Island, Grönland och Nordvästpassagen – Den stora utforskarleden

Island, Grönland och Nordvästpassagen – Den stora utforskarleden

Island, Grönland och Nordvästpassagen – Den stora utforskarleden

Island, Grönland och Nordvästpassagen – Den stora utforskarleden

Reseinformation 31 dagar MS Fram
Avresa
2 augusti 2023
Pris från
kr 216 802
Frukost, lunch och middag ingår

En expeditionskryssning från Island till Grönlands vilda fjordar, innan vi tar oss till hjärtat av den kanadensiska Nordvästpassagen.

Majestätiska och vilda östra Grönland

Från Reykjavik korsar vi Danmarksundet till Grönlands spektakulära östkust. Vår destination är Scoresbysund, världens största fjordsystem. Detta vidsträckta och orörda område är över 36 000 kvadratkilometer stort. Med hjälp av experterna i vårt expeditionsteam får du en nära titt på detta dyrbara ekosystem under landstigningar, naturvandringar och kajakturer.

Djurliv i överflöd i en fridfull oas. Håll utkik efter valar och andra marina djur medan vi glider fram på de mörka, fridfulla vattnen i skuggan av höga fjäll. Fågelentusiaster kommer att vara på span efter arter som spetsbergsgrissla, snöuggla och grönländsk jaktfalk.

Södra Grönland och mot Nordvästpassagen

Härifrån seglar vi söderut till Prins Christian Sund, en imponerande labyrint av kanaler i granit fylld med isflak och glaciärer. Vi tillbringar fyra dagar med att utforska fjordar och bosättningar, bland annat huvudstaden Nuuk och den fantastiska UNESCO-listade isfjorden Ilulissat.

Nästa del av resan tar oss genom Davis sund och in i den kanadensiska Nordvästpassagen. Denna isiga vattenväg går endast att använda några veckor om året och kräver att man utmanar naturen samt är både flexibel och äventyrslysten. Alla rutter bjuder på slående landskap, rikt djurliv samt bosättningar från thulefolket och inuiter. Ditt äventyr avslutas i kosmopolen Montréal.

Island, Grönland och Nordvästpassagen – Den stora utforskarleden Island, Grönland och Nordvästpassagen – Den stora utforskarleden
 • Dag 1
  Reykjavik, Island

  Början på äventyret

  2 augusti 2023

  Börja din expeditionskryssning i Islands huvudstad, en knytpunkt för konst, kultur, historia och nöjesliv

  Din expeditionskryssning börjar i Reykjavík, där MS Fram ligger och väntar i hamnen. Reykjavík betyder ”Rökigt inlopp” och har fått sitt namn från ångan vid sina heta källor. Idag används varmvatten från geotermisk energi i flera pooler och badtunnor.

  Världens nordligaste huvudstad är både traditionell och kosmopolitisk samt bjuder på gott om saker att se och göra. Utforska Laugarvegur med dess charmiga småbutiker, olika utomhusbutiker och barer – eller insup kunskap på något av alla museum, fyllda med konst, kultur och historia. Sedan är det dags att gå ombord, träffa ditt expeditionsteam och börja äventyret!

  Förprogram

  Om du anländer några dagar tidigare har du möjlighet att se ännu mer av det här vackra landet. Varför inte boka ett förprogram under två eller fyra dagar med oss för att uppleva den berömda gyllene cirkeln på Island? Till höjdpunkterna hör ett besök vid vattenfallet Gullfoss och Þingvellir nationalpark. Ta ett dopp i Islands äldsta simbassäng och ge dig ut på vandring i de unika och vackra omgivningar som väntar!

  Dag 1
  Reykjavik, Island

  Början på äventyret

 • Dag 2
  Till sjöss

  Genom Danmarksundet

  3 augusti 2023

  Koppla av och lär dig om Arktis när vi följer i några av de upptäcktsresande vikingarnas fotspår

  MS Fram beger sig västerut och går in i Danmarksundet där Erik Röde och andra upptäcktsresande vikingar en gång seglade på väg till Grönland. Det finns gott om bekvämligheter ombord på fartyget som du kan använda under resan. I vårt vetenskapscenter kan du lära dig allt om Arktis, inklusive dess djurliv och invånare.

  Lär känna ditt expeditionsteam. De föreläser om kommande stopp på resan och berättar hur du kan skydda både djurliv och naturområden, men även hur du håller ett säkert avstånd till djur. Efteråt kan du samtala med andra gäster medan du njuter av en drink i Explorer Lounge & Bar.

  Dag 2
  Till sjöss

  Genom Danmarksundet

 • Dag 3-11
  Scoresbysunds fjordsystem

  Världens största fjordsystem

  4 augusti 2023 - 12 augusti 2023

  Tillbringa över en vecka med att utforska världens största fjordsystem

  Detta enorma fjordsystem är känt för sina spektakulära landskap. Bland 2 000 meter höga fjäll flyter isberg glittrandes i vitt och blått fram på de spegelblanka vattnen. Lugnet störs endast av ljudet från platsens olika sjöfåglar, så som alkekungar, lunnefåglar, stormfåglar och måsar.

  Vattnen är även hemvist för olika val- och sälarter. Kaptenen och ditt expeditionsteam hittar tillfällen att gå iland för att vandra i naturen och att utforska fjordarna med kajak. På land kan du få syn på myskoxar, fjällrävar, grönländska jaktfalkar och skogsharar, så håll ögonen öppna!

  Dag 3-11
  Scoresbysunds fjordsystem

  Världens största fjordsystem

 • Dag 4
  Danmarksundet

  Tillbaka till Island

  5 augusti 2023

  Tillbaka till Island – dags att koppla av till havs

  Efter att ha utforskat östra Grönlands avlägsna skönhet sätter vi kurs tillbaka mot Island. Ägna tiden till sjöss åt att sammanfatta dina upplevelser med dina nya vänner, studera naturen i vetenskapscentret eller koppla av på däck. Håll utkik efter sjöfåglarna som följer efter fartyget eller spana efter valar som kommer upp till ytan. Medan du reflekterar över expeditionskryssningen hittills kanske det slår dig vilken värdefull plats Grönland är. Från fjordarnas sköra ekosystem till den flyktiga elegansen hos havsisen och glaciärerna. Vi hoppas att skönheten du upplevt har gjort ett avtryck – fler äventyr väntar!

  Dag 4
  Danmarksundet

  Tillbaka till Island

 • Dag 13
  Reykjavik

  Början på ditt nästa äventyr

  14 augusti 2023

  Gör en resa till den Blå lagunen för en oförglömlig utomhusupplevelse

  Tillbaka i Reykjavík får du en ny chans att utforska alla sevärdheter som du kanske missade under ditt första besök. Kom ihåg att detta är en stad full av konst, kultur, gallerier och museer. Om du bara vill koppla av, gör en resa till den berömda Blå lagunen.

  Här kan du slappna av i geotermiskt uppvärmt vatten vars blå färg skapats av kiseldioxid och andra mineraler från det omgivande vulkanlandskapet. Du kan även njuta av en drink eller prata med lokalbor och andra besökare medan du ser fram emot nästa del av ditt äventyr – Grönlands underbara västkust och Nordvästpassagen!

  Dag 13
  Reykjavik

  Början på ditt nästa äventyr

 • Dag 14-15
  Till sjöss

  Återbesök i Danmarksundet

  15 augusti 2023 - 16 augusti 2023

  Vi fortsätter vår resa i riktning mot Grönland och Nordvästpassagen

  Äventyret fortsätter med en dag till havs. Danmarkssundet har faktiskt världens största vattenfall – under vattnet! Blandningen av varma och kalla strömmar, plus starka vindar innebär att sjön ibland är lite krabb här.

  Om du är ute efter fysisk aktivitet kan du gå till gymmet för att få upp pulsen. Du kommer även att ha tillgång till en bastu, en infinitypool och två badtunnor utomhus. Njut av något gott att dricka i Explorer Lounge & Bar medan du lutar dig tillbaka i en soffa och tittar på de rytmiska vågorna genom panoramafönstren.

  Dag 14-15
  Till sjöss

  Återbesök i Danmarksundet

 • Dag 16
  Området kring Prins Christian Sund

  En flod av smält is

  17 augusti 2023

  I upptäcktsresanden John Cabots fotspår bland spetsiga fjälltoppar

  Förvänta dig några av planetens mest fantastiska panoramavyer när vi reser in i Prins Christian Sund. Upptäcktsresanden John Cabot kallade vyn av isberg och isflak ”en flod av smält is”. Över 2 200 meter höga fjälltoppar i mattgrå och gröna toner ger en skarp kontrast till de kritvita glaciärerna.

  De enda tecknen på mänsklig närvaro är den väderstation som amerikaner byggde under andra världskriget samt den lilla jakt- och fiskebyn Aappilattoq. Om vår resväg blockeras av havsis har vi en alternativ rutt via Cape Farewell, Grönlands sydligaste punkt.

  Dag 16
  Området kring Prins Christian Sund

  En flod av smält is

 • Dag 17
  Kvanefjord

  Expeditionsdag på en isig plats

  18 augusti 2023

  Njut av en expeditionsdag i en av Grönlands mest pittoreska fjordar

  Orörda Kvanefjord är ett 50 kilometer långt inlopp i Sermersooq, ”Platsen med mycket is”. När vi passerar fjordens isberg och isflak i vitt och toner av blått blir du en av de få personerna som fått beundra det majestätiska landskapet på denna orörda plats.

  Kaptenen och ditt expeditionsteam hittar, beroende på väder- och isförhållanden, tillfällen att använda fartygets expeditionsbåtar – eller att gå iland för att sträcka på benen och se det lokala djurlivet. Ha din kamera redo för att fånga äventyret på bild!

  Dag 17
  Kvanefjord

  Expeditionsdag på en isig plats

 • Dag 18
  Nuuk, Grönland

  Grönlands huvudstad

  19 augusti 2023

  Utforska Grönlands huvudstad och gör en naturskön vandring i Paradisdalen

  Grönlands huvudstad, belägen vid fjordsystemets öppning, har en glad och fascinerande aura med färgglada hus och sin blandning av gammal och supermodern arkitektur. Nuuk, som grundades år 1728, är Grönlands äldsta nutida bosättning, men har trots detta under 18 000 invånare.

  Den pittoreska staden bjuder på en katedral, museer samt flera restauranger och kaféer med något för alla. Besök Hans Egedes hus där Nuuks grundare en gång bodde. Huset är från 1721 och den äldsta byggnaden på Grönland. Du kan även göra en naturvandring genom Paradisdalen med dess fantastiska vyer och lilla sjö.

  Dag 18
  Nuuk, Grönland

  Grönlands huvudstad

 • Dag 19
  Sisimiut, Grönland

  Pälsar, rävlyor och utomhusäventyr

  20 augusti 2023

  Myskoxar, fjällrävar och en populär plats för utomhusäventyr

  Sisimiut är en modern stad med ett spektakulärt läge, belägen 40 kilometer norr om polcirkeln. Människor har varit bosatta här i över 4 500 år och det lilla museet huserar flera lokala artefakter. Invånarna är stolta över sina traditioner som upprätthålls än idag.

  Sisimiut betyder ”Människorna vid rävlyorna”, en referens till alla fjällrävar som lever här. Här finns även myskoxe, vars tjocka päls ger material till det lokala tyget qiviut. Staden är en regional knytpunkt och en populär plats för utomhusäventyr, så som skidåkning och tur med hundspann.

  Dag 19
  Sisimiut, Grönland

  Pälsar, rävlyor och utomhusäventyr

 • Dag 20
  Ilulissat, Grönland

  Ilulissatfjorden – UNESCO-världsarv

  21 augusti 2023

  Njut av en vacker vandring till en av inuiternas bosättningar i detta färgrika världsarv

  Nu har vi anlänt till Diskobukten, en av Grönlands största sevärdheter. Ilulissats bukts vatten var en gång i tiden platsen där stora samlingar valar, valrossar och sälar fick sitt näringsintag. Erik Röde var den första europén som tog sig in i bukten år 985.

  Idag är området ett världsarv och en samlingspunkt för alla äventyrslystna grönländare och besökare. Du kan göra en kort men vacker vandring från de färgglada husen vid vattnet till den gamla bosättningen Sermermiut eller koppla av och se hur isbergens färg skiftar när de sakta driver förbi.

  Dag 20
  Ilulissat, Grönland

  Ilulissatfjorden – UNESCO-världsarv

 • Dag 21-22
  Labradorhavet

  Korsa Davis sund

  22 augusti 2023 - 23 augusti 2023

  Från Grönland och mot Kanada

  När vi beger oss från Grönland mot Kanada korsar vi Davis sund och reser in i Labradorhavet. Sundet har fått sitt namn från den engelska upptäcktsresanden John Davis som ledde expeditioner på jakt efter Nordvästpassagen mellan år 1585 och 1587.

  Medan fartyget tar oss mot vårt nästa resmål kan du njuta av föreläsningar från expeditionsteamet ombord. Ämnena inkluderar vilda djur i norra Labradorhavet, inuitkultur, expeditionsfotografering och upptäcktsresande i det kanadensiska Arktis. Du kan även göra ditt eget bidrag till forskningen och vår kunskap om regionen genom vårt vetenskapscenter samt olika Globe Observer-projekt.

  Dag 21-22
  Labradorhavet

  Korsa Davis sund

 • Dag 23-29
  Nordvästpassagen

  Hjärtat av Nordvästpassagen

  24 augusti 2023 - 30 augusti 2023

  Seglar in i hjärtat av Nordvästpassagen och följer i berömda upptäcktsresandens fotspår

  När vi nu seglar in i hjärtat av Nordvästpassagen följer vi i berömda upptäcktsresandens fotspår. Många försökte – och misslyckades med – att hitta Nordvästpassagen mellan Atlanten och Stilla havet innan Roald Amundsen etablerade rutten från år 1903 till 1906.

  Havsisen varierar från år till år, men vi försöker visa dig några av inuiternas och européernas bosättningar som visar hur området har utforskats. Till exempel det traditionella samhället Pond Inlet (Mittimatalik) och övergivna Dundas Harbour med dess många arkeologiska platser. Dessutom är landskapet slående vackert och ger dig gott om möjligheter att se det lokala djurlivet.

  Dag 23-29
  Nordvästpassagen

  Hjärtat av Nordvästpassagen

 • Dag 30
  Cambridge Bay, Victoriaön

  En lämplig plats att avsluta expeditionen på

  31 augusti 2023

  Din expeditionskryssning avslutas på en plats som är berömd för legendariska upptäcktsresanden

  Det är passande att din expeditionskryssning avslutas här, där arktiska upptäcktsresanden på jakt efter Nordvästpassagen ofta sökte skydd förr i tiden. Du kan lägga ditt namn till den berömda listan som omfattar den legendariske Roald Amundsen.

  Cambridge Bay är en by med färre än 2 000 invånare. Den största ledtråden till regionens jakt- och fiskearv finns i dess namn. Cambridge Bay heter ”Iqaluktuuttiaq” på det inuitiska språket inuinnaqtun vilket betyder ”bra fiskeställe”.

  Området har också ett rikt djurliv med bland annat myskoxe och karibu, vilket lockar upptäcktsresanden. Härifrån går en transfer till flygplatsen för ditt flyg till Montréal.

  Dag 30
  Cambridge Bay, Victoriaön

  En lämplig plats att avsluta expeditionen på

 • Dag 31
  Montréal, Kanada

  Säg au revoir till Québecs första stad

  1 september 2023

  Den perfekta staden att avsluta din expeditionskryssning i

  Ditt äventyr avslutas i Montréal, den största staden i provinsen Quebec och den näst största staden i Kanada. Staden är en knytpunkt för kanadensisk kultur och historia, men har även en modern känsla med både franska och brittiska influenser.

  Montréal är känt som en festlig stad med en rad tillställningar och festivaler varje år. Varva ner efter en dags utforskande på en av barerna längs centrala Crescent Street, berömd för sin välkomnande och sociala atmosfär. Njut av en drink på en uteservering och dela några historier från din månadslånga expeditionskryssning med dina nya vänner!

  Efterprogram

  Du kan även stanna lite längre och följa med på vår valbara sightseeing i Montréal och Savoir-Vivre-tur under en halv dag. Utforska de många kulturerna i Montréal och besök sevärdheterna som gör den här staden så unik. Promenera genom labyrinten av smala gränder och gamla byggnader för att upptäcka Montréals arkitektur, rika arv och charm. Vi stannar även till för att handla några av Montréals berömda bagels och besöker Little Italy för att smaka på lokala råvaror på den populära matmarknaden Jean-Talon.

  Dag 31
  Montréal, Kanada

  Säg au revoir till Québecs första stad

Avresor

2023

 • januari
 • februari
 • mars
 • april
 • maj
 • juni
 • juli
 • augusti
 • september
 • oktober
 • november
 • december
Augusti:
2.

Vad som ingår

Inkluderat i din resa

Hotell

 • Övernattning i Montréal efter expeditionskryssningen, inklusive frukost

Flyg

 • Ekonomiflyg från Cambridge Bay till Montréal

Transfer

 • Transfer från fartyget till flygplatsen i Cambridge Bay efter expeditionskryssningen. Transfer från flygplatsen till hotellet i Montréal efter expeditionskryssningen

Expeditionskryssning

 • Expeditionskryssning i vald hyttkategori
 • Frukost, lunch och middag inklusive drycker (husets öl och vin, läsk och mineralvatten) på restaurangen Aune
 • À la carte-restaurangen Lindstrøm inkluderad för svitgäster
 • Te och kaffe ingår
 • Kostnadsfritt wifi ombord. Tänk på att vi seglar i avlägsna vatten med begränsad uppkoppling. Streaming stöds inte.
 • Kostnadsfri, återanvändbar vattenflaska som kan fyllas på vid vattenstationerna ombord
 • Engelsktalande expeditionsteam som organiserar och deltar i aktiviteter ombord och på land
 • Utbud av inkluderade utflykter

Aktiviteter ombord

 • Experter i expeditionsteamet håller föreläsningar i olika ämnen
 • Du har tillgång till fartygets vetenskapscenter, som har ett omfattande bibliotek samt avancerade biologiska och geologiska mikroskop
 • Program där gästerna får hjälpa till i riktiga forskningsprojekt 
 • Fotografen ombord delar med sig av sina bästa tips och tricks för att ta de bästa bilderna av landskapet och djurlivet
 • Du har tillgång till fartygets badtunnor, panoramabastu samt inomhusgymmet
 • Informella sammankomster med besättningen, såsom dagliga sammanfattningar och förberedelser inför den kommande dagen

Aktiviteter med landstigning

 • Eskorterade landstigningar med små expeditionsbåtar
 • Lån av stövlar, vandringsstavar och all utrustning som behövs för aktiviteterna
 • Vind- och vattentät expeditionsjacka ingår utan extra kostnad
 • Expeditionsfotografer hjälper dig med dina kamerainställningar

Ej inkluderat

 • Internationella flyg
 • Reseförsäkring
 • Bagagehantering
 • Tillvalsutflykter med våra lokala partner
 • Tillvalsaktiviteter i små grupper med vårt expeditionsteam

Vänligen observera

 • Alla planerade aktiviteter är beroende av rådande väder- och isförhållanden
 • Utflykterna och aktiviteterna kan komma att ändras
 • Se till att du uppfyller alla inrese- och ombordstigningskrav  
 • Ingen dricks förväntas
MS Fram in Greenland
Foto: Stian Klo
MS fram i Antarktis
Foto: Sandra Walser
Ditt fartyg

MS Fram

Byggd år 2007
Renoverad 2022
Varv Fincantieri, Italy
Passagerarkapacitet 250 (200 i Antarktis)
Sängar 276
Bilkapacitet 0
Bruttodräktighet 11 647 ton
Längd 114 m
Däcksbalk 20,2 m
Hastighet 13 knop
MS Fram in Greenland
Foto: Stian Klo

Det ursprungliga Fram var det mest kända expeditionsfartyget av sin tid och hennes framgångsrika expeditioner saknar motstycke. MS Fram följer i den ursprungliga Frams fotspår och är utrustad med den mest avancerade tekniken för att göra henne exceptionellt väl lämpad för expeditionsresor i polarområden.

Läs mer om MS Fram

Icebergs-en av många favoritfoto motiv när på en expedition med MS fram
Foto: Tomas Mauch

Några alternativ: