Äventyr från pol till pol – unik expeditionskryssning från Arktis till Antarktis

Äventyr från pol till pol – unik expeditionskryssning från Arktis till Antarktis

Äventyr från pol till pol – unik expeditionskryssning från Arktis till Antarktis

Äventyr från pol till pol – unik expeditionskryssning från Arktis till Antarktis

Reseinformation 93 dagar MS Fridtjof Nansen
Avresa
13 augusti 2023
Pris från
kr 442 126
Frukost, lunch och middag ingår

Följ med oss på en storslagen expeditionskryssning mellan polarregionerna från Arktis till Antarktis för en upplevelse du bara får en gång i livet. Ditt basläger till havs är det bekväma och eleganta MS Fridtjof Nansen, vårt toppmoderna expeditionsfartyg med hybriddrift.

Från pol till pol på en episk expedition full av nya upptäckter

Den 93 dagar långa expeditionskryssningen börjar i Reykjavik och fortsätter över Danmarksundet till Grönland innan vi korsar den mytomspunna Nordvästpassagen och når kanadensiska Arktis och Alaska. Vi gör landstigningar på platser av betydelse för den tidiga upptäckarhistorian, besöker inuitsamhällen och spanar efter arktiskt djurliv som sjöfåglar, sälar, valar och isbjörnar.

Vi beger oss sedan söderut och fortsätter längs USA:s västkust. Under landstigningar och utflykter får du tillfälle att utforska Stillahavskustens nationalparker innan vi når varmare vatten och färgstarka kulturer i Mexiko och Centralamerika. I Sydamerika besöker vi uråldriga platser i Ecuador, Peru och Chile innan vi upplever Chiles storslagna fjordar och Patagonien. Expeditionen avslutas storslaget när du under fyra dagar omges av Antarktis orörda skönhet och får minnesvärda upplevelser, innan vi återvänder till Ushuaia i Argentina.

Kultur, natur och nya kunskaper

På den ultimata expeditionskryssningen får du uppleva den fantastiska mångfalden av kultur och ekologi i Nord- och Sydamerika och Antarktis. Det handplockade expeditionsteamet ombord vägleder och inspirerar dig under resan och ser till att din kryssning blir ett äventyr att minnas för livet.

Äventyr från pol till pol – unik expeditionskryssning från Arktis till Antarktis Äventyr från pol till pol – unik expeditionskryssning från Arktis till Antarktis
 • Dag 1
  Reykjavik, Island

  Världens nordligast belägna huvudstad

  13 augusti 2023

  Ditt äventyr börjar i Reykjavik, världens nordligaste huvudstad. Reykjavik är traditionellt och kosmopolitiskt på samma gång. Staden har en perfekt storlek att promenera runt i och är fullspäckad med konst, kultur och historia.

  Ta en promenad längs shoppinggatan Laugavegur med alla sina butiker. Du kanske också vill köpa med dig stickade isländska plagg som är kända för hög kvalitet och värmande egenskaper. Du kan också ta en titt på den arkitektoniskt intressanta kyrkan Hallgrímskirkja. Konstälskare ska absolut besöka Reykjaviks konstmuseum, Islands konstmuseum och de många mindre gallerierna och museerna som ligger utspridda i staden.

  Missa inte nationalmuseet, sagomuseet och sjöfartsmuseet för att få en djupare inblick i Islands historia. Och glöm inte badkläderna om du känner för att ta ett dopp i en av stadens 18 simbassänger, ofta utrustade med bastu och badtunnor.

  Men det finns mängder av fler saker att se och göra. Från Reykjavik, som betyder ”den rökiga viken” på grund av den stigande ångan från de geotermiska platserna har du bara några timmar till gejsrar, glaciärer, varma källor och vattenfall.

  I Reykjaviks hamn väntar MS Fridtjof Nansen på dig. När du har hämtat din kostnadsfria expeditionsjacka och checkat in har du tid att göra dig hemmastadd i hytten. En obligatorisk säkerhetsgenomgång hålls precis före avgång och därefter kan du gå runt och utforska fartyget.

  Välkomstmiddagen på kvällen avrundas med en skål av kaptenen. Du får sedan träffa expeditionsteamet och nyckelpersonerna i besättningen som håller en viktig hälso- och säkerhetsgenomgång.

  Förprogram

  Om du anländer några dagar tidigare har du möjlighet att se ännu mer av det natursköna landet. Varför inte boka ett förprogram under två eller fyra dagar med oss för att uppleva den berömda Gyllene cirkeln på Island? Till höjdpunkterna hör ett besök vid vattenfallet Gullfoss och Þingvellir nationalpark. Ta ett dopp i Islands äldsta simbassäng och ge dig ut på vandring i de unika, vackra omgivningarna!

  Dag 1
  Reykjavik, Island

  Världens nordligast belägna huvudstad

 • Dag 2-8
  Till sjöss

  Västra Grönland och Davis sund

  14 augusti 2023 - 20 augusti 2023

  Koppla av och tillbringa tid till havs på vägen mot Grönland och Nordvästpassagen. I Danmarksundet finns faktiskt världens största vattenfall – under vattnet! Blandningen av varma och kalla strömmar kombinerat med starka vindar innebär att sjön ibland är lite krabb här.

  Ombord på fartyget får du tid till att koppla av, lära känna dina medpassagerare och bekanta dig med bekvämligheterna ombord. Expeditionsteamet håller föreläsningar om Arktis djurliv och ekosystem i vetenskapscentret som förberedelse inför det stundande äventyret.

  Expeditionsteamet går också igenom viktiga riktlinjer från AECO, Association of Arctic Expedition Cruise Operators. Du får lära dig hur vi kan skydda naturområden, hålla ett säkert avstånd till djur och besöka arktiska samhällen på ett värdigt och respektfullt sätt.

  Vi utforskar Prins Christian Sund

  Gör dig redo för att få uppleva några av planetens mest fantastiska vyer i området kring Prins Christian Sund. Du kommer att häpna över de geologiska formationerna i klipporna och alla de bländande vita glaciärerna. Dessa långsamma ismassor pressar sig fram ur den enorma Grönlandsisen och flyter rakt in i sundet där de kalvar vitblå isberg i alla möjliga storlekar, nyanser och former.

  Sundet är inte alltid tillgängligt, men om vi kan ta oss in kan du ha turen att få se vikare och storsäl på isen, men också vittrutar och tobisgrisslor som har byggt bon bland klipporna. Här kan också vik- och knölvalar dyka upp, men de brukar inte simma in i sundets trånga delar, utan föredrar istället de bredare områdena vid ingången.

  Ivittuut – Grönland

  Vill du besöka en spökstad? Ivittuut är en övergiven gruvort där spåren av forna tider fortfarande finns kvar. En gång i tiden var det här en aktiv kryolitgruva, men nu är de enda invånarna myskoxar som betar i gräset kring de övergivna byggnaderna.

  Ivittuut tros ha varit den sista vikingabosättningen på Grönland, men var också den första platsen som övergavs. Staden spelade också en viktig roll under andra världskriget, eftersom den sällsynta kryoliten användes vid flygplanstillverkning.

  Promenera runt bland de kusliga och samtidigt bildsköna ruinerna och titta på sönderfallande byggnader och utspridda, rostiga maskiner och den ensliga kyrkogården som utgör en skarp kontrast till den natursköna, omgivande naturen.

  Nuuk, Grönland

  Staden är belägen vid mynningen till en region med fantastiska fjordar och fjäll. Nuuk grundades 1728 och är Grönlands äldsta bosättning. Trots att Nuuk är Grönlands huvudstad har den inte mer än 17 000 invånare.

  Idag är Nuuk en plats där gamla och nya traditioner möts, från de pittoreska gamla byggnaderna vid fjorden till den ultramoderna arkitekturen i Grönlands parlament och det vågformade Katuaq Cultural Centre som är inspirerat av norrskenet. Upptäck den fascinerande kulturen eller beundra kustlandskapet under en vandring genom Paradisdalen.

  Efter besöket i Nuuk fortsätter resan genom Davis sund mot Kanada och den mytomspunna Nordvästpassagen.

  Dag 2-8
  Till sjöss

  Västra Grönland och Davis sund

 • Dag 9-25
  Nordvästpassagen

  Hela vägen genom Nordvästpassagen

  21 augusti 2023 - 6 september 2023

  Det är nu dags för oss att försöka korsa Nordvästpassagen. De tidigaste försöken att ta sig igenom passagen gjordes redan 1497. År 1776 gjorde James Cook och många har hört talas om den olycksaliga Franklinexpeditionen år 1845. Den första som lyckades segla genom Nordvästpassagen var den norske upptäcktsresanden Roald Amundsen på en expedition som varade från 1903 till 1906.

  Ombord på det toppmoderna expeditionsfartyget MS Fridtjof Nansen får du följa med in i Nordvästpassagen på ditt eget äventyr med Alaska som mål.

  Under resan lägger vi till på platser med intressant upptäckarhistoria, besöker inuitsamhällen och får förhoppningsvis se arktiska djur som isbjörnar, valar, sälar och en mängd olika sjöfåglar.

  Det kommer även att finnas möjlighet till utflykter med mindre båtar mellan isflaken och sedan att i sann expeditionsanda gå i land och uppleva den orörda vildmarken från första parkett.

  Fartygets kapten och expeditionsledare bedömer hela tiden väder- och sjöförhållanden och anpassar aktiviteterna utifrån havsisen. Liksom alla sanna upptäcktsresande respekterar vi och arbetar med naturen, inte mot den.

  Här är några av de platser som vi hoppas kunna utforska tillsammans under landstigningar och korta vandringar om vindar, vågor och havsisen tillåter:

  Pond Inlet

  Pond Inlet kallas ”Mittimatalik” på inuktitut, vilket betyder ”platsen där landstigningen görs”. Detta är ett traditionellt inuitsamhälle på Baffinön, med fantastisk utsikt över Eclipse Sound och bergen på Bylot Island. Det är också känt för att vara ett bra ställe för att se narval – havets enhörning.

  Devonön

  Välkommen till världens största obebodda ö. De enda tecknen på mänskligt liv finns vid den sedan länge övergivna bosättningen i Dundas Harbour samt flera arkeologiska utgrävningar från Thuleperioden.

  Beecheyön

  Detta är den sista viloplatsen för de tre medlemmarna av Franklinexpeditionen som seglade in i Nordvästpassagen år 1845 men aldrig återvände. Det är tradition att utforskare i regionen stannar till och visar sin respekt vid gravarna, precis som Roald Amundsen gjorde år 1903.

  Fort Ross

  En övergiven handelsstation som grundades av Hudson Bay Company ligger på den sydligaste delen av Somerset Island. Magasinet med våningssängar och hyllor med konserver används fortfarande som härbärge av förbipasserande.

  Gjoa Haven

  Här övervintrade den norske upptäcksresanden Roald Amundsen år 1903 och platsen är döpt efter hans skepp Gjøa. Under sin tid här lärde han sig viktiga överlevnadsfärdigheter av de lokala netsilikinuiterna. Dessa kunskaper skulle senare ge honom övertaget i den kända tävlingen till Sydpolen år 1911. Här finns en informativ vandringsled, Heritage Centre och Hamlet Centre, som tillägnas områdets historia och kultur.

  Cambridge Bay

  Staden på Victoriaön är ett viktigt stopp för fartyg som korsar Nordvästpassagen. Den kallas även ”Iqaluktuuttiaq” eller ”ett bra fiskeställe” tack vare Ekalluk River där det finns gott om röding, men också myskoxar och renar.

  Ulukhaktok

  Många som bor i samhället med bara 500 invånare ingår i det lokala konstkooperativet som gör tryck, gobelänger och annat konsthantverk. Här ligger även världens nordligast belägna golfbana som är värd för en turnering varje sommar.

  Smoking Hills

  Vi fortsätter in i Amundsen Gulf där vi hoppas få se de anmärkningsvärda Smoking Hills där rök stiger upp från klipporna på östkusten av Cape Bathurst. Brunkol (lignit) – en kombination av eroderad skiffer och pyrit – antänder spontant vid kontakt med luft, vilket skapar detta ofta fotograferade fenomen.

  Därefter kan du smälta upplevelserna från resan genom Nordvästpassagen medan du spanar efter grönlandsval och gråval när vi navigerar in i Tjuktjerhavet och vattnen som omger norra Alaska. Vi passerar genom Berings sund med USA i öster och Ryssland i väster på vägen mot Nome.

  Dag 9-25
  Nordvästpassagen

  Hela vägen genom Nordvästpassagen

 • Dag 26-42
  Nome, Alaska till Vancouver

  Alaska och British Columbia – Inside Passage, björnar och Aleutiska öarna

  7 september 2023 - 23 september 2023

  Nome

  Nome ligger på Sewardhalvön och blev historiskt när ”Three Lucky Swedes” hittade guld i Anvil Creek år 1898. Det lockade till sig guldgrävare som kom i ångbåtar från Yukon och San Francisco. Till och med den berömde sheriffen Wyatt Earp såg sin chans under guldrushen och öppnade en saloon här. Du kan överallt se spår efter guldrushen, bland annat övergivna mudderverk, ångmaskiner från sekelskiftet och gamla järnvägsspår. Ropen om ”Guld! Guld!” hörs än idag längs flodbankarna vid Snake River och på andra platser i regionen.

  I vattnen här finns gott om knölval, och när fartyget passerar genom Berings sund kan du blicka upp i skyn och få syn på en mängd olika sjöfåglar. Här dras också den internationella datumlinjen, så du kommer att ha ”i morgon” till vänster och ”i dag” till höger.

  St Matthew Island

  Saint Matthew Island ligger halvvägs mellan Ryssland och USA i Berings hav. När vi går iland på de svarta sandstränderna är vi de enda människorna på ön.

  Den närmaste byn ligger drygt 32 mil bort, vilket gör ön till en av de mest isolerade platserna i Alaska. Mycket avlägsnare än så här så blir det inte i den här redan glest befolkade delstaten.

  St Paul

  Den vindpinade ön Saint Paul är den största på Pribiloföarna. Alla öns 480 invånare bor i byn Saint Paul. Nästan 90 % är inhemska aleuter, vilket gör byn till det största aleut-samhället i USA.

  Som en del av det starka aleutiska arvet här finns det historiska platser med resterna av barabara-husen och traditionella till hälften underjordiska aleutiska jordhus. Den unika utformningen skyddade bostaden från de starka vindarna från Berings hav och fick marken att fungera som naturlig isolering för att hålla kvar värmen.

  Dutch Harbor

  Den lilla staden Dutch Harbor är en av USA:s viktigaste fiskehamnar. Här finns gott om historiska sevärdheter som Museum of the Aleutians, Aleutian World War II National Historic Area och den ryska ortodoxa katedralen från 1896. I regionen kring Dutch Harbor lever också omkring 600 vithövdade havsörnar och 40–50 miljoner sjöfåglar som lunnefågel, skarv och tretåiga måsar.

  Unga Village

  Unga är en övergiven bosättning i den södra änden av den obebodda ön Unga Island på de avlägsna Aleutiska öarna. Ön bosattes av aleuter 1833, men att livnära sig på fiske visade sig vara otillräckligt för att upprätthålla samhället och 1969 hade alla invånare flyttat därifrån. Idag finns endast en samling träbyggnader kvar, som är omgivna av en matta av rosa spiror och rallarrosor.

  Chignik

  Den lilla byn Chignik Bay är ett typiskt exempel på ett fiskesamhälle i Alaska. Laxfiske har utgjort kärnan i samhällets ekonomi i över ett sekel. Stanna till vid fiskfabriken och ta en närmare titt, träffa den välkomnande lokalbefolkningen eller utforska laxåarna i de natursköna omgivningarna. Omkring 20 olika fågelarter lever i området, så håll utkik efter dem och den vithövdade havsörnen.

  Katmai nationalpark

  Upplev en över 16 000 kvadratkilometer stor nationalpark med mer än ett dussin aktiva vulkaner. Här finns också den dramatiska dalgången Valley of Ten Thousand Smokes. 1912 inträffade här det värsta vulkanutbrottet i modern tid.

  Vi ägnar dagen åt att spana efter björnar från däck eller från våra små expeditionsbåtar på någon av tre möjliga platser i parken, som alla är kända för sina populationer av brunbjörnar. Katmai nationalpark är känt som en perfekt plats för björnskådning, för här lever runt 2 000 grizzlybjörnar.

  Kodiak

  Den livliga fiskehamnen är Alaskas största och belägen på Kodiaköns östkust. De omkringliggande tallskogarna och slätterna har gett den namnet ”den gröna ön” (Emerald Isle). Med en yta på 9 505 kvadratkilometer och över 160 kilometer i längd är Kodiak den största ön i Alaska och den näst största i USA efter Hawaii.

  Den välkända nationalparken Kodiak National Wildlife Refuge täcker två tredjedelar av ön. De varierande livsmiljöerna med allt från berg till gröna ängar utgör hemvist för öarnas mest kända invånare: de cirka 3 500 kodiakbjörnarna.

  Icy Bay

  De tre dominerande glaciärerna Guyot, Yahtse och Tyndall kalvar massiva isberg ut i viken. Vårt mål är att besöka den 55 kilometer långa och 13 kilometer breda Guyot-glaciären om vädret tillåter det.

  Vi försöker gå iland så nära glaciären som möjligt utan att äventyra säkerheten. Det finns också möjlighet att utforska vattnen i kajak under en tillvalsutflykt. Vi håller som alltid utkik efter alla fantastiska djur som det finns mängder av i Alaskagolfen, bland annat knölvalar, späckhuggare, Stellers sjölejon, havsuttrar och knubbsälar.

  Sitka

  Sitka ligger på Baranof Island på Inside Passage yttre kust och kan endast nås från havet eller luften. Tongass National Forest reser sig runt staden. Det här är den största tempererade regnskogen i världen och en lokal höjdpunkt är den 107 tunnland stora Sitka National Historic Park. I Sitka har människor bott i 10 000 år och det är en plats där den uråldriga kulturen fortfarande lever kvar. Tlingit-traditionerna är fortfarande starka och existerar sida vid sida med ryska och amerikanska influenser.

  Wrangell, Alaska

  I Wrangell, en av Alaskas äldsta och mest historiska städer, känns det som att kliva bakåt i tiden. Den är belägen i vackra omgivningar vid mynningen till Stikinefloden nedanför Mount Dewey. Från staden finns vandringsleder som leder ut i naturen till regnskogen.

  Misty Fjords

  Nationalmonumentet Misty Fjords är verkligen spektakulärt. Misty Fjords som ingår i den två miljoner hektar stora nationalskogen Tongass ståtar med en orörd kustnatur med vintergröna träd, djupa fjordar och majestätiska snötäckta bergstoppar.

  Vi sätter kurs söderut och tar oss till de smala kanalerna i Kanadas Inside Passage. Här navigerar vi förbi de tusentals öarna i nordvästra Nordamerika och styr mot Vancouver, där nästa del av resan börjar.

  Vancouver

  Vancouver omges av natursköna bergslandskap och English Bays vatten, och är både en pulserande hamnstad och ett kosmopolitiskt centrum.

  Staden är full av restauranger i världsklass. I Chinatown och Punjabi Market finns förmodligen den bästa asiatiska mat som går att hitta i Nordamerika och det italienska köket hittar du i Little Italy på Commercial Drive.

  Missa inte Vancouvers äldsta stadsdel Gastown där några av de hetaste restaurangerna finns i de viktorianska byggnaderna, men också det 167 meter höga Vancouver Lookout som erbjuder en perfekt panoramautsikt över staden.

  Under neonljusen på Granville Street kan du uppleva stadens nattliv eller ta en promenad på en av stränderna i West End. Vancouver Lookout är också en perfekt utgångspunkt för att utforska de vidsträckta grönområdena och de höga blyerts-enarna i Stanley Park.

  Dag 26-42
  Nome, Alaska till Vancouver

  Alaska och British Columbia – Inside Passage, björnar och Aleutiska öarna

 • Dag 43-49
  Vancouver till San Diego

  Stilla havets höjdpunkter och nationalparker

  24 september 2023 - 30 september 2023

  Naturskön kryssning genom San Juan Islands

  Idag färdas vi genom San Juan Islands ekologiska paradis. Dessa kuperade öar bildar en skärgård mellan den amerikanska staten Washington och kanadensiska Vancouverön och är en av de bästa platserna i världen för att få se havslevande djur. Vad kan vara bättre än att sitta på däck och blicka ut över dessa barrträdsklädda öar med bergstoppar i bakgrunden?

  Olympic nationalpark

  Idag lägger vi till vid den lilla hamnen i Port Angeles för att ge oss ut i bergen. Vi utforskar den subalpina regionen kring Olympic National Park och tar dig med till det kuperade bergsområdet Hurricane Ridge. Härifrån finns det möjlighet att följa med på en guidad vandring genom parken för att få uppleva dess rika och varierade flora och fauna.

  Det finns också gott om möjligheter till fågelskådning längs vägen och här kan du stöta på wapitihjort som lever i området, liksom svartbjörn.

  Redwood nationalpark

  Idag lägger vi till vid Eureka och ger oss av på en inkluderad utflykt till den storslagna nationalparken Redwood som är ett internationellt biosfärområde. När du ser de gamla redwoodträden som kan bli över 100 meter höga förstår du varför världens högsta träd ofta kallas ”naturens skyskrapor”. Vissa träd här är över 1 500 år gamla, och de är levande bevis på ett framgångsrikt naturvårdsprojekt som räddade dessa gamla jättar från skogshuggarens yxa.

  Santa Barbara

  Santa Barbara ståtar med gammaldags spansk charm i kalifornisk miljö och ligger mellan de bördiga vinodlingarna i Santa Ynez-bergen och de orörda stränderna längs Stillahavskusten. I över ett decennium fanns i staden världens största studio för stumfilm, tills verksamheten blev för stor och flyttade till Hollywood.

  Kyrkan Santa Barbara Mission är en utmärkt startplats för rundturen. Beundra de vackra byggnaderna från den spanska eran, titta runt i butikerna längs terrakottatäckta State Street och ta en promenad i den vackra Mission Rose Garden.

  Vid Stearns Wharf, Kaliforniens äldsta pir, kan du insupa utsikten över Stilla havet och passa på att prova hemgjord glass. Om du har tid över kan du koppla av i en av de många utmärkta restaurangerna och barerna. Passa i så fall på att prova några viner från en lokal vingård – staden är trots allt är känd för sitt vin.

  På vägen till eller från Santa Barbara kan du hålla utkik efter valar från däck när vi navigerar genom ögruppen Channel Islands.

  San Diego

  Välkommen till ”America’s Finest City” och Kaliforniens ”Beach city”! Med sin berusande blandning av mångfald och elegans, avslappnad surfstämning och solsken året runt erbjuder San Diego allt du kan önska dig.

  Du kan ägna dagen åt vattensport eller att sola på någon av de många stränderna. Eller varför inte en spårvagnstur och utforska centrum från det historiska Gaslamp Quarter till hamnområdet i San Diego Bay.

  Dag 43-49
  Vancouver till San Diego

  Stilla havets höjdpunkter och nationalparker

 • Dag 50-61
  San Diego till Puntarenas

  Upptäck naturen och kulturen längs Nord- och Centralamerikas Stillahavskust

  1 oktober 2023 - 12 oktober 2023

  Vi vinkar farväl till USA och sätter kurs söderut längs Baja California på väg mot Cabo San Lucas.

  Vårt föreläsningsprogram fortsätter ombord med ett brett utbud av intressanta ämnen som du kan lära dig mer om. Finslipa dina färdigheter inom expeditionsfotografering ute på däck medan du spanar efter vilda djur och sjöfåglar. Om vädret tillåter kan du delta i vårt yoga- och meditationsprogram eller koppla av i spaområdet.

  Cabo San Lucas, Mexiko

  Halvön Los Cabos ligger på den sydligaste spetsen av Baja California, där Californiaviken möter Stilla havet, och består av en blandning av öken- och kustlandskap. Med sina vackra stränder och azurblå vatten har Cabo San Lucas länge varit den föredragna semesterorten bland hollywoodstjärnor och rika semesterfirare. Den har ett rykte som partystad där du kan njuta vid havet dagen lång och roa dig i det pulserande kvällslivet.

  Puerto Vallarta

  Puerto Vallarta ligger längs Bahía de Banderas och är en av Mexikos främsta kustdestinationer. Den livliga staden har gott om karaktär, medan stränderna och det marina livet erbjuder flera natur- och vattensportalternativ. I El Malecóns centrum sjuder strandpromenaden av aktivitet. Stanna till för att beundra gatuartisterna när du flanerar bland de många stånden som säljer souvenirer och kalla förfriskningar som jalisco tejuino (en regional dryck gjord på fermenterad majs) och agua frescas.

  Puerto Vallarta är ett utmärkt ställe för att fynda lokala mexikanska hantverk, som färgglada väskor, silversmycken, träleksaker och lädervaror, men förvänta dig att ett vänligt prutande kommer att äga rum.

  Huatulco

  Vi tillbringar dagen i Huatulco som ståtar med nio natursköna bukter, 36 orörda stränder, skyddade vikar och en rad olika ekostugor och strandhotell.

  I nationalparken finns tre av de nio bukterna och den har flera ekosystem, såsom lövskog, mangrove, savann, våtmarker och korallrev. Parken är hemvist åt över 700 växtarter, 130 däggdjur, 300 fågelarter och fler än 80 arter av reptiler och groddjur, vilket gör den till en dröm för naturälskare, fågelskådare och fotografer.

  Puerto Chiapas

  Vi anländer till Puerto Chiapas i Mexiko. Det här är den viktigaste hamnen nära det pulserande kommersiella centrumet Tapachula, cirka 30 minuters bilresa inåt landet. Den bördiga jorden i provinsen Soconusco är perfekt för att producera kaffe, bananer, kakao och sockerrör.

  Tack vare regionens rykte om förstklassiga kaffe- och kakaoplantager flockades invandrande tyska, kinesiska och franska arbetare hit och deras inflytande märks särskilt i staden. Kinesisk kokkonst har smält samman med spansk kultur och regionala maya- och mestiskulturer, och du kommer märka att några fusionrätter även har hittat vägen till Puerto Chiapas restauranger från Tapachulas lilla Chinatown.

  Acajutla

  Vi lägger till i Acajutla, El Salvadors viktigaste hamn för export av kaffe, socker och perubalsam. Det var ursprungligen en maya-by, och det finns spår av dess historia i ruinerna i närheten av hamnen. Bortsett från detta kan du njuta av den härliga atmosfären, leta efter fynd i butikerna och promenera längs de mörka sandstränderna.

  I hamnrestaurangerna serveras utsökta skaldjur, men du kan också prova typiska salvadoranska rätter. Beställ en pupusa, El Salvadors nationalrätt, som är en majstortilla fylld med antingen ost, fläsk eller bönor och toppad med surkålssallad och tomatsås. Glöm inte att smaka på lite närproducerat kaffe också, något regionen är berömd för.

  Corinto, Nicaragua

  En timmes bussresa från Puerto Corinto ligger Nicaraguas gamla huvudstad, León. Med de många studenter som bor här är León en kosmopolitisk och pulserande stad, som anses vara landets intellektuella och liberala centrum. Promenera längs gatorna och lyssna på de livliga diskussionerna från de lokala kaféerna och barerna.

  San Juan del Sur

  Kuststaden San Juan del Sur vid södra Stilla havets strand är belägen i en hästskoformad bukt med vacker utsikt över bergen. En gång i tiden var det här en sömnig fiskeby men numera är det Nicaraguas mest populära destination för surfare. Stan är känd för sina mörka sandstränder, böljande gröna kullar, färgglada viktorianska fjällpanelhus, restauranger med färska skaldjur och en avslappnad surflivsstil.

  Luta dig tillbaka och koppla av på stranden medan du njuter av solen och spanar på folk. En kort promenad från staden ligger en spektakulär 1 500 år gammal hällristning med en inristad bild av en jaktscen på en stor sten. Om du tar den timslånga promenaden upp till Cristo de la Misericordia, en 25 meter hög staty av Jesus, belönas du med vacker utsikt över staden och stranden. Dagens inkluderade aktivitet är en busstur i staden Granada.

  Puntarenas

  Vi lägger till i Puntarenas, en stad som ligger på en nålsmal remsa av Stillahavskusten i Costa Rica. Stadsborna i San José åker ofta till Puntarenas över dagen för att få en dos av kustlivet och den friska havsluften. Även om det fortfarande är en aktiv fiskehamn fungerar Puntarenas framför allt som en knutpunkt för personer som är på väg till andra delar av regionen, exempelvis de vita sandstränderna på Nicoya-halvön eller till ön Tortuga som är full av vattenfall.

  Dag 50-61
  San Diego till Puntarenas

  Upptäck naturen och kulturen längs Nord- och Centralamerikas Stillahavskust

 • Dag 62-76
  Puntarenas till Valparaiso

  Latinamerikas olika kulturer och nationalparker

  13 oktober 2023 - 27 oktober 2023

  Quepos, Costa Rica

  Som du kommer märka har Quepos och dess omgivningar massor att erbjuda. De många båtarna i charmiga Marina Pez Vela används främst till sportfiske som Quepos är känt för.

  Det som Quepos är mest känd för är dock närheten till nationalparken Manuel Antonio. Det är en av de mest populära nationalparkerna i Costa Rica och finns med på Forbes lista över de tolv vackraste nationalparkerna i hela världen.

  Parken har en imponerande utsikt över berg, mangroveträd, laguner, stränder och regnskog. Med 350 fågelarter och 109 olika däggdjur beskrivs den ofta av besökare som ett zoo ute i det fria. Följ den fantastiska Perezoso-leden, så får du förhoppningsvis syn på röda aror, tukaner, hökar, fyra olika slags apor, sengångare, leguaner och bältdjur.

  Golfito, Costa Rica

  Den avslappnade staden Golfito ligger skyddad i den vackra Golfito Bay, som i sin tur är belägen i den ännu större Golfo Dulce. Njut av utsikten från hamnen eller följ de natursköna vandringslederna som går upp till djurskyddsområdet på kullen och sedan till nationalparken Piedras Blancas.

  Under vandringen i den frodiga regnskogen passerar du vackra vattenfall, och får kanske syn på spejande tukaner, aror, den blå morphofjärilen, myrslokar, sengångare, mantelvrålapor och andra djur. Det lugna vattnet i bukten lämpar sig även perfekt för en tur till mangroveträden eller för att paddla ut till isolerade stränder med kajak under en tillvalsutflykt.

  Manta, Ecuador

  MS Fridtjof Nansen passerar ekvatorn tidigt på morgonen, och du kan delta i en traditionell ceremoni ombord där vi ber om kung Neptunus välsignelse.

  När vi är framme i Sydamerika blir vårt första stopp Montecristi, som är beläget en knapp mil inåt landet från hamnstaden Manta, som är känd för sin tonfiskindustri. Staden grundades på 1500-talet av ursprungsbefolkningen Manteños som ville komma bort från piraträder längs kusten. Trots namnet är faktiskt Montecristi i Ecuador den traditionella panamahattens verkliga födelseplats.

  Puerto Bolivar (Machala), Ecuador

  Machala är mest känt för Puerto Bolívar, en viktig hamn i Ecuador för export av kaffe, kakao, räkor och bananer som lokalinvånarna kallar ”oro verde” – ”grönt guld”, eftersom odlingen är så omfattande i den här regionen. Den närliggande förstenade skogen Puyango har en av de största samlingarna av fossiliserade träd i världen och tros vara ungefär 100 miljoner år gamla – lika gamla som själva Anderna.

  Salaverry, Peru

  Salaverry kan vara en svår hamn att lägga till i eftersom Stilla havets vågor och vindar ofta är kraftiga här. Om vi kan gå iland är Salaverry en utmärkt startpunkt för att utforska Trujillo, som är Perus tredje största stad, och de många för-colombianska arkeologiska platser som finns i regionen.

  Lima, Peru

  Perus huvudstad Lima ligger på en ökenremsa mellan Stilla havet och Anderna. Vi lägger till i hamnen Callao som ligger i anslutning till Lima. Staden har en modern och metropolitisk känsla där traditioner och nymodigheter möts vilket bland annat skapar fantastiska kombinationer i kulturen och gastronomin. De fascinerande och gåtfulla lerruinerna i Huaca Pucllana och Huaca Huallamarca utgör en skarp kontrast till den moderna storstaden och pyramiderna bär spår efter en försvunnen och uråldrig kultur.

  Paracas, Peru

  Den lilla sömniga semesterorten Paracas ligger vid en bukt bakom en halvö och omges av farinsockerfärgade klippor och härliga stränder. Mitt emot hamnen i Paracas finns en mystisk geoglyf som ristats in i landskapet och föreställer en symbol som liknar en ljusstake. Ursprunget och betydelsen förblir ett mysterium. Den kan vara besläktad med de berömda Nascalinjerna i Piscodalen som det finns möjlighet att besöka under en tillvalsutflykt.

  Arica, Chile

  Arica är en kuststad som badar i härligt solsken nästan varje dag, och invånarna är stolta över att kunna beskriva stadens klimat som en vår utan slut. En annan höjdpunkt för besökare är San Marcis-katedralen som ritades av Gustave Eiffel och invigdes 1876.

  Iquique, Chile

  Välkommen till en bit av paradiset vid Stilla havet, komplett med både palmer och strandpromenader. Vårt huvudsakliga mål är att besöka den närliggande övergivna salpetergruvstaden Humberstone i Atacamaöknen, ett Unesco-världsarv med en historia du bokstavligen kan vandra genom.

  La Serena, Chile

  La Serena är beläget på terrasser vid havet och ståtar med vackra sandstränder som sträcker sig längs hela Avenida del Mar. Chiles andra största stad har en speciell nykolonial stil med moderna byggnader som kombineras med klassisk arkitektur, exempelvis de drygt 30 varsamt restaurerade stenkyrkorna, varav vissa är 350 år gamla.

  Valparaíso, Chile

  Den finns med på Unescos världsarvslista och brukar kallas ”Stilla havets juvel”. Staden är en labyrint fylld av monument, kyrkor, historiska bergbanor, trendiga stadsdelar, kullerstensgränder, färgglada hus och charmiga torg.

  Dag 62-76
  Puntarenas till Valparaiso

  Latinamerikas olika kulturer och nationalparker

 • Dag 77-86
  Patagonien

  På kurs mot Antarktis

  28 oktober 2023 - 6 november 2023

  Castro

  Vi har tagit oss hela vägen till Patagonien. I Castro får du inte glömma att föreviga stadens färgstarka palafitos. Det är de traditionella trähus som du hittar vid fjordens inlopp vid kajen i Gamboa. Den närliggande San Francisco-kyrkan finns med på Unescos världsarvslista och är ett mästerverk av trä i nygotisk stil.

  Puerto Edén

  Den lilla byn ligger vid vattnet på en avlägsen halvö som sticker ut i en fjord i provinsen Última Esperanza, vilket betyder ”sista hoppet”. Härifrån går det att nå de exceptionella landskapen i nationalparken Bernardo O’Higgins – Chiles största skyddade område med ett imponerande nätverk av fridfulla fjordar och undersköna skogsbeklädda berg. Det finns inga vägar till, från eller inom den isolerade byn, bara stigar som kopplar samman de knappt 200 invånare som bor här.

  Puerto Natales

  Njut av de häpnadsväckande vyerna över södra Anderna när vi kommer fram till Puerto Natales. Staden utgör porten till nationalparken Torres del Paine, som lockar till sig vandrare och klättrare från hela världen. Om du inte har bokat heldagsutflykten till nationalparken kan du ta dig tid att utforska Puerto Natales till fots. I den sömniga staden finns en blandning av bohemiska barer, butiker som säljer friluftsutrustning, räfflade plåthus och matställen som serverar mat från hela världen.

  Chilenska fjordar

  Vi färdas genom de omtalade fjordarna och bland en mängd öar i den chilenska Magallanes-provinsen, där spetsiga berg skjuter upp mot skyn. Därefter passerar vi genom den västra delen av Magellans sund, som har fått sitt namn efter den kända portugisiska utforskaren från 1500-talet som blev först med att korsa det. Njut av de fridfulla vyerna över naturens underverk!

  Kap Horn och Drakes sund

  Vi gör en loop runt nationalparken Alberto de Agostini, som har formats av glaciärer, och in i Beaglekanalen. Upplev det hisnande landskapet när vi passerar mellan nationalparken och Isla Gordon som ligger i Eldslandets skärgård.

  Längst ner på Sydamerikas spets ligger det legendariska Kap Horn, en viktig milstolpe i den handelsrutt som förband Europa med Fjärran östern och Oceanien. Det är här som Atlanten och Stilla havet möts och skapar kraftfulla vågor som blir ännu starkare av de virvlande västvindarna.

  För seglare är det en bragd att runda Kap Horn, nästan som känslan hos en bergsbestigare som bestiger Mount Everest. Eftersom dessa vatten är kända för turbulens kan vi inte garantera en landstigning, men om vi har turen på vår sida och vädret är tillräckligt stabilt kan du bli en av de få utvalda i världen som kan stoltsera med att ha satt sin fot här. Från Kap Horn är det rakt fram till Antarktis genom Drakes sund.

  Dag 77-86
  Patagonien

  På kurs mot Antarktis

 • Dag 87-90
  Antarktis

  Den vackraste och mest avlägsna platsen på jorden

  7 november 2023 - 10 november 2023

  Har du någonsin känt dig fullkomligt överväldigad av naturens skönhet? Den känslan kan mycket väl uppstå när vi kommer till Antarktis. Vissa rörs till tårar av de natursköna och vidsträckta landskapen. Upplevelsen förstärks eftersom du är här under senvåren när mängder av vackert skulpterade isberg flyter ut i sundet.

  Vårkänslorna märks också hos djuren eftersom vi kommer mitt i åsnepingvinernas och hakremspingvinernas parningssäsong. Dessa klumpiga men charmiga varelser får hjärtat att smälta när de vaggar fram och flirtar med sina partner och bygger sina bon. På himlen kan du hålla utkik efter upp till 45 arter av olika sjöfåglar, bland annat måsar, tärnor och hägrar.

  Under de fyra dagar du är här får du följa med expeditionsteamet på en rad olika landstigningar och båtturer till natursköna platser och pingvinkolonier både på Antarktiska halvön och de kringliggande öarna. Om väderförhållandena tillåter kanske vi också ger oss av på vandring med snöskor. Man vet aldrig om en pingvin eller säl dyker upp ur vattnet intill dig.

  Om du vill engagera dig mer i Antarktis unika miljö kan du delta i olika forskningsprojekt, som att fotografera valar, sjöfåglar och sjöleoparder, ta prover på fytoplankton eller studera moln och havsis.

  Att delta i dessa forskningsprojekt hjälper inte bara forskare runt om i världen, utan ger dig också en bättre förståelse för Antarktis ömtåliga ekosystem. Föreläsningarna ombord förhöjer din upplevelse och i vetenskapscentret kan du analysera proverna du tog under dagen och få se en annan typ av ”djurliv” på cellnivå.

  Dag 87-90
  Antarktis

  Den vackraste och mest avlägsna platsen på jorden

 • Dag 91-93
  Ushuaia/Buenos Aires

  Till världens botten och tillbaka igen!

  11 november 2023 - 13 november 2023

  Efter att ha upplevt Antarktis magi väntar en två dagar lång resa tillbaka över Drakes sund till Sydamerika. Det här är en perfekt tidpunkt för att slappna av och reflektera över dina upplevelser på den frusna kontinenten. Skäm bort dig själv med en lugnande behandling i vår wellnessanläggning och koppla av i Explorer Bar och prata om dina minnen från resan.

  Varför inte följa med vårt expeditionsteam till fartygets vetenskapscenter för en tillbakablick över allt du har sett och lärt dig längs vägen.

  När vi anländer i Ushuaia, Argentina har din resa från pol till pol nått sitt slut. Transfer till flygplatsen väntar för ditt flyg till Buenos Aires. Det är upp till dig om du vill flyga hem direkt eller tillbringa ytterligare några dagar här och utforska tangons födelseplats.

  Innan vi lämnar fartyget är det dags att ta farväl av besättningen, dina medpassagerare och det fantastiska expeditionsteamet. Alla medarbetare i teamet har jobbat hårt för att göra ditt äventyr till en rolig och oförglömlig upplevelse.

  Vi delar målsättningen att visa att expeditionskryssningar kan genomföras på ett hållbart sätt och ska inspirera oss alla att göra ännu mer för att bevara den sårbara balansen på vår underbara planet. Vi hoppas att du tar med dig dessa tankar hem och delar med dig av dem till familj och vänner, men också att vi snart får se dig på ett nytt äventyr!

  Efterprogram

  Kanske är du inte redo att avsluta ditt äventyr riktigt än. Medan du ändå är här, varför inte lägga till ett efterprogram och se de magnifika Iguazúfallen vid den brasilianska gränsen? Då får du besöka Iguazús vattenfall och utsiktsplatser på både den argentinska och brasilianska sidan. I resan ingår en vacker tågresa till de övre vattenfallen.

  Dag 91-93
  Ushuaia/Buenos Aires

  Till världens botten och tillbaka igen!

Avresor

2023

 • januari
 • februari
 • mars
 • april
 • maj
 • juni
 • juli
 • augusti
 • september
 • oktober
 • november
 • december
Augusti:
13.

Vad som ingår

Inkluderat i din resa

Transfer

 • Transfer från fartyget till flygplatsen i Ushuaia efter expeditionskryssningen

Flyg

 • Flyg i ekonomiklass från Ushuaia till Buenos Aires

Expeditionskryssning

 • Expeditionskryssning i vald hyttkategori
 • Frukost, lunch och middag inklusive drycker (husets öl och vin, läsk samt mineralvatten) på restaurangerna Aune och Fredheim
 • À la carte-restaurangen Lindstrøm ingår för gäster i svit
 • Tvättservice
 • Te och kaffe ingår
 • Kostnadsfritt wifi ombord. Tänk på att vi färdas i avlägsna vatten med begränsad uppkoppling. Streaming stöds inte.
 • Kostnadsfri, återanvändbar vattenflaska som kan fyllas på vid vattenstationerna ombord
 • Engelsktalande expeditionsteam som organiserar och deltar i aktiviteter ombord och på land
 • Ett utbud av inkluderade aktiviteter

Aktiviteter ombord

 • Experter i expeditionsteamet håller föreläsningar i olika ämnen
 • Du har tillgång till fartygets vetenskapscenter, som har ett omfattande bibliotek samt avancerade biologiska och geologiska mikroskop
 • Program där gästerna får hjälpa till i riktiga forskningsprojekt 
 • Den professionella fotografen ombord delar med sig av sina bästa tips och tricks för att ta de bästa bilderna av landskapet och djurlivet
 • Du har tillgång till fartygets badtunnor, infinitypool, panoramabastu, gymmen både inomhus och utomhus samt löparbanan utomhus
 • Informella sammankomster med besättningen, såsom dagliga sammanfattningar och förberedelser inför den kommande dagen

Aktiviteter med landstigning

 • Eskorterade landstigningar med små expeditionsbåtar
 • Lån av stövlar, vandringsstavar och all utrustning som behövs för aktiviteterna
 • Vind- och vattentät expeditionsjacka ingår utan extra kostnad
 • Expeditionsfotografer hjälper dig med dina kamerainställningar

Ej inkluderat

 • Internationella flyg
 • Reseförsäkring
 • Bagagehantering
 • Tillvalsutflykter med våra lokala partner
 • Tillvalsaktiviteter i små grupper med vårt expeditionsteam
 • Behandlingar i fartygets spa-avdelning

Vänligen observera

 • Alla planerade aktiviteter är beroende av rådande väder- och isförhållanden
 • Utflykterna och aktiviteterna kan komma att ändras
 • Se till att du uppfyller alla inrese- och ombordstigningskrav
 • Ingen dricks förväntas
Pool area on MS Fridtjof Nansen
Foto: Oscar Farrera
Ditt fartyg

MS Fridtjof Nansen

Byggd år 2020
Varv Kleven Yards, Norway
Passagerarkapacitet 528 (500 i Antarktis)
Bruttodräktighet 20 889 ton
Längd 140 m
Däcksbalk 23,6 m
Hastighet 15 knop

MS Fridtjof Nansen är det senaste tillskottet i Hurtigrutens flotta med specialbyggda fartyg – och tillhör nästa generations expeditionsfartyg. Hon tar oss med till några av jordens mest spektakulära hörn.

Läs mer om MS Fridtjof Nansen

A large boat in a body of water with a mountain in the background

Några alternativ: