En kombination av hav, natur och välbefinnande

En kombination av hav, natur och välbefinnande

En kombination av hav, natur och välbefinnande

En kombination av hav, natur och välbefinnande

Reseinformation 10 dagar MS Fram
Frukost, lunch och middag ingår

Följ med på en fascinerande resa till havs där du får lära dig om vikten av att ta hand om havet, naturen – och dig själv.

En djupdykning i forskningens och naturens värld

Under resan från det franska territoriet Saint-Pierre och Miquelon till Panama lär expeditionsteamet dig mer om spännande ämnen som oceanografi, naturvård, navigering och det marina djurlivet.

Detta är den perfekta expeditionskryssningen för dig som fascineras av havet och dess djurliv. Vad kan vara bättre än att studera dem till havs? Fördjupa dig i upplysande, tankeväckande föreläsningar och praktisk inlärning med fokus på forskning tillsammans med vårt entusiastiska och kunniga expeditionsteam.

Upptäck nyckeln till välmående

Utöver att lära dig om naturens värld innehåller resan element av hälsa, välmående och kreativt skapande. Våra instruktörer erbjuder dagliga yoga-, tai chi- och meditationsklasser ombord för att ge dig utrymme att arbeta på ditt inre lugn och din personliga utveckling.

Expeditionsteamet har handplockats baserat på sin expertis inom ämnen som oceanografi, marinbiologi och ornitologi för att ge dig den bästa tänkbara upplevelsen. Dessutom får du besöka fartygets brygga för en titt bakom kulisserna i det dagliga arbetet och en chans att lära dig mer om hur man navigerar till havs.

En kombination av hav, natur och välbefinnande En kombination av hav, natur och välbefinnande
 • Dag 1
  Halifax, Kanada

  Nova Scotias pulserande huvudstad

  Vår resa börjar med en övernattning i Halifax, Nova Scotias kosmopolitiska huvudstad. Denna kanadensiska provins ligger i mitten av östkusten och är en viktig hamnstad som vetter mot en av världens största naturhamnar.

  Den historiska staden Halifax med sina utmärkande röda tegelbyggnader utgör en bra start på alla slags äventyr.

  Besök ett bryggeri från 1820 eller gå upp till stadens berömda landmärke, Citadel Hill National Historic Site, och besök den imponerande stjärnformade fästningen med en betagande utsikt över Halifax. Du kan ta en rundtur i Army Museum där du kan se vaktbyten, artilleridemonstrationer eller säckpipeföreställningar.

  Ta en promenad i Halifax Common, Kanadas äldsta stadspark som öppnades 1763. Om du tycker om konst ståtar Art Gallery of Nova Scotia med en omfattande samling av bland annat samtida verk från över 2 000 konstnärer och med inriktning på regionens kulturhistoria.

  Halifax Waterfront Boardwalk sprudlar av aktivitet och är en utmärkt plats för att spana på folk. Du kan besöka Maritime Museum of the Atlantic som har en stor utställning om Titanic. I närheten av hamnen som vi har lagt till vid ligger Kanadas immigrationsmuseum. Museet ligger vid pir 21 och var Kanadas motsvarighet till USA:s Ellis Island, där tusentals invandrare anlände från hela världen.

  Dag 1
  Halifax, Kanada

  Nova Scotias pulserande huvudstad

 • Dag 2
  Saint-Pierre och Miquelon

  Franska influenser i Amerika

  Under morgonen tar du en transfer från hotellet till flygplatsen för att resa vidare till Saint-Pierre och Miquelon.

  Saint-Pierre och Miquelon ligger strax söder om Newfoundland. Ögruppen, som flera gånger har bytt händer mellan Frankrike och Storbritannien, har fått sitt namn från Sankt Peter, fiskarnas skyddshelgon. Idag är Saint-Pierre och Miquelon ett franskt territorium med en relativt liten befolkning som främst finns på Saint-Pierre.

  Ögruppens närhet till Newfoundland gör att många besökare tror att de två grannarna delar vissa egenskaper. Utöver klimat och geografi har de dock inte mycket gemensamt. Saint-Pierre och Miquelon är en mycket unik plats. Ögruppen har sin egen tidszon och allt här – inklusive kultur, språk, musik och mat – tar sin inspiration från Frankrike.

  Saint-Pierres storlek gör att du kan utforska ön till fots. Ta in platsens historia medan du vandrar längs de smala kullerstensgatorna och beundrar den europeiska och kanadensiska arkitekturen.

  Maten är naturligtvis fantastisk. Känn doften av nybakat bröd och bakverk från charmiga bagerier längs de livliga gatorna. Inspireras av de färgrika matstånden och restaurangerna som erbjuder klassisk fransk mat, ibland med en lokal tolkning. Fiskeindustrin lever vidare på öarna, så om du vill njuta av en vällagad hummer är du på rätt plats.

  När du har tagit in allt Saint-Pierre och Miquelon har att erbjuda är det dags att gå ombord på MS Fram. Förbered dig på att uppleva en helt annan slags resa där ditt välmående och naturvetenskapen står i centrum.

  Dag 2
  Saint-Pierre och Miquelon

  Franska influenser i Amerika

 • Dag 3
  Till sjöss

  Koppla av till naturens rytmer

  Det är dags att koppla av och ladda batterierna när du finner dig till rätta med havets rytm och livet ombord på det bekväma fartyget. Dra nytta av bekvämligheterna ombord, såsom badtunnan, gymmet och bastun, koppla av i loungen med en bok och lär känna dina medresenärer.

  Du kommer att träffa ditt expeditionsteam, som är experter inom oceanografi, marinbiologi, ornitologi, samt din friskvårdsinstruktör, som har handplockats för denna unika expeditionskryssning. De kommer att introducera dig till utbudet av vetenskaps-, natur-, navigerings- och friskvårdsaktiviteter som erbjuds.

  Din tid till sjöss kan vara en möjlighet att komma i kontakt med naturen. Att öka vår medvetenhet och uppskattning av den naturliga miljön omkring oss är en viktig nyckel till mentalt och fysiskt välbefinnande. Vårt expeditionsteam finns till hands för att vägleda dig när du utforskar naturen under denna havskryssning. De kan bland annat hjälpa dig att identifiera sjöfåglar som ibland följer efter fartyget från däck eller visa dig runt i vetenskapscentret ombord.

  På kvällarna kan du koppla av i loungen och se fram emot roliga aktiviteter när expeditionsteamet arrangerar frågesportkvällar, frågestunder och filmkvällar och håller i informella diskussioner om regionerna vi i.

  Dag 3
  Till sjöss

  Koppla av till naturens rytmer

 • Dag 4-8
  Till sjöss

  Havet, naturen och du

  Under de kommande spännande dagarna får du delta i en rad spännande aktiviteter.

  Oceanografi och vetenskap till sjöss

  Medan vi seglar från Nova Scotias svala kust till det varma, tropiska klimatet i Panama får du lära dig mer om förändringarna i havet och effekten av havsströmmar, såsom Golfströmmen, på föreläsningar och workshoppar. Lär dig mer om skillnaderna mellan det marina livet längs kontinentalsockeln och det djupa havet av expeditionsteamet. Det kan vara allt från att observera sjöfåglar eller analysera havsvattenprover i vetenskapscentret.

  Gammal och ny navigationsteknik

  Du får utforska astronomisk navigation, astronomi och hur detta mäter sig med dagens elektroniska instrument. Lär dig mer om hur gamla upptäcktsresande navigerade över haven med hjälp av verktyg som en sextant, och hur vikingarna använde solstenar och stjärnorna som navigeringshjälpmedel.

  Naturvård och medborgarforskning

  Vi kommer också att diskutera problem som plastföroreningar som orsakar skador i våra hav och vad vi kan göra för att minska detta. Dessutom berättar vi om vårt engagemang för miljön och de steg vi tar för att bli en ledare inom hållbart resande.

  Du kan delta i projekt för medborgarforskning som kan vara: valskådning för Happywhale, en global valspårare, observera moln- och himmelsförhållanden för GLOBE Observer i samverkan med NASA eller hjälpa till att räkna sjöfåglar.

  Vetenskap och konst

  Innan mikrofotografering uppfanns var forskarna på expeditioner tvungna att rita sina exemplar. Delta i en unik konstkurs där du får inspektera olika prover under ett mikroskop och försöka rita det själv. Om du hellre föredrar att hämta konstnärlig inspiration från naturen runt omkring dig kan du måla av det du utforskar.

  Välbefinnande och naturen: en god cirkel

  Lär dig mer om vårt symbiotiska förhållande till naturen, där vårt eget välbefinnande har en direkt och positiv inverkan på planetens hälsa. Studier visar att regelbunden interaktion med naturen gör oss friskare och lyckligare. Forskning visar också att människor som känner anknytning till naturen är mer benägna att bete sig miljövänligt, till exempel genom naturvårdsaktiviteter. Ta reda på vad du kan göra för att upprätthålla denna goda cirkel.

  Hälsa och välbefinnande

  Du kommer att få många möjligheter att delta i friskvårdsaktiviteter och fördjupa din anknytning till naturen. Du kan upprätthålla en daglig yogarutin, lära dig mantran och meditationstekniker och till och med följa med expeditionsteamet på en 1,5 km lång morgonpromenad på däck. Det kommer även att erbjudas ett utbud av hälsosamma och läckra vegetariska och växtbaserade menyalternativ, samt färska smoothies, juicer och näringsrika tilltugg ombord.

  Dag 4-8
  Till sjöss

  Havet, naturen och du

 • Dag 9
  Till sjöss

  Iakttagelser och slutsatser

  När vi sätter kurs mot Panama på vår sista dag till sjöss når vi slutet av vårt program ombord. Du kanske vill diskutera dina databeräkningar och -resultat från dina projekt för medborgarforskning med expeditionsteamet eller få en sista glimt av det fascinerande havslivet under mikroskopet i vetenskapscentret. Annars kan du bara koppla av och återhämta dig i badtunnan, bastun eller loungen.

  Ta dig tid att observera och uppskatta naturens underverk omkring dig. Betrakta i tysthet det majestätiska havet eller molnens föränderliga skönhet i skyn. Spana efter vilda djur ute på däck medan du njuter av Karibiens varma väder. Du kan få syn på delfiner, flygfiskar och sällsynta sjöfåglar. Observera harmonin i deras rörelser och lägg märke till vilken lugnande effekt det har.

  Expeditionsteamet håller en presentation som sammanfattar programmets höjdpunkter och vad vi har lärt oss på vägen. Däcksbefälen kanske gör dig sällskap under avskedsmiddagen och om med lite tur kanske besättningen har en show för dig.

  Dag 9
  Till sjöss

  Iakttagelser och slutsatser

 • Dag 10
  Colón, Panama

  Upptäck fler äventyr

  Preliminär ankomsttid: 13:00

  Vi avslutar vår expeditionskryssning i den livliga hamnstaden Colón med berikade sinnen, friskare kroppar och mycket att reflektera över. Colón ligger vid den karibiska ingången till Panamakanalen och är en bra utgångspunkt för att utforska Panama, Karibien eller Sydamerika.

  Om du vill ge dig ut på några landäventyr efter din sjöresa kan du lägga till tre extra nätter och följa med på vårt efterprogram, där du bor på ett exotiskt djungelhotell som ligger inbäddat i regnskogen bredvid Chagresfloden. Där kommer du att besöka ett regnskogscenter och en gård som arbetar med återplantering av skog. Du kan också utforska djungeln på en kvällssafari med båt och njuta av utsikten över området under en linbanetur.

  Det finns även ett annat populärt efterprogram till Casco Viejo, som utan tvekan är det mest fascinerande området i Panama City. Promenera längs rustika kullerstensgator och över charmiga torg, och beundra de koloniala kyrkornas, herrgårdarnas och Catedral metropolitana de Panamás arkitektur. Kom ihåg att prova några av de lokala specialiteterna, såsom kaffe och kakao.

  Du kan till och med boka en annan expeditionskryssning med oss från Colón för att utforska Sydamerikas fascinerande kust, med kuststäder, djungelliv och landsbygdssamhällen. Förundras över ett av ingenjörskonstens mästerverk när du åker genom Panamakanalens slussar och ut i Stilla havet på andra sidan.

  Vad som än händer härnäst hoppas vi att du återvänder hem med ny inspiration, en djupare kunskap om våra hav, en starkare anknytning till naturen och en bättre uppskattning av hur ditt välbefinnande kan påverka planeten positivt. Vi önskar dig en trevlig fortsatt resa och ser fram emot att utforska nya platser med dig på nästa äventyr.

  Dag 10
  Colón, Panama

  Upptäck fler äventyr

Avresor

Vad som ingår

Priset inkluderar

Hotell

 • Övernattning i Halifax före expeditionskryssningen, inklusive frukost

Transfers

 • Transfer från hotellet till flygplatsen i Halifax före expeditionskryssningen
 • Transfer från flygplatsen i Saint-Pierre till fartyget

Flygresa

 • Ekonomiflyg från Halifax till Saint-Pierre och Miquelon

Expeditionskryssning

 • Wellnesskryssning i valfri hytt
 • Frukost, lunch och middag inklusive drycker på restaurangen Aune
 • À la carte-restaurangen Lindstrøm inkluderad för svitgäster
 • Te och kaffe ingår
 • Kostnadsfritt wifi ombord. Tänk på att vi seglar i avlägsna vatten med begränsad uppkoppling. Streaming stöds inte.
 • Kostnadsfri återanvändbar vattenflaska som kan fyllas på vid vattenstationerna ombord
 • Vind- och vattentät expeditionsjacka ingår utan extra kostnad

Specialiserade aktiviteter och föreläsningar ombord

 • Praktiska demonstrationer av navigering, oceanografi och marinbiologi med vår forskare ombord
 • Observationer av fåglar och djurliv i havet ute på däck med våra naturforskare
 • Stjärnskådning och informativa föreläsningar
 • Information om hållbara kryssningar och Hurtigrutens miljöengagemang
 • Yoga, meditation och kurser av erfarna internationella instruktörer
 • Hälsosamma och välsmakande vegetariska och växtbaserade menyalternativ, samt färska smoothies och juicer
 • Inspirerande och informativa föreläsningar om hälsa och friskvård
 • Kurser om principerna för yoga, meditation, mindfulness, andning och holistisk friskvård
 • Dagliga meditationer för att minska stress och lugna sinnet
 • Dagliga promenader och stretchingpass ute på däck

Bekvämligheter ombord

 • Du har tillgång till fartygets vetenskapscenter, som har ett omfattande bibliotek samt avancerade biologiska och geologiska mikroskop
 • Du har tillgång till fartygets badtunnor, panoramabastu samt gymmet inomhus

Ej inkluderat

 • Internationella flyg
 • Reseförsäkring
 • Bagagehantering
 • Tillvalsutflykter med våra lokala partner
 • Valfria behandlingar i spaområdet ombord

Vänligen observera

 • Alla planerade aktiviteter är beroende av rådande väderförhållanden
 • Utflykterna och aktiviteterna kan komma att ändras
 • Se till att du uppfyller alla inrese- och ombordstigningskrav
 • Ingen dricks förväntas
MS Fram in Greenland
Foto: Stian Klo
MS fram i Antarktis
Foto: Sandra Walser
Ditt fartyg

MS Fram

Byggd år 2007
Renoverad 2022
Varv Fincantieri, Italy
Passagerarkapacitet 250 (200 i Antarktis)
Sängar 276
Bilkapacitet 0
Bruttodräktighet 11 647 ton
Längd 114 m
Däcksbalk 20,2 m
Hastighet 13 knop
MS Fram in Greenland
Foto: Stian Klo

Det ursprungliga Fram var det mest kända expeditionsfartyget av sin tid och hennes framgångsrika expeditioner saknar motstycke. MS Fram följer i den ursprungliga Frams fotspår och är utrustad med den mest avancerade tekniken för att göra henne exceptionellt väl lämpad för expeditionsresor i polarområden.

Läs mer om MS Fram

Icebergs-en av många favoritfoto motiv när på en expedition med MS fram
Foto: Tomas Mauch

Liknande resor

Några alternativ: