Mellan polerna – Vår episka globala expeditionskryssning

Mellan polerna – Vår episka globala expeditionskryssning

Mellan polerna – Vår episka globala expeditionskryssning

Mellan polerna – Vår episka globala expeditionskryssning

Reseinformation 66 dagar MS Fram
Avresa
2 september 2022
Frukost, lunch och middag ingår

Följ med oss på en expeditionskryssning från Kanada till Antarktis, som är som gjord för en bucketlist, när vi kombinerar flera klassiska resplaner under en och samma episka resa. Med fokus på vetenskap, lärande och hållbarhet reser du ombord på det bekväma expeditionsfartyget MS Fram och går i kända upptäckares fotspår när vi reser över Nord- och Sydamerika med all sin naturliga skönhet.

Från Arktis till Antarktis

Det här är en helt unik expeditionskryssning. Med start i Edmonton, Kanada, påbörjar vi vår 65 dagar långa kryssning från Cambridge Bay i Arktis innan vi tar oss igenom den legendariska Nordvästpassagen och når Grönlands kust, Newfoundland och Labrador. Vi kommer att vända söderut i Atlanten, och du kan njuta av vårt wellnessprogram ombord och lyssna på föreläsningar av expeditionsteamet innan vi passerar genom Panamakanalen och når Stilla havet.

Efter att ha besökt ursprungsbefolkningen i Darien-regionen, som få besöker, och utforskat ”Silverön” fortsätter vi nedför Sydamerikas västkust. Här kommer vi att få uppleva både kultur och natur när vi utforskar Colombia, Ecuador, Peru och Chile innan det storslagna Patagonien väntar, slutligen följt av Antarktis med sin utomjordiska och orörda skönhet.

Själ, hjärta och hållbarhet

Ditt kunniga expeditionsteam ombord kommer ständigt att guida och inspirera dig och se till att din kryssning blir så äventyrlig, informativ och ekologiskt hållbar som möjligt. Dessutom kan du lära dig yoga och meditation med våra välutbildade medarbetare under kryssningen eftersom vi fokuserar på ditt välmående.

Mellan polerna – Vår episka globala expeditionskryssning Mellan polerna – Vår episka globala expeditionskryssning
 • Dag 1
  Edmonton, Kanada

  Gör dig redo för ditt äventyr

  2 september 2022

  Ditt episka äventyr börjar i Edmonton, en stad vid floden North Saskatchewan River i provinsen Alberta, och Nordamerikas nordligaste storstadsområde. Magasinet Forbes kallade nyligen Edmonton ”ett av Kanadas hetaste resmål”, och om du planerat att anlända tidigare kommer du att ha tid att ta reda på varför.

  Edmonton är en livlig och färgstark plats som har allt man förväntar sig av en modern storstad. Här finns en levande matkultur, mängder av hantverksbryggerier och destillerier, gott om shopping i små butiker och en konstscen i framkant. Kort sagt är det en idealisk plats för att göra sig redo för två månader till havs.

  Varför inte boka in några extra dagar här och delta i ett förprogram som tar dig till Elk Island National Park? Det kommer att ge dig möjligheten att uppleva de vidsträckta vildmarkerna alldeles utanför Edmonton. Bara 35 minuter från staden är det möjligt att se bisonoxar ströva fritt med dramatiska bergstoppar som kuliss.

  Dag 1
  Edmonton, Kanada

  Gör dig redo för ditt äventyr

 • Dag 2
  Edmonton/Cambridge Bay, Victoriaön

  Arktisk ö i Kanada

  3 september 2022

  På morgonen flyger du från Edmonton till Cambridge Bay där expeditionsfartyget MS Fram väntar.

  Cambridge Bay är ett samhälle med omkring 2 000 invånare på Victoria Island, som är en av Kanadas största öar. Cambridge Bay heter ”Iqaluktuuttiaq” på det lokala språket inuinnaqtun, vilket betyder ”bra fiskeställe”. Det är ett passande namn, och besökare kommer hit för att flugfiska röding i de omkringliggande floderna.

  Området har också ett rikt djurliv som lockar upptäcktsresande. Andra kommer för att besöka den kanadensiska högarktiska forskningsstationen, ett ledande center för att studera klimatförändringar och allt som har med Arktis att göra. Det är passande att din resa börjar här, där arktiska upptäcktsresande på jakt efter Nordvästpassagen ofta sökte skydd förr i tiden. Du kan lägga ditt namn till den exklusiva lista som inkluderar den legendariske norske upptäckaren Roald Amundsen.

  När du har checkat in och hämtat din kostnadsfria expeditionsjacka får du tid över till att göra dig hemmastadd i hytten och utforska ditt hem under resan. En obligatorisk säkerhetsgenomgång kommer att hållas innan avresa för att se till att alla är så säkra som möjligt inför den resa som väntar.

  Middagen på kvällen, den första av många ombord, avrundas med en skål av kaptenen för att önska alla en trevlig expedition. Du får sedan träffa expeditionsteamet i ett separat välkomstmöte där de går igenom viktig hälso- och säkerhetsinformation.

  Teamet kommer även att gå igenom viktiga riktlinjer från AECO, Association of Arctic Expedition Cruise Operators. Du kommer att lära dig hur du kan skydda naturområden, hålla ett säkert avstånd från vilda djur och besöka arktiska samhällen på ett värdigt och respektfullt sätt.

  Dag 2
  Edmonton/Cambridge Bay, Victoriaön

  Arktisk ö i Kanada

 • Dag 3-10
  Utforskningsresa till Nordvästpassagen

  Hjärtat av Nordvästpassagen

  4 september 2022 - 11 september 2022

  Vi kommer att sätta kurs mot hjärtat av den legendariska Nordvästpassagen. Sedan slutet av 1400-talet var sökandet efter denna mytomspunna sjöväg genom kanadensiska Arktis något av en helig graal för våghalsiga äventyrare.

  Den första nedtecknade resan hit leddes av John Cabot 1497. James Cook gjorde ett försök men misslyckades att segla genom passagen år 1776 och många har hört talas om den olycksaliga Franklin-expeditionen år 1845. Den som blev först med att segla genom Nordvästpassagen med ett fartyg var den norska upptäckaren Roald Amundsen, på en expedition som varade från 1903 till 1906.

  Havsisen varierar från år till år och varje expedition här är unik. I vår moderna era, och med toppmodern utrustning för navigering, kommer vi att kunna staka ut vårt eget äventyr när vi sätter kurs mot östra Kanada. Under vår resa kommer vi att stiga iland på platser med koppling till upptäckarhistorien, besöka inuitsamhällen och försöka få syn på Arktis djurliv: exempelvis isbjörnar, valar, sälar och olika sjöfåglar.

  Det kan även finnas möjlighet att ge sig ut på utflykter med mindre båtar bland isflaken, och i sann expeditionsanda kommer vi att gå iland och uppleva den orörda vildmarken i arktiska Kanada.

  Fartygets kapten och expeditionsteam kommer hela tiden att bedöma väder- och havsförhållanden och anpassa aktiviteterna och resplanen utifrån havsisen. Som alla bra upptäckare respekterar vi och samarbetar med naturen.

  Längs vägen hoppas vi kunna visa dig några av följande platser:

  Gjoa Haven har fått sitt namn som en hyllning till den norska upptäckaren Roald Amundsen, som övervintrade här från 1903 under Gjoa-expeditionen. Han kallade platsen ”den bästa lilla hamnen i världen” och lärde sig en hel del om överlevnad och att resa i polarområden av de lokala Netslik-inuiterna. Dessa färdigheter var avgörande för att hjälpa Amundsen att bli den första att nå Sydpolen nästan ett decennium senare.

  Fort Ross grundades 1937. Det finns två små hyddor på land som underhålls av den kanadensiska kustbevakningen, och används ibland som skydd av lokala inuiter. Det var en av flera av Hudson’s Bay Companys handelsplatser i kanadensiska Arktis.

  Beecheyön är nära kopplad till upptäckarhistorien för Nordvästpassagen, särskilt den resa som leddes av Sir John Franklin, vars två fartyg seglade in i passagen 1845 utan att återvända. Man vet att Franklin-expeditionen övervintrade här 1845, och tre av hans män ligger begravda här.

  Radstock Bay domineras av berget Caswell Tower. Från stranden kan man ta en naturskön kort promenad till en förhistorisk inuitbosättning. Själva Caswell Tower erbjuder en krävande vandring till toppen för en fantastisk utsikt.

  Dundas Harbour är en övergiven bosättning med en gammal kanadensisk polisförläggning och en handelsplats kopplad till Hudson’s Bay Company. Här finns även flera olika arkeologiska platser från Thuleperioden.

  Pond Inlet är ett traditionellt inuitiskt samhälle på Baffinön som ligger vid den pittoreska strömfåran Eclipse Sound med Bylot Island i bakgrunden. På inuktitut kallas Pond Inlet för ”Mittimatalik”. Pond Inlet är omgivet av bergskedjor, med glaciärer, natursköna fjordar, isgrottor, geologiska huvor och drivande isberg att förundras över.

  Under hela expeditionen seglar vi genom trollbindande natur och spanar efter vilda djur som den mytomspunna isbjörnen.

  Dag 3-10
  Utforskningsresa till Nordvästpassagen

  Hjärtat av Nordvästpassagen

 • Dag 11-19
  Grönland och Atlantprovinserna i Kanada

  Baffin Bay till Grönland till Kanadas Atlantprovinser

  12 september 2022 - 20 september 2022

  När vi tagit oss igenom Nordvästpassagen lämnar vi Kanada bakom oss och sätter kurs mot Grönland. Medan vi seglar över Baffinbukten och Davis Sund kan du fortsätta att njuta av informativa föreläsningar i vårt vetenskapscenter. En del av de ämnen som tas upp kan röra djurlivet som vi kan se, Grönlands kultur, expeditionshistoria, geologi, fotografi och föreläsningar om historiska upptäckare.

  Ilulissat, Grönland

  Ilulissat, vilket helt enkelt betyder ”isberg”, ligger naturskönt i isfjorden med samma namn och finns med på UNESCO:s världsarvslista. En plats som verkligen är idyllisk. Det är även en pulserande knutpunkt för äventyrare som ger sig ut på polarisen, och här finns nästan lika många slädhundar som människor.

  Precis utanför staden kan du se enorma isberg som flyter i det mörkblå vattnet. De kommer från Jakobshavn Isbræ, en glaciär som kalvar ungefär 35 miljarder ton isberg varje år. Dessa isberg tar sig ner för den 20 km långa fjorden innan de kommer ut i Diskobukten, och de är allt en naturfotograf drömmer om.

  Sisimiut, Grönland

  Grönlands näst största stad är belägen 40 km norr om polcirkeln vid den mellersta kusten i Davis sund. Stadens namn betyder ”människorna vid rävgrytet”, en referens till de många fjällrävsgryt som finns i närheten av staden. Ett annat djur i området är myskoxen, vars ull används för att göra ett lokalt tyg som kallas qiviut — och sägs vara tio gånger varmare än fårull.

  Kvanefjord, Grönland

  Kvanefjord är en 48 km lång fjord på Grönlands västkust i distriktet Sermersooq, vilket betyder ”plats med mycket is”. Fjorden sträcker sig omkring 10 km in i landet innan den förgrenar sig till tre mindre kanaler som var och en har en glaciär längst upp.

  Vi tillbringar dagen med att utforska denna fantastiska fjord och kaptenen kommer att leta upp platser där vi kan kasta ankar för att ta oss iland. Det kommer att finnas gott om tillfällen att spana efter djur, både från däck och från land, eller så kanske du bara vill sträcka lite på benen och njuta av den fantastiska utsikten.

  Efter Kvanefjord korsar vi Labradorhavet, och du får tid till att slappna av, lära känna dina medpassagerare bättre och dra nytta av alla bekvämligheter ombord. I vetenskapscentret kommer expeditionsteamet att fortsätta erbjuda fascinerande föreläsningar om djurlivet och ekosystemen i den arktiska regionen.

  Red Bay, Kanada

  Red Bay var förr en baskisk valfångststation vid Labradorhalvöns södra kust i Belle Isle-sundet. Kanske får du syn på knölval eller vikval när vi seglar genom dessa vatten.

  Alla valfartyg hade inte turen att nå stränderna i Red Bay. Förlista vrak av galjoner och chalupas – små båtar som användes av valfångare på 1500-talet – är bara några av de fartyg som har hittats bevarade i de iskalla vattnen. Dessa upptäckter gör Red Bay till en av de viktigaste arkeologiska platserna under vatten i hela världen.

  Corner Brook, Kanada

  När vi seglar in i Bay of Islands, som omges av klippiga sluttningar och täta skogar från bergskedjan Long Range Mountains, påbörjar du samma resa som Kapten James Cook gjorde för över 250 år sedan.

  Precis som den berömde brittiske upptäckaren kommer vi att bege oss till Corner Brook vid Humberflodens mynning. Det är den näst största staden i Newfoundland och Labradorprovinsen efter St. John’s. Om den sistnämnda är trendig och internationell så är Corner Brook helt klart traditionell och lokal.

  Dag 11-19
  Grönland och Atlantprovinserna i Kanada

  Baffin Bay till Grönland till Kanadas Atlantprovinser

 • Dag 20-27
  Saint-Pierre och Miquelon till Colón

  Oceanografi och välbefinnande

  21 september 2022 - 28 september 2022

  Saint-Pierre och Miquelon är ett franskt territorium som ligger strax söder om Newfoundland. Ögruppen skiljer sig stort från sin granne då allt här – inklusive kultur, språk, musik och mat – tar sin inspiration från Frankrike. Ta in platsens historia medan du vandrar längs de smala kullerstensgatorna och beundrar den europeiska och kanadensiska arkitekturen. Maten är naturligtvis fantastisk. Unna dig en klassisk, fransk måltid innan nästa del av din resa drar igång.

  Under de kommande sju dagarna befinner vi oss till havs och kan bland annat lyssna till expeditionsteamet som håller föreläsningar om hav och ekologi. Samtidigt kan du passa på att utnyttja fartygets fantastiska faciliteter och delta i ett program med fokus på sinne, kropp och själ. Vad innebär det? Det förklarar vi nedan …

  Lär dig mer om våra hav

  På resan från Saint-Pierre och Miquelon till Panama kan du delta i ett engagerande program med föreläsningar och workshops som handlar om olika ämnen, bland annat marinbiologi och sjöfartshistoria från vikingatiden fram till i dag. Som extra bonus får du även möjlighet att komma bakom kulisserna och besöka fartygets besättning på kommandobryggan för att få en inblick i hur modern navigering fungerar.

  Lär dig mer av de entusiastiska medlemmarna i expeditionsteamet, som har handplockats för sin expertis, och använd mikroskopen i fartygets vetenskapscenter för att utforska havets ekosystem. Du kan även engagera dig i projekt som är kopplade till viktig, global forskning.

  Hitta din inre frid

  Allt handlar dock inte om experiment och nya kunskaper. Vila och återhämtning är lika viktigt. Passa på att stanna upp ett ögonblick, titta på vågorna, reflektera och njuta av lite dyrbar egentid.

  Ombord erbjuds dagliga yoga- och meditationsklasser av våra friskvårdsexperter som kan hjälpa dig att återställa balansen i sinne, kropp och själ. Efter passen kommer du att känna dig utvilad, återhämtad och redo för nästa äventyr.

  Ta dig även tid att observera och uppskatta alla naturens underverk som omger dig. Betrakta i tysthet det majestätiska havet eller molnens föränderliga skönhet i skyn. Spana efter vilda djur ute på däck medan du njuter av Karibiens ljumma vindar. Kanske får du syn på delfiner, flygfiskar eller sällsynta sjöfåglar. Betrakta harmonin i deras rörelser och lägg märke till vilken lugnande effekt det har på dig.

  Dag 20-27
  Saint-Pierre och Miquelon till Colón

  Oceanografi och välbefinnande

 • Dag 28-45
  Panamakanalen till Valparaíso, Chile

  Embera-folket, Inkahistoria och Panamakanalen

  29 september 2022 - 16 oktober 2022

  Vi kommer att passera genom Panamakanalen, ett 77 kilometer långt under av ingenjörskonst med kanaler och öppet vatten som öppnades för trafik 1914. Kanalen binder samman Atlanten och Stilla havet och ungefär halvvägs genom den 12 timmar långa genomresan kommer fartyget in i Gatúnsjön. Om du har tur kan du få syn på en krokodil eller alligator längs stranden. Håll koll på träden där du kan få en glimt av apor, och kanske till och med en sengångare eller två.

  När vi når Stilla havet och inleder nästa del av vår resa kommer vi att ta dig med till två nationalparker och en mängd charmiga kuststäder i fem latinamerikanska länder: Panama, Colombia, Ecuador, Peru och Chile. Men först gör vi ett besök i den fantastiska och sällan besökta Darien-regionen.

  La Chunga, Darien nationalpark, Panama

  Idag ger vi oss ut på ett äventyr utöver det vanliga när vi tar oss till en äkta embera-bosättning mitt i djungeln i Darien nationalpark. Det inhemska emberafolket har bott i detta område i århundraden, långt innan den första spanska upptäcktsresanden satte sin fot i Nya världen. Stammen här tar inte regelbundet emot besökare, men vi har haft ett nära samarbete med dem för att kunna ge dig denna unika möjlighet. Vi kommer att informera dig i förväg om hur vi genomför besöket i detta isolerade samhälle på ett respektfullt sätt som är i linje med dess artighetsseder.

  För att komma dit kommer vi att lägga till i La Chunga-viken och ta oss upp längs Sambu-floden genom djungeln med våra små expeditionsbåtar. Eftersom vi kommer att resa inåt landet är det troligtvis mycket varmare och du bör se till att ta med både solskydd och myggmedel. Resan uppför floden tar ungefär en timme, men kommer att vara väl värt det.

  Bahia Solano, Colombia

  Den lilla staden Bahía Solano är den största bosättningen på Colombias Chocó-kust och är omgiven av tät djungel i närheten av Rio Jellas mynning. Den kallas även för Ciudad Mutis efter den spanska 1700-talsbotanikern, vilket kan vara en referens till den naturliga biologiska mångfalden som finns i områdets djungler, mangroveområden, berg, träsk, floder och vikar.

  Gemenskapen välkomnar oss in i staden och bjuder in oss på en guidad promenad genom deras bosättning. Längs vägen kommer du att träffa och prata med de afro-colombianska invånarna som bor tillsammans med det inhemska emberafolket och andra colombianer från inlandet.

  Manta, Ecuador

  MS Fram kommer att ta oss till ekvatorn tidigt på morgonen, och du kan delta i en traditionell ceremoni för sjöfarare ombord där vi ber om kung Neptunus välsignelse. När vi stiger iland på sydamerikansk mark blir vårt första stopp Montecristi, en knapp mil inåt landet från hamnstaden Manta som är känd för sin tonfiskindustri. Staden grundades på 1500-talet av manteña-folket, en ursprungsbefolkning i Ecuador, som sökte skydd från de ofta frekventa piratattackerna på kusten. Namnet till trots är Montecristi i Ecuador den traditionella panamahattens verkliga födelseplats.

  Isla de la Plata, Ecuador

  Isla de la Plata är en del av nationalparken Machalilla, Ecuadors enda nationalpark vid kusten. Ön ligger ganska långt från kusten och vågorna går ofta höga här, vilket kan göra det svårt att gå iland. Öns namn betyder ”Silverön” och tros härstamma från övertygelsen om att den engelske sjömannen Francis Drake begravde en stor silverskatt här. En mindre spektakulär förklaring är att all spillning från fåglar reflekterar solljuset och ger ön ett silverblänkande utseende när den ses från fastlandet. Välj själv vilken version du vill tro på! Någon skatt har aldrig hittats på den lilla ön, som är knappt 8 kvadratkilometer stor.

  Men även om ön inte är särskilt stor eller har någon silverskatt, så har den ett spännande djurliv som kan mäta sig med Galápagosöarna.

  Puerto Bolivar (Machala), Ecuador

  Machala är mest känt för Puerto Bolivar, en viktig hamn i Ecuador för export av kaffe, kakao, räkor och en hel del bananer som lokalinvånarna kallar oro verde – ”grönt guld”, eftersom det finns så många av dem i regionen. Den närliggande förstenade skogen Puyango har en av de största samlingarna av fossiliserade träd i världen. De tros vara ungefär 100 miljoner år gamla.

  Salaverry, Peru

  Salaverry kan vara en svår hamn att ta sig till på grund av Stilla havets vågor och vindar. Om vi kan stiga iland här blir det en utmärkt utgångspunkt för att utforska Trujillo, Perus tredje största stad, och en mängd för-colombianska arkeologiska platser som finns i regionen.

  Callao/Lima, Peru

  Huvudstaden Lima ligger på en ökenremsa mellan Stilla havet och Anderna. Den betjänas av hamnen Callao. Lima är den största staden i landet. Ett vidsträckt storstadsområde där traditioner möter det moderna och skapar en intensiv blandning av kultur och mat. I motsats till denna moderna storstad reser sig de fascinerande och enigmatiska lerruinerna Huaca Pucllana och Huaca Huallamarca. Ceremoniella pyramider som utgör påminnelser om en kultur som sedan länge gått förlorad.

  Paracas, Peru

  Den lilla sömniga semesterorten Paracas ligger vid en bukt bakom en halvö, omgiven av farinsockerfärgade klippor och stränder. Mitt emot hamnen i Paracas finns en mystisk geoglyf som ristats in i landskapet och påminner om en ljusstake. Dess ursprung och betydelse förblir ett mysterium, men kanske är den sammankopplad med de berömda Nascalinjerna som du kan besöka i Piscodalen en kort biltur söderut under en valfri utflykt.

  Arica, Chile

  Arica badar i härligt solsken nästan året runt, vilket är ovanligt för en stad vid havet, och invånarna är stolta över att kunna beskriva det lokala vädret som en evig vår. Ta en titt på Catedral de San Marcos som designades av den kända Gustave Eiffel, känd för det berömda tornet i Paris, och invigdes 1876.

  Iquique, Chile

  Välkommen till en bit av paradiset vid Stilla havet, komplett med både palmer och strandpromenader. Vår huvudplan här är att besöka den närliggande övergivna salpetergruvstaden Humberstone i Atacamaöknen, ett UNESCO-världsarv med en historia du bokstavligen kan vandra genom.

  La Serena, Chile

  La Serena är beläget vid havet och ståtar med vackra sandstränder längs hela Avenida del Mar. Du kommer att lägga märke till att Chiles andra största stad har en speciell nykolonial stil och känsla. Moderna byggnader möter klassisk arkitektur, såsom de drygt 30 varsamt restaurerade stenkyrkorna, varav vissa är omkring 350 år gamla.

  Valparaíso, Chile

  Staden finns med på UNESCO:s världsarvslista och är känd som ”Stilla havets juvel”. Här finns en labyrint av monument, kyrkor, historiska bergbanor, trendiga stadsdelar, kullerstensgator, färgglada hus och charmiga torg.

  Dag 28-45
  Panamakanalen till Valparaíso, Chile

  Embera-folket, Inkahistoria och Panamakanalen

 • Dag 46-55
  Patagonien

  Kryssning mot Antarktis

  17 oktober 2022 - 26 oktober 2022

  Castro

  Vi har tagit oss hela vägen till Patagonien. I Castro ska du inte glömma kameran och passa på att föreviga stadens färgstarka palafitos. Det är de traditionella trähusen som du hittar vid fjordens inlopp vid kajen i Gamboa. Den närliggande San Francisco-kyrkan som finns med på UNESCO:s världsarvslista är också ett mästerverk i trä i nygotisk stil.

  Puerto Edén

  Denna lilla by ligger vid vattnet på en avlägsen halvö som sticker ut i en fjord i provinsen Última Esperanza, vilket betyder ”sista hoppet”. Härifrån går det att nå de exceptionella landskapen i nationalparken Bernardo O’Higgins – Chiles största skyddade område med ett imponerande nätverk av fridfulla fjordar och undersköna skogsbeklädda berg. Det finns inga vägar till, från eller inom den isolerade byn, bara stigar som kopplar samman de knappt 200 invånare som bor här.

  Puerto Natales

  Njut av de häpnadsväckande vyerna över södra Anderan när vi anländer i Puerto Natales. Staden utgör porten till nationalparken Torres del Paine, som lockar till sig vandrare och klättrare från hela världen. Förutom en frivillig heldagsutflykt till nationalparken kan du också tillbringa lite tid att utforska Puerto Natales till fots. Denna sömniga stad är en blandning av bohemiska barer, affärer som säljer friluftsutrustning, räfflade plåthus och matställen som serverar mat från hela världen.

  Chilenska fjordar

  Vi kommer att kryssa bland omtalade fjordar och mängder av öar i Chiles kuperade Magallanes-provins, där spetsiga berg sträcker sig mot himlen. Vi kommer därefter att passera genom den västra delen av Magellans sund, som har fått sitt namn efter den kända portugisiska utforskaren från 1500-talet som först korsade det. Den här platsen är så fantastisk att du kommer att fyllas av en känsla av förundran och frid!

  Kap Horn och Drakes sund

  Vi gör en loop runt nationalparken Alberto de Agostini, som skapats av glaciärer, och seglar in i Beaglekanalen. Titta på det häpnadsväckande landskapet när vi seglar mellan nationalparken och Isla Gordon som ligger i Eldslandets skärgård. Längst ner i Sydamerikas spets ligger det legendariska Kap Horn, en viktig milstolpe i den handelsrutt som förband Europa med fjärran östern och Oceanien. Det är här som Atlanten och Stilla havet möts och skapar kraftfulla vågor som blir ännu starkare av de virvlande västvindarna. För kappseglare är det en bragd att runda Kap Horn, besläktat med känslan hos en bergsbestigare som bestiger Mount Everest. Eftersom dessa turbulenta vatten är ökända kan vi inte garantera en landstigning. Men om vi har tur och vädret är tillräckligt stabilt för att gå iland på ön, så kommer du att vara en av de lyckliga utvalda i världen som kan skryta om det. Från Kap Horn är det rakt fram till Antarktis genom Drakes sund.

  Dag 46-55
  Patagonien

  Kryssning mot Antarktis

 • Dag 56-62
  Antarktis

  Den mytomspunna frysta kontinenten Antarktis

  27 oktober 2022 - 2 november 2022

  Det här är det sista frusna gränsområdet: en orörd, vidsträckt, vit öken längst ner på jorden som kryllar av liv. Majestätiska, snötäckta berg höjer sig upp ur det isiga havet. Glaciärer sträcker sig över landskapet, och spricker och kalvar isberg längs kusten. Landskapet är nästan helt tyst. Det enda som kan höras är några kacklande, kärlekskranka pingviner, plaskandet från sälar som uppvaktar varandra och ljudet av sönderfallande is. De 46 fågelarter som lever här, såsom tärnor, petreller och labbar, kommer också att pocka på din uppmärksamhet.

  Under de sju dagar vi tillbringar runt Sydshetlandsöarna och Antarktiska halvön kommer vi sannolikt att gå i land på flera platser, så att du kan uppleva regionens vilda djur och landskap på nära håll. Expeditionsteamet kommer att ta med dig ut på landstigningar där de kommer att staka ut ett område som du kan gå omkring i på egen hand. De kommer också att ha hand om iskryssningarna i våra små expeditionsbåtar där vi åker på rundturer bland isberg och glaciärer på ett säkert avstånd.

  Dessutom finns det ibland valfria aktiviteter som kajakpaddling, camping och vandring med snöskor, men platserna är begränsade. Glöm inte att det finns en mängd projekt för medborgarforskning, bland annat fotografering av valar och insamling av vattenprover. Genom att ladda upp dina bilder av valar till en global databas hjälper du forskare runt om i världen att studera migrationsmönster och mikrobiologi. Du kommer att få en ännu bättre förståelse för Antarktis ömtåliga ekosystem när vi studerar proverna i vetenskapscentret.

  Enligt Antarktisfördraget är Antarktis tillägnad fred, vetenskap och turism. Därför följer vi de strikta miljöriktlinjerna för detta område. Vi är det främmande inslaget här, så det är viktigt att göra så liten påverkan som möjligt. Djurlivet har vant sig vid is och kallt väder, men inte vid mänsklig inblandning.

  Vi vill inte lämna något annat än fotspår eller ta något mer än bilder! Faktum är att i många av de områden vi besöker fyller vi igen våra fotspår för att förhindra pingviner från att falla ned i dem och fastna. Som ambassadörer för Antarktis vill vi att framtida upptäcktsresande ska få vara med om samma upplevelse som du när det är deras tur att förundras över denna orörda kontinent.

  Dag 56-62
  Antarktis

  Den mytomspunna frysta kontinenten Antarktis

 • Dag 63-65
  Drakes sund och Beaglekanalen

  Avslappnad

  3 november 2022 - 5 november 2022

  med ny inspiration. Det är så många av våra gäster känner efter att ha utforskat Antarktis under sju fascinerande och oförglömliga dagar. Både du och minneskortet i kameran kommer att vara fyllda med minnesvärda ögonblick.

  MS Fram kommer att vända och påbörja resan norrut för att säkert ta dig tillbaka genom Drakes sund och vidare genom Beaglekanalen. Expeditionsteamet kommer fortsätta att hålla föreläsningar i vetenskapscentret och de kommer även att sammanfatta resans många upplevelser. Om du börjar känna dig lite nedstämd över att din resa snart är över, är det helt normalt. Men det finns fortfarande gott om tid att roa sig. Räkna stjärnorna från badtunnan på observationsdäcket och lägg till dina nya vänner i de sociala medier du gillar att använda.

  Dag 63-65
  Drakes sund och Beaglekanalen

  Avslappnad

 • Dag 66
  Punta Arenas/Santiago de Chile

  Varje slut är en ny början …

  6 november 2022

  Vi anländer i Punta Arenas på morgonen, vilket innebär slutet på din expedition från pol till pol. Vi tar dig till flygplatsen och därifrån kommer du att flyga till huvudstaden Santiago de Chile. Om du inte har någon brådska att åka hem rekommenderar vi starkt att du förlänger din resa för att utforska de många sevärdheterna i den chilenska huvudstaden. . Vi rekommenderar även att du förlänger din semester med ett efterprogram som tar dig till Påskön, som finns med på UNESCO:s världsarvslista, där du bland annat kan försöka förstå dig på de mystiska statyerna med jättehuvuden.

  Även om du måste säga farväl till fartyget, kaptenen, besättningen och expeditionsteamet, behöver du inte säga adjö till äventyret. När ett kapitel avslutas inleds ett annat och det finns fler expeditionskryssningar och destinationer att utforska.

  Vi hoppas att de magiska ögonblicken du upplevde på denna expedition inte bara var ögonblick som fångades bakom kameralinsen, utan att de även har etsat sig fast i ditt sinne och hjärta för evigt. Vi delar samma målsättning: att visa att expeditionskryssningar kan och bör genomföras på ett så hållbart sätt som möjligt, för att inspirera oss alla till att göra ännu mer för att skydda och ta hand om vår underbara planet. Vi hoppas att du tar med dig denna uppskattning hem och delar med dig av den till dina vänner och din familj. Vi hoppas att se dig på ditt nästa äventyr!

  Dag 66
  Punta Arenas/Santiago de Chile

  Varje slut är en ny början …

Avresor

2022

 • januari
 • februari
 • mars
 • april
 • maj
 • juni
 • juli
 • augusti
 • september
 • oktober
 • november
 • december
September:
2.

Aktuella erbjudanden och rabatter

 • Boka tryggt

  Vår populära Boka tryggt-policy är tillbaka, vilket betyder att du kan känna dig trygg inför ditt nästa äventyr tillsammans med oss.
  Policyn gäller alla nya bokningar som görs mellan 16 februari 2022 och 30 juni 2022 samt för expeditionskryssningar som avgår senast 31 december 2022.
  Läs mer och beställ

Vad som ingår

Priset inkluderar

Hotell

 • Övernattning i Edmonton före expeditionskryssningen inklusive frukost

Flyg

 • Ekonomiflyg från Edmonton till Cambridge Bay innan expeditionskryssningen
 • Ekonomiflyg från Punta Arenas till Santiago de Chile efter expeditionskryssningen

Transfer

 • Transfer från hotellet i Edmonton till flygplatsen före expeditionskryssningen
 • Transfer från flygplatsen till fartyget i Cambridge Bay före expeditionskryssningen
 • Transfer mellan fartyget och Punta Arenas flygplats efter expeditionskryssningen

Expeditionskryssning

 • Expeditionskryssning i valfri hytt
 • 750€ i kredit ombord
 • tvättservice
 • Frukost, lunch och middag inklusive drycker (husets öl och vin, läsk samt mineralvatten) 
 • Te och kaffe ingår
 • Kostnadsfritt wifi ombord. Tänk på att vi seglar i avlägsna vatten med begränsad uppkoppling. Streaming stöds inte.
 • Kostnadsfri återanvändbar vattenflaska som kan fyllas på vid vattenstationerna ombord
 • Engelsktalande expeditionsteam som organiserar och deltar i aktiviteter ombord och på land
 • Ett utbud av inkluderade aktiviteter

Aktiviteter ombord

 • Experter i expeditionsteamet håller djupgående föreläsningar i olika ämnen
 • Du har tillgång till fartygets vetenskapscenter, som har ett omfattande bibliotek samt avancerade biologiska och geologiska mikroskop
 • Program för medborgarforskning gör det möjligt för gäster att hjälpa till i riktiga forskningsprojekt 
 • Den professionella fotografen ombord delar med sig av sina bästa tips och tricks för att ta de bästa bilderna av landskapet och djurlivet
 • Du har tillgång till fartygets badtunnor, infinitypool och panoramabastu
 • Informella sammankomster med besättningen, såsom dagliga sammanfattningar och förberedelser inför den kommande dagen

Aktiviteter med landstigning

 • Lån av stövlar, vandringsstavar och all utrustning som behövs för aktiviteterna
 • Vind- och vattentät expeditionsjacka ingår utan extra kostnad
 • Expeditionsfotografer hjälper dig med dina kamerainställningar före våra landstigningar

Ej inkluderat

 • Internationella flyg
 • Reseförsäkring
 • Hantering av bagage
 • Valfria kustutflykter med våra lokala partner
 • Tillvalsaktiviteter i små grupper med vårt expeditionsteam

Vänligen observera

 • Alla planerade aktiviteter är beroende av rådande väderförhållanden
 • Utflykterna och aktiviteterna kan komma att ändras
 • Se till att du uppfyller alla inrese- och ombordstigningskrav
 • Ingen dricks förväntas
 • Om inga hytter finns tillgängliga när du kontrollerar tillgängligheten, vänligen kontakta vår kundtjänst
MS Fram in Greenland
Foto: Stian Klo
MS fram i Antarktis
Foto: Sandra Walser
Ditt fartyg

MS Fram

Byggd år 2007
Renoverad 2022
Varv Fincantieri, Italy
Passagerarkapacitet 250 (200 i Antarktis)
Sängar 276
Bilkapacitet 0
Bruttodräktighet 11 647 ton
Längd 114 m
Däcksbalk 20,2 m
Hastighet 13 knop
MS Fram in Greenland
Foto: Stian Klo

Det ursprungliga Fram var det mest kända expeditionsfartyget av sin tid och hennes framgångsrika expeditioner saknar motstycke. MS Fram följer i den ursprungliga Frams fotspår och är utrustad med den mest avancerade tekniken för att göra henne exceptionellt väl lämpad för expeditionsresor i polarområden.

Läs mer om MS Fram

Icebergs-en av många favoritfoto motiv när på en expedition med MS fram
Foto: Tomas Mauch
Se priser och tillgänglighet

Några alternativ: