Sydamerikas olika kulturer med Titicacasjön

Sydamerikas olika kulturer med Titicacasjön

Sydamerikas olika kulturer med Titicacasjön

Sydamerikas olika kulturer med Titicacasjön

Reseinformation 11 dagar MS Roald Amundsen
Avresa
9 april 2023
Pris från
kr 41 981
Frukost, lunch och middag ingår

Gå ombord på ditt fartyg i Chiles Valparaíso och segla till kyrkorna i La Serena och den gamla gruvstaden Humberstone nära Iquique. Njut av solen i Aricas ökenklimat och provsmaka kanske en pisco i Paracas i Peru. Därefter flyger du till Titicacasjön för ett besök till de konstgjorda öarna som skapats av urufolket.

Längs Sydamerikas kust

Påbörja ditt äventyr i Valparaíso, som finns med på UNESCO:s världsarvslista, där det hybriddrivna MS Roald Amundsen väntar på dig. Strosa bland La Serenas många stenkyrkor och ta dig till den övergivna gruvstaden Humberstone i Atacamaöknen från Iquique. I Arica kan du vandra på El Morro-klippan för en utsikt över staden medan Perus Paracas är en bra plats för att provsmaka färsk fisk och färska skaldjur och det lokala brännvinet pisco.

Världens högst belägna farbara sjö

Därefter tar du farväl av fartyget och besättningen och flyger till Titicacasjön, Sydamerikas största sjö. Sjön ligger 3 810 meter över havet och omges av berg – helt bedövande vackert. En båt tar dig över sjön för att besöka urufolket som lever på flytande öar som de tillverkat av gul vass. Träffa lokalbefolkningen i byn Llachón på Capachica-halvön och prova att paddla kajak på sjön. Du kan även utforska kolonialstaden Chucuito, den mystiska platsen Aramu Muru och gravarna i Sillustani som fanns redan före Inkariket.

Sydamerikas olika kulturer med Titicacasjön Sydamerikas olika kulturer med Titicacasjön
 • Dag 1
  Valparaíso, Chile

  En vibrerande stad på kullen

  Preliminär avgångstid: 16:00

  Ditt hybriddrivna expeditionsfartyg väntar på dig i Valparaíso i centrala Chile. Den UNESCO-listade staden som är byggd på branta bergssluttningar med utsikt över havet är ett virrvarr av monument, kyrkor, historiska bergbanor, trendiga barrios, kullerstensgator, färgglada hus och charmiga torg. Cerros Alegre och Concepción har antagligen den bästa utsikten medan de historiska hamnkvarteren ståtar med kolonial arkitektur, livliga mercados samt ett maritimt museum och ett konstmuseum. Du har också möjlighet att anlända några dagar tidigare och utforska mer av ”Valpo” när du lägger till en natt i Santiago de Chile följt av en rundtur i Valparaíso med transfer till fartyget, eller så följer du med på vårt förprogram till Atacamaöknen, som är världens torraste öken.

  Väl ombord på fartyget har du fullt upp med att hämta ut din kostnadsfria expeditionsjacka, göra dig hemmastadd i din hytt och gå på den obligatoriska säkerhetsgenomgången. Efter middagen och en välkomstskål av kaptenen träffar du expeditionsteamet som går igenom viktiga hälso- och säkerhetsaspekter med dig.

  Dag 1
  Valparaíso, Chile

  En vibrerande stad på kullen

 • Dag 2
  La Serena, Chile

  Nykolonialisk stil och elegans

  La Serena ligger på en terrass vid havet och är välsignad med vackra sandstränder längs hela Avenida del Mar. Du kommer att lägga märke till att Chiles andra största stad har en speciell nykolonial stil och känsla. Moderna byggnader blandas med klassisk arkitektur, som de drygt 30 varsamt restaurerade stenkyrkorna, varav en del är 350 år gamla. Om du tycker att kyrkorna ser likadana ut allihop är ett tips att det går att särskilja dem genom de olika stilarna på klocktornen.

  Förutom att vandra längs stranden, strandpromenaden och på torgen kan du strosa genom allmänna trädgårdar som den japanskinspirerade Jardín del Corazón eller handla konst och konsthantverk på Recova-marknaden. Det arkeologiska museet har förkoloniala artefakter medan det vid Patio Colonial nära Balmaceda finns avslappnade kaféer och matställen.

  Dag 2
  La Serena, Chile

  Nykolonialisk stil och elegans

 • Dag 3
  Till sjöss

  Slappa ombord

  Njut av lugnet under denna dag till havs, koppla av och njut av utsikten från observationsdäck eller i loungen.

  Under hela resans gång håller expeditionsteamet föreläsningar i vetenskapscentret för att dela med sig av sin breda kunskap om regionen. Ämnesområdena sträcker sig från precolumbiansk historia, de omgivande bergens och öarnas geologi, lokalsamhällenas folklore och så vidare. Men alla föreläsningar hålls inte inomhus. Fartyget lockar sjöfåglar som flyger jämsides med oss och expeditionsteamet kan också hjälpa dig att känna igen och identifiera dessa befjädrade följeslagare från däck.

  Dag 3
  Till sjöss

  Slappa ombord

 • Dag 4
  Iquique, Chile

  Iquique, Chile

  Välkommen till en bit av paradiset vid Stilla havet, fullständigt med både palmer och strandpromenader. Som en av Chiles mest kända kuststäder sjuder Iquique av aktivitet året om. Folk som vill shoppa tar sig till taxfree-gallerian Zofri Mall medan de maritima entusiasterna gärna tar en tur ombord på korvetten La Esmeralda som är en kvarleva från Stillahavskrigen. Vår huvudsakliga plan här är att besöka den nyligen övergivna salpetergruvstaden Humberstone i Atacamaöknen, en plats som finns med på UNESCO:s världsarvslista.

  Tillbaka i Iquique kan du gå till strandpromenaden La Costenera bredvid stranden Playa Cavancha och njuta av utsikten över stadssiluetten åt ena hållet och segelbåtar och surfare åt andra hållet. Gatan Baquedano visar georgisk arkitektur från 1800-talet och leder till Astoreca-palatset och ett fotogeniskt klocktorn mitt i staden. Här finns även många chica kaféer där du kan njuta av den lokala kaffekulturen eller smutta på en traditionell och krämig mango sour. Det ligger ett Chinatown runt marknaden där peruanska och kinesiska smaker möts för att skapa det unika chifa-köket. Förutom de många rätterna med skaldjur måste du absolut prova på chumbeque, en efterrätt som blandar bakad tunn deg med en söt karamell.

  Dag 4
  Iquique, Chile

  Iquique, Chile

 • Dag 5
  Arica, Chile

  ”Den eviga vårens stad”

  Arica njuter av ett konstant ökenklimat och klassas som en av världens torraste städer, vilket är mycket ovanligt för en kuststad. Det innebär även att det är solsken här nästan varje dag året om, och lokalborna säger ofta att Arica har ett evigt vårväder. Stränderna är populära bland både soldyrkare och surfare och utsikten från den höga sandiga klippan El Morro är väl värd en kvarts vandring till den vajande chilenska flaggan på toppen.

  En annan höjdpunkt för besökare är San Marcos Cathedral som utformades av den kände Gustave Eiffel och invigdes år 1876. Calles 21 de Mayo och Bolognesi är livliga gågator med många matställen och hantverksstånd, medan El Agro market och lunchserveringen där är fulla av olika lukt- och smakupplevelser. På det lokala arkeologiska museet San Miguel de Azapa kan du kolla på artefakter från Chinchorro-kulturen och häpnas över mumier som är äldre än dem som hittats i Egypten. Bege dig söder om staden och vandra på den ojämna Playa Corazones och utforska Anzotagrottorna. Du har även möjlighet att se geoglyfer i Llutadalen och nationalparken Lauca på en tillvalsutflykt.

  Dag 5
  Arica, Chile

  ”Den eviga vårens stad”

 • Dag 6
  Till sjöss

  Frisk havsluft

  När vi seglar längre norrut mot Peru kan du fortfarande njuta av expeditionsteamets föreläsningar, den hälsosamma salta havsbrisen och utsikten från däck, såväl som alla fartygets bekvämligheter. Dessa farvatten är en del av Humboldtströmmen, en kall vattenström som kyler ner klimatet i regionen och skapar en klar himmel. Den stöder också regionens högproduktiva marina ekosystem och stimulerar tillväxten av sardiner, ansjovis och makrill.

  Om du tycker om att vara aktiv finns det välutrustade gym ombord, både inomhus och utomhus och bägge har en fantastisk utsikt. Simmare glöms inte heller bort och fartyget har en uppvärm infinitypool som du kan njuta av. Om du är trött på löpbandet kan du snöra på dig skorna och springa på löparbanan utomhus. De natursköna omgivningarna och havsluften sporrar dig till att klara av ett par kilometer till.

  Dag 6
  Till sjöss

  Frisk havsluft

 • Dag 7
  Paracas, Peru

  Fåglar och brandy

  Vid en bukt bakom en halvö ligger den lilla sömniga semesterorten Paracas omgiven av sockerbruna klippor och stränder. De flesta känner till staden som El Chaco och här finns många olika restauranger längs strandkanten och esplanaden där du kan njuta av jalea, en blandning av friterade skaldjur som serveras med salsa criolla och maniok. Odontesthes regia, fisken som även kallas pejerry, är en lokal specialitet som gärna sköljs ner med ett glas pisco – en spritdryck som framställs av vin på destillerier som det går att besöka i regionen. Men var försiktig, pisco kan vara rätt stark!

  Mittemot Paracas hamn finns den lokala mystiska geoglyfen av en kadelaber som antagligen daterar till 200 år f.Kr. Den kanske hänger ihop med Nascalinjerna som du kan besöka i Piscodalen en kort biltur söderut som del av en tillvalsutflykt. Själva Nascalinjerna skulle kunna vara äldre än kandelabern men nya geoglyfer upptäcks fortfarande, vilket ger upphov till många olika teorier (bland annat eventuellt utomjordiskt ursprung).

  Du kan även ta en båttur till närliggande Ballestasöarna som ofta jämförs med Galápagosöarna. Ballestas har ett rikt djurliv, bland annat Humboldtpingviner, sköldpaddor, Perusulor, skarvar, pelikaner, sjölejon, delfiner, Inkatärnor och knölvalar. Paracas naturreservat ligger även i närheten, och här finns den ovanliga kombinationen av öken och ett marint ekosystem inom samma område. Det Marsliknande landskapet med gula dyner och röda sandstränder gömmer över 100 arkeologiska platser som avslöjar Paracas kultur och här kan du även skåda fantastiska fåglar som kondoren och Chileflamingon.

  Dag 7
  Paracas, Peru

  Fåglar och brandy

 • Dag 8
  Callao/Lima/Juliaca/Puno

  Mot Titicacasjön

  När du stigit av i Callao och sagt farväl till fartyget och dess besättning tar vi dig till flygplatsen i Lima för ditt flyg till Juliaca. Staden ligger på den blåsiga Collao-platån, 3 825 meter över havet. Du träffar din lokala guide på flygplatsen och därifrån tar det ungefär en timme att köra genom Juliaca till hotellet.

  Längs vägen får du kanske syn på kyrkan Santa Catalina på Plaza de Armas, det romanska franciskanerklostret högst upp på Cerro Santa Bárbara eller den vita kristusstatyn som blickar ut över staden från Waynaruqi Hill.

  Ditt hotell i staden Puno, som ligger precis vid kanten av den fantastiska Titicacasjön kommer att vara ditt hem under de kommande två dagarna. Tillbringa resten av dagen med att beundra sjöns djupblå vatten och utforska området på egen hand.

  Nätterna kan vara ganska kalla här, så kom ihåg att ta med jackan om du vill gå ut på en kvällspromenad. Middagen serveras på hotellet.

  Dag 8
  Callao/Lima/Juliaca/Puno

  Mot Titicacasjön

 • Dag 9
  Titicacasjön (Puno/Uros/Llachón/Puno)

  Uros flytande öar och kajakpaddling på Llachón

  Det är äntligen dags att utforska Titicacasjön med båt. Enligt gammal andisk tro var det här solen och inkafolket föddes. Välkommen till Sydamerikas största sjö som är över 280 meter djup och 8 300 kvadratkilometer stor eller femton gånger så stor som Genèvesjön i Schweiz och till och med större än Tahoesjön i USA.

  Med sina 3 810 meter över havet är det också den högst belägna farbara sjön i hela världen. Sjön omges av berg och gul vass, över 25 floder har sitt utlopp i denna sjö som, en lugn dag, reflekterar den blå himlen ovanför som en enda stor spegel.

  Vårt första stopp för dagen är urufolkets flytande öar, som de ursprungligen byggde för att kunna fly från sina fiender. Dessa fantastiska öar är byggda helt för hand av urufolket, byggda av totoravass som växer vid sjöns stränder. På varje ö, som tar månader att färdigställa, bor mellan en och tio familjer.

  De håller ungefär i ett decennium men det måste hela tiden läggas på nya lager. Du får lära dig mer om vassens andra fascinerande användningsområden under ditt besök, allt från hyddor, båtar och leksaker. Det är en upplevelse att gå på det mjuka och fjädrande underlaget!

  Du fortsätter med båt till landsbygdssamhället Llachón som ligger vid den natursköna stranden vid Capachica-halvön. Panoramautsikten över sjön får dig att tappa andan.

  Den inkluderade aktiviteten här är en guidad kajaktur där du kan beundra halvöns sandstränder och hålla utkik efter Titicacasjöns 60 fågelarter, 14 inhemska fiskarter och 18 olika sorters amfibier. Du kan också följa med på en guidad promenad genom byn för att lära dig mer om jordbrukslivet här.

  Se det lokala konsthantverket och dela en typisk andisk lunch med en av de lokala familjerna. Därefter tar vi oss tillbaka till Puno för en avkopplande kväll med middag på hotellet.

  Dag 9
  Titicacasjön (Puno/Uros/Llachón/Puno)

  Uros flytande öar och kajakpaddling på Llachón

 • Dag 10
  Puno/Juliaca/Lima

  Chucuito, mystiska Amaru Muro och Sillustani

  Efter att ha njutit av hotellfrukosten får du upptäcka området på en halvdagsutflykt till Chucuito och Aramu Muru.

  Chucuito var en gång i tiden av viktig kolonialstad där den kungliga skatten samlades in innan den transporterades till Lima. Nu är det en lugn by med två vackra kolonialkyrkor från 1500-talet, Santo Domingo och Nuestra Señora de la Asunción. Här finns även ett gammalt solur på torget. Norr om torget finns en utkiksplats med fantastisk utsikt över det omgivande landskapet.

  Du kan även besöka en närliggande öringodling för att se hur regionens specialitet trucha odlas och njuta av att rida med den lokala familjen utanför staden. De flesta besökare är även nyfikna på det lilla arkeologiska landmärket Inca Uyo. Platsen anses vara lämningarna efter ett antikt fertilitetstempel men alla experter är inte överens om det. Oavsett hur det står till med den saken så är det roligt att se och kanske till och med räkna alla de imponerande 86 fallossymbolerna i granit!

  Vi stannar till vid mystiska Aramu Muru, en ofullbordad T-formad port som ristats in i berget. Den mystiska platsen har inspirerat lokala legender om människor som försvunnit in genom porten och påstådda syner av att dörren öppnar sig och att långa män bär lysande bollar genom den. En del menar till och med att det är något slags paranormal eller utomjordisk portal. Vissa gör till och med pilgrimsresor hit, de som kallar porten: Puerta de Hayu Marca, gudarnas port.

  Innan vi beger oss till flygplatsen. Det finns dock tid för ett stopp vid Sillustani-gravarna, en kyrkogård som daterar från tiden före Inkariket och ligger 3 890 meter över havet, omgiven av Umayosjön. Gravarna eller chullas byggdes ovan jod av det antika Collafolket, som skapade tornlika strukturer, ibland upp till tolv meter höga för hela familjer av eliten i deras samhälle.

  Före besöket kan du avnjuta en picknicklunch som serveras i Sillustani vid sjöns strandkant.

  Efter att ha utforskat kyrkogården fortsätter vi till flygplatsen i Juliaca, varifrån du flyger till Lima där din lokala guide tar dig till ditt hotell. Njut av kvällen på egen hand.

  Dag 10
  Puno/Juliaca/Lima

  Chucuito, mystiska Amaru Muro och Sillustani

 • Dag 11
  Lima

  ”Kungarnas stad”

  Tyvärr är detta expeditionens sista dag och den avslutas officiellt efter hotellfrukosten när du tar farväl av de andra utforskarna. Eftersom du redan är här rekommenderar vi att förlänga din semester med ett par dagar för att tillbringa mer tid i Perus huvudstad som är känd som La Ciudad de los Reyes eller ”Kungarnas stad”.

  Den historiska stadskärnan finns med på UNESCO:s kulturarvslista och har mycket arkitektur från kolonialtiden som till exempel Plaza Mayor och klostret San Francisco. Lerruinerna efter de ceremoniella pyramiderna Huaca Pucllana och Huaca Huallamarca är däremot minnen efter den sedan länge förlorade inkacivilisationen. För mer förcolumbiansk arkeologi har du åtminstone fyra olika museer att välja mellan. Alla konstintresserade kan även njuta av Barrancos ljusa bohemiska era, med väggmålningar, kreativa kaféer och två av Limas samtida konstmuseer.

  Men den största upplevelsen i Lima är ändå maten. Köket från huvudstaden har gjort sig känt i hela världen och här finns ingen brist på internationellt erkända och prisbelönta restauranger. En av Perus mest kända gastronomiska rätter är ceviche, färsk fisk som marineras i syrlig limejuice och andra kryddor. Denna vanliga rätt kan avsmakas på många olika ställen i staden, från eleganta restauranger i Miraflores till jordnära cevicherías vid fiskehamnen i Chorrillos.

  Dag 11
  Lima

  ”Kungarnas stad”

Avresor

2023

 • januari
 • februari
 • mars
 • april
 • maj
 • juni
 • juli
 • augusti
 • september
 • oktober
 • november
 • december
April:
9.

Vad som ingår

Inkluderat i din resa

Expedition till Titicacasjön/Peru efter kryssningen

 • Två nätter på GHL Puno Hotel, inklusive halvpension
 • En natt i Lima, inklusive frukost
 • Två trerättersluncher och en lunchlåda
 • Tur- och returflyg i ekonomiklass Lima-Juliaca-Lima
 • All transfer och alla tågresor enligt beskrivning, med engelsktalande guide
 • Entréavgift enligt programmet

Expeditionskryssning

 • Expeditionskryssning i valfri hytt
 • Frukost, lunch och middag inklusive drycker (husets öl och vin, läsk samt mineralvatten) på restaurangerna Aune och Fredheim
 • À la carte-restaurangen Lindstrøm inkluderad för svitgäster
 • Te och kaffe ingår
 • Kostnadsfritt wifi ombord. Tänk på att vi seglar i avlägsna vatten med begränsad uppkoppling. Streaming stöds inte
 • Kostnadsfri återanvändbar vattenflaska som kan fyllas på vid vattenstationerna ombord
 • Engelsktalande expeditionsteam som organiserar och deltar i aktiviteter ombord och på land
 • Ett utbud av inkluderade aktiviteter

Aktiviteter ombord

 • Experter i expeditionsteamet håller djupgående föreläsningar i olika ämnen
 • Du har tillgång till fartygets vetenskapscenter, som har ett omfattande bibliotek samt avancerade biologiska och geologiska mikroskop
 • Program för medborgarforskning gör det möjligt för gäster att hjälpa till i riktiga forskningsprojekt
 • Den professionella fotografen ombord delar med sig av sina bästa tips och tricks för att ta de bästa bilderna av landskapet och djurlivet
 • Du har tillgång till fartygets badtunnor, infinitypool, panoramabastu, gymmen både inomhus och utomhus samt löparbanan utomhus
 • Informella sammankomster med besättningen, såsom dagliga sammanfattningar och förberedelser inför den kommande dagen

Aktiviteter med landstigning

 • Lån av stövlar, vandringsstavar och all utrustning som behövs för aktiviteterna
 • Vind- och vattentät expeditionsjacka ingår utan extra kostnad
 • Expeditionsfotografer hjälper dig med dina kamerainställningar före våra landstigningar

Ej inkluderat

 • Internationella flyg
 • Reseförsäkring
 • Hantering av bagage
 • Valfria kustutflykter med våra lokala partner
 • Tillvalsaktiviteter i små grupper med vårt expeditionsteam
 • Valfria behandlingar i spaområdet ombord

Vänligen observera

 • Alla planerade aktiviteter är beroende av rådande väderförhållanden
 • Utflykterna och aktiviteterna kan komma att ändras
 • Se till att du uppfyller alla inrese- och ombordstigningskrav
 • Ingen dricks förväntas
 • Landprogrammet i Peru äger rum på hög höjd (Titicacasjön ligger på 3 800 meter över havet) vilket kan kräva relativt god fysisk form.
MS Roald Amundsen in Antarktis
Foto: Dan Avila
MS Roald Amundsen
Aune Restaurant, MS Roald Amundsen
Foto: Espen Mills
Ditt fartyg

MS Roald Amundsen

Byggd år 2019
Varv Kleven Yards
Passagerarkapacitet 528 (500 i Antarktis)
Bruttodräktighet 20 889 ton
Längd 140 m
Däcksbalk 23,6 m
Hastighet 15 knop
MS Roald Amundsen in Antarktis
Foto: Dan Avila

2019 lade Hurtigruten till ett helt nytt fartyg i sin flotta: MS Roald Amundsen. Det toppmoderna fartyget har en ny och miljömässigt hållbar hybridteknologi, som kommer att minska bränsleförbrukningen och visa världen att hybriddrift är möjlig på stora fartyg.

Läs mer om MS Roald Amundsen

Science Center
Foto: Agurtxane Concellon
Se priser och tillgänglighet

Liknande resor

Några alternativ: