Pol till pol-äventyr – Den ultimata expeditionskryssningen för en bucketlist

Pol till pol-äventyr – Den ultimata expeditionskryssningen för en bucketlist

Pol till pol-äventyr – Den ultimata expeditionskryssningen för en bucketlist

Pol till pol-äventyr – Den ultimata expeditionskryssningen för en bucketlist

Reseinformation 93 dagar MS Roald Amundsen
Frukost, lunch och middag ingår

Följ med oss på en storslagen expeditionskryssning från Arktis till Antarktis när vi kombinerar flera klassiska resplaner i en och samma upplevelse som du bara får en gång i livet. Ditt basläger till havs kommer att vara världens första kryssningsfartyg med hybriddrift, det bekväma och eleganta MS Roald Amundsen som fått sitt namn efter den första upptäckaren som nådde både Nord- och Sydpolen.

Från pol till pol på en episk expedition full av upptäckter

Den här expeditionskryssningen kommer inte att likna någon annan resa du gjort. Vi inleder vår 93-dagarskryssning i Vancouver, Kanada och färdas norrut längs Alaskas kust och korsar polcirkeln på vår väg mot den omtalade Nordvästpassagen, Grönland och Baffin Island.

Vi vänder sedan söderut längs USA:s östkust och beger oss mot varma, färgstarka och tropiska öar i Centralamerika innan vi färdas genom Panamakanalen och når Sydamerika. Här kommer vi att uppleva en kombination av kultur och natur och utforska uråldriga platser i Ecuador, Peru och Chile innan vi njuter av Chiles storslagna fjordar och Patagonien och – slutligen – Antarktis orörda och utomjordiska skönhet.

Kultur, natur och lärande

På den här storslagna expeditionskryssningen kommer du att uppleva den otroliga mångfalden när det gäller kulturer och djurliv i Nord- och Sydamerika och Antarktis. Ditt kunniga expeditionsteam ombord kommer att guida och inspirera dig under hela resan och se till att kryssningen blir så äventyrlig, informativ och ekologiskt hållbar som möjligt.

Pol till pol-äventyr – Den ultimata expeditionskryssningen för en bucketlist Pol till pol-äventyr – Den ultimata expeditionskryssningen för en bucketlist
 • Dag 1
  Vancouver, Kanada

  Den stora expeditionens början

  Din expeditionskryssning från pol till pol börjar i Vancouver. Vancouver ligger insvept bland vackra bergslandskap vid vattnet i English Bay, och är både en pulserande hamnstad och en kosmopolitisk stad. Om du planerar att anlända några dagar före din kryssning, kommer du snart att få reda på varför folk pratar så varmt om British Colombias största stad.

  För ett enkelt sätt att ta del av Vancouvers många höjdpunkter erbjuder vi en sightseeingtur under en halvdag som ett valbart förprogram. Det omfattar även en tur till den nervkittlande hängbron Capilano, som hänger 70 meter ovanför Capilano River.

  För de som vill ta sig ännu längre bort kan det väl inte bli så mycket bättre än ett valbart förprogram ombord på tåget Rocky Mountaineer genom de Kanadensiska klippiga bergen? Utsikten är helt makalös.

  Dag 1
  Vancouver, Kanada

  Den stora expeditionens början

 • Dag 2-17
  Vancouver till Nome, Alaska

  Alaska – Inside Passage, björnar och Aleutian Islands

  Vi sätter kurs norrut och tar oss till de smala kanalerna i Kanadas Inside Passage. Du kommer att uppleva den riktiga äventyrsspänningen när vi navigerar bland de tusentals öarna i nordvästra USA ombord på det eleganta och bekväma fartyget MS Roald Amundsen.

  Misty Fjords

  Det första området du kommer att utforska är det spektakulära Misty Fjords National Monument. Misty Fjords ståtar med en orörd kustnatur med vintergröna träd, djupa fjordar och majestätiska snötäckta bergstoppar. Det är en del av den två miljoner hektar stora nationalskogen Tongass.

  Wrangell, Alaska

  Det kommer att kännas som att ta ett steg tillbaka i tiden vid Wrangell, en av Alaskas äldsta och mest historiska östäder. Med de vackra omgivningarna vid mynningen av Stikinefloden nedanför Mount Dewey når du naturen längs en av de lokala vandringslederna till regnskogen.

  Sitka

  Sitka ligger på Baranof Island på Inside Passage yttre kust och kan endast nås sjö- eller luftvägen. Tongass National Forest reser sig runt staden. Det här är den största tempererade regnskogen i världen och en lokal höjdpunkt är den 107 tunnland stora Sitka National Historic Park. Här bodde människor redan för 10 000 år sedan och Sitka är en plats där den uråldriga kulturen fortfarande är närvarande. Tlingit-traditionerna förblir starka och existerar sida vid sida med ryska och amerikanska influenser.

  Icy Bay

  De tre framstående glaciärerna Guyot, Yahtse och Tyndall kalvar massiva isberg som flyter ut i viken. Vårt mål är att besöka den 55 kilometer långa och 13 kilometer breda Guyotglaciären om det lokala vädret tillåter det. Du kommer förhoppningsvis att kunna gå iland så nära glaciären som det är möjligt ur säkerhetsaspekt, eller utforska vattnen i kajak som en del av en valfri utflykt. Vi kommer som alltid att hålla utkik efter alla fantastiska vilda djur som finns i överflöd i Alaskagolfen, såsom bland annat knölvalar, späckhuggare, Stellers sjölejon, havsuttrar och knubbsälar.

  Kodiak

  Den livliga fiskehamnen i Kodiak är Alaskas största och belägen på Kodiaköns östkust. De omkringliggande tallskogarna och slätterna har gjort att platsen kallas för ”den gröna ön”. Med en yta på 9 505 kvadratkilometer och över 160 kilometer i längd är detta den största ön i Alaska och den näst största i USA efter Hawaii. Den kändaste parken här är Kodiak National Wildlife Refuge, som täcker två tredjedelar av ön. De varierande livsmiljöerna som omfattar alltifrån berg till ängar utgör hemvist för öarnas kändaste invånare: de cirka 3 500 kodiakbjörnarna.

  Katmai nationalpark

  Upplev en över 16 000 kvadratkilometer stor park med mer än ett dussin aktiva vulkaner. Här finns också den dramatiska dalgången Valley of Ten Thousand Smokes. 1912 inträffade här de värsta vulkanutbrotten i modern tid. Vi ägnar dagen åt att spana efter björnar från däck eller från våra små expeditionsbåtar på en av tre möjliga platser i parken, som alla är kända för sina populationer av brunbjörnar. Faktum är att Katmai nationalpark är synonymt med utmärkt björnskådning. Här finns över 2 000 skyddade grizzlybjörnar.

  Chignik

  Den lilla byn Chignik Bay är ett utmärkt exempel på Alaskas typiska fiskebosättningar. Indianlaxfiske har utgjort kärnan i samhällets ekonomi i över ett sekel. Stanna till vid fiskfabriken och ta en närmare titt, träffa de välkomnande lokalborna eller utforska laxåarna i de natursköna omgivningarna. Omkring 20 olika vattenfåglar lever i området, så håll utkik efter dem och glöm inte att spana efter vithövdade havsörnar.

  Unga Village

  Unga är en pittoresk övergiven stad i den södra änden av den obebodda Unga Island i de avlägsna Aleutiska öarna. Ön bosattes av aleuter 1833, men att livnära sig på fiske visade sig vara otillräckligt för att upprätthålla samhället. 1969 hade alla invånare flyttat därifrån. Idag finns endast en samling träbyggnader kvar, som är omgivna av en matta av rosa spiror och rallarrosor.

  Dutch Harbor

  Den lilla staden Dutch Harbour är en av de viktigaste fiskehamnarna i USA och känd för vara med i tv-programmet ”The Deadliest Catch”. I hamnen finns gott om historia och Museum of the Aleutians, Aleutian World War II National Historic Area och den ryska ortodoxa katedralen från 1896. Här finns också omkring 600 vithövdade havsörnar som har sällskap av 40–50 miljoner sjöfåglar som lunnefågel, skarv och tretåiga måsar som lever i regionen kring Dutch Harbor.

  Saint Paul Island och Saint Matthew Island

  Saint Paul Island är den största av Pribiloföarna, ett viktigt område för häckande fåglar som även ståtar med en population på 500 000 pälssälar. Du kommer att besöka den övergivna Saint Matthew Island, som beskrivs som Alaskas mest isolerade plats.

  Nome

  Du kan se spår efter guldrushen överallt i den lilla staden Nome, bland annat övergivna mudderverk, ångmaskiner från sekelskiftet och gamla järnvägsspår. Ropen om ”Guld! Guld!” kan fortfarande höras idag av de som letar efter guld längs Snake Rivers stränder.

  Dag 2-17
  Vancouver till Nome, Alaska

  Alaska – Inside Passage, björnar och Aleutian Islands

 • Dag 18-21
  Till sjöss

  Korsa polcirkeln

  Vi seglar genom Berings sund och vänder blicken mot himlen för att få syn på en mängd olika sjöfåglar. Det finns över 30 arter här, bland annat tretåig mås och olika arter av alkor och marmoralkor. Under sensommaren kommer uppemot 10 miljoner bevingade underverk till regionen, så du har gott om olika fåglar att rikta kikaren mot.

  När vi passerar genom Berings sund har vi Ryssland väster om oss och USA i öster. Detta är även den internationella datumgränsen där vi har ”imorgon” till vänster och ”idag” till höger. Här kommer vi också att korsa polcirkeln.

  Vi korsar Tjuktjerhavet och når Point Barrow, USA:s nordligaste punkt, och seglar in i Beauforthavet. Håll utkik efter grönlandsvalar och gråvalar, som syns till här. Här kan vi också börja se havsis.

  Dag 18-21
  Till sjöss

  Korsa polcirkeln

 • Dag 22-32
  Kanada och Grönland

  Resan genom Nordvästpassagen

  När vi fortsätter in i Amundsen Gulf hoppas vi kunna få se de otroliga och färgstarka Smoking Hills, som är en fantastisk syn. Rök stiger från klipporna på Cape Bathursts östkust, vilket orsakas av lignit – en kombination av eroderad lerskiffer och svavelkis – som spontanantänder när det kommer i kontakt med luft och skapar detta ovanliga och fotovänliga fenomen.

  Roald Amundsen – som gett namn åt vårt fartyg – blev först med att erövra Nordvästpassagen under en expedition som varade mellan 1903 och 1906. Innan dess hade många försökt utan framgång, och det tidigaste kända försöket att ta sig igenom passagen gjordes 1497.

  I vår moderna era, ombord på ett toppmodernt expeditionsfartyg som fått sitt namn efter Amundsen, seglar vi också in i Nordvästpassagen på vårt eget äventyr med kursen inställd på Grönland och östra Kanada.

  Under vår resa kommer vi att stiga iland på platser med koppling till tidig upptäckarhistoria, besöka inuitsamhällen och försöka få syn på Arktis djurliv, exempelvis isbjörnar, valar, sälar och olika sjöfåglar.

  Det kan även finnas möjlighet att ge sig ut på utflykter med mindre båtar bland isflaken, och i sann expeditionsanda kommer vi att gå iland och uppleva den orörda vildmarken i arktiska Kanada.

  Fartygets kapten och expeditionsledare kommer hela tiden att utvärdera vädret och havsförhållandena och anpassa aktiviteterna och resplanen utifrån var havsisen gör det möjligt att färdas. Som alla bra upptäckare respekterar vi och anpassar oss till naturen.

  Här är några av de platserna i denna vilda och orörda region som vi hoppas kunna utforska tillsammans under landstigningar och korta promenader, om vinden, vågorna och havsisen gör det möjligt:

  Ulukhaktok

  Många som bor i detta samhälle med 500 invånare är en del av det lokala konstkooperativet som skapar tryck, gobelänger och annat hantverk. Här ligger även världens nordligast belägna golfbana som är värd för en turnering varje sommar.

  Cambridge Bay

  Staden på Victoriaön är en anhalt för fartyg som korsar Nordvästpassagen. Den kallas även ”Iqaluktuuttiaq” eller ”ett bra fiskeställe” tack vare Ekalluk River där det finns röding.

  Gjoa Haven

  Roald Amundsen övervintrade här 1903. Under sin tid här lärde han sig viktiga överlevnadsfärdigheter av lokalbefolkningen Nesilik. Denna kunskap skulle senare ge honom övertaget i den kända tävlingen till Sydpolen år 1911. Det finns en informativ vandringsled och ett kulturcentrum som tillägnas områdets historia och kultur.

  Fort Ross

  Här kommer vi att undersöka en övergiven handelsplats för Hudson’s Bay som är belägen på Somerset Islands sydspets. Magasinet här används fortfarande som skydd av resenärer, med våningssängar och hyllor med konserver.

  Beecheyön

  Det här är den sista viloplatsen för de tre medlemmarna av den välkända Franklin-expeditionen som seglade in i Nordvästpassagen år 1845 men aldrig återvände. Det är tradition att utforskare i regionen stannar till och visar sin respekt vid gravarna, som Roald Amundsen gjorde år 1903.

  Devonön

  Välkommen till världens största obebodda ö. De enda tecknen på mänskligt liv här finns vid den sedan länge övergivna bosättningen i Dundas Harbour samt flera arkeologiska utgrävningar från Thuleperioden.

  Pond Inlet

  Pond Inlet kallas ”Mittimatalik” på inuktitut, vilket betyder ”platsen där landstigningen görs”. Det här är ett traditionellt inuitsamhälle på Baffinön, med fantastisk utsikt över Eclipse Sound och bergen på Bylot Island. Det är också känt för att vara en bra plats för att få se narval – som brukar kallas för ”havets enhörning”.

  Dag 22-32
  Kanada och Grönland

  Resan genom Nordvästpassagen

 • Dag 33-40
  Grönland och Atlantprovinserna i Kanada

  Baffinbukten till Grönland och Atlantprovinserna i Kanada

  När vi kommer ut ur Nordvästpassagen lämnar vi Kanada bakom oss tills vidare och tar sikte på Grönland. Medan vi seglar över Baffinbukten och Davis sund kommer du att kunna ta del av fler informativa föreläsningar i vårt vetenskapscenter. En del av de teman som tas upp rör djurlivet som vi kan se, Grönlands kultur, expeditionshistoria, geologi, fotografi och föreläsningar om historiska upptäckare.

  Ilulissat, Grönland

  Ilulissat, vilket helt enkelt betyder ”isberg”, är naturskönt beläget i isfjorden med samma namn, som finns med på UNESCO:s världsarvslista. En plats som verkligen är fulländad. Det är även en pulserande knutpunkt för äventyrare som ger sig ut på polarisen, och här finns nästan lika många slädhundar som människor.

  Precis utanför staden kan du se enorma isberg som flyter i det mörkblå vattnet. De kommer från Jakobshavn Isbræ, en glaciär som kalvar ungefär 35 miljarder ton isberg varje år. Isbergen färdas genom den två mil långa fjorden innan de når Disko Bay. Med sina glänsande former och subtila färgnyanser utgör de en dröm för naturfotografer.

  Sisimiut, Grönland

  Grönlands näst största ort är belägen fyra mil norr om polcirkeln på den mellersta kusten i Davis sund. Stadens namn betyder ”människorna vid rävgrytet”, en referens till de många fjällrävsgryt som finns i närheten. Ett annat djur i området är myskoxen, vars ull används för att göra ett lokalt tyg som kallas qiviut — och sägs vara tio gånger varmare än fårull.

  Efter Sisimiut fortsätter vi mot Labradorhavet, och du får tid till att koppla av, lära känna dina medresenärer bättre och dra nytta av bekvämligheterna ombord. I vetenskapscentret kommer expeditionsteamet att erbjuda fascinerande föreläsningar om Arktis djurliv och ekosystem.

  Red Bay, Kanada

  Red Bay var förr en baskisk valfångststation vid Labradorhalvöns södra kust i Belle Isle-sundet. Kanske får du syn på knölvalar eller vikvalar när vi färdas genom dessa vatten.

  Alla valfartyg nådde inte stränderna i Red Bay. Här har bland annat vrak efter gallioner och små chalupa-båtar – som användes av valfångare på 1500-talet – påträffats bevarade i det iskalla vattnet. Upptäckterna gör Red Bay till en av de viktigaste arkeologiska platserna under vatten i hela världen.

  Corner Brook, Kanada

  När vi seglar in i Bay of Islands, som omges av klippiga sluttningar och täta skogar i bergskedjan Long Range Mountains, påbörjar du samma resa som Kapten James Cook gjorde för över 250 år sedan.

  Precis som den berömde brittiske upptäckaren kommer vi att bege oss till Corner Brook vid Humberflodens mynning. Det är den näst största staden i Newfoundland och Labradorprovinsen efter St. John’s. Om den sistnämnda är trendig och internationell så är Corner Brook helt klart traditionell och lokal.

  Dag 33-40
  Grönland och Atlantprovinserna i Kanada

  Baffinbukten till Grönland och Atlantprovinserna i Kanada

 • Dag 41-48
  Halifax till Boston

  Historia, skaldjur och natur

  Nästa del av resan börjar i Halifax, den kosmopolitiska huvudstaden i den kanadensiska provinsen Nova Scotia. Staden är strategiskt belägen vid en av världens största naturhamnar.

  Sable Island, Kanada

  Vårt första stopp efter Halifax är den långa halvmåneformade Sable Island, cirka 300 km österut. Namnet kommer från det franska ordet för sand och det finns inga naturliga träd på denna ovanliga sandrevsö. Hit kommer besökare för att få se de över 550 vildhästar som lever på ön.

  På grund av vanligt förekommande dimma och starka strömmar kan det vara besvärligt även med modern utrustning att navigera de oförutsägbara vattnen nära ön – vilket gör landstigningar utmanande. Om vädret inte är på vår sida kommer kaptenen att manövrera nära nog för att kunna se hästarna från observationsdäcket. Om väderförhållandena tillåter det kan vi gå iland för att få se hästarna på Sable Island på nära håll, samtidigt som vi håller utkik efter knubbsälar och gråsälar längs stränderna.

  Lunenburg, Nova Scotia

  Det första du kommer att få se i världsarvsstaden Lunenburg är de färgglada byggnaderna längs vattnet. Med sina färgglada hus och fyrkantiga trädgårdar har staden knappt förändrats sedan 1700-talet, då detta var en brittisk kolonial bosättning.

  Eastport, Maine

  När vi lämnar kanadensiska farvatten och når USA är vårt nästa stopp på expeditionskryssningen Eastport City på Moose Island. Arkeologer tror att den inhemska Passamaquoddy-stammen bodde här åtminstone 10 000 år innan de första européerna dök upp 1604. När vi är i Passamaquoddy Bay kanske du vill passa på att se Old Sow, en strömvirvel som anses vara den största på västra halvklotet och är uppkallad efter det ”gnisslande” ljud den sägs utstöta när den snurrar.

  Rockland och Castine, Maine

  Om du någonsin har ätit en amerikansk hummer är det mycket möjligt att den passerade genom Rockland. Konstälskare bör inte missa Center for Maine Contemporary Art och Farnsworth Art Museum, som hyser verk av Andrew Wyeth och andra konstnärer från New England. När mörkret faller händer något magiskt. Vi kastar ankar i Castine Harbor där det unika akvatiska ekosystemet har skapat den perfekta miljön för självlysande fytoplankton att frodas. Vi erbjuder ett antal kajaker i mån av tillgång, så att gästerna kan ta sig nära inpå detta naturfenomen och glida fram mellan den stjärnbelysta himlen och det skimrande vattnet.

  Bar Harbor, Maine

  Bar Harbor ligger i Frenchman’s Bay på Mount Desert Island vid porten till Acadia nationalpark med utsikt över Cadillac Mountain och Cranberry Islands. Skaldjursrestaurangerna sägs vara några av de bästa i hela New England!

  Provincetown, Massachusetts

  Provincetown är något av ett centrum för konstnärer. Målare som Jackson Pollock och Hans Hofman har lockats hit sedan 1940-talet. De Cape Cod National Seashore-skyddade sanddynerna ligger inom gångavstånd från staden, och du kan utforska dem till fots eller under en Beach Buggy-utflykt. Stellwagen Bank National Marine Sanctuary erbjuder valskådning. Här finns 17 olika sorters valar, så glöm inte kikaren.

  Boston, Massachusetts

  I Boston finns universitetet Harvard och basebollaget Red Sox, och staden har något för alla. Boston har en mer europeisk känsla än de flesta andra städerna i USA och erbjuder massor av historia. Här finns kullerstensgator, Tea Party-sevärdheter och den intressanta stadspromenaden Freedom Trail, som är perfekt att utforska till fots.

  Dag 41-48
  Halifax till Boston

  Historia, skaldjur och natur

 • Dag 49-52
  Till sjöss

  Sevärdheter längs östkusten

  Med flera dagar till havs kan du passa på att njuta av bekvämligheter ombord som infinitypool, badtunnor, bastu, inomhusgym, en löparbana utomhus och ett spa.

  Unna dig en behandling i vår wellnessanläggning eller delta i en konstworkshop. Ät en lyxig måltid i en av våra tre restauranger eller spendera lite tid på däck och spana efter sjöfåglar och andra marina djur. Under de här dagarna till havs kommer du också att lära känna expeditionsteamet bättre. Vid det här laget kommer de att ha blivit dina vänner. De kommer att hålla i en mängd djuplodande föreläsningar om en mängd olika ämnen med koppling till kommande destinationer.

  Om du inte redan har gjort det kan du nu också passa på att engagera dig i något av våra projekt för medborgarforskning. Projekten samlar in faktiska data med målet att hjälpa forskare att bättre förstå miljön för att kunna motverka många av de problem som hotar vår planet.

  Dag 49-52
  Till sjöss

  Sevärdheter längs östkusten

 • Dag 53-62
  Miami, USA till Colón, Panama

  Karibiska vibbar och upptäckter till havs

  Miami, Florida

  ”City of Neon” betraktas som ett av världens främsta resmål och det är enkelt att förstå varför så är fallet. Solsken året runt? Check. Vita sandstränder? Ja. Klart, turkost vatten? Jepp. Det här är bara några av anledningarna till att besökare flockas hit. Glitter och glamour som känns igen från filmvärlden i all ära – Miami har också mycket mer att erbjuda än drinkar och lyxjakter. Om du utforskar staden på närmare håll så kommer du att upptäcka en blomstrande metropol med pulserande latinamerikanska, karibiska, asiatiska och europeiska inslag.

  Belize City, Belize

  Charmiga Belize City med sin modesta bebyggelse är en avslappnad karibisk kustpärla. Här kommer du att hitta färgstark brittisk kolonialarkitektur och monument som påminner om stadens förflutna som landets huvudstad. Vårt huvudsakliga resmål för dagen ligger 50 km norr om staden vid de välbevarade mayaruinerna Altun Ha. Denna fascinerande plats omges av djungel som myllrar av liv och har två huvudsakliga torg som omges av uråldriga tempel och pyramider.

  Lighthouse Reef, Belize

  Belizes berömda barriärrev är en av landets främsta sevärdheter och anses vara en av de främsta marina platserna i hela Karibien. Här finns en otrolig mängd liv, lummiga öar och möjligheter till aktiviteter. Vi kastar ankar för dagen på den obebodda ön Half Moon Cay i Lighthouse Reef, den mest avlägsna atollen. Ön är mest känd för att erbjuda en fristad åt den sällsynta rödfotade sulan.

  Isla de Providencia, Colombia

  Denna avlägsna och bergiga ö i Karibien användes som bas av 1600-talspiraten Henry Morgan för att plundra spanska gallioner som var lastade med gulddubloner. Enligt legenden gömdes mycket av guldet på ön, men de riktiga skatterna är kanske de vackra sandstränderna, den trevliga lokalbefolkningen och det fina vattnet.

  Tyvärr drabbades ön hårt av orkanen Iona 2020. Återuppbyggnadsarbete pågår och våra besök är mycket viktiga för att hjälpa lokala företag och samhället som helhet att återhämta sig.

  Corn Islands, Nicaragua

  En av de bästa sakerna med våra expeditionskryssningar är möjligheten att ta dig till mindre resmål som är svåra att nå och ofta förbises av större kryssningsfartyg. Vi planerar att stiga iland på Big Corn Island, som ligger ungefär 80 kilometer utanför Nicaraguas kust. Här finns inga av de vanliga turistfällorna, bara en stillsam öatmosfär med vackra stränder och en genuint vänlig lokalbefolkning. Du kommer att märka att det här är en plats där alla känner alla och du kommer att vara välkommen vart du än går. Festa till det med saftig hummer och slappna av i en hängmatta vid stranden medan du omfamnas av öns tropiska atmosfär.

  Bocas del Toro, Panama

  Bocas del Toro är en drömsk skärgård som består av nio större öar och hundratals mindre öar. Det här är vad människor föreställer sig när de drömmer om paradiset. Denna marina nationalpark, som nu finns med på UNESCO:s världsarvslista, är en av världens mest biologiskt variationsrika platser och ståtar med en exotisk blandning av vilda djur, bland annat sengångare, röda grodor och bladskärarmyror.

  Vi tar en lokal taxibåt till en av de intilliggande öarna för en guidad promenad. Ett ställe vi kan komma att besöka är Red Frog Beach där du kan spana efter inhemska grodor. Kanske beger vi oss till Solarte Island som har en mängd vandringsleder som tar dig ut i naturen.

  Colón

  Den här livliga karibiska hamnstaden är en populär anhalt för fartyg innan de seglar genom Panamakanalen, och staden bjuder på stor mångfald i förhållande till sin storlek. Här finns, som du kanske förstår, också mängder av bra restauranger och shopping.

  Dag 53-62
  Miami, USA till Colón, Panama

  Karibiska vibbar och upptäckter till havs

 • Dag 63-76
  Panamakanalen till Valparaíso, Chile

  Inkahistoria, kolonialarkitektur och Panamakanalen

  Panamakanalen

  Vi kommer att passera genom Panamakanalen, en 77 kilometer lång kanal som utgör ett under av ingenjörskonst med kanaler och öppet vatten som öppnades för trafik 1914. Kanalerna utgör en förbindelse mellan Atlanten och Stilla havet, och ungefär halvvägs genom den 12 timmar långa resan genom kanalen kommer fartyget in i Gatúnsjön. Om du har tur kan du få syn på en krokodil eller alligator på stranden. I träden kan det finnas apor och till och med en sengångare eller två.

  Manta, Ecuador

  MS Roald Amundsen kommer att ta oss till ekvatorn tidigt på morgonen, och du kan delta i en traditionell ceremoni ombord där vi ber om Kung Neptunus välsignelse. När vi anländer till Sydamerika blir vårt första stopp Montecristi, som är beläget en knapp mil inåt landet från hamnstaden Manta, som är känd för sin tonfiskindustri. Den här staden grundades på 1500-talet av ursprungsbefolkning i Ecuador som ville komma bort från räder av pirater på kusten. Trots namnet är Montecristi i Ecuador faktiskt den traditionella panamahattens verkliga födelseplats.

  Puerto Bolivar (Machala), Ecuador

  Machalas är mest känt för Puerto Bolivar, en viktig hamn i Ecuador för export av kaffe, kakao, räkor och en hel del bananer som lokalinvånarna kallar oro verde – ”grönt guld”, eftersom så många av dem odlas i den här regionen. Den närliggande förstenade skogen Puyango har en av de största samlingarna av fossiliserade träd i världen, som tros vara ungefär 100 miljoner år gamla – lika gamla som själva Anderna.

  Salaverry, Peru

  Salaverry kan vara en svår hamn att ta sig till eftersom Stilla havets vågor och vindar ofta är kraftiga här. Om vi kan stiga iland kommer det här att vara en utmärkt startpunkt för att utforska Trujillo, som är Perus tredje största stad, och en mängd för-colombianska arkeologiska platser som finns i regionen.

  Lima, Peru

  Perus huvudstad Lima ligger på en ökenremsa mellan Stilla havet och Anderna. Här finns hamnen Callao, och Lima är den största staden i landet med en modern och metropolitisk känsla där traditioner och nymodigheter möts och bland annat skapar otroliga kombinationer av kultur och mat. De fascinerande och gåtfulla lerruinerna i Huaca Pucllana och Huaca Huallamarca utgör en skarp kontrast till den moderna storstaden. De ceremoniella pyramiderna utgör spår efter en försvunnen och uråldrig kultur.

  Paracas, Peru

  Den lilla sömniga semesterorten Paracas ligger vid en bukt bakom en halvö, omgiven av farinsockerfärgade klippor och härliga stränder. Mitt emot hamnen i Paracas finns en mystisk geoglyf som ristats in i landskapet och föreställer en symbol som liknar en ljusstake. Ursprunget och betydelsen förblir ett mysterium. Den kan vara besläktad med de berömda Nascalinjerna som du kan besöka i Piscodalen en kort biltur söderut under en valfri utflykt.

  Arica, Chile

  Trots att det är en kuststad så badar Arica i härligt solsken nästan varje dag, och invånarna är stolta över att kunna beskriva klimatet på platsen som en vår utan slut. En annan höjdpunkt för besökare är San Marcis-katedralen som designades av Gustave Eiffel och invigdes 1876.

  Iquique, Chile

  Välkommen till en bit av paradiset vid Stilla havet, komplett med både palmer och strandpromenader. Vår huvudplan här är att besöka den närliggande övergivna salpetergruvstaden Humberstone i Atacamaöknen, ett UNESCO-världsarv med en historia du bokstavligen kan vandra genom.

  La Serena, Chile

  La Serena är beläget på terrasser vid havet och ståtar med vackra sandstränder som sträcker sig längs hela Avenida del Mar. Du kommer att lägga märke till att Chiles andra största stad har en speciell nykolonial stil och känsla. Moderna byggnader kombineras med klassisk arkitektur, exempelvis de drygt 30 varsamt restaurerade stenkyrkorna, varav vissa är 350 år gamla.

  Valparaíso, Chile

  UNESCO:s världsarvslista har gjort platsen känd som ”Stilla havets juvel” och staden är en labyrint fylld av monument, kyrkor, historiska bergbanor, trendiga stadsdelar, kullerstensgränder, färgglada hus och charmiga torg.

  Dag 63-76
  Panamakanalen till Valparaíso, Chile

  Inkahistoria, kolonialarkitektur och Panamakanalen

 • Dag 77-86
  Patagonien

  Kryssning mot Antarktis

  Castro

  Vi har tagit oss hela vägen till Patagonien. Glöm inte kameran i Castro för att föreviga alla färgglada palafitos. Det är de traditionella trähusen som du hittar vid fjordens inlopp vid varvet i Gamboa. Den närliggande San Francisco-kyrkan som finns med på Unescos världsarvslista är också ett mästerverk i trä i nygotisk stil.

  Puerto Eden

  Den lilla orten Puerto Eden är belägen vid en bukt och utgör en del av en avlägsen halvö som skjuter ut i fjorden i provinsen Última Esperanza – vilket betyder ”Sista hoppet”. Härifrån får du tillgång till de otroliga landskapen i nationalparken Bernardo O’Higgins – Chiles största skyddade område som har ett otroligt nätverk av fridfulla fjordar och vackra skogsbeklädda berg. Det finns inga vägar till, från eller inom den isolerade byn, bara stigar som kopplar samman de knappt 200 invånare som bor här.

  Puerto Natales

  Njut av de häpnadsväckande vyerna i södra Anderna när vi anländer i Puerto Natales. Staden utgör porten till nationalparken Torres del Paine som lockar till sig vandrare och klättrare från hela världen. Förutom en frivillig heldagsutflykt till nationalparken kan du också tillbringa lite tid att utforska Puerto Natales till fots. Denna sömniga stad är en blandning av bohemiska barer, affärer som säljer friluftsutrustning, räfflade plåthus och matställen som serverar mat från hela världen.

  Chilenska fjordar

  Vi kommer att kryssa genom de omtalade fjordarna och bland en mängd öar i den chilenska Magallanes-provinsen, där spetsiga berg skjuter upp mot skyn. Vi kommer sedan att passera genom den västra delen av Magellans sund, som har fått sitt namn efter den kända portugisiska utforskaren från 1500-talet som blev först med att korsa det. Vyerna är så fantastiska att du kommer att fyllas av en känsla av under och frid!

  Kap Horn och Drakes sund

  Vi gör en loop runt nationalparken Alberto de Agostini, som formats av glaciärer, och in i Beaglekanalen. Upplev det frodiga landskapet när vi seglar mellan parken och Isla Gordon som ligger i Eldslandets skärgård. Längst ner i Sydamerikas spets ligger det legendariska Kap Horn, en viktig milstolpe i den handelsrutt som förband Europa med fjärran östern och Oceanien. Det är här som Atlanten och Stilla havet möts och skapar kraftfulla vågor som blir ännu starkare av de virvlande västanvindarna. För kappseglare är det en bragd att runda Kap Horn, besläktat med känslan hos en bergsbestigare som bestiger Mount Everest. Eftersom dessa vatten är kända för turbulens kan vi inte garantera en landstigning, men om vi har turen på vår sida och vädret är tillräckligt stabilt kan du bli en av de få utvalda i världen som kan stoltsera med att ha satt sin fot här. Från Kap Horn är det rakt fram till Antarktis genom Drakes sund.

  Dag 77-86
  Patagonien

  Kryssning mot Antarktis

 • Dag 87-90
  Antarktis

  Den mytomspunna frysta kontinenten Antarktis

  Ingen annanstans på jorden finns en plats som kan jämföras med detta överjordiska landskap av snö och is. Vinden och vågorna möter den sena vårsolen och gör nya isberg till gigantiska vita och blå diamanter, en del lika höga som byggnader. Enorma issjok och kollapsade glaciärer knakar medan stora isblock störtar ner i vattnet nedanför. Mäktiga berg vilar under lager av mjuk snö. Välkommen till den oöverträffade sjunde kontinenten. Välkommen till Antarktis.

  Du kommer att ägna de kommande fyra dagarna åt att utforska flera av de över 20 möjliga landstigningsplatserna på och runt den antarktiska halvön och Sydshetlandsöarna. Oavsett vart vi åker och vad vi gör så erbjuder varje dag i denna vidsträckta och orörda region något annorlunda och spännande. Vi kanske åker till en vulkankrater eller stiger iland vid dramatiska vikar som fortfarande har lämningar från svunna tiders valfångst. Eller så går du iland bland tusentals pingviner och försöker hålla dig åtminstone ett par meter från de mest nyfikna pingvinerna som vill undersöka vem du är.

  Det är sen vår i Antarktis, och åsne- och hakremspingvinerna påbörjar sin häckningssäsong medan Adéliepingvinerna kanske redan har lagt sina ägg och börjat ruva. Det finns även många andra fåglar att se i Antarktis, till exempel labbar, petreller och tärnor. Till skillnad från pingviner kan dessa fåglar faktiskt flyga, så kom ihåg att rikta kikaren mot skyn emellanåt.

  Expeditionsteamet är med dig under hela resans gång, guidar dig när du stiger iland och leder iskryssningar ombord på mindre expeditionsbåtar. Beroende på vädret, snön, isen och vinden så kanske du blir en av de lyckliga som får följa med på tillvalsutflykter som kajakturer, vandring med snöskor eller till och med camping med övernattning på land.

  Det finns även gott om projekt för medborgarforskning som till exempel molnobservation, val- och sjöleopardskådning samt analys av fytoplankton i mikroskop i Vetenskapscentret. Det är tillfredsställande att veta att uppgifterna som du hjälper till att samla in för dessa projekt används i riktiga vetenskapliga studier på framstående institut i hela världen. Fotografen ombord har också användbara tips om hur du bäst kan fånga de fantastiska landskapen och det fotovänliga djurlivet. Glöm inte att släppa kameran då och då för att bara njuta av allt!

  Dag 87-90
  Antarktis

  Den mytomspunna frysta kontinenten Antarktis

 • Dag 91-93
  Ushuaia/Buenos Aires

  Till världens botten och tillbaka igen!

  Efter att ha upplevt Antarktis magi väntar en två dagar lång resa tillbaka över Drakes sund till Sydamerika. Det här är en perfekt tidpunkt för att slappna av och reflektera över dina upplevelser på den frusna kontinenten. Skäm bort dig själv med en lugnande behandling i vår wellnessanläggning och chilla i Explorer Bar med dina medpassagerare där ni kan prata om era minnen från resan. Dina foton är som troféer, så visa upp dem med stolthet och utbyt berättelser om dina olika äventyr och upplevelser. Varför inte följa med vårt expeditionsteam till fartygets vetenskapscenter för en tillbakablick över allt du har sett och lärt dig längs vägen.

  Din resa från pol till pol har nu nått sitt slut. När vi anländer i Ushuaia i Argentina väntar transfer till flygplatsen för ditt flyg till Buenos Aires. Det är upp till dig om du vill flyga hem direkt eller spendera ytterligare några dagar här och utforska tangons födelseplats. Redo för mer? Lägg till ett efterprogram för att få se de fantastiska Iguazúfallen vid den brasilianska gränsen.

  Innan vi lämnar fartyget är det dags för ett bitterljuvt avsked till besättningen, dina medpassagerare och det fantastiska expeditionsteamet. Alla har arbetat hårt för att göra ditt äventyr till en rolig och oförglömlig upplevelse. Vi delar en övergripande målsättning: att visa att expeditionskryssningar kan och bör genomföras på ett hållbart sätt, för att inspirera oss alla till att göra ännu mer för att bevara den sårbara balansen på vår underbara planet. Vi hoppas att du tar med dig denna uppskattning hem och delar med dig av den till dina vänner och din familj. Vi hoppas se dig på ditt nästa äventyr!

  Dag 91-93
  Ushuaia/Buenos Aires

  Till världens botten och tillbaka igen!

Avresor

Vad som ingår

Priset inkluderar

Flyg

 • Flyg i ekonomiklass mellan Ushuaia och Buenos Aires

Transfer

 • Transfer från fartyget till flygplatsen i Ushuaia

Expeditionskryssning

 • Expeditionskryssning i valfri hytt
 • 1000€ i kredit ombord
 • Tvättservice
 • Frukost, lunch och middag inklusive drycker (husets öl och vin, läsk samt mineralvatten) på restaurangerna Aune och Fredheim
 • À la carte-restaurangen Lindstrøm inkluderad för svitgäster
 • Te och kaffe ingår
 • Kostnadsfritt wifi ombord. Tänk på att vi seglar i avlägsna vatten med begränsad uppkoppling. Streaming stöds inte.
 • Kostnadsfri återanvändbar vattenflaska som kan fyllas på vid vattenstationerna ombord
 • Engelsktalande expeditionsteam som organiserar och deltar i aktiviteter ombord och på land
 • Ett utbud av inkluderade aktiviteter

Aktiviteter ombord

 • Experter i expeditionsteamet håller djupgående föreläsningar i olika ämnen
 • Du har tillgång till fartygets vetenskapscenter, som har ett omfattande bibliotek samt avancerade biologiska och geologiska mikroskop
 • Program för medborgarforskning gör det möjligt för gäster att hjälpa till i riktiga forskningsprojekt 
 • Den professionella fotografen ombord delar med sig av sina bästa tips och tricks för att ta de bästa bilderna av landskapet och djurlivet
 • Du har tillgång till fartygets badtunnor, infinitypool, panoramabastu, gymmen både inomhus och utomhus samt löparbanan utomhus
 • Informella sammankomster med besättningen, såsom dagliga sammanfattningar och förberedelser inför den kommande dagen

Aktiviteter med landstigning

 • Lån av stövlar, vandringsstavar och all utrustning som behövs för aktiviteterna
 • Vind- och vattentät expeditionsjacka ingår utan extra kostnad
 • Expeditionsfotografer hjälper dig med dina kamerainställningar före våra landstigningar

Ej inkluderat

 • Internationella flyg
 • Reseförsäkring
 • Hantering av bagage
 • Valfria kustutflykter med våra lokala partner
 • Tillvalsaktiviteter i små grupper med vårt expeditionsteam
 • Valfria behandlingar i spaområdet ombord

Vänligen observera

 • Alla planerade aktiviteter är beroende av rådande väderförhållanden
 • Utflykterna och aktiviteterna kan komma att ändras
 • Se till att du uppfyller alla inrese- och ombordstigningskrav
 • Ingen dricks förväntas
 • Om inga hytter finns tillgängliga när du kontrollerar tillgängligheten, vänligen kontakta vår kundtjänst
MS Roald Amundsen in Antarktis
Foto: Dan Avila
MS Roald Amundsen
Aune Restaurant, MS Roald Amundsen
Foto: Espen Mills
Ditt fartyg

MS Roald Amundsen

Byggd år 2019
Varv Kleven Yards
Passagerarkapacitet 528 (500 i Antarktis)
Bruttodräktighet 20 889 ton
Längd 140 m
Däcksbalk 23,6 m
Hastighet 15 knop
MS Roald Amundsen in Antarktis
Foto: Dan Avila

2019 lade Hurtigruten till ett helt nytt fartyg i sin flotta: MS Roald Amundsen. Det toppmoderna fartyget har en ny och miljömässigt hållbar hybridteknologi, som kommer att minska bränsleförbrukningen och visa världen att hybriddrift är möjlig på stora fartyg.

Läs mer om MS Roald Amundsen

Science Center
Foto: Agurtxane Concellon

Några alternativ: