som ett naturligt laboratorium för naturligt urval. Djurlivet på öarna är häpnadsväckande, här finns en massa olika endemiska arter och underarter som är underbara eller konstiga eller något mitt emellan. Under två dagar besöker du två av sex öar och tar dig till en ö per dag med båt. Vilka öar du besöker bestäms av parkmyndigheterna som reglerar besöken en månad i förväg.

  Kommer det att bli Bartolomé, som är känd för den dramatiska Pinnacle-klippan och den sällsynta kolonin med Galápagospingviner vid dess fot? Eller så blir det kanske ön North Seymour, där det finns stora populationer med skrattretande blåfotade sulor, svalstjärtade måsar och magnifika fregattfåglar? Ön Santa Fe är känd för att ha några av arkipelagens vackraste vikar med stränder som är fulla av solbadande sjölejon. Eller så får du kanske åka till ön South Plaza där det finns en växande koloni av landleguaner längs de taggiga kaktusväxterna.

  Oavsett vilka två öar som du får gå iland på så kommer det att bli ett riktigt äventyr! Du kan gå iland och lära dig om öarnas geologi, historia och det fantastiskt rika djurlivet som finns överallt omkring dig. Efter två dagar kommer du att inse varför Darwin var så imponerad av öarna och varför de inspirerade hans världsomvälvande teori.

  Dag 4-5
  Santa Cruz

  Öhoppning bland Galápagosöarna

 • Dag 6
  Baltra Island/Lima

  Från isolerade öar till en välansluten huvudstad

  Efter frukosten på hotellet är det dags att ta oss till Baltra flygplats för att flyga till Guayaquil. Därifrån fortsätter vi till Lima, där vår lokala guide kommer att ta dig till ditt hotell i staden. Middag serveras på hotellet innan du övernattar där.

  Dag 6
  Baltra Island/Lima

  Från isolerade öar till en välansluten huvudstad

 • Dag 7
  Callao

  ”Kungarnas stad”

  Efter en god natts sömn i denna historiska stad som ursprungligen kallades La Ciudad de los Reyes, ”Kungarnas stad”, serveras frukost på hotellet. När du har checkat ut tas du på en halvdagstur för att se Limas sevärdheter, såsom ett besök i stadens UNESCO-listade historiska centrum. Några av höjdpunkterna på turen inkluderar Plaza San Martin, Plaza Mayor, Regeringspalatset och Santo Domingo-klostret, den bäst bevarade kolonialbyggnaden i hela Lima.

  Vår tur fortsätter vidare med ett stopp vid Museo Larco för att få en fantastisk inblick i Perus forna dagar, eftersom museet ståtar med landets bästa privatsamling av förcolumbiansk konst.

  Lunch kommer att serveras i en typisk peruansk restaurang.

  Turen slutar vid kajen i Callao där ditt expeditionsfartyg väntar på dig.

  När du har gått ombord ska du checka in och delta i en viktig säkerhetsgenomgång. Du får sedan tid till att göra dig hemmastadd i din hytt och ta en titt runt fartyget. Vid välkomstmiddagen får du träffa kaptenen, besättningen och expeditionsteamet, och skåla för det kommande äventyret. Dagen avslutas med en genomgång av expeditionsledaren och hotellchefen, och kanske ytterligare några drinkar i Explorer Lounge & Bar med andra gäster.

  Dag 7
  Callao

  ”Kungarnas stad”

 • Dag 8
  Paracas, Peru

  Fåglar och brandy

  Den lilla sömniga semesterorten Paracas ligger vid en bukt bakom en halvö, omgiven av farinsockerfärgade klippor och stränder. De flesta känner till staden som El Chaco och här finns många olika restauranger längs strandkanten och esplanaden där du kan njuta av jalea, en blandning av friterade skaldjur som serveras med salsa criolla och maniok. Odontesthes regia, fisken som även kallas pejerry, är en lokal specialitet som gärna sköljs ner med ett glas pisco – en spritdryck som framställs av vin på destillerier som det går att besöka i regionen. Men var försiktig, pisco kan vara rätt stark!

  Mittemot Paracas hamn ligger den mystiska, lokala geoglyfen av en kandelaber som förmodligen dateras till 200 år före vår tideräkning. Den kanske är sammankopplad med de berömda Nascalinjerna som du kan besöka i Piscodalen en kort biltur söderut under en valfri utflykt. Själva Nascalinjerna skulle kunna vara äldre än kandelabern, men nya geoglyfer upptäcks fortfarande, vilket ger upphov till många olika teorier om deras ursprung, bland annat att de är utomjordiska.

  Du kan även ta en båttur till närliggande Ballestasöarna som ofta beskrivs som ”det lilla Galápagos”. Ballestasöarna har ett rikt djurliv med bland annat humboldtpingviner, sköldpaddor, perusulor, skarvar, pelikaner, sjölejon, delfiner, inkatärnor och knölvalar. Paracas naturreservat ligger också i närheten och erbjuder den ovanliga kombinationen av öken och ett marint ekosystem i samma område. Det marsliknande landskapet med gula sanddyner och röda sandstränder gömmer över 100 arkeologiska platser från paracaskulturen och du kan även skåda fascinerande fåglar som kondoren och chileflamingon.

  Dag 8
  Paracas, Peru

  Fåglar och brandy

 • Dag 9
  Till sjöss

  Vykortsvackert

  Njut av lugnet under denna dag till sjöss medan du kopplar av och beundrar utsikten från observationsdäcket eller loungen.

  Under hela resans gång håller expeditionsteamet föreläsningar i vetenskapscentret för att dela med sig av sin breda kunskap om regionen. Ämnesområdena sträcker sig från förcolumbiansk historia, de omgivande bergens och öarnas geologi, lokalsamhällenas folklore osv. Men alla föreläsningar hålls inte inomhus. Fartyget lockar sjöfåglar som flyger jämsides med oss och expeditionsteamet kan också hjälpa dig att känna igen och identifiera dessa befjädrade följeslagare från däck. Det finns även en professionell fotograf ombord som, förutom att ta bilder från vår resa tillsammans, kommer att finnas till hands för att visa dig grunderna inom expeditionsfotografering.

  Dag 9
  Till sjöss

  Vykortsvackert

 • Dag 10
  Arica, Chile

  Den eviga vårens stad

  Arica har ett konstant ökenklimat och klassas som en av världens torraste städer, vilket är mycket ovanligt för en kuststad. Det innebär även att solen skiner nästan varje dag året om, och lokalborna säger ofta att Arica har en evig vår. Stränderna är populära bland både soldyrkare och surfare och utsikten från den höga sandiga klippan El Morro är väl värd vandringen på 15 minuter till den vajande chilenska flaggan på toppen.

  En annan höjdpunkt bland besökare är Catedral de San Marcos som designades av den kända Gustave Eiffel och invigdes 1876. Calles 21 de Mayo och Bolognesi är livliga gågator med många matställen och hantverksstånd, medan El Agro market och lunchserveringen där är fulla av olika lukt- och smakupplevelser. På det lokala arkeologiska museet San Miguel de Azapa kan du gå runt och titta på artefakter från chinchorro-kulturen och förundras över mumierna som är äldre än de som hittats i Egypten. Bege dig söder om staden och vandra på den kuperade Playa Corazones och utforska Cuevas De Anzota.

  Dag 10
  Arica, Chile

  Den eviga vårens stad

 • Dag 11
  Iquique, Chile

  Chiles bästa strandhotell

  Välkommen till en bit av paradiset vid Stilla havet, komplett med både palmer och strandpromenader. Som en av Chiles mest kända kuststäder sjuder Iquique av aktivitet året om. Folk som vill shoppa tar sig till taxfree-gallerian Zofri Mall medan sjöfartsentusiasterna ska se till att ta en tur ombord på korvetten La Esmeralda som är en kvarleva från Stillahavskriget. Vår huvudplan här är att besöka den närliggande övergivna salpetergruvstaden Humberstone i Atacamaöknen, ett UNESCO-världsarv med en historia du bokstavligen kan vandra genom.

  När vi kommer tillbaka till Iquique kan du gå till strandpromenaden La Costenera bredvid stranden Playa Cavancha och njuta av utsikten över stadssiluetten åt ena hållet och segelbåtar och surfare åt andra hållet. Baquedano Street ståtar med georgiansk arkitektur från 1800-talet och leder till Palacio Astoreca och ett bildskönt klocktorn mitt i staden. Här finns även många eleganta kaféer där du kan fördjupa dig i den lokala kaffekulturen eller smutta på en traditionell och krämig Mango Sour. Det ligger ett Chinatown runt marknaden där peruanska och kinesiska smaker möts för att skapa det unika chifa-köket. Förutom de många skaldjursrätterna måste du prova chumbeque, en efterrätt som blandar friterad tunn deg med fruktkola.

  Dag 11
  Iquique, Chile

  Chiles bästa strandhotell

 • Dag 12
  Till sjöss

  Koppla av ombord

  Vi börjar närma oss slutet på din kryssning, så passa på att ägna din sista heldag till sjöss åt att luta dig tillbaka och koppla av innan expeditionskryssningen når sitt slut om ett par dagar. Eller varför inte tillbringa ett par timmar i gymmet, så att du är i form när du kommer hem? Oavsett vad du gör kan du njuta av resten av dagen ombord på egen hand. Expeditionsteamet kommer att sammanfatta äventyrets höjdpunkter och om du vill kan du delta i en konstkurs för att skapa konst som är inspirerad av platserna du har sett på ditt äventyr.

  Dag 12
  Till sjöss

  Koppla av ombord

 • Dag 13
  La Serena, Chile

  ”Kyrkornas stad”

  La Serena ligger på terrasser vid havet och ståtar med vackra sandstränder längs hela Avenida del Mar och vidare. Du kommer att lägga märke till att Chiles andra största stad har en speciell nykolonial stil och känsla. Moderna byggnader blandas samman med klassisk arkitektur, såsom de drygt 30 varsamt restaurerade stenkyrkorna, varav vissa är 350 år gamla. Om du börja tycka att alla charmiga kyrkor ser likadana ut kan du särskilja dem genom de olika stilarna på klocktornet.

  Förutom att promenera längs stranden, strandpromenaden och på torgen kan du strosa genom välskötta offentliga trädgårdar, såsom den japanskinspirerade Jardín del Corazón eller handla konsthantverk på La Recova-marknaden. Det arkeologiska museet hyser förkoloniala artefakter medan den undangömda gränden Patio Colonial i närheten av Balmaceda har gott om lugna kaféer och matställen.

  Dag 13
  La Serena, Chile

  ”Kyrkornas stad”

 • Dag 14
  Valparaíso, Chile

  UNESCO:s ”juvel i Stilla havet”

  Din resa tar slut när vi når hamnen i Valparaíso. Denna UNESCO-listade stad byggd på branta bergssluttningar med utsikt över havet är ett virrvarr av monument, kyrkor, historiska linbanor, trendiga barrios, kullerstensgator, färgglada hus och charmiga torg. Cerros Alegre och Concepción erbjuder förmodligen den bästa utsikten medan det historiska hamndistriktet ståtar med kolonial arkitektur, livliga marknader, ett sjöfartsmuseum och det samtida konstmuseet. Du kommer med all sannolikhet att bli fascinerad av denna färgglada och ovanliga stad, så varför inte stanna ett par extra dagar. Härifrån kan du även följa med på ett efterprogram till Påskön, som är känt för sina mystiska statyer med jättehuvuden.

  Dag 14
  Valparaíso, Chile

  UNESCO:s ”juvel i Stilla havet”

Avresor

2023

 • januari
 • februari
 • mars
 • april
 • maj
 • juni
September:
30.
Oktober:
4.
14.

Vad som ingår

Inkluderat i din resa

Landprogram på Galápagosöarna efter expeditionskryssningen

 • Två nätter i Quito, inklusive frukost och middag den andra dagen.
 • Tre nätter på hotell i Santa Cruz/Galápagosöarna, inklusive helpension
 • En natt i Lima, inklusive halvpension
 • Flyg i ekonomiklass Quito–Baltra, Baltra–Lima (via Guayaquil)
 • All transfer, utflykter och måltider enligt beskrivning, inklusive engelsktalande guide
 • Entréavgift till Galápagos nationalpark

Expeditionskryssning

 • Expeditionskryssning i vald hyttkategori
 • Frukost, lunch och middag inklusive drycker (husets öl och vin, läsk samt mineralvatten) på restaurangerna Aune och Fredheim (på MS Roald Amundsen och MS Fridjtof Nansen)
 • À la carte-restaurangen Lindstrøm ingår för gäster i svit
 • Te och kaffe ingår
 • Kostnadsfritt wifi ombord. Tänk på att vi seglar i avlägsna vatten med begränsad uppkoppling. Streaming stöds inte.
 • Kostnadsfri, återanvändbar vattenflaska som kan fyllas på vid vattenstationerna ombord
 • Engelsktalande expeditionsteam som organiserar och deltar i aktiviteter ombord och på land
 • Ett utbud av inkluderade aktiviteter

Aktiviteter ombord

 • Experter i expeditionsteamet håller föreläsningar i olika ämnen
 • Du har tillgång till fartygets vetenskapscenter, som har ett omfattande bibliotek samt avancerade biologiska och geologiska mikroskop
 • Program där gästerna får hjälpa till i riktiga forskningsprojekt 
 • Fotografen ombord delar med sig av sina bästa tips och tricks för att ta de bästa bilderna av landskapet och djurlivet
 • Du har tillgång till fartygets badtunnor, infinitypool, panoramabastu, gymmen både inomhus och utomhus samt löparbanan utomhus
 • Informella sammankomster med besättningen, såsom dagliga sammanfattningar och förberedelser inför den kommande dagen

Aktiviteter med landstigning

 • Lån av vandringsstavar och all utrustning som behövs för aktiviteterna
 • Vind- och vattentät expeditionsjacka ingår utan extra kostnad
 • Expeditionsfotografer hjälper dig med dina kamerainställningar

Ej inkluderat

 • Internationella flyg
 • Reseförsäkring
 • Bagagehantering
 • Tillvalsutflykter med våra lokala partner
 • Tillvalsaktiviteter i små grupper med vårt expeditionsteam
 • Valfria behandlingar i spaområdet ombord

Vänligen observera

 • Alla planerade aktiviteter är beroende av rådande väderförhållanden
 • Utflykterna och aktiviteterna kan komma att ändras
 • Se till att du uppfyller alla inrese- och ombordstigningskrav
 • Ingen dricks förväntas
 • Rundturen på land i Galápagosöarna omfattar långa resesträckor, vandring över ojämn terräng och att behöva ta sig in i/ut ur båtar, samt ett klimat som varierar från svalt på höga höjder till varmt tropiskt väder.

Fartyg

MS Roald Amundsen in Antarktis
Foto: Dan Avila

MS Roald Amundsen

Byggd år 2019
Varv Kleven Yards
Passagerarkapacitet 528 (500 i Antarktis)
Bruttodräktighet 20 889 ton
Längd 140 m
Däcksbalk 23,6 m
Hastighet 15 knop

2019 lade Hurtigruten till ett helt nytt fartyg i sin flotta: MS Roald Amundsen. Det toppmoderna fartyget har en ny och miljömässigt hållbar hybridteknologi, som kommer att minska bränsleförbrukningen och visa världen att hybriddrift är möjlig på stora fartyg.

Läs mer om MS Roald Amundsen

MS Fridtjof Nansen

Byggd år 2020
Varv Kleven Yards, Norway
Passagerarkapacitet 528 (500 i Antarktis)
Bruttodräktighet 20 889 ton
Längd 140 m
Däcksbalk 23,6 m
Hastighet 15 knop

MS Fridtjof Nansen är det senaste tillskottet i Hurtigrutens flotta med specialbyggda fartyg – och tillhör nästa generations expeditionsfartyg. Hon tar oss med till några av jordens mest spektakulära hörn.

Läs mer om MS Fridtjof Nansen

MS Fram in Greenland
Foto: Stian Klo

MS Fram

Byggd år 2007
Renoverad 2022
Varv Fincantieri, Italy
Passagerarkapacitet 250 (200 i Antarktis)
Sängar 276
Bilkapacitet 0
Bruttodräktighet 11 647 ton
Längd 114 m
Däcksbalk 20,2 m
Hastighet 13 knop

Det ursprungliga Fram var det mest kända expeditionsfartyget av sin tid och hennes framgångsrika expeditioner saknar motstycke. MS Fram följer i den ursprungliga Frams fotspår och är utrustad med den mest avancerade tekniken för att göra henne exceptionellt väl lämpad för expeditionsresor i polarområden.

Läs mer om MS Fram

Några alternativ: