Panamakanalen, inhemska samhällen och kulturer (sydgående)

Panamakanalen, inhemska samhällen och kulturer (sydgående)

Panamakanalen, inhemska samhällen och kulturer (sydgående)

Panamakanalen, inhemska samhällen och kulturer (sydgående)

Reseinformation 17 dagar MS Fram
Avresa
27 september 2023
Pris från
kr 51 531
Frukost, lunch och middag ingår

Du kommer först att passera genom den berömda Panamakanalen ombord på fartyget, där du färdas genom stora slussar från Atlanten till Stilla havet. Vi sätter sedan kurs söderut och tar dig till två nationalparker, en inhemsk embera-by djupt i djungeln och en rad charmiga kustsamhällen i Panama, Colombia, Ecuador, Peru och Chile.

Panama, Colombia och Ecuador

Stig ombord på fartyget i Colón och åk genom Panamakanalen där du får se hur slussystemen fungerar med egna ögon. Vi besöker sedan en embera-bosättning i Darien nationalpark och lär oss mer om deras traditioner. I Bahía Solano kommer den sammansvetsade afro-colombianska gemenskapen att ta med dig på en rundtur i staden, som bland annat bjuder på sång och dans. Vi korsar ekvatorn och fortsätter till Montecristi nära Manta där panamahattarna handvävs än idag. Isla de la Plata är en del av Machalilla nationalpark och hemvisten för 32 fågelarter. Du kan välja bland ett urval av tillvalsutflykter i Puerto Bolivar, såsom ett besök till en bananplantage.

Peru och Chile

Om vädret tillåter erbjuds tillvalsutflykter där vi tar oss iland i Salaverry för att utforska ruiner från före inkarikets uppkomst innan vi anländer till Lima, Perus pulserande huvudstad. Du kan ge dig ut på tillvalsutflykter i Paracas för att utforska djurlivet på Ballestasöarna eller de mystiska Nazcalinjerna. På vägen till vårt sista stopp i Valparaíso utforskar vi de soliga stränderna i Arica, en gruvstad i Atacamaöknen i Iquique och nykolonial arkitektur i La Serena.

Panamakanalen, inhemska samhällen och kulturer (sydgående) Panamakanalen, inhemska samhällen och kulturer (sydgående)
 • Dag 1
  Colón, Panama

  Colón, Panama

  27 september 2023
  Preliminär avgångstid: 23:00

  Staden Colón ligger vid ingången till Panamakanalen på Atlantkusten. Här finns förstklassiga hotell, ett kasino, varma källor, en blomstrande hantverksscen och utsökta restauranger med lokala delikatesser. Om du verkligen vill utforska staden eller följa med på ett förprogram till ett vackert djungelhotell vid Chagresfloden ska du förlänga semestern och ta dig hit ett par dagar tidigare.

  Väl ombord på fartyget har du fullt upp med att hämta ut din kostnadsfria expeditionsjacka, göra dig hemmastadd i din hytt och gå på den obligatoriska säkerhetsgenomgången. Efter middagen och en välkomstskål av kaptenen träffar du expeditionsteamet som går igenom viktiga hälso- och säkerhetsaspekter med dig.

  Förprogram

  Om du verkligen vill utforska staden eller följa med på ett förprogram till ett vackert djungelhotell vid Chagresfloden ska du ta dig hit ett par dagar tidigare.

  Dag 1
  Colón, Panama

  Colón, Panama

 • Dag 2
  Panamakanalen

  Där två hav möts

  28 september 2023

  Vi lämnar Colón tidigt på morgonen för att påbörja resan genom Panamakanalen. Det komplexa kanalnätverket har utvecklats i över hundra år och sträcker sig 80 km genom naturliga och konstgjorda vattenvägar. Vi väntar förväntansfullt på vår tur att få ta oss igenom de första av en serie enorma slussar. Dessa geniala slussar lyfter fartyget mer än 26 meter över havet. Om vädret tillåter kommer expeditionsteamet att befinna sig ute på däck för att peka ut intressanta platser runt kanalen och berätta om detta ambitiösa projekts historia.

  Ungefär halvvägs genom kanalens 12 timmars genomresa kommer fartyget in i Gatúnsjön. Den skapades genom en uppdämning av den närliggande Chagresfloden och är en av de största konstgjorda sjöarna i världen. Däremot är den omgivande regnskogen praktiskt taget orörd och olika växt- och djurarter som hör hemma i Centralamerika blomstrar ostört här. Om du har tur kan du få syn på krokodiler och alligatorer längs kusten. Håll utkik bland träden efter apor och, om du har tur, sengångare.

  Efter några fler slussar och sjöar passerar fartyget under bron Puente de las Américas och åker ut i Stilla havet. Genom att korsa ett stort hav till ett annat på en dag har du upplevt kulmen av århundraden av planering, hårt arbete och uppfinningsrikedom. Det kommer utan tvekan att bli ett minnesvärt ögonblick.

  Dag 2
  Panamakanalen

  Där två hav möts

 • Dag 3
  Bahia Solano, Colombia

  Afro-colombiansk anda

  29 september 2023

  Den lilla staden Bahía Solano är den största bosättningen på Colombias Chocó-kust och ligger omgiven av tjock djungel i närheten Rio Jellas mynning. Den kallas även för Ciudad Mutis efter den spanska 1700-talsbotanikern, vilket kan vara en hänvisning till den naturliga biologiska mångfalden som finns i områdets djungler, mangrover, berg, träsk, floder och vikar.

  Gemenskapen välkomnar oss in i staden och bjuder in oss på en guidad promenad genom deras bosättning. Längs vägen kommer du att träffa och prata med de övervägande afro-colombianska invånarna som bor tillsammans med det inhemska emberafolket och andra colombianer från inlandet. Efter att ha passerat huvudkyrkan och förskolan kommer vi till den lokala högstadieskola där eleverna tar emot dig med en traditionell välkomstsång och visar dig runt sina klassrum. Vid den lilla fiskehamnen kommer du att lära dig om stadens fiskekooperativ, som är gemenskapens viktigaste inkomstkälla. Rundturen slutar vid havsstranden där du får chansen att se ett unikt musik- och dansframträdande av Stillahavskustens afro-colombianer.

  Du kan även följa med på en tillvalsutflykt till de botaniska trädgårdarna som ligger på den långa sandstranden Playa Mecana. Trädgårdarna är egentligen ett 69 hektar stort djungelreservat med fascinerande naturstigar och hyser en fröbank samt olika återplanteringsprojekt. En annan eventuell tillvalsutflykt tar dig till fiskebyn på Playa Huina där du får chansen att vandra genom djungeln till vattenfall med kristallklara badhålor eller för att besöka en lokal inhemsk gemenskap.

  • Inkluderad Stadspromenad i Bahia Solano
  Dag 3
  Bahia Solano, Colombia

  Afro-colombiansk anda

 • Dag 4
  Till sjöss

  Koppla av ombord

  30 september 2023

  Under dagen kan du ta en avkopplande promenad ute på däck, insupa havslandskapet och hålla utkik efter marint djurliv, såsom valar, delfiner och sjöfåglar. Om du vill känna dig närmare vattnet kan du ta ett dopp i infinitypoolen eller de två badtunnorna utomhus där du också kan beundra det natursköna landskapet.

  Det är även ett bra tillfälle att gå på expeditionsteamets föreläsningar i vetenskapscentret för att lära dig mer om vad du kommer att uppleva under de kommande dagarna. Du kan även engagera dig i ett program för medborgarforskning med vetskapen om att du kommer att bidra till utvecklingen av forskningen som pågår runt om i världen. När mörkret faller och om det är en stjärnklar natt kan du även följa med expeditionsteamet ut på däck och titta på stjärnorna. Eller slå dig ner på en bekväm plats i Explorer Lounge & Bar och ta en drink tillsammans med dina nyvunna vänner.

  Dag 4
  Till sjöss

  Koppla av ombord

 • Dag 5
  Manta, Ecuador

  Tillverkad i Montecristi

  1 oktober 2023

  Vi korsar ekvatorn tidigt på morgonen. Du kan delta i en traditionell ceremoni ombord för att få Kung Neptunus välsignelse. Om vi har tur kanske han till och med dyker upp innan vi når vår första hamn i Ecuador.

  Vår huvudrundtur för dagen är till hantverksstaden Montecristi, som ligger 8 km inåt landet från hamnstaden Manta, som är känd för sin tonfiskindustri. Staden grundades på 1500-talet av manteña-folket, som flydde från de ofta förekommande piratattackerna på kusten. Trots namnet är Montecristi i Ecuador den traditionella panamahattens verkliga födelseplats. Det vilseledande namnet har sitt ursprung från när president Roosevelt bar en av dessa hattar på ett besök i Panamakanalen 1904, vilket gjorde att de blev populära över hela världen. Du kommer att få se många butiker i staden där den äkta varan säljs i alla storlekar och färger, som skickliga lokala hantverkare har handvävt av bladen från jipijapa-träd.

  Förutom att gå på hattjakt kan du ägna lite tid åt att gå runt bland stånden på det vackra torget, beundra kyrkans arkitektur eller titta på den varierade gatukonsten. En framstående väggmålning på torget skildrar general Eloy Alfaro som var Ecuadors president två gånger och en infödd Montecristibo. Du kanske också får tid över till att ta dig upp på den stora kullens topp där det finns ett museum och ett storslaget mausoleum för att hedra Alfaro, som även var känd som Viejo Luchador eller ”Den gamle krigaren”.

  • Inkluderad Manta och höjdpunkter i Montecristi
  Dag 5
  Manta, Ecuador

  Tillverkad i Montecristi

 • Dag 6
  Isla del la Plata

  Ecuadors andra Galápagos

  2 oktober 2023

  Isla de la Plata är en del av nationalparken Machalilla, Ecuadors enda nationalpark vid kusten. Ön ligger ganska långt från kusten och vågorna går ofta höga här, vilket kan göra det svårt att gå iland. Öns namn betyder ”Silverön” och tros härstamma från övertygelsen att den engelske sjömannen Francis Drake begravde en stor silverskatt här. Eller så kanske det beror på att när fågel-guanon (spillningen) reflekteras i solljuset ger den ön en glänsande silverton när man tittar på den från fastlandet. Någon skatt har aldrig hittats på ön som är mindre än sex kvadratkilometer.

  Men även om ön inte är särskilt stor eller har någon silverskatt, så har den ett spännande djurliv som kan mäta sig med Galápagosöarna. Om vi lyckas gå iland här kommer alla fågelentusiaster att vara glada över att gå runt på ön med sina kikare i högsta hugg för att få syn på några av de 32 fågelarter som finns här, bland annat den kända blåfotade sulan, häckande Galápagosalbatrosser, pelikaner, havssulor och fregattfåglar. Mångfalden är lika stor i vattnen kring ön, så om du har tur kan du se valar, mantor, gröna havssköldpaddor och delfiner.

  • Inkluderad Vandring vid Isla de la Plata
  Dag 6
  Isla del la Plata

  Ecuadors andra Galápagos

 • Dag 7
  Puerto Bolivar (Machala), Ecuador

  Att odla grönt guld

  3 oktober 2023

  Machala är mest känt för Puerto Bolivar, en viktig hamn i Ecuador för att exportera kaffe, kakao, räkor och en hel del bananer som lokalinvånarna kallar oro verde – ”grönt guld”. Som del av en tillvalsutflykt kan du besöka en lokal bananplantage och spana efter kolibrier, parakiter och vrålapor i naturreservatet Buenaventura som ligger söderut. Den närliggande förstenade skogen Puyango har en av de största samlingarna av fossiliserade träd i världen, som tros vara ungefär 100 miljoner år gamla, lika gamla som själva Anderna.

  Vid Puerto Bolivar kan du frossa i skaldjur på en av de många hamnrestaurangerna och njuta av utsikten över Isla Jambelis mangroveträsk mittemot. Själva Machala har all den charm som du kan förvänta dig av en liten hamnstad, såsom vänliga lokalbor, mysiga torg och ovanliga monument som har tillägnats fisksorterare och bananeros. Restaurangerna fortsätter att utvecklas i rask takt och serverar moderna läckerheter som Ecuador och Peru har blivit alltmer kända för.

  • Inkluderad Stadsrundtur i Machala
  Dag 7
  Puerto Bolivar (Machala), Ecuador

  Att odla grönt guld

 • Dag 8
  Till sjöss

  På egen hand

  4 oktober 2023

  Njut av lugnet under denna dag till sjöss medan du kopplar av och beundrar utsikten från observationsdäcket eller loungen.

  Under hela resans gång håller expeditionsteamet föreläsningar i vetenskapscentret för att dela med sig av sin breda kunskap om regionen. Ämnesområdena sträcker sig från förcolumbiansk historia, de omgivande bergens och öarnas geologi, lokalsamhällenas folklore osv. Men alla föreläsningar hålls inte inomhus. Fartyget lockar sjöfåglar som flyger jämsides med oss och expeditionsteamet kan också hjälpa dig att känna igen och identifiera dessa befjädrade följeslagare från däck.

  Dag 8
  Till sjöss

  På egen hand

 • Dag 9
  Salaverry, Peru

  Forntida kungariken

  5 oktober 2023

  Salaverry kan vara en svår hamn att ta sig till eftersom det ofta är starka vindar och vågor här. Men om allt går som planerat, så är det en bra utgångspunkt för att utforska Perus tredje största stad, Trujillo, och en uppsjö av arkeologiska platser som ligger utspridda i den omgivande regionen.

  Trujillo ligger i en frodig dal som bevattnas av floden Moche. Här ligger en färgglad barockkatedral från 1600-talet, tio kyrkor i kolonialstil och många neoklassiska herrgårdar, för att inte tala om en av de längsta mosaikväggarna i världen på det lokala universitetet. Men förmodligen är du mer inställd på sevärdheterna som inte är så moderna.

  Den forntida staden Chan Chan var huvudstad i chimúriket som uppstod i regionen runt 900-talet e.Kr. De omfattande ruinerna av det 20 kvadratkilometer stora komplexet innefattar Tschudi-palatset och Huaca Esmeralda. På andra sidan av Trujillo ligger mochekulturens solpyramid och månpyramid som är ett par hundra år äldre än Chan Chan. Huaca del Sol är den största lerstensbyggnaden på kontinenten medan Huaca del Luna är mer detaljerad och många pastellfärgade freskomålningar är fortfarande synliga.

  • Inkluderad Marinera-dansshow ombord
  Dag 9
  Salaverry, Peru

  Forntida kungariken

 • Dag 10
  Callao/Lima, Peru

  ”Kungarnas stad”

  6 oktober 2023

  Huvudstaden Lima ligger på en ökenremsa mellan Stilla havet och Anderna, och betjänas av hamnen Callao. Landets största stad Lima är en modern och utspridd metropol där traditioner och nya trender strålar samman i en spännande cocktail av kultur och mat. Det finns goda skäl till att dess ursprungliga namn var La Ciudad de los Reyes, ”Kungarnas stad”.

  Det historiska centrumet finns upptaget på UNESCO:s världsarvslista och ståtar med arkitektur från kolonialtiden som till exempel Plaza Mayor och Basílica y Convento de San Francisco. Lerruinerna efter de ceremoniella pyramiderna Huaca Pucllana och Huaca Huallamarca är däremot minnen efter den sedan länge förlorade inkacivilisationen. Om du är ute efter mer arkeologi från före den spanska erövringen har du åtminstone fyra olika museer att välja bland. Är du konstintresserad ska du ta dig till det färgglada och bohemiska distriktet Barranco med sina väggmålningar, kreativa kaféer och två av Limas samtida konstmuseer.

  Men den viktigaste upplevelsen i Lima är ändå maten. Kokkonsten i huvudstaden har gjort sig känd i hela världen och det finns ingen brist på internationellt erkända och prisbelönta restauranger här. En av Perus mest kända rätter är ceviche, färsk fisk som har marinerats i syrlig limejuice och andra kryddor. Denna vanliga rätt kan avsmakas på många olika ställen i staden, från eleganta restauranger i Miraflores till jordnära cevicherías vid fiskehamnen i Chorrillos.

  • Inkluderad Rundtur med panoramavyer i Lima
  • Inkluderad Strandstädning i Callao
  Dag 10
  Callao/Lima, Peru

  ”Kungarnas stad”

 • Dag 11
  Paracas, Peru

  Fåglar och brandy

  7 oktober 2023

  Den lilla sömniga semesterorten Paracas ligger vid en bukt bakom en halvö, omgiven av farinsockerfärgade klippor och stränder. De flesta känner till staden som El Chaco och här finns många olika restauranger längs strandkanten och esplanaden där du kan prova jalea, en blandning av friterade skaldjur som serveras med salsa criolla och maniokrot. Odontesthes regia, en fisk som även kallas pejerry, är en lokal specialitet som gärna sköljs ner med ett glas pisco – en druvbrandy som framställs på destillerier som kan besökas i området. Men var försiktig, pisco kan vara rätt starkt!

  Mittemot Paracas hamn ligger den mystiska, lokala geoglyfen av en kandelaber som förmodligen dateras till 200 år före vår tideräkning. Den kanske är sammankopplad med de berömda Nascalinjerna som du kan besöka i Piscodalen en kort biltur söderut under en valfri utflykt. Själva Nascalinjerna skulle kunna vara äldre än kandelabern, men nya geoglyfer upptäcks fortfarande, vilket ger upphov till många olika teorier om deras ursprung, bland annat att de är utomjordiska.

  Du kan även ta en båttur till närliggande Ballestasöarna som ofta beskrivs som ”det lilla Galápagos”. Ballestasöarna har ett rikt djurliv med bland annat humboldtpingviner, sköldpaddor, perusulor, skarvar, pelikaner, sjölejon, delfiner, inkatärnor och knölvalar. Paracas naturreservat ligger också i närheten och erbjuder den ovanliga kombinationen av öken och ett marint ekosystem i samma område. Det marsliknande landskapet med gula sanddyner och röda sandstränder gömmer över 100 arkeologiska platser från paracaskulturen och du kan även skåda fascinerande fåglar som kondoren och chileflamingon.

  • Inkluderad Ballestasöarna
  Dag 11
  Paracas, Peru

  Fåglar och brandy

 • Dag 12
  Till sjöss

  Frisk havsluft

  8 oktober 2023

  När vi seglar längre norrut och lämnar Peru bakom oss inleder vi resans sista etapp. Du kan fortfarande gå på expeditionsteamets föreläsningar, njuta av den salta havsbrisen och utsikten ute på däck, och utnyttja fartygets alla bekvämligheter. Dessa farvatten är en del av Humboldtströmmen, en kall havsström som kyler ner klimatet i regionen och skapar en klar himmel. Det upprätthåller även regionens högproduktiva marina ekosystem och stimulerar tillväxten av sardiner, ansjovisfiskar och makrillar i stora mängder.

  Om du tycker om att vara aktiv finns det välutrustade gym ombord, både inomhus och utomhus och båda erbjuder en fantastisk utsikt. Känner du hellre för att simma kan du ta några längder i fartygets uppvärmda infinitypool. Om du är trött på löpbandet kan du snöra på dig skorna och ta några varv på löparbanan utomhus. De natursköna omgivningarna och havsbrisen kan sporra dig till att springa ett par extra kilometer.

  Dag 12
  Till sjöss

  Frisk havsluft

 • Dag 13
  Arica, Chile

  Den eviga vårens stad

  9 oktober 2023

  Arica har ett konstant ökenklimat och klassas som en av världens torraste städer, vilket är mycket ovanligt för en kuststad. Det innebär även att solen skiner nästan varje dag året om, och lokalborna säger ofta att Arica har en evig vår. Stränderna är populära bland både soldyrkare och surfare och utsikten från den höga sandiga klippan El Morro är väl värd vandringen på 15 minuter till den vajande chilenska flaggan på toppen.

  En annan höjdpunkt bland besökare är Catedral de San Marcos som designades av den kända Gustave Eiffel och invigdes 1876. Calles 21 de Mayo och Bolognesi är livliga gågator med många matställen och hantverksstånd medan marknaden och restaurangtorget El Agro erbjuder gott om lukt- och smakupplevelser. På det lokala arkeologiska museet San Miguel de Azapa kan du gå runt och titta på artefakter från chinchorro-kulturen och förundras över mumierna som är äldre än de som hittats i Egypten. Bege dig söder om staden och vandra på den kuperade Playa Corazones och utforska Cuevas De Anzota.

  • Inkluderad Kustvandring i Atacama
  Dag 13
  Arica, Chile

  Den eviga vårens stad

 • Dag 14
  Iquique, Chile

  Chiles bästa strandhotell

  10 oktober 2023

  Välkommen till en bit av paradiset vid Stilla havet, komplett med både palmer och strandpromenader. Som en av Chiles mest kända kuststäder sjuder Iquique av aktivitet året om. Folk som vill shoppa tar sig till taxfree-gallerian Zofri Mall medan sjöfartsentusiasterna ska se till att ta en tur ombord på korvetten La Esmeralda som är en kvarleva från Stillahavskriget. Vår huvudplan här är att besöka den närliggande övergivna salpetergruvstaden Humberstone i Atacamaöknen, ett UNESCO-världsarv med en historia du bokstavligen kan vandra genom.

  När vi kommer tillbaka till Iquique kan du gå till strandpromenaden La Costenera bredvid stranden Playa Cavancha och njuta av utsikten över stadssiluetten åt ena hållet och segelbåtar och surfare åt andra hållet. Baquedano Street ståtar med georgiansk arkitektur från 1800-talet och leder till Palacio Astoreca och ett bildskönt klocktorn mitt i staden. Här finns även många eleganta kaféer där du kan fördjupa dig i den lokala kaffekulturen eller smutta på en traditionell och krämig Mango Sour. Det ligger ett Chinatown runt marknaden där peruanska och kinesiska smaker möts för att skapa det unika chifa-köket. Förutom de många skaldjursrätterna måste du prova chumbeque, en efterrätt som blandar friterad tunn deg med fruktkola.

  • Inkluderad Humberstone och Santa Laura
  Dag 14
  Iquique, Chile

  Chiles bästa strandhotell

 • Dag 15
  Till sjöss

  Koppla av ombord

  11 oktober 2023

  Du börjar närma dig slutet på expeditionskryssningen, men det är inget att deppa över. Vid denna del av din resa har du säkert blivit vän med andra utforskare ombord, och med största sannolikhet har ni många gemensamma intressen och en stor passion för naturen. Du kan prata med dem över en fika och kanske återberätta de bästa delarna av expeditionen hittills. Även Explorer Bar är öppen för drinkar och här kanske du träffar expeditionsteamet på kvällen för lite vänskapligt småprat. När mörkret faller finns det knappt något lika romantiskt som att titta på stjärnorna med din älskade ute på däck.

  Dag 15
  Till sjöss

  Koppla av ombord

 • Dag 16
  La Serena, Chile

  ”Kyrkornas stad”

  12 oktober 2023

  La Serena ligger på terrasser vid havet och ståtar med vackra sandstränder längs hela Avenida del Mar och vidare. Du kommer att lägga märke till att Chiles andra största stad har en speciell nykolonial stil och känsla. Moderna byggnader blandas samman med klassisk arkitektur, såsom de drygt 30 varsamt restaurerade stenkyrkorna, varav vissa är 350 år gamla. Om du börja tycka att alla charmiga kyrkor ser likadana ut kan du särskilja dem genom de olika stilarna på klocktornet.

  Förutom att promenera längs stranden, strandpromenaden och på torgen kan du strosa genom välskötta offentliga trädgårdar, såsom den japanskinspirerade Jardín del Corazón eller handla konsthantverk på La Recova-marknaden. Det arkeologiska museet hyser förkoloniala artefakter medan den undangömda gränden Patio Colonial i närheten av Balmaceda har gott om lugna kaféer och matställen.

  • Inkluderad Coquimbo och La Serena
  Dag 16
  La Serena, Chile

  ”Kyrkornas stad”

 • Dag 17
  Valparaíso, Chile

  UNESCO:s ”juvel i Stilla havet”

  13 oktober 2023
  Preliminär ankomsttid: 10:00

  Din expedition avslutas när vi når hamnen i Valparaíso. Den UNESCO-listade staden som är byggd på branta bergssluttningar med utsikt över havet är ett virrvarr av monument, kyrkor, historiska bergbanor, trendiga barrios, kullerstensgator, färgglada hus och charmiga torg.

  Cerros Alegre och Concepción erbjuder förmodligen den bästa utsikten medan det historiska hamndistriktet ståtar med kolonial arkitektur, livliga marknader, ett sjöfartsmuseum och det samtida konstmuseet.

  Efterprogram

  Varför inte stanna kvar en extra dag och upptäcka Valparaíso under en stadstur och tillbringa en natt i Santiago de Chile? Härifrån kan du även följa med på ett efterprogram till Påskön, som är känt för sina mystiska statyer med jättehuvuden.

  Dag 17
  Valparaíso, Chile

  UNESCO:s ”juvel i Stilla havet”

Avresor

2023

 • januari
 • februari
 • mars
 • april
 • maj
 • juni
 • juli
 • augusti
 • september
 • oktober
 • november
 • december
September:
27.

Vad som ingår

Priset inkluderar

Expeditionskryssning

 • Expeditionskryssning i vald hyttkategori
 • Frukost, lunch och middag inklusive drycker (husets öl och vin, läsk samt mineralvatten) på restaurangerna Aune och Fredheim
 • À la carte-restaurangen Lindstrøm ingår för gäster i svit
 • Te och kaffe ingår
 • Kostnadsfritt wifi ombord. Tänk på att vi färdas i avlägsna vatten med begränsad uppkoppling. Streaming stöds inte.
 • Kostnadsfri, återanvändbar vattenflaska som kan fyllas på vid vattenstationerna ombord
 • Engelsktalande expeditionsteam som organiserar och deltar i aktiviteter ombord och på land
 • Ett utbud av inkluderade aktiviteter

Aktiviteter ombord

 • Experter i expeditionsteamet håller föreläsningar i olika ämnen
 • Du har tillgång till fartygets vetenskapscenter, som har ett omfattande bibliotek samt avancerade biologiska och geologiska mikroskop
 • Program där gästerna får hjälpa till i riktiga forskningsprojekt 
 • Fotografen ombord delar med sig av sina bästa tips och tricks för att ta de bästa bilderna av landskapet och djurlivet
 • Tillgång till fartygets badtunnor, panoramabastu och inomhusgym
 • Informella sammankomster med besättningen, såsom dagliga sammanfattningar och förberedelser inför den kommande dagen

Aktiviteter med landstigning

 • Eskorterade landstigningar med små expeditionsbåtar
 • Lån av vandringsstavar och all utrustning som behövs för aktiviteterna
 • Vind- och vattentät expeditionsjacka ingår utan extra kostnad
 • Expeditionsfotografer hjälper dig med dina kamerainställningar före våra landstigningar

Ej inkluderat

 • Internationella flyg
 • Reseförsäkring
 • Bagagehantering
 • Tillvalsutflykter med våra lokala partner
 • Tillvalsaktiviteter i små grupper med vårt expeditionsteam
 • Valfria behandlingar i spaområdet ombord

Vänligen observera

 • Alla planerade aktiviteter är beroende av rådande väderförhållanden
 • Utflykterna och aktiviteterna kan komma att ändras
 • Se till att du uppfyller alla inrese- och ombordstigningskrav
 • Ingen dricks förväntas
MS Fram in Greenland
Foto: Stian Klo
MS fram i Antarktis
Foto: Sandra Walser
Ditt fartyg

MS Fram

Byggd år 2007
Renoverad 2022
Varv Fincantieri, Italy
Passagerarkapacitet 250 (200 i Antarktis)
Sängar 276
Bilkapacitet 0
Bruttodräktighet 11 647 ton
Längd 114 m
Däcksbalk 20,2 m
Hastighet 13 knop
MS Fram in Greenland
Foto: Stian Klo

Det ursprungliga Fram var det mest kända expeditionsfartyget av sin tid och hennes framgångsrika expeditioner saknar motstycke. MS Fram följer i den ursprungliga Frams fotspår och är utrustad med den mest avancerade tekniken för att göra henne exceptionellt väl lämpad för expeditionsresor i polarområden.

Läs mer om MS Fram

Icebergs-en av många favoritfoto motiv när på en expedition med MS fram
Foto: Tomas Mauch
Se priser och tillgänglighet

Några alternativ: