Mellan polerna – vår episka världsomspännande expeditionskryssning

Mellan polerna – vår episka världsomspännande expeditionskryssning

Mellan polerna – vår episka världsomspännande expeditionskryssning

Mellan polerna – vår episka världsomspännande expeditionskryssning

Reseinformation 66 dagar MS Fram
Avresa
30 augusti 2023
Pris från
kr 338 515
Frukost, lunch och middag ingår

Följ med oss på en expeditionskryssning från Kanada till Antarktis med många bucketlist-resmål när vi kombinerar flera klassiska resplaner under en och samma resa. Ombord på det bekväma expeditionsfartyget MS Fram reser vi i kända upptäckares kölvatten från pol till pol via Nord- och Sydamerika och lägger fokus på vetenskap, nya kunskaper och hållbarhet.

Från Arktis till Antarktis

Du får vara med om en helt unik expeditionskryssning. I Montréal, Kanada, påbörjar vi vår 66 dagar långa expeditionskryssning och går ombord på fartyget i arktiska Cambridge Bay som tar oss igenom den legendariska Nordvästpassagen och vidare till Grönlands kust, Newfoundland och Labrador. På vår väg söderut genom Atlanten kan du njuta av vårt wellnessprogram ombord och lyssna till föreläsningar som expeditionsteamet håller innan vi går igenom Panamakanalen och kommer ut i Stilla havet.

Efter ett besök hos ursprungsbefolkningen i Darien-regionen utforskar vi avlägsna Isla de la Plata fortsätter sedan nedför Sydamerikas Stillahavskust. Längs kusterna i Colombia, Ecuador, Peru och Chile får vi uppleva intressant kultur och storslagen natur innan vi natursköna Patagonien väntar. Under den sista delen av resan får vi uppleva Antarktis utomjordiska och orörda skönhet.

Välbefinnande och hållbarhet

Expeditionsteamet ombord ser fram emot att få guida och inspirera dig under hela resan och se till att kryssningen blir så äventyrlig, informativ och ekologiskt hållbar som möjligt. Längs vägen kan du utöva yoga och meditation med våra välutbildade ledare eftersom vi är måna om ditt välbefinnande.

Mellan polerna – vår episka världsomspännande expeditionskryssning Mellan polerna – vår episka världsomspännande expeditionskryssning
 • Dag 1
  Montréal, Kanada

  Övernattning i Québecs största stad

  30 augusti 2023

  Resan börjar i Montréal, den största staden i provinsen Québec och Kanadas näst största stad. Staden, som sträcker sig över Île de Montréal med omnejd, är ett centrum för kanadensisk historia och kultur med en kosmopolitisk känsla och både franska och brittiska influenser. Om du väljer att komma några dagar före expeditionskryssningen finns här mycket att se och göra.

  Franska är det dominerande språket i denna mångkulturella stad, men engelska talas också i stor utsträckning. I Montréals olika stadsdelar finns mycket att utforska och upptäcka. Shoppa, gå på restaurang eller upplev kultur i den livliga stadskärnan, förundras över Basilique Notre-Dame när du promenerar på gatorna i Montréals äldre stadsdel eller njut av den färgstarka och charmiga stadsdelen Plateau.

  Alla som älskar mat hittar ett av Kanadas största utbud av välfyllda matmarknader, utmärkta restauranger och charmiga kaféer i Montréal. Smaka på lokala delikatesser som rökt kött, nybakade bagels och sötsaker gjorda på lönnsirap. Skölj ner det hela med öl från ett av stadens många hantverksbryggerier.

  Montréal är känt som en nöjesstad med en rad evenemang och festivaler under hela året. Varva ner efter en dag full av upptäckter på en av barerna längs centrala Crescent Street, som är känd för sin välkomnande och sociala atmosfär. Ta en cocktail på en uteservering eller ge dig ut på dansgolvet på någon av stadens klubbar eller konsertlokaler.

  Njut av allt som Montréal har att erbjuda innan det är dags att åka norrut till Cambridge Bay där äventyret på MS Fram börjar.

  Förprogram

  Kom lite tidigare och boka vår rundtur i Montréal och Savoir-Vivre under en halv dag. Utforska mångkulturella Montréal och besök sevärdheterna som gör den här staden så unik. Ta en promenad genom labyrinten av smala gränder och gamla byggnader, beundra arkitekturen och njut av Montréals charm. Vi stannar även till för att köpa några av Montréals berömda bagels och besöker Little Italy för att provsmaka delikatesser på den populära matmarknaden Jean-Talon.

  Dag 1
  Montréal, Kanada

  Övernattning i Québecs största stad

 • Dag 2
  Montréal / Cambridge Bay, Victoriaön

  Arktisk ö i Kanada

  31 augusti 2023

  På morgonen flyger vi från Montréal till Cambridge Bay där expeditionsfartyget MS Fram väntar.

  Cambridge Bay är ett samhälle med omkring 2 000 invånare på Victoria Island, en av Kanadas största öar. Cambridge Bay heter ”Iqaluktuuttiaq” på det lokala språket inuinnaqtun, vilket betyder ”bra fiskeställe”. Det är ett passande namn eftersom många kommer hit för att flugfiska röding i de omkringliggande floderna.

  Området har också ett rikt djurliv som lockar upptäcktsresande. Andra kommer för att besöka den kanadensiska forskningsstationen, ett ledande center för att studera klimatförändringar och allt som har med Arktis att göra. Det är lite symboliskt att resan börjar just här i den hamn där arktiska upptäcktsresande som ville hitta en väg genom Nordvästpassagen sökte skydd. Nu kan du lägga till ditt namn på den exklusiva lista där den legendariske norske upptäckaren Roald Amundsen står högst upp.

  När du har checkat in och hämtat din kostnadsfria expeditionsjacka har du tid att göra dig hemmastadd i hytten som är ditt hem under resan. Innan besättningen kastar loss hålls en obligatorisk säkerhetsgenomgång för att alla ska känna sig trygga under den resa som väntar.

  Expeditionens första middag avslutas med en skål av kaptenen som vill önska alla en trevlig expedition. Du får sedan träffa expeditionsteamet i ett separat välkomstmöte där de går igenom viktig hälso- och säkerhetsinformation.

  Teamet går också igenom viktiga riktlinjer från AECO, Association of Arctic Expedition Cruise Operators som handlar om hur vi måste skydda naturområden, hålla ett säkert avstånd till djur och besöka arktiska samhällen på ett värdigt och respektfullt sätt.

  Dag 2
  Montréal / Cambridge Bay, Victoriaön

  Arktisk ö i Kanada

 • Dag 3-10
  In i hjärtat av Nordvästpassagen

  In i hjärtat av Nordvästpassagen

  1 september 2023 - 8 september 2023

  Vi sätter kurs mot hjärtat av den legendariska Nordvästpassagen. Sedan slutet av 1400-talet var prestationen att hitta denna mytomspunna sjöväg genom kanadensiska Arktis något av en helig graal för våghalsiga äventyrare.

  Det första dokumenterade försöket leddes av John Cabot 1497. Även James Cook gjorde år 1776 ett misslyckat försök att segla genom passagen och många har säkert hört talas om den olycksaliga Franklin-expeditionen år 1845. Den som blev först att hitta en sjöväg genom Nordvästpassagen var den norska upptäckaren Roald Amundsen, på en expedition som varade från 1903 till 1906.

  Havsisen varierar från år till år vilket gör varje expedition unik. Nuförtiden med toppmodern navigeringsutrustning kan vi staka ut vår egen rutt när vi sätter kurs mot östra Kanada. Längs vägen går vi iland på platser med anknytning till upptäckarhistorien, besöker inuitsamhällen och håller utkik efter Arktis djurliv, exempelvis isbjörnar, valar, sälar och olika sjöfåglar.

  Vi kanske också ger oss ut i mindre båtar bland isflaken, och i sann expeditionsanda går iland för att uppleva den orörda vildmarken i arktiska Kanada.

  Fartygets kapten och expeditionsteam gör ständiga bedömningar av väder- och havsförhållanden och anpassar aktiviteterna och resplanen därefter. Som alla sanna upptäckare respekterar vi och arbetar med naturen, inte mot den.

  Längs vägen hoppas vi kunna visa dig några av följande platser:

  Gjoa Haven har fått sitt namn efter den norska upptäckaren Roald Amundsen som övervintrade här från 1903 under Gjoa-expeditionen. Han kallade platsen ”den bästa lilla hamnen i världen” och fick lära sig hur man överlever och tar sig fram i polarområden av de lokala netsilik-inuiterna. Dessa kunskaper var avgörande när Amundsen nästan ett decennium senare blev den förste att nå Sydpolen.

  Fort Ross grundades 1937. Här finns två små stugor som underhålls av den kanadensiska kustbevakningen och ibland används som skydd av lokala inuiter. I Fort Ross fanns en av Hudson’s Bay Companys handelsplatser i kanadensiska Arktis.

  Beecheyön har nära koppling till Nordvästpassagens upptäckarhistoria, särskilt den resa som leddes av Sir John Franklin, vars två fartyg seglade in i passagen 1845 utan att återvända. Man vet att Franklin-expeditionen övervintrade här 1845, och tre av hans män ligger begravda här.

  Radstock Bay domineras av berget Caswell Tower. Från stranden kan man ta en kort promenad och titta på en gammal inuitbosättning. Du kan också följa med på en utmanande vandring upp till toppen av Caswell Tower och belönas med en fantastisk utsikt.

  Dundas Harbour är en övergiven bosättning med en gammal kanadensisk polisförläggning och en handelsplats kopplad till Hudson’s Bay Company. Här finns även flera olika arkeologiska platser från Thuleperioden.

  Pond Inlet är ett traditionellt inuitsamhälle på Baffinön som ligger vid pittoreska Eclipse Sound med Bylot Island i bakgrunden. På inuktitut kallas Pond Inlet för ”Mittimatalik”. Pond Inlet omges av bergskedjor, glaciärer, natursköna fjordar, isgrottor, jordpelare och drivande isberg.

  Under hela resan genom passagen får vi uppleva trollbindande natur samtidigt som vi håller utkik efter vilda djur, bland annat den mäktiga isbjörnen.

  Dag 3-10
  In i hjärtat av Nordvästpassagen

  In i hjärtat av Nordvästpassagen

 • Dag 11-19
  Grönland och Atlantprovinserna i Kanada

  Baffin Bay till Grönland till Kanadas Atlantprovinser

  9 september 2023 - 17 september 2023

  När vi kommer ut ur Nordvästpassagen lämnar vi Kanada bakom oss tills vidare och sätter kurs mot Grönland. På väg över Baffinbukten och Davis sund kan du lyssna till fler informativa föreläsningar i vårt vetenskapscenter. En del av de teman som tas upp rör de djur som vi möter på resan, Grönlands kultur, expeditionshistoria, geologi, fotografi och historiska upptäckare.

  Ilulissat, Grönland

  Ilulissat, vilket helt enkelt betyder ”isberg”, är naturskönt beläget i isfjorden med samma namn och finns med på Unescos världsarvslista. Den här fulländade destinationen är även en knutpunkt för äventyrare som ger sig ut på polarisen, och här finns nästan lika många slädhundar som människor.

  Alldeles utanför staden kan du se enorma isberg som flyter i det mörkblå vattnet. De kommer från Jakobshavn-glaciär som kalvar ungefär 35 miljarder ton isberg varje år. Isbergen färdas genom den två mil långa fjorden innan de når Diskobukten. Med sina glänsande former och subtila färgnyanser är de ett drömmotiv för naturfotografer.

  Sisimiut, Grönland

  Grönlands näst största stad är belägen 40 km norr om polcirkeln vid den mellersta kusten i Davis sund. Stadens namn betyder ”människorna vid rävgrytet”, en referens till de många fjällrävsgryt som finns i närheten. Ett annat djur i regionen är myskoxen, vars ull används för att tillverka ett tyg som kallas qiviut — och sägs vara tio gånger varmare än fårull.

  Nuuk, Grönland

  Nuuk som grundades 1728 är Grönlands äldsta bosättning. Trots att den är Grönlands huvudstad har den bara cirka 17 000 invånare. Namnet Nuuk betyder halvö, och staden ligger vid mynningen av ett system av spektakulära fjordar och fjäll.

  Idag är Nuuk en plats där gamla och nya traditioner möts, från pittoreska gamla byggnader vid fjorden till den grönländska parlamentsbyggnadens ultramoderna arkitektur och det vågformade kulturcentret Katuaq Cultural.

  Kvanefjord, Grönland

  Kvanefjord är en 48 km lång fjord på Grönlands västkust i regionen Sermersooq, vilket betyder ”plats med mycket is”. Fjorden sträcker sig omkring 10 km in i landet innan den förgrenar sig till tre mindre kanaler som var och en slutar i en glaciär.

  Vi tillbringar dagen med att utforska denna fantastiska fjord och kaptenen letar upp platser där vi kan kasta ankar för att ta oss iland. Det finns gott om tillfällen att spana efter djur både från däck och från land och kanske vill du ta en promenad och njuta av den fantastiska utsikten.

  Efter Kvanefjord sätter vi kurs över Labradorhavet och du får tid till att slappna av, lära känna dina medpassagerare och dra nytta av alla bekvämligheter ombord. I vetenskapscentret håller expeditionsteamet fascinerande föreläsningar om djurlivet och ekosystemen i den arktiska regionen.

  Red Bay, Kanada

  Red Bay är en före detta baskisk valfångststation på Labradorhalvöns södra kust i Belle Isle-sundet. Håll utkik efter knölval och vikval när vi färdas genom dessa vatten.

  Alla valfartyg nådde inte stränderna i Red Bay utan förliste. Här har bland annat vrak efter galeoner och små chalupa-båtar – som användes av valfångare på 1500-talet – påträffats bevarade i det iskalla vattnet. Upptäckterna gör Red Bay till en av världens viktigaste arkeologiska platserna under vatten.

  Corner Brook, Kanada

  När vi går in i Bay of Islands, som omges av klippiga sluttningar och täta skogar i bergskedjan Long Range Mountains, påbörjar vi samma resa som Kapten James Cook gjorde för över 250 år sedan.

  Precis som den berömde brittiske upptäckaren styr vi mot Corner Brook vid Humberflodens mynning. Det är den näst största staden i Newfoundland och Labradorprovinsen efter St. John’s. Om den sistnämnda är trendig och internationell så är Corner Brook mer traditionell och genuin.

  Dag 11-19
  Grönland och Atlantprovinserna i Kanada

  Baffin Bay till Grönland till Kanadas Atlantprovinser

 • Dag 20-27
  Halifax till Colón

  Oceanografi och välbefinnande

  18 september 2023 - 25 september 2023

  Nästa del av resan börjar en övernattning på hotell i Halifax, huvudstaden i den kanadensiska provinsen Nova Scotia. Staden är strategiskt belägen vid en av världens största naturhamnar. Halifax är en modern kanadensisk stad och en utmärkt plats att passa på att shoppa innan resan går söderut mot tropiska platser.

  Under de kommande sju dagarna befinner vi oss till havs och kan bland annat lyssna till expeditionsteamet som håller föreläsningar om hav och ekologi. Samtidigt kan du passa på att utnyttja fartygets fantastiska faciliteter och delta i ett program med fokus på sinne, kropp och själ. Vad innebär det? Det förklarar vi nedan …

  Lär dig mer om våra hav

  På resan från Nova Scotia till Panama kan du delta i ett engagerande program med föreläsningar och workshops som handlar om olika ämnen, bland annat marinbiologi och sjöfartshistoria från vikingatiden fram till i dag. Som extra bonus får du även möjlighet att komma bakom kulisserna och besöka fartygets besättning på kommandobryggan för att få en inblick i hur modern navigering fungerar.

  Lär dig mer av de entusiastiska medlemmarna i expeditionsteamet, som har handplockats för sin expertis, och använd mikroskopen i fartygets vetenskapscenter för att utforska havets ekosystem. Du kan även engagera dig i projekt som är kopplade till viktig, global forskning.

  Hitta din inre frid

  Allt handlar dock inte om experiment och nya kunskaper. Vila och återhämtning är lika viktigt. Passa på att stanna upp ett ögonblick, titta på vågorna, reflektera och njuta av lite dyrbar egentid.

  Ombord erbjuds dagliga yoga- och meditationsklasser av våra friskvårdsexperter som kan hjälpa dig att återställa balansen i sinne, kropp och själ. Efter passen kommer du att känna dig utvilad, återhämtad och redo för nästa äventyr.

  Ta dig även tid att observera och uppskatta alla naturens underverk som omger dig. Betrakta i tysthet det majestätiska havet eller molnens föränderliga skönhet i skyn. Spana efter vilda djur ute på däck medan du njuter av Karibiens ljumma vindar. Kanske får du syn på delfiner, flygfiskar eller sällsynta sjöfåglar. Betrakta harmonin i deras rörelser och lägg märke till vilken lugnande effekt det har på dig.

  Dag 20-27
  Halifax till Colón

  Oceanografi och välbefinnande

 • Dag 28-45
  Panamakanalen till Valparaíso, Chile

  Embera-folket, inkahistoria och Panamakanalen

  26 september 2023 - 13 oktober 2023

  På väg mot Stilla havet färdas vi på Panamakanalen, ett 77 kilometer långt underverk av ingenjörskonst med kanaler och öppet vatten som öppnades för trafik 1914. Kanalen utgör en förbindelse mellan Atlanten och Stilla havet, och ungefär halvvägs under den 12 timmar långa resan genom kanalen kommer fartyget in i Gatúnsjön. Här kan du med lite tur få syn på en krokodil eller alligator på stranden. Och om du tittar upp i träden kan du få en glimt av apor, och kanske till och med en sengångare.

  När vi når Stilla havet och påbörjar nästa del av vår resa väntar besök i två nationalparker och i en mängd charmiga kuststäder i fem latinamerikanska länder: Panama, Colombia, Ecuador, Peru och Chile. Först gör vi ett besök i den fantastiska, sällan besökta Darien-regionen.

  La Chunga, Darien nationalpark, Panama

  Idag ger vi oss ut på ett äventyr utöver det vanliga när vi hälsar på en embera-bosättning mitt i djungeln i Darien nationalpark. Det inhemska emberafolket har bott i området i århundraden, långt innan den första spanska upptäcktsresanden satte sin fot i Nya världen. Stammen tar inte regelbundet emot besökare, men vi har haft ett nära samarbete med dem för att kunna ge dig denna unika möjlighet. Vi informerar i förväg om hur vi genomför besöket i detta isolerade samhälle på ett respektfullt sätt som är i linje med dess artighetsseder.

  För att komma dit lägger vi till i La Chunga-viken och ta oss upp längs Sambu-floden genom djungeln i våra små expeditionsbåtar. Eftersom vi reser inåt landet är det troligtvis mycket varmare och du bör se till att ta med både solskydd och myggmedel. Resan uppför floden tar ungefär en timme, men kommer att vara väl värt det.

  Bahia Solano, Colombia

  Den lilla staden Bahía Solano är belägen nära Rio Jellas mynning på Colombias Chocó-kust och omges av tät djungel. Den kallas även för Ciudad Mutis efter den spanska 1700-talsbotanikern José Celestino Mutis, vilket kan vara en referens till den biologiska mångfalden som finns i områdets djungler, mangroveområden, berg, träsk, floder och vikar.

  Invånarna välkomnar oss till staden och bjuder in oss på en guidad promenad. Längs vägen får du träffa de afro-colombianska invånarna som bor tillsammans med det inhemska emberafolket och andra colombianer från inlandet.

  Manta, Ecuador

  MS Fram passerar ekvatorn tidigt på morgonen, och du kan delta i en traditionell ceremoni ombord där vi ber om kung Neptunus välsignelse. När vi går iland på sydamerikansk mark blir vårt första stopp Montecristi, som en knapp mil från hamnstaden Manta som är känd för sin tonfiskindustri. Staden grundades på 1500-talet av ursprungsbefolkningen Manteños som ville komma bort från piraträder på kusten. Namnet till trots är Montecristi i Ecuador den traditionella panamahattens verkliga födelseplats.

  Isla de la Plata, Ecuador

  Isla de la Plata är en del av nationalparken Machalilla, Ecuadors enda nationalpark vid kusten. Ön ligger ganska långt från kusten och vågorna går ofta höga här, vilket kan göra det svårt att gå iland. Öns namn betyder ”Silverön” och tros härstamma från tron om att den engelske sjömannen Francis Drake begravde en stor silverskatt här. En mindre spännande förklaring är att all spillning från fåglar reflekterar solljuset och ger ön ett silverblänkande utseende när den ses från fastlandet. Välj själv vilken version du vill tro på! Någon skatt har aldrig hittats på den lilla ön, som är knappt 8 kvadratkilometer stor.

  Men även om ön inte är särskilt stor eller gömmer någon silverskatt, så har den ett spännande djurliv som kan mäta sig med Galápagosöarna.

  Puerto Bolivar (Machala), Ecuador

  Machala är mest känt för Puerto Bolívar, en viktig hamn i Ecuador för export av kaffe, kakao, räkor och bananer som lokalinvånarna kallar ”oro verde” – ”grönt guld”, eftersom odlingen är så omfattande i regionen. I den närliggande förstenade skogen Puyango finns en av världens största samlingar av fossiliserade träd, som tros vara ungefär 100 miljoner år gamla – lika gamla som själva Anderna.

  Salaverry, Peru

  Salaverry kan vara svårt att lägga till i eftersom Stilla havets vågor och vindar ofta är kraftiga här. Men om vi kan gå iland är Salaverry en utmärkt utgångspunkt för att utforska Trujillo, Perus tredje största stad, och en mängd för-colombianska arkeologiska platser som finns i regionen.

  Callao/Lima, Peru

  Perus huvudstad Lima ligger på en ökenremsa mellan Stilla havet och Anderna. Vi lägger till i hamnen Callao som ligger i anslutning till Lima. Staden har en modern och metropolitisk känsla där traditioner och nymodigheter möts vilket bland annat skapar fantastiska kombinationer i kulturen och gastronomin De fascinerande och gåtfulla lerruinerna i Huaca Pucllana och Huaca Huallamarca utgör en skarp kontrast till den moderna storstaden och pyramiderna bär spår efter en försvunnen och uråldrig kultur.

  Paracas, Peru

  Den lilla sömniga semesterorten Paracas ligger vid en bukt bakom en halvö och omges av farinsockerfärgade klippor och härliga stränder. Mitt emot hamnen i Paracas finns en mystisk geoglyf som ristats in i landskapet och föreställer en symbol som liknar en ljusstake. Ursprunget och betydelsen förblir ett mysterium. Den kan vara besläktad med de berömda Nascalinjerna i Piscodalen som det finns möjlighet att besöka under en tillvalsutflykt..

  Arica, Chile

  Arica är en kuststad som badar i härligt solsken nästan varje dag, och invånarna är stolta över att kunna beskriva stadens klimat som en vår utan slut. En annan höjdpunkt för besökare är San Marcis-katedralen som ritades av Gustave Eiffel och invigdes 1876.

  Iquique, Chile

  Välkommen till en bit av paradiset vid Stilla havet, komplett med både palmer och strandpromenader. Vårt huvudsakliga mål är att besöka den närliggande övergivna salpetergruvstaden Humberstone i Atacamaöknen, ett Unesco-världsarv med en historia du bokstavligen kan vandra genom.

  La Serena, Chile

  La Serena är beläget på terrasser vid havet och ståtar med vackra sandstränder som sträcker sig längs hela Avenida del Mar. Chiles andra största stad har en speciell nykolonial stil med moderna byggnader som kombineras med klassisk arkitektur, exempelvis de drygt 30 varsamt restaurerade stenkyrkorna, varav vissa är 350 år gamla.

  Valparaíso, Chile

  Staden finns med på Unescos världsarvslista och brukar kallas ”Stilla havets juvel”. Här hittar du en labyrint fylld av monument, kyrkor, historiska bergbanor, trendiga stadsdelar, kullerstensgränder, färgglada hus och charmiga torg.

  Dag 28-45
  Panamakanalen till Valparaíso, Chile

  Embera-folket, inkahistoria och Panamakanalen

 • Dag 46-55
  Patagonien

  Kryssning mot Antarktis

  14 oktober 2023 - 23 oktober 2023

  Castro

  Vi har tagit oss hela vägen till Patagonien. I Castro ska du inte glömma kameran och passa på att föreviga stadens färgstarka palafitos. Det är de traditionella trähusen som du hittar vid fjordens inlopp vid kajen i Gamboa. Den närliggande San Francisco-kyrkan som finns med på UNESCO:s världsarvslista är också ett mästerverk i trä i nygotisk stil.

  Puerto Edén

  Denna lilla by ligger vid vattnet på en avlägsen halvö som sticker ut i en fjord i provinsen Última Esperanza, vilket betyder ”sista hoppet”. Härifrån går det att nå de exceptionella landskapen i nationalparken Bernardo O’Higgins – Chiles största skyddade område med ett imponerande nätverk av fridfulla fjordar och undersköna skogsbeklädda berg. Det finns inga vägar till, från eller inom den isolerade byn, bara stigar som kopplar samman de knappt 200 invånare som bor här.

  Puerto Natales

  Njut av de häpnadsväckande vyerna över södra Anderan när vi anländer i Puerto Natales. Staden utgör porten till nationalparken Torres del Paine, som lockar till sig vandrare och klättrare från hela världen. Förutom en frivillig heldagsutflykt till nationalparken kan du också tillbringa lite tid att utforska Puerto Natales till fots. Denna sömniga stad är en blandning av bohemiska barer, affärer som säljer friluftsutrustning, räfflade plåthus och matställen som serverar mat från hela världen.

  Chilenska fjordar

  Vi kommer att kryssa bland omtalade fjordar och mängder av öar i Chiles kuperade Magallanes-provins, där spetsiga berg sträcker sig mot himlen. Vi kommer därefter att passera genom den västra delen av Magellans sund, som har fått sitt namn efter den kända portugisiska utforskaren från 1500-talet som först korsade det. Den här platsen är så fantastisk att du kommer att fyllas av en känsla av förundran och frid!

  Kap Horn och Drakes sund

  Vi gör en loop runt nationalparken Alberto de Agostini, som skapats av glaciärer, och seglar in i Beaglekanalen. Titta på det häpnadsväckande landskapet när vi seglar mellan nationalparken och Isla Gordon som ligger i Eldslandets skärgård. Längst ner i Sydamerikas spets ligger det legendariska Kap Horn, en viktig milstolpe i den handelsrutt som förband Europa med fjärran östern och Oceanien. Det är här som Atlanten och Stilla havet möts och skapar kraftfulla vågor som blir ännu starkare av de virvlande västvindarna. För kappseglare är det en bragd att runda Kap Horn, besläktat med känslan hos en bergsbestigare som bestiger Mount Everest. Eftersom dessa turbulenta vatten är ökända kan vi inte garantera en landstigning. Men om vi har tur och vädret är tillräckligt stabilt för att gå iland på ön, så kommer du att vara en av de lyckliga utvalda i världen som kan skryta om det. Från Kap Horn är det rakt fram till Antarktis genom Drakes sund.

  Dag 46-55
  Patagonien

  Kryssning mot Antarktis

 • Dag 56-62
  Antarktis

  Den mytomspunna frysta kontinenten Antarktis

  24 oktober 2023 - 30 oktober 2023

  Välkommen till Antarktis, en orörd, vidsträckt, vit öken längst ner på jordklotet med ett fantastiskt djurliv. Majestätiska, snötäckta berg höjer sig upp ur det isiga havet. Glaciärerna som sträcker sig över landskapet spricker och kalvar isberg längs kusterna. Landskapet är nästan helt tyst. Det enda som kan höras är några kacklande, kärlekskranka pingviner, plaskandet från sälar som uppvaktar varandra och ljudet av sönderfallande is. De 46 fågelarter som lever här, bland annat tärnor, petreller och labbar, kommer säkert fånga din uppmärksamhet.

  Under de sju dagar vi tillbringar runt Sydshetlandsöarna och Antarktiska halvön försöker vi gå i land på flera platser, så att du får uppleva regionens natur och djurliv på nära håll. Expeditionsteamet guidar oss under landstigningar och stakar ut områden som vi kan gå i på egen hand. De följer också med när vi gör turer i våra små expeditionsbåtar och tittar på isberg och glaciärer från ett säkert avstånd.

  Det finns också möjlighet att boka tillvalsaktiviteter som kajakpaddling, camping och vandring med snöskor, men platserna är begränsade. Dessutom kan du delta i forskningsprojekt som kan vara att fotografera valar och samla in vattenprover. Genom att ladda upp foton av valar till en global databas hjälper du forskare runt om i världen att studera migrationsmönster och mikrobiologi. När vi studerar proverna i vetenskapscentret får vi en ännu bättre förståelse för Antarktis ömtåliga ekosystem.

  Enligt Antarktisfördraget är Antarktis tillägnad fred, vetenskap och turism. Därför följer vi de strikta riktlinjer som gäller i området. Det är vi som är ett främmande inslaget här och därför är det viktigt att göra så liten påverkan som möjligt. Djurlivet har vant sig vid is och kallt väder, men inte vid mänsklig inblandning.

  Vi vill inte efterlämna något annat än fotspår och inte ta med oss något annat än foton! Faktum är att i många av de områden vi besöker fyller vi igen våra fotspår för att förhindra pingviner från att fastna i dem. Som ambassadörer för Antarktis vill vi att framtida upptäcktsresande ska få samma upplevelser som vi fick när det är deras tur att förundras över denna orörda kontinent.

  Dag 56-62
  Antarktis

  Den mytomspunna frysta kontinenten Antarktis

 • Dag 63-65
  Drakes sund och Beaglekanalen

  Avslappnad

  31 oktober 2023 - 2 november 2023

  med ny inspiration. Det är så många av våra gäster känner efter att ha utforskat Antarktis under sju fascinerande och oförglömliga dagar. Både du och minneskortet i kameran kommer att vara fyllda med minnesvärda ögonblick.

  MS Fram kommer att vända och påbörja resan norrut för att säkert ta dig tillbaka genom Drakes sund och vidare genom Beaglekanalen. Expeditionsteamet kommer fortsätta att hålla föreläsningar i vetenskapscentret och de kommer även att sammanfatta resans många upplevelser. Räkna stjärnorna från badtunnan på observationsdäcket och lägg till dina nya vänner i de sociala medier du gillar att använda.

  Dag 63-65
  Drakes sund och Beaglekanalen

  Avslappnad

 • Dag 66
  Punta Arenas/Santiago de Chile

  Varje slut är en ny början …

  3 november 2023

  Vi lägger till i Punta Arenas på morgonen och här slutar vår expedition från pol till pol. Där väntar transfer till flygplatsen och därifrån flyger du till huvudstaden Santiago de Chile.

  Men innan vi lämnar fartyget är det dags att ta farväl av besättningen, dina medpassagerare och det fantastiska expeditionsteamet. När ett kapitel avslutas inleds ett annat och vi hoppas att få se dig på en ny expeditionskryssning.

  Vi hoppas att de magiska ögonblicken du upplevde inte bara var ögonblick som fångades av kameralinsen, utan att de även har etsat sig fast i ditt sinne och hjärta för evigt. Vi delar målsättningen att visa att expeditionskryssningar kan genomföras på ett hållbart sätt och ska inspirera oss alla att göra ännu mer för att bevara den sårbara balansen på vår underbara planet. Vi hoppas att du tar med dig dessa tankar hem och delar med dig av dem till familj och vänner, men också att vi snart får se dig på ett nytt äventyr!

  Efterprogram

  Om du inte har någon brådska att återvända hem efter den episka kryssningen från pol till pol rekommenderar vi varmt att du förlänger din resa och upplever de många sevärdheterna i den chilenska huvudstaden. Varför inte förlänga resan och boka ett efterprogram till Unesco-världsarvet Påskön. Här får du fascineras över de mystiska statyerna som blickar ut över havet – ännu en destination på din bucketlist att bocka av!

  Dag 66
  Punta Arenas/Santiago de Chile

  Varje slut är en ny början …

Avresor

2023

 • januari
 • februari
 • mars
 • april
 • maj
 • juni
 • juli
 • augusti
 • september
 • oktober
 • november
 • december
Augusti:
30.

Vad som ingår

Inkluderat i din resa

Hotell

 • Övernattning i Montréal före expeditionskryssningen inklusive frukost

Flyg

 • Flyg i ekonomiklass från Edmonton till Cambridge Bay före expeditionskryssningen
 • Flyg i ekonomiklass från Punta Arenas till Santiago de Chile efter expeditionskryssningen

Transfer

 • Transfer från hotellet i Montréal till flygplatsen före expeditionskryssningen
 • Transfer från flygplatsen till fartyget i Cambridge Bay före expeditionskryssningen
 • Transfer mellan fartyget och Punta Arenas flygplats efter expeditionskryssningen

Expeditionskryssning

 • Expeditionskryssning i vald hyttkategori
 • Frukost, lunch och middag inklusive drycker (husets öl och vin, läsk och mineralvatten) på restaurangen Aune
 • À la carte-restaurangen Lindstrøm inkluderad för svitgäster
 • Te och kaffe ingår
 • Tvättservice
 • Kostnadsfritt wifi ombord. Tänk på att vi seglar i avlägsna vatten med begränsad uppkoppling. Streaming stöds inte.
 • Kostnadsfri, återanvändbar vattenflaska som kan fyllas på vid vattenstationerna ombord
 • Engelsktalande expeditionsteam som organiserar och deltar i aktiviteter ombord och på land
 • Ett utbud av inkluderade aktiviteter

Aktiviteter ombord

 • Experter i expeditionsteamet håller föreläsningar i olika ämnen
 • Du har tillgång till fartygets vetenskapscenter, som har ett omfattande bibliotek samt avancerade biologiska och geologiska mikroskop
 • Program där gästerna får hjälpa till i riktiga forskningsprojekt 
 • Den professionella fotografen ombord delar med sig av sina bästa tips och tricks för att ta de bästa bilderna av landskapet och djurlivet
 • Du har tillgång till fartygets badtunnor, infinitypool och panoramabastu
 • Informella sammankomster med besättningen, såsom dagliga sammanfattningar och förberedelser inför den kommande dagen

Aktiviteter med landstigning

 • Eskorterade landstigningar med små expeditionsbåtar
 • Lån av stövlar, vandringsstavar och all utrustning som behövs för aktiviteterna
 • Vind- och vattentät expeditionsjacka ingår utan extra kostnad
 • Expeditionsfotografer hjälper dig med dina kamerainställningar

Ej inkluderat

 • Internationella flyg
 • Reseförsäkring
 • Bagagehantering
 • Tillvalsutflykter med våra lokala partner
 • Tillvalsaktiviteter i små grupper med vårt expeditionsteam

Vänligen observera

 • Alla planerade aktiviteter är beroende av rådande väderförhållanden
 • Utflykterna och aktiviteterna kan komma att ändras
 • Se till att du uppfyller alla inrese- och ombordstigningskrav  
 • Ingen dricks förväntas
MS Fram in Greenland
Foto: Stian Klo
MS fram i Antarktis
Foto: Sandra Walser
Ditt fartyg

MS Fram

Byggd år 2007
Renoverad 2022
Varv Fincantieri, Italy
Passagerarkapacitet 250 (200 i Antarktis)
Sängar 276
Bilkapacitet 0
Bruttodräktighet 11 647 ton
Längd 114 m
Däcksbalk 20,2 m
Hastighet 13 knop
MS Fram in Greenland
Foto: Stian Klo

Det ursprungliga Fram var det mest kända expeditionsfartyget av sin tid och hennes framgångsrika expeditioner saknar motstycke. MS Fram följer i den ursprungliga Frams fotspår och är utrustad med den mest avancerade tekniken för att göra henne exceptionellt väl lämpad för expeditionsresor i polarområden.

Läs mer om MS Fram

Icebergs-en av många favoritfoto motiv när på en expedition med MS fram
Foto: Tomas Mauch

Några alternativ: