Sydamerikas olika kulturer med Galápagosöarna

Sydamerikas olika kulturer med Galápagosöarna

Sydamerikas olika kulturer med Galápagosöarna

Sydamerikas olika kulturer med Galápagosöarna

Reseinformation 13 dagar MS Roald Amundsen , MS Fram
Avresor
2 april 2023
9 april 2023
Pris från
kr 60 901
Frukost, lunch och middag ingår

Börja din expeditionskryssning i Valparaíso som finns med på UNESCO:s världsarvslista innan du reser norrut till de natursköna kustsamhällena La Serena, Iquique, Arica och Paracas. Från Callao flyger du till Ecuadors huvudstad Quito och fortsätter därefter till de kända Galápagosöarna. Med Santa Cruz som bas, utforskar du ytterligare två öar i ögruppen, och ser den fantastiska mångfalden av olika djur som finns här.

Sydamerikas vibrerande städer

Ditt äventyr börjar i Valparaíso, där du går ombord på hybriddrivna MS Roald Amundsen. Vi seglar längs den chilenska kusten och stannar till i avslappnade La Serena och vid kuststaden Iquique, som båda två har fantastiska stränder och spännande arkitektur. Nästa anhalt är Arica med sitt ökenklimat och därefter de rödbruna klipporna i Paracas i Peru. Du stiger av i Lima och flyger därefter till Ecuadors huvudstad Quito. Här utforskar du det UNESCO-listade kolonialkvarteret och besöker ett museum som ligger mitt på ekvatorn.

Ett helt enastående djurliv

Efter din andra natt i Quito åker du till Galápagosöarna som är kända i hela världen för sin förunderliga biologiska mångfald. Du kommer till Puerto Ayora på ön Santa Cruz, där Charles Darwins forskningsstation låg och där det finns olika arter av gigantiska landsköldpaddor. De följande två dagarna är sprängfyllda med äventyr när du utforskar ytterligare två öar i ögruppen och upptäcker det unika djurlivet med bland annat landleguaner, blåfotade sulor och de många finkarna som inspirerade Darwins evolutionsteori om naturligt urval.

Sydamerikas olika kulturer med Galápagosöarna Sydamerikas olika kulturer med Galápagosöarna
 • Dag 1
  Valparaíso, Chile

  En vibrerande stad på kullen

  Preliminär avgångstid: 16:00

  Ditt hybriddrivna expeditionsfartyg väntar på dig i Valparaíso i centrala Chile. Den UNESCO-listade staden som är byggd på branta bergssluttningar med utsikt över havet är ett virrvarr av monument, kyrkor, historiska bergbanor, trendiga barrios, kullerstensgator, färgglada hus och charmiga torg. Cerros Alegre och Concepción har antagligen den bästa utsikten medan de historiska hamnkvarteren ståtar med kolonial arkitektur, livliga mercados samt ett maritimt museum och ett konstmuseum. Du har också möjlighet att anlända några dagar tidigare och utforska mer av ”Valpo” när du lägger till en natt i Santiago de Chile följt av en rundtur i Valparaíso med transfer till fartyget, eller så följer du med på vårt förprogram till Atacamaöknen, som är världens torraste öken.

  Väl ombord på fartyget har du fullt upp med att hämta ut din kostnadsfria expeditionsjacka, göra dig hemmastadd i din hytt och gå på den obligatoriska säkerhetsgenomgången. Efter middagen och en välkomstskål av kaptenen träffar du expeditionsteamet som går igenom viktiga hälso- och säkerhetsaspekter med dig.

  Dag 1
  Valparaíso, Chile

  En vibrerande stad på kullen

 • Dag 2
  La Serena, Chile

  Nykolonialisk stil och elegans

  La Serena ligger på en terrass vid havet och är välsignad med vackra sandstränder längs hela Avenida del Mar. Du kommer att lägga märke till att Chiles andra största stad har en speciell nykolonial stil och känsla. Moderna byggnader blandas med klassisk arkitektur, som de drygt 30 varsamt restaurerade stenkyrkorna, varav en del är 350 år gamla. Om du tycker att kyrkorna ser likadana ut allihop är ett tips att det går att särskilja dem genom de olika stilarna på klocktornen.

  Förutom att vandra längs stranden, strandpromenaden och på torgen kan du strosa genom allmänna trädgårdar som den japanskinspirerade Jardín del Corazón eller handla konst och konsthantverk på Recova-marknaden. Det arkeologiska museet har förkoloniala artefakter medan det vid Patio Colonial nära Balmaceda finns avslappnade kaféer och matställen.

  Dag 2
  La Serena, Chile

  Nykolonialisk stil och elegans

 • Dag 3
  Till sjöss

  Slappa ombord

  Njut av lugnet under denna dag till havs, koppla av och njut av utsikten från observationsdäck eller i loungen.

  Under hela resans gång håller expeditionsteamet föreläsningar i vetenskapscentret för att dela med sig av sin breda kunskap om regionen. Ämnesområdena sträcker sig från precolumbiansk historia, de omgivande bergens och öarnas geologi, lokalsamhällenas folklore och så vidare. Men alla föreläsningar hålls inte inomhus. Fartyget lockar sjöfåglar som flyger jämsides med oss och expeditionsteamet kan också hjälpa dig att känna igen och identifiera dessa befjädrade följeslagare från däck.

  Dag 3
  Till sjöss

  Slappa ombord

 • Dag 4
  Iquique, Chile

  Iquique, Chile

  Välkommen till en bit av paradiset vid Stilla havet, fullständigt med både palmer och strandpromenader. Som en av Chiles mest kända kuststäder sjuder Iquique av aktivitet året om. Folk som vill shoppa tar sig till taxfree-gallerian Zofri Mall medan de maritima entusiasterna gärna tar en tur ombord på korvetten La Esmeralda som är en kvarleva från Stillahavskrigen. Vår huvudsakliga plan här är att besöka den nyligen övergivna salpetergruvstaden Humberstone i Atacamaöknen, en plats som finns med på UNESCO:s världsarvslista.

  Tillbaka i Iquique kan du gå till strandpromenaden La Costenera bredvid stranden Playa Cavancha och njuta av utsikten över stadssiluetten åt ena hållet och segelbåtar och surfare åt andra hållet. Gatan Baquedano visar georgisk arkitektur från 1800-talet och leder till Astoreca-palatset och ett fotogeniskt klocktorn mitt i staden. Här finns även många chica kaféer där du kan njuta av den lokala kaffekulturen eller smutta på en traditionell och krämig mango sour. Det ligger ett Chinatown runt marknaden där peruanska och kinesiska smaker möts för att skapa det unika chifa-köket. Förutom de många rätterna med skaldjur måste du absolut prova på chumbeque, en efterrätt som blandar bakad tunn deg med en söt karamell.

  Dag 4
  Iquique, Chile

  Iquique, Chile

 • Dag 5
  Arica, Chile

  ”Den eviga vårens stad”

  Arica njuter av ett konstant ökenklimat och klassas som en av världens torraste städer, vilket är mycket ovanligt för en kuststad. Det innebär även att det är solsken här nästan varje dag året om, och lokalborna säger ofta att Arica har ett evigt vårväder. Stränderna är populära bland både soldyrkare och surfare och utsikten från den höga sandiga klippan El Morro är väl värd en kvarts vandring till den vajande chilenska flaggan på toppen.

  En annan höjdpunkt för besökare är San Marcos Cathedral som utformades av den kände Gustave Eiffel och invigdes år 1876. Calles 21 de Mayo och Bolognesi är livliga gågator med många matställen och hantverksstånd, medan El Agro market och lunchserveringen där är fulla av olika lukt- och smakupplevelser. På det lokala arkeologiska museet San Miguel de Azapa kan du kolla på artefakter från Chinchorro-kulturen och häpnas över mumier som är äldre än dem som hittats i Egypten. Bege dig söder om staden och vandra på den ojämna Playa Corazones och utforska Anzotagrottorna. Du har även möjlighet att se geoglyfer i Llutadalen och nationalparken Lauca på en tillvalsutflykt.

  Dag 5
  Arica, Chile

  ”Den eviga vårens stad”

 • Dag 6
  Till sjöss

  Frisk havsluft

  När vi seglar längre norrut mot Peru kan du fortfarande njuta av expeditionsteamets föreläsningar, den hälsosamma salta havsbrisen och utsikten från däck, såväl som alla fartygets bekvämligheter. Dessa farvatten är en del av Humboldtströmmen, en kall vattenström som kyler ner klimatet i regionen och skapar en klar himmel. Den stöder också regionens högproduktiva marina ekosystem och stimulerar tillväxten av sardiner, ansjovis och makrill.

  Om du tycker om att vara aktiv finns det välutrustade gym ombord, både inomhus och utomhus och bägge har en fantastisk utsikt. Simmare glöms inte heller bort och fartyget har en uppvärm infinitypool som du kan njuta av. Om du är trött på löpbandet kan du snöra på dig skorna och springa på löparbanan utomhus. De natursköna omgivningarna och havsluften sporrar dig till att klara av ett par kilometer till.

  Dag 6
  Till sjöss

  Frisk havsluft

 • Dag 7
  Paracas, Peru

  Fåglar och brandy

  Vid en bukt bakom en halvö ligger den lilla sömniga semesterorten Paracas omgiven av sockerbruna klippor och stränder. De flesta känner till staden som El Chaco och här finns många olika restauranger längs strandkanten och esplanaden där du kan njuta av jalea, en blandning av friterade skaldjur som serveras med salsa criolla och maniok. Odontesthes regia, fisken som även kallas pejerry, är en lokal specialitet som gärna sköljs ner med ett glas pisco – en spritdryck som framställs av vin på destillerier som det går att besöka i regionen. Men var försiktig, pisco kan vara rätt stark!

  Mittemot Paracas hamn finns den lokala mystiska geoglyfen av en kadelaber som antagligen daterar till 200 år f.Kr. Den kanske hänger ihop med Nascalinjerna som du kan besöka i Piscodalen en kort biltur söderut som del av en tillvalsutflykt. Själva Nascalinjerna skulle kunna vara äldre än kandelabern men nya geoglyfer upptäcks fortfarande, vilket ger upphov till många olika teorier (bland annat eventuellt utomjordiskt ursprung).

  Du kan även ta en båttur till närliggande Ballestasöarna som ofta jämförs med Galápagosöarna. Ballestas har ett rikt djurliv, bland annat Humboldtpingviner, sköldpaddor, Perusulor, skarvar, pelikaner, sjölejon, delfiner, Inkatärnor och knölvalar. Paracas naturreservat ligger även i närheten, och här finns den ovanliga kombinationen av öken och ett marint ekosystem inom samma område. Det Marsliknande landskapet med gula dyner och röda sandstränder gömmer över 100 arkeologiska platser som avslöjar Paracas kultur och här kan du även skåda fantastiska fåglar som kondoren och Chileflamingon.

  Dag 7
  Paracas, Peru

  Fåglar och brandy

 • Dag 8
  Callao / Lima, Peru / Quito, Ecuador

  På hög höjd

  Vi lägger till i Callao och därifrån är det en kort resa till flygplatsen i Lima för ditt flyg till Quito, Ecuadors huvudstad. Efter att du anlänt och tagit transfern till hotellet har du resten av dagen på dig för utforskningar på egen hand. Middag serveras på hotellet.

  Quito beboddes först av Quitu-stammen under det första årtusendet och integrerades så småningom i Inkariket innan staden grundades på nytt år 1534 av den spanske erövraren Sebastian de Benalcásar. Ta en promenad i den historiska stadskärnan för att se gamla byggnader och kyrkor från kolonialtiden bland de smala kullerstensgatorna. Du kommer att förstå varför Quitos historiska stadskärna beskrivs som det största och mest välbevarade historiska området i hela Nord- och Sydamerika. Av den anledningen var det bland de allra första platserna som utnämndes som ett världskulturarv av UNESCO år 1978.

  Låt dig inte överraskas om du känner dig lite andfådd när du utforskar staden. Quito ligger 2 850 meter över havet och är världens näst högst belägna stad efter La Paz i Bolivia, som ligger 650 meter högre upp.

  Dag 8
  Callao / Lima, Peru / Quito, Ecuador

  På hög höjd

 • Dag 9
  Quito, Ecuador

  Utsikt från världens mitt

  Efter frukost tar vi dig till det charmiga kolonialkvarteret för en sightseeingtur runt området. Turen börjar vid Plaza San Francisco, där vi besöker kyrkokören och franciskanordens uteplatser. Vi promenerar sedan vidare längs de vackra gatorna till jesuitkyrkan La Compañía med sin fantastiska inredning i bladguld

  Men en resa till Ecuador vore inte komplett utan ett foto med ena foten på norra halvklotet och den andra på södra halvklotet. Vi fortsätter med buss till Ciudad Mitad del Mundo, ”Världens mitt”, som endast ligger 13,5 km norr om Quito. Den byggdes för att hedra det geodetiska uppdraget som fastställde latitud 0° på 1700-talet. Om det finns tid över kan du besöka den lilla byns omgivningar. Du kommer också att få möjlighet att besöka Museo Solar Intiñán. Här finns ett ekologiskt och vetenskapligt utforskningsområde som tar besökare på en resa tillbaka i tiden, så att man kan lära sig mer om gamla kulturers världsåskådningar, seder och traditioner.

  Lunch serveras på restaurangen El Crater med utsikt över vulkanen Pululahua.

  På eftermiddagen återvänder du till ditt hotell i Quito.

  Middag serveras på hotellet och kvällen spenderas på egen hand.

  Dag 9
  Quito, Ecuador

  Utsikt från världens mitt

 • Dag 10
  Quito/Baltra/Santa Cruz

  Ankomsten till ön Santa Cruz

  Du börjar dagen med frukost på hotellet innan vi kör till flygplatsen i Quito för flyget till Galápagosöarna (via Guayaquil). När vi kommer till Baltras flygplats följer vår lokala representant dig till Itabacakanalen där en liten färja tar dig till ön Santa Cruz.

  Vi reser genom jordbrukslandskapet som omges av ett vilt landskap och många olika slags växter och djur. Om du har tur kanske du får syn på ett par av de kända finkarna som inspirerade Darwin till evolutionsteorin. Högländerna är ett av de bästa ställena på ön för att observera jättesköldpaddorna i deras naturliga habitat. De är lätta att upptäcka där de lufsar fram och äter gräs och löv och vältrar sig i de stora lerpölar som bildas när det regnar. Yngre sköldpaddor är i vanliga fall mindre med blankare ryggsköldar medan äldre djur ofta har väderbitna och slitna ryggsköldar som en gammal rustning som vittnar om ett långt liv – över 100 år i frihet. Njut av en lunch i höglandet.

  När du har kommit till rätta på hotellet i staden Puerto Ayora går vi till Charles Darwin Research Station som ligger i närheten. Stationen har pedagogiska museer om både historien och utvecklingen av Galápagosöarna och de olika skydd som finns för naturarvet. De inhemska jättesköldpaddorna kan även observeras här och stationen är det enda stället på Galápagosöarna där de flesta olika arterna lever på samma ställe.

  På eftermiddagen kan du på egen hand utforska den lilla pittoreska staden Puerto Ayora och de många lokala konsthantverksbutikerna. Se de många färgglada väggmålningarna på kyrkorna i staden eller ta en kort promenad till Tortuga Bay för att kolla på havsleguaner, krabbor och korallhajar bland mangroveträden. Middag serveras på hotellets restaurang.

  Dag 10
  Quito/Baltra/Santa Cruz

  Ankomsten till ön Santa Cruz

 • Dag 11-12
  Santa Cruz

  Öhoppning bland Galápagosöarna

  Efter frukost börjar vi utforska öarna som blivit synonyma med evolutionsteorin och hyllas som ett naturligt laboratorium för naturligt urval. Djurlivet på öarna är häpnadsväckande, här finns en massa olika endemiska arter och underarter som är underbara eller konstiga eller något mitt emellan. Under två dagar besöker du två av sex öar och tar dig till en ö per dag med båt. Vilka öar du besöker bestäms av parkmyndigheterna som reglerar besöken en månad i förväg.

  Kommer det att bli Bartolomé, som är känd för den dramatiska Pinnacle-klippan och den sällsynta kolonin med Galápagospingviner vid dess fot? Eller så blir det kanske ön North Seymour, där det finns stora populationer med skrattretande blåfotade sulor, svalstjärtade måsar och magnifika fregattfåglar? Ön Santa Fe är känd för att ha några av arkipelagens vackraste vikar med stränder som är fulla av solbadande sjölejon. Eller så får du kanske åka till ön South Plaza där det finns en växande koloni av landleguaner längs de taggiga kaktusväxterna.

  Oavsett vilka två öar som du får gå iland på så kommer det att bli ett riktigt äventyr! Du kan gå iland och lära dig om öarnas geologi, historia och det fantastiskt rika djurlivet som finns överallt omkring dig. Efter två dagar kommer du att inse varför Darwin var så imponerad av öarna och varför de inspirerade hans världsomvälvande teori.

  Dag 11-12
  Santa Cruz

  Öhoppning bland Galápagosöarna

 • Dag 13
  Santa Cruz/Baltra/Guayaquil

  Återvänd till Ecuadors fastland

  Efter frukost på hotellet är det dags att åka till Baltra flygplats för att flyga till Guayaquil och därifrån med ditt anslutande flyg hem.

  Och därmed sätter vi punkt för expeditionen. Du har rest från mänsklighetens ingenjörskonst i Panamakanalen och dess komplexa slussystem till Galápagosöarna, där Darwins radikala biologiska teori om naturligt urval föddes. Ögruppen är en fristad för det unika djurlivet som inte finns någon annanstans i världen.

  Dag 13
  Santa Cruz/Baltra/Guayaquil

  Återvänd till Ecuadors fastland

Avresor

2023

 • januari
 • februari
 • mars
 • april
 • maj
 • juni
 • juli
 • augusti
 • september
 • oktober
 • november
 • december
April:
2.
9.

Vad som ingår

Inkluderat i din resa

Landprogram Galápagosöarna efter expeditionskryssningen

 • Ekonomiflyg Lima till Quito och Quito till Baltra
 • Två nätter i Quito, inklusive frukost och middag
 • Tre nätter på hotell i Santa Cruz/Galápagosöarna, inklusive fullpension
 • Ekonomiflyg Baltra till Guayaquil
 • All transfer, utflykter och måltider enligt beskrivning, inklusive engelsktalande guide
 • Entréavgift till Galápagos nationalpark

Expeditionskryssning

 • Expeditionskryssning i vald hyttkategori
 • Frukost, lunch och middag inklusive drycker (husets öl och vin, läsk samt mineralvatten) på restaurangerna Aune och Fredheim (ombord på MS Roald Amundsen)
  À la carte-restaurangen Lindstrøm ingår för gäster i svit
 • Te och kaffe ingår
 • Kostnadsfritt wifi ombord. Tänk på att vi seglar i avlägsna vatten med begränsad uppkoppling. Streaming stöds inte
 • Kostnadsfri återanvändbar vattenflaska som kan fyllas på vid vattenstationerna ombord
 • Engelsktalande expeditionsteam som organiserar och deltar i aktiviteter ombord och på land
 • Ett utbud av inkluderade aktiviteter

Aktiviteter ombord

 • Experter i expeditionsteamet håller föreläsningar i olika ämnen
 • Du har tillgång till fartygets vetenskapscenter, som har ett omfattande bibliotek samt avancerade biologiska och geologiska mikroskop
 • Program där gästerna får hjälpa till i riktiga forskningsprojekt 
 • Fotografen ombord delar med sig av sina bästa tips och tricks för att ta de bästa bilderna av landskapet och djurlivet
 • Du har tillgång till fartygets badtunnor, infinitypool, panoramabastu, gymmen både inomhus och utomhus samt löparbanan utomhus enbart ombord på MS Roald Amundsen
 • Informella sammankomster med besättningen, såsom dagliga sammanfattningar och förberedelser inför den kommande dagen

Aktiviteter med landstigning

 • Lån av stövlar, vandringsstavar och all utrustning som behövs för aktiviteterna
 • Vind- och vattentät expeditionsjacka ingår utan extra kostnad
 • Expeditionsfotografer hjälper dig med dina kamerainställningar före våra landstigningar

Ej inkluderat

 • Internationella flyg
 • Reseförsäkring
 • Bagagehantering
 • Tillvalsutflykter med våra lokala partner
 • Tillvalsaktiviteter i små grupper med vårt expeditionsteam
 • Valfria behandlingar i spaområdet enbart ombord på MS Roald Amundsen

Vänligen observera

 • Alla planerade aktiviteter är beroende av rådande väderförhållanden
 • Utflykterna och aktiviteterna kan komma att ändras
 • Se till att du uppfyller alla inrese- och ombordstigningskrav
 • Ingen dricks förväntas

Fartyg

MS Roald Amundsen in Antarktis
Foto: Dan Avila

MS Roald Amundsen

Byggd år 2019
Varv Kleven Yards
Passagerarkapacitet 528 (500 i Antarktis)
Bruttodräktighet 20 889 ton
Längd 140 m
Däcksbalk 23,6 m
Hastighet 15 knop

2019 lade Hurtigruten till ett helt nytt fartyg i sin flotta: MS Roald Amundsen. Det toppmoderna fartyget har en ny och miljömässigt hållbar hybridteknologi, som kommer att minska bränsleförbrukningen och visa världen att hybriddrift är möjlig på stora fartyg.

Läs mer om MS Roald Amundsen

MS Fram

Byggd år 2007
Renoverad 2022
Varv Fincantieri, Italy
Passagerarkapacitet 250 (200 i Antarktis)
Sängar 276
Bilkapacitet 0
Bruttodräktighet 11 647 ton
Längd 114 m
Däcksbalk 20,2 m
Hastighet 13 knop

Det ursprungliga Fram var det mest kända expeditionsfartyget av sin tid och hennes framgångsrika expeditioner saknar motstycke. MS Fram följer i den ursprungliga Frams fotspår och är utrustad med den mest avancerade tekniken för att göra henne exceptionellt väl lämpad för expeditionsresor i polarområden.

Läs mer om MS Fram

MS Fram in Greenland
Foto: Stian Klo
Se priser och tillgänglighet

Några alternativ: