Utforska inkarikets höjdpunkter

Valparaiso - Callao/Lima

Spännande äventyr väntar dig på denna expedition med vårt nyaste fartyg, MS Roald Amundsen. Upplev en perfekt mix av kultur, världsarv och sköna dagar till havs innan du går i land och besöker det gamla inkaimperiets berömda ruiner och lämningar. Utforska de historiska höjdpunkterna och den spektakulära naturen från Valparaíso i Chile till Lima i Peru.

  • Lär dig mer om Sydamerikas gamla civilisationer
  • Upptäck fascinerande arkeologiska fyndplatser som nascalinjerna och Machu Picchu
  • Upplev en perfekt kombination av äventyr på hav och i land
  • Utforska naturens och kulturens underverk, en nationalpark och forntida städer

Översikt

Missa inte denna unika möjlighet att utforska fascinerande arkeologiska fyndplatser och försvunna civilisationers mysterier. Från Valparaíso följer vi kusten norrut och besöker La Serena, en av Chiles äldsta städer där du också får möjlighet att utforska himlen genom ett starkt teleskop. När vi kommer till Arcia i Chile väntar en spännande heldag med historia, arkeologi och äventyr, bland annat Luaca nationalpark med sagolika vyer över snöklädda vulkantoppar, glittrande sjöar och ensligt belägna varma källor.

Mystiska linjer och ruiner från det gamla inkaimperiet

Nästa fantastiska mål är de mystiska nascalinjerna som genom sitt antal, sin karaktär, storlek och utbredning tillhör arkeologins största gåtor. Du går i land i Lima där fler spännande äventyr väntar längre inåt land. Utforska några av inkarikets mest överväldigande byggnadsverk såsom fästningen Sacsayhuamán, inkastaden Ollantaytambo och ruinerna i det spektakulära Macchu Picchu.

Priset inkluderar:

• Expedition med Hurtigruten i vald hyttkategori med helpension
• En övernattning i Lima och två nätter i Hacienda Urubamba inklusive frukost efter sjöresan
• Flyg i ekonomiklass mellan Lima och Cusco tur och retur
• Samtliga transporter och tågresor enligt dagsprogrammet inklusive engelsktalande guide
• Entréavgifter enligt programmet
• Vind- och vattenavstötande jacka
• Landstigningar med små båtar samt aktiviteter ombord och i land
• Professionellt, engelsktalande expeditionsteam som håller föredrag och leder landstigningar och aktiviteter
• Gratis kaffe och te

Ej inkluderat:

• Internationella flygresor
• Reseförsäkring
• Bagagehantering
• Valfria utflykter och dricks

Observera:

På denna resa krävs att resande är vaccinerade mot gula febern. Vaccinationen måste göras minst 10 dagar innan avresa och vaccinationsbevis måste tas med på resan. 

Liknande resor

Resan dag för dag

Tidsplan och resrutt

Det här är en expedition som styrs av elementen och vår slutliga resplan avgörs alltid av rådande väder- och vindförhållanden. Säkerheten är högsta prioritet och kaptenen bestämmer den exakta rutten under resans gång. Därför är resplanen bara en indikation på vad du får uppleva men det är också det som gör varje expedition med Hurtigruten så unik.

26 mars 2019

Avresa från Valparaíso, Chile
Dag 1
day01_valparaíso._chile_1200x600_shutterstock_69331897.jpg

Äventyret börjar


Ort: Valparaíso, Chile

Expeditionen startar i underbart färgstarka och poetiska Valparaíso. Innan du går ombord på MS Roald Amundsen rekommenderar vi ett besök i Valparaísos Unesco-listade historiska kvarter.

Dag 2
day02_coquimbo_and_la_serena_1200x600_la_serena_chile_shutterstock_346576271.jpg

Pisco, solnedgång och teleskop


Ort: Coquimbo och La Serena

Kuststaden La Serena är regionen Coquimbos huvudstad och en av Chiles äldsta städer. Här hittar vi ett överflöd av färgsprakande trädgårdar och vackra kyrkor, och på arkeologiska museet kan du lära dig mer om den gamla diaguitakulturen som uppstod här i Elquiaprovinsen innan inkafolket erövrade området. Vi rekommenderar också ett besök på La Recova, en populär marknad där du kan köpa konsthantverk och andra typiska varor från regionen. Åk gärna ut till den vackra Elquiadalen och provsmaka Pisco, Chiles nationaldryck, som tillverkas i denna jordbruksbygd. La Serena har också en lång guldskimrande kustlinje känd för sina underbara solnedgångar, och tack vare regionens exceptionellt klara himmel har norra Chile den största koncentrationen av astronomiska observatorier i världen. Runt La Serena syns teleskop från många internationella institutioner installerade i vita, futuristiska kupoler på toppen av de berg och kullar som kantar dalarna. Följ med på en utflykt och besök regionens första observatorium för turister. Du får inte bara göra en tur genom anläggningarna utan också utforska himlen genom ett teleskop med enorm räckvidd.

Dag 3-4
day03-04_at_sea_at-sea_horizon_shutterstock_278833904.jpg

På nordlig kurs längs Chiles kust


Ort: Till sjöss

När vi fortsätter norrut inleder expeditionsteamet sin intressanta föredragsserie. Medlemmarna i vårt team är moderna, erfarna forskare och specialister på var sitt område i dessa farvatten. De kommer att dela med sig av sina kunskaper på ett intressant och underhållande sätt och bjuda in till diskussioner och workshopar. Du kanske till och med får chansen att titta in bakom kulisserna och delta i vårt program för gästforskare. Med ombord finns också en expeditionsfotograf som gärna demonstrerar grunderna i expeditionsfotografering. MS Roald Amundsen är ett mycket välutrustat expeditionsfartyg och du ska inte tveka att utnyttja fartygets alla möjligheter. Eller också kan du bara luta dig tillbaka på din favoritplats och njuta av den ändlösa blå horisonten.

Dag 5
day05_arica_arica_chile_shutterstock_228810166.jpg

Äventyr och arkeologi


Ort: Arica

Arica är välsignat med ett varmt och soligt klimat året runt och här stannar vi en hel dag. I land väntar historia, arkeologi och äventyr. Utforska staden, gå upp på klippan El Morro och njut av panoramautsikten över stränderna, eller besök de arkeologiska fyndplatserna, exempelvis Azapadalen med några av världens äldsta nu kända mumier. Du kan också följa med expeditionsteamet och besöka närbelägna Lauca nationalpark, ett fantastiskt naturskyddsområde där du hittar spektakulär natur med snöklädda vulkantoppar, glittrande sjöar och ensligt belägna varma källor. I höglandet finns pittoreska byar och ett rikt varierat djurliv, och flera av platserna och stigarna i den här regionen ligger på eller nära den chilenska delen av den berömda inkaleden.

Dag 6
day06_at_sea_at_sea_reading_book_shutterstock_292448078.jpg

Koppla av och njut av fartygslivet


Ort: Till sjöss

Njut av ytterligare en dag till sjöss. Utnyttja fartygets alla faciliteter ombord och unna dig framför allt en stunds avkoppling. Det blir gott om tid att lära känna övriga upptäckare ombord och vi rekommenderar vårt fina däck så att du verkligen får pröva på det behagliga sjölivet. Expeditionsteamet går också igenom och sammanfattar resans första etapper och presenterar de kommande dagarna.

Dag 7
day07_pisco._peru_1200x600_humbolt_penguins_shutterstock_223714084.jpg

Nascalinjerna


Ort: Pisco, Peru

Tidigt på morgonen lägger vi till i Puerto General San Martin, porten till den rofyllda kolonialstaden Pisco och den bördiga dalen med de berömda och mystiska nascalinjerna och geoglyferna. Dessa linjer skrapades fram på markytan någon gång mellan 500 f.Kr. och 500 e.Kr. Genom sitt antal, sin karaktär, storlek och utbredning tillhör de jordens största arkeologiska gåtor. Geoglyferna är avbildningar av såväl levande varelser, stiliserade växter och fantasiskapelser som geometriska figurer. Några av dem är flera kilometer långa och måste ses från luften för att komma ordentligt till sin rätt. En flygtur över området är en av många utflykter du kan välja den här dagen. Andra alternativ är båtturer till Ballestasöarna där du kan se de utrotningshotade humboldtpingvinerna, sjölejon och enorma flockar med sjöfåglar, besöka ett underbart naturreservat eller utforska det arkeologiskt intressanta adobekomplexet Tambo Colorado.

Dag 8
day08_adobestock_126677843.jpg

Se ”den nöjda falkens” näste


Ort: Callao/Lima

Hamnstaden Callao ligger precis utanför Lima och är ett viktigt centrum för Perus import och export. Här slutar din sjöresa – och äventyren i land börjar. När vi har gått i land åker vi till flygplatsen och tar planet till Cusco. Njut av en god lunch innan vi besöker fästningen Sacsayhuamán, ett av de mest fantastiska byggnadsverken i området. Sacsayhuamán betyder ”nöjd falk”, och det var falken som vaktade imperiets huvudstad. Namnet är extra välfunnet eftersom man kunde övervaka hela Cusco från kullen där fästningen byggdes. Den tog mer än 70 år att bygga och 20 000 män deltog i arbetet med grunden och stenhuggningen, materialtransporter och med att slutligen placera och finjustera stenblocken. Här, precis som på många andra platser i inkariket, användes inget murbruk. Ändå är de enorma stenblocken så tätt sammanfogade att inte ens ett tunt grässtrå kan stickas in mellan dem. Sacsayhuamán är ett otroligt exempel på inkafolkets sofistikerade byggteknik, arkitektoniska kompetens och hantverksskicklighet. På eftermiddagen fortsätter vi till Hacienda Urubamba i ”den heliga dalen” där vi äter en god middag och övernattar.

Dag 9
day09_adobestock_62846316.jpg

Inkaimperiets höjdpunkter


Ort: Ollantaytambo och Machu Picchu

Frukosten följs av ytterligare en dag med idel höjdpunkter. Först besöker vi inkastaden Ollantaytambo som delar namn med det väldiga befästningsverk som klättrar uppför den massiva bergssidan ovanför staden. Fästningen var dalens viktigaste försvarsanläggning mot fiender och angripare och här vann inkafolket sin största seger mot spanjorerna under erövringskriget. Fästningen är byggd av rosafärgad granit och innanför murarna fanns exklusiva badanläggningar, tempel och militärbaracker. Därpå beger vi oss till järnvägsstationen och går ombord på det lyxiga Hiram Bingham-tåget för färden till Machu Picchu. Under den spektakulära resan serveras en läcker brunch. Bland vinrankor och träd på en igenvuxen bergstopp med utsikt över den virvlande Urubambafloden hittades den magiska staden Machu Picchu vars gåta nog aldrig kommer att lösas. Varför byggdes staden och hur gick den under? Inkafolket har inte lämnat några skriftliga källor efter sig. Utforska ruinerna, känn pulsen och föreställ dig hur präster, hantverkare och tjänare bodde och levde. Vid utgrävningar har man hittat skelett, konstföremål och kläder av ull men inget guld. Här finns stenblock som har sammanfogats med samma exakta precision som i andra inkastäder. Vi tar god tid på oss att utforska ruinerna och du hinner njuta av en god kopp te på Machu Picchu Sanctuary Lodge innan vi återvänder till Hacienda Urubamba för ytterligare en trivsam afton och övernattning.

Dag 10
day10_lima_church_lima_peru_shutterstock_168392744.jpg

Inkaimperiets hjärta


Ort: Cusco/Lima

Efter frukost åker vi till Cusco som var inkaimperiets huvudstad. Här ser vi den fantastiska barockkatedralen byggd direkt på grunden av ett inkapalats i början av 1500-talet. Många av de stenar som användes vid bygget kommer från plundringar av fästningen Sacsayhuamán i närheten. Vi fortsätter till Koricancha och beundrar det underbara dominikanerklostret Santo Domingo som är byggt på grunden efter Soltemplet, det viktigaste templet i inkariket. Den svängda stenmuren byggd helt utan murbruk i västra änden av kyrkan anses vara ett av de bästa kvarvarande exemplen på inkafolkets stenarbeten. Efter ytterligare en dag av spännande upptäckter flyger vi tillbaka till Lima. Stadskärnan har bevarat en viss elegans, inte minst husen i kolonialstil i de historiska kvarteren. Lima svämmar fortfarande över av kultur och historia och har flera fantastiska museer och fina spanska kyrkor i centrum samt några magnifika byggnader i de rika förorterna Barranco och Miraflores. Njut av en fin kväll här och upptäck några av de förstklassiga restaurangerna och det pulserande nöjeslivet innan du återvänder till hotellet för en god natts sömn.

Dag 11
day11_adobestock_97830242.jpg

Vi tar flyget hemåt


Ort: Lima

Njut av en god frukost på hotellet innan du tar farväl av Lima och stiger på planet för resan hem.

5 april 2019

Ort Lima
Ombord Förläng din semester

Resan dit

Kontakta oss gärna om du vill boka tur- och returflyg till Valparaiso och Callao/Lima samt transport till och från flygplatsen.