Inkakulturens höjdpunkter och exotiskt djurliv längs Andernas kust

Valparaiso - Lima

Följ med på en resa längs Sydamerikas västkust och utforska arkeologiska platser och forna kulturers fascinerande hemligheter. Besök fästningen Sacsayhuamán, inkastäderna Ollantaytambo och magnifika Machu Picchu innan du avslutar expeditionen i spännande Lima.

  • Följ med till några av Sydamerikas viktigaste och mest fascinerande historiska platser
  • Utforska inkafolkets och andra försvunna kulturers mysterier
  • Besök spännande städer, nationalparker och paradisöar av mycket skiftande karaktär
  • Se nascalinjerna, Machu Picchu och andra höjdpunkter från inkaimperiets storhetstid

Översikt

Inkariket var det största imperiet i förcolumbiska Amerika. Vi följer det gamla konungarikets kust och utforskar några av inkakulturens mest fascinerande ruiner och höjdpunkter.
Resan startar i den chilenska staden Valparaíso och fortsätter sedan norrut till nationalreservatet Pingüino de Humboldt där vi tittar närmare på pingviner, sköldpaddor, delfiner, valar och fåglar.

Se floran och faunan på ”Perus Galápagos” och de berömda nascalinjerna

Följ med på en utflykt till en av regionens vackraste naturattraktioner, Ballestasöarna, som ofta kallas Perus Galápagos. På denna vulkaniska ö hittar du ett imponerande djurliv i ett dramatisk landskap. Du får också chansen att följa med på en flygtur över de berömda nascalinjerna nära den moderna staden Nasca ett trettiotal mil sydöst om Lima. Dessa linjer har förbryllat forskarna i över 80 år och omfattar totalt 800 räta linjer, 300 geometriska figurer och 70 avbildade djur och växter, så kallade biomorfer.

Upptäck makalösa Machu Picchu

Du går i land i Lima där fler spännande äventyr väntar längre inåt landet. Utforska några av inkarikets mest överväldigande byggnadsverk såsom fästningen Sacsayhuamán, inkastaden Ollantaytambo och ruinerna i det spektakulära Macchu Picchu.

Priset inkluderar:

• Expedition med Hurtigruten i vald hyttkategori med helpension
• En övernattning i Lima och två nätter i Hacienda Urubamba inklusive frukost efter sjöresan
• Trerätters lunch och middag dag 1 och 2 och lunchlåda dag 3
• Flyg i ekonomiklass mellan Lima och Cusco tur och retur
• Samtliga transporter och tågresor enligt dagsprogrammet inklusive engelsktalande guide
• Entréavgifter enligt programmet
• Vind- och vattenavstötande jacka
• Landstigningar med små båtar samt aktiviteter ombord och i land
• Professionellt, engelsktalande expeditionsteam som håller föredrag och leder landstigningar och aktiviteter
• Gratis kaffe och te

Ej inkluderat:

• Internationella flygresor
• Reseförsäkring
• Bagagehantering
• Valfria utflykter och dricks

Observera:

På denna resa krävs att resande är vaccinerade mot gula febern. Vaccinationen måste göras minst 10 dagar innan avresa och vaccinationsbevis måste tas med på resan. 

Liknande resor

Resan dag för dag

Tidsplan och resrutt

Det här är en expedition som styrs av elementen och vår slutliga resplan avgörs alltid av rådande väder- och vindförhållanden. Säkerheten är högsta prioritet och kaptenen bestämmer den exakta rutten under resans gång. Därför är resplanen bara en indikation på vad du får uppleva men det är också det som gör varje expedition med Hurtigruten så unik.

19 mars 2019

Avresa från Valparaíso, Chile
Dag 1
day01_valparaiso-chile_1200x600_valparaiso.jpg

Stilla havets pärla


Ort: Valparaíso, Chile

Expeditionen startar i underbara, färgstarka och poetiska Valparaíso. Ett av de bästa sätten att se denna natursköna stad är att åka med de bergbanor som finns på flera ställen och ger en vidsträckt utsikt över bukten. Högt uppifrån skapar stadens flerfärgade hus en regnbåge av färg och ljus. Ta dig tid att strosa runt på de smala gatorna, ta dig uppför ändlösa trappor och upptäck något nytt i varje gathörn, en vacker byggnad, ett spännande konstgalleri eller något litet gastronomiskt smultronställe. Glöm inte att utforska hamnen och fiskepirerna, där du får en äkta känsla av Chiles unika fisketraditioner. Köp eller provsmaka nyfångade delikatesser från fiskmarknaden och träffa de skojfriska fiskarna. Vi rekommenderar också ett besök i de Unesco-listade historiska kvarteren innan du går ombord på MS Fram och startar expeditionen norrut.

Dag 2
day02_islachanaral-chile_1200x600_humbolt_penguins_shutterstock_223714084.jpg

Humboldtpingvinens hem


Ort: Isla Chañaral

Vi sätter nu kurs norrut mot Isla Chañaral som tillsammans med Isla Choros och Isla Damas bildar nationalreservatet Pengüina de Humboldt. Faunan på dessa tre öar är ytterst rik och varierad, men den mest berömda invånaren är humboldtpingvinen som trivs alldeles utmärkt i den ström som har gett den sitt namn. Utöver en stor koloni sjölejon har du också chans att få se krabbutter, magellanpingvin och öresvin och under sommaren kan mer sällsynta besökare dyka upp runt öarna, exempelvis havssköldpaddor, delfiner, valar och albatrosser. Här finns också många skyddade fågelarter såsom perudykpetrell, guanoskarv och rödfotad skarv.

Dag 3-5
day03-05_atsea_r7d1067.jpg

Föredrag till sjöss


Ort: Föredrag till sjöss

Lär dig mer om Sydamerikas historia, forntida civilisationer och kulturer. Inkacivilisationen uppstod i Peru runt 1400 f.Kr. och imperiet sträckte sig från Ecuador till södra Chile när det var som störst. Det tappra inkafolket besegrade andra stammar och lyckades bemästra den kärva miljön i Anderna med slättlandskap, berg, öknar och tropiska djungler. När de spanska conquistadorerna inledde sitt erövringståg år 1532 var inkariket det största imperiet i världen. Inkakulturen är berömd för sin unika konst och arkitektur och inkafolket uppförde avancerade och imponerande byggnadsverk i alla områden de lade under sig. Deras spektakulära ingenjörskonst upphör inte att imponera på dagens moderna besökare med terrasseringar, vägar och boplatser högt upp på bergstopparna i full harmoni med de naturförhållanden man stötte på. Under dagarna till sjöss kan du ta tillfället i akt att lyssna på föredrag ombord och lära dig ännu mer om både inkafolket och andra gamla fascinerande kulturer.

Dag 6
day06_sanmartin-peru_shutterstock_127750193.jpg

Nascalinjerna, Ballestasöarna eller Tambo Colorado


Ort: San Martin, Peru

Puerto General San Martin är porten till de berömda och mystiska nascalinjerna och geoglyferna som skrapades ut på markytan mellan år 500 f.Kr. och 500 e.Kr. De är så svåra att se från marken att de egentligen inte upptäcktes förrän på 1930-talet av flygplan som höll på att kartlägga vattentillgången i området. Figurerna är av två sorter: biomorfer och geoglyfer. Biomorferna utgörs av cirka 70 djur och växter, bland annat en spindel, en kolibri, en apa och en 300 meter lång pelikan. Geoglyferna är geometriska figurer med enorma trianglar, spiraler, cirklar, fyrhörningar och räta linjer. Den längsta räta linjen sträcker sig nästan 15 kilometer över slätten. Dessa gåtfulla linjer måste ses från luften, så följ med på vår utflykt och upplev dessa imponerande och märkliga underverk ur deras bästa perspektiv. Du kan också följa med på en utflykt till en av regionens vackraste naturattraktioner, Ballestasöarna, som ofta kallas Perus Galápagos. På dessa vulkaniska öar hittar vi ett imponerande djurliv i ett dramatiskt landskap. Under en annan intressant och lärorik utflykt besöker vi Tambo Colorado, den enda inkaruinen som är byggd helt i lera förstärkt med strå och halm. Det här är ett av inkarikets många administrativa centrum och en av de bäst bevarade adobebyggnaderna i Peru. På byggnaderna finns inga tak kvar, men väggarna har nischer målade i olika färger, rött (Colorado betyder röd), vitt och gult.

Dag 7
day07_callao-lima,peru_pachacamac_lima_peru_shutterstock_135292439.jpg

Se ”den nöjda falkens” näste


Ort: Callao/Lima

Hamnstaden Callao ligger precis utanför Lima och är ett viktigt centrum för Perus import och export. Här slutar din sjöresa – och äventyren i land börjar. Vi tar flyget till Cusco och njuter av en god lunch innan vi besöker fästningen Sacsayhuamán, ett av de mest fantastiska byggnadsverken i området. Sacsayhuamán betyder ”nöjd falk”, och det var falken som vaktade imperiets huvudstad. Namnet är extra välfunnet eftersom man kunde övervaka hela Cusco från kullen där fästningen byggdes. Den tog mer än 70 år att bygga och 20 000 män deltog i arbetet med grunden och stenhuggningen, materialtransporter och med att slutligen placera och finjustera stenblocken. Här, precis som på många andra platser i inkariket, användes inget murbruk. Ändå är de enorma stenblocken så tätt sammanfogade att inte ens ett tunt grässtrå kan stickas in mellan dem. Sacsayhuamán är ett otroligt exempel på inkafolkets sofistikerade byggteknik, arkitektoniska kompetens och hantverksskicklighet. På eftermiddagen fortsätter vi till Hacienda Urubamba i ”den heliga dalen” där vi äter en god middag och övernattar.

Dag 8
day08_ollantaytamboandmachupicchu_1200x600_inca_machu_picchu_peru_shutterstock_86247328.jpg

Inkaimperiets höjdpunkter


Ort: Ollantaytambo och Machu Picchu

Frukosten följs av ytterligare en dag med idel höjdpunkter. Först besöker vi inkastaden Ollantaytambo som delar namn med det väldiga befästningsverk som klättrar uppför den massiva bergssidan ovanför staden. Fästningen var dalens viktigaste försvarsanläggning mot fiender och angripare och här vann inkafolket sin största seger mot spanjorerna under erövringskriget. Fästningen är byggd av rosafärgad granit och innanför murarna fanns exklusiva badanläggningar, tempel och militärbaracker. Därpå beger vi oss till järnvägsstationen och går ombord på det lyxiga Hiram Bingham-tåget för färden till Machu Picchu. Under den spektakulära resan serveras en läcker brunch. Bland vinrankor och träd på en igenvuxen bergstopp med utsikt över den strida Urubambafloden hittades den magiska staden Machu Picchu vars gåta nog aldrig kommer att lösas. Inkafolket har inte lämnat några skriftliga källor efter sig. Utforska ruinerna, känn pulsen och föreställ dig hur präster, hantverkare och tjänare bodde och levde. Vid utgrävningar har man hittat skelett, konstföremål och kläder av ull men inget guld. Här finns stenblock som har sammanfogats med samma exakta precision som i andra inkastäder. Vi tar god tid på oss att utforska ruinerna och du hinner njuta av en god kopp te på Machu Picchu Sanctuary Lodge innan vi återvänder till Hacienda Urubamba för ytterligare en trivsam afton och övernattning.

Dag 9
day09-10_lima-cusco_peru_cusco_sacsayhuaman_shutterstock_274972637.jpg

Inkaimperiets hjärta


Ort: Cusco/Lima

Efter frukost åker vi till Cusco som var inkaimperiets huvudstad. Här ser vi den fantastiska barockkatedralen byggd direkt på grunden av ett inkapalats i början av 1500-talet. Många av de stenar som användes vid bygget kommer från plundringar av fästningen Sacsayhuamán i närheten. Vi fortsätter till Koricancha och beundrar det underbara dominikanerklostret Santo Domingo som är byggt på grunden efter Soltemplet, det viktigaste templet i inkariket. Den svängda stenmuren byggd helt utan murbruk i västra änden av kyrkan anses vara ett av de bästa kvarvarande exemplen på inkafolkets stenarbeten. Efter ytterligare en dag av spännande upptäckter flyger vi tillbaka till Lima. Stadskärnan har bevarat en viss elegans, inte minst husen i kolonialstil i de historiska kvarteren. Lima svämmar fortfarande över av kultur och har flera fantastiska museer och fina spanska kyrkor i centrum samt några magnifika byggnader i de rika förorterna Barranco och Miraflores. Njut av en fin kväll här och upptäck några av de fantastiska restaurangerna och det pulserande nöjeslivet innan du återvänder till hotellet för en god natts sömn.

Dag 10
day01_lima_church_lima_peru_shutterstock_168392744.jpg

Vi tar flyget hemåt


Ort: Lima

Njut av en god frukost på hotellet innan du tar farväl av Lima och stiger på planet för resan hem.

28 mars 2019

Ort Lima
Ombord

Fartyget som seglar denna rutt

Följ med på expedition med MS Fram, Hurtigrutens ursprungliga explorer-fartyg. Fartygets mindre storlek gör det möjligt att komma mycket nära naturen i dessa arktiska farvatten.

Förläng din semester

Resan dit

Kontakta oss gärna om du vill boka tur- och returflyg till Valparaiso och Callao/Lima samt transport till och från flygplatsen.