Pol till pol-äventyr – den ultimata expeditionskryssningen för en bucketlist

Pol till pol-äventyr – den ultimata expeditionskryssningen för en bucketlist

Pol till pol-äventyr – den ultimata expeditionskryssningen för en bucketlist

Pol till pol-äventyr – den ultimata expeditionskryssningen för en bucketlist

Reseinformation 94 dagar MS Roald Amundsen
Avresa
2 augusti 2023
Pris från
kr 441 352
Frukost, lunch och middag ingår

Följ med oss på en storslagen expeditionskryssning från Arktis till Antarktis när vi ger oss av på ett äventyr du bara får uppleva en gång i livet. Ditt basläger till havs är världens första kryssningsfartyg med hybriddrift, det bekväma och eleganta MS Roald Amundsen som fått sitt namn efter den första upptäckaren som nådde både Nord- och Sydpolen.

Från pol till pol på en episk expedition full av nya upplevelser

Den här expeditionskryssningen liknar ingen annan kryssning du någonsin gjort. Vi inleder vår 94-dagarskryssning i Vancouver, Kanada och färdas norrut längs Alaskas kust och korsar polcirkeln på vår väg mot den ryktade Nordvästpassagen, Grönland och Baffin Island.

Vi vänder sedan söderut ned längs USA:s östkust och beger oss mot varma, färgstarka och tropiska trakter i Centralamerika innan vi färdas genom Panamakanalen och når Sydamerika. Här får vi uppleva en kombination av kultur och natur och utforska uråldriga platser i Ecuador, Peru och Chile innan vi njuter av Chiles storslagna fjordar och Patagonien och – slutligen – Antarktis orörda och utomjordiska skönhet.

Kultur, natur och upptäckter

På den här storslagna expeditionskryssningen får du uppleva den otroliga mångfalden när det gäller kulturer och djurliv i Nord- och Sydamerika och Antarktis. Det kunniga och passionerade expeditionsteamet ombord guidar och inspirerar dig under hela resan och ser till att kryssningen blir så äventyrlig, informativ och ekologiskt hållbar som möjligt.

Pol till pol-äventyr – den ultimata expeditionskryssningen för en bucketlist Pol till pol-äventyr – den ultimata expeditionskryssningen för en bucketlist
 • Dag 1
  Vancouver, Kanada

  Övernattning i Vancouver

  2 augusti 2023

  Din expeditionskryssning från pol till pol börjar i Vancouver. Vancouver omges av vackra bergslandskap vid vattnet i English Bay, och är både en pulserande hamnstad och en kosmopolitisk stad. Om du har tid att tillbringa några dagar här före expeditionskryssningen förstår du snart varför folk talar så varmt om British Colombias största stad.

  Ett centralt beläget hotell utgör din bas i Vancouver. Passa på att ta det lugnt och njut av hotellets bekvämligheter eller upptäck stadens berömda museer, gallerier och nattliv. I Vancouvers olika stadsdelar finns fullt av restauranger i världsklass. Chinatown och Punjabi Market har Nordamerikas helt klart bästa asiatiska mat och det italienska köket upplevs bäst i Little Italy på Commercial Drive.

  Missa inte heller Vancouvers gamla kvarter. Gastowns viktorianska byggnader hyser några av de hetaste restaurangerna. Passa också på att gå upp i den 167 meter höga Vancouver Lookout som erbjuder en perfekt panoramautsikt över staden.

  Du kan ta en promenad under alla neonljus och uppleva nattlivet längs Granville Street eller bara strosa på en av stränderna i West End. Vancouver Lookout är även en perfekt utgångspunkt för att utforska de stora grönområdena och höga blyerts-enarna i Stanley Park.

  Förprogram

  Varför inte satsa på fler upplevelser kombinerat med den episka expeditionskryssning och boka ett valfritt förprogram ombord på tåget Rocky Mountaineer som tar dig till Klippiga bergen i Kanada. Utsikten är helt makalös.

  Dag 1
  Vancouver, Kanada

  Övernattning i Vancouver

 • Dag 2
  Vancouver, Kanada

  Den stora expeditionens början

  3 augusti 2023

  Efter frukost tar vi dig med på en rundtur med buss under en halvdag i Vancouver. Luta dig tillbaka, slappna av och njut av alla sevärdheter i denna vackra och kosmopolitiska stad.

  Därefter beger vi oss till MS Roald Amundsen, världens första expeditionsfartyg med hybriddrift, som väntar på oss i hamnen. När du väl stigit ombord träffar du expeditionsteamet och besättningen när de håller det obligatoriska hälso- och säkerhetsmötet, som är viktigt både för din egen och andras säkerhet.

  När du har gjort dig hemmastadd i din hytt kan du bekanta dig med det toppmoderna fartyget som har konstruerats särskilt för hållbara expeditionsresor. Din episka resa från pol till pol börjar sedan med en välkomstmåltid.

  Dag 2
  Vancouver, Kanada

  Den stora expeditionens början

 • Dag 3-18
  Vancouver till Nome, Alaska

  Alaska – Inside Passage, björnar och Aleutian Islands

  4 augusti 2023 - 19 augusti 2023

  Vi sätter kurs norrut genom de smala kanalerna i Kanadas Inside Passage. Här får du uppleva ett spännande äventyr när vi navigerar bland de tusentals öarna i nordvästra USA ombord på det eleganta och bekväma fartyget MS Roald Amundsen.

  Misty Fjords

  Vi börjar med att utforska det spektakulära Misty Fjords National Monument. Misty Fjords ståtar med en orörd kustnatur med vintergröna träd, djupa fjordar och majestätiska snötäckta bergstoppar. Det är en del av den två miljoner hektar stora nationalskogen Tongass.

  Wrangell, Alaska

  I Wrangell, en av Alaskas äldsta och mest historiska städer, känns det som att kliva bakåt i tiden. Den är belägen i vackra omgivningar vid mynningen till Stikinefloden nedanför Mount Dewey. Från staden finns vandringsleder som leder ut i naturen till regnskogen.

  Sitka

  Sitka ligger på Baranof Island på Inside Passages yttre kust och kan endast nås sjö- eller luftvägen. Staden omges av Tongass National Forest, den största tempererade regnskogen i världen. En annan höjdpunkt här är den 107 tunnland stora Sitka National Historic Park. I Sitka bodde människor redan för 10 000 år sedan och är en plats där den uråldriga kulturen fortfarande är närvarande. Här håller man fast vid tlingit-traditionerna som existerar sida vid sida med ryska och amerikanska influenser.

  Icy Bay

  De tre dominerande glaciärerna Guyot, Yahtse och Tyndall kalvar massiva isberg ut i viken. Vårt mål är att besöka den 55 kilometer långa och 13 kilometer breda Guyot-glaciären om vädret tillåter. Vi kan förhoppningsvis gå iland så nära glaciären som det är möjligt utan att äventyra säkerheten. Det finns också möjlighet att utforska vattnen i kajak under en tillvalsutflykt. Samtidigt håller vi utkik efter alla fantastiska djur som det finns mängder av i Alaskagolfen, bland annat knölvalar, späckhuggare, Stellers sjölejon, havsuttrar och knubbsälar.

  Kodiak

  Den livliga fiskehamnen är Alaskas största och belägen på Kodiaköns östkust. De omkringliggande tallskogarna och slätterna har gett den namnet ”den gröna ön”. Med en yta på 9 505 kvadratkilometer och över 160 kilometer i längd är Kodiak den största ön i Alaska och den näst största i USA efter Hawaii.

  Den välkända nationalparken Kodiak National Wildlife Refuge täcker två tredjedelar av ön. De varierande livsmiljöerna med allt från berg till gröna ängar utgör hemvist för öns mest kända invånare: de cirka 3 500 kodiakbjörnarna.

  Katmai nationalpark

  Upplev en över 16 000 kvadratkilometer stor nationalpark med mer än ett dussin aktiva vulkaner. Här finns också den dramatiska dalgången Valley of Ten Thousand Smokes. 1912 inträffade här det värsta vulkanutbrottet i modern tid.

  Vi ägnar dagen åt att spana efter björnar från däck eller från våra små expeditionsbåtar på någon av tre möjliga platser i parken, som alla är kända för sina populationer av brunbjörnar. Katmai nationalpark är känt som en perfekt plats för björnskådning, för här lever runt 2 000 grizzlybjörnar.

  Chignik

  Den lilla byn Chignik Bay är ett typiskt exempel på ett fiskesamhälle i Alaska. Laxfiske har i över ett sekel utgjort kärnan i samhällets ekonomi. Stanna till vid fiskfabriken och ta en närmare titt, träffa den välkomnande lokalbefolkningen eller utforska laxåarna i de natursköna omgivningarna. Omkring 20 olika fågelarter lever i området, så håll utkik efter dem och den vithövdade havsörnen.

  Unga Village

  Unga är en övergiven bosättning i den södra änden av den obebodda ön Unga Island på de avlägsna Aleutiska öarna. Ön bosattes av aleuter 1833, men att livnära sig på fiske visade sig vara otillräckligt för att upprätthålla samhället och 1969 hade alla invånare flyttat därifrån. Idag finns endast en samling förfallna träbyggnader kvar, som är omgivna av en matta av rosa spiror och rallarrosor.

  Dutch Harbor

  Den lilla staden Dutch Harbour är en av de viktigaste fiskehamnarna i USA och känd från tv-programmet ”The Deadliest Catch”. Här finns gott om historiska sevärdheter som Museum of the Aleutians, Aleutian World War II National Historic Area och den ryska ortodoxa katedralen från 1896. I regionen kring Dutch Harbor lever också omkring 600 vithövdade havsörnar och 40–50 miljoner sjöfåglar som lunnefågel, skarv och tretåiga måsar.

  Saint Paul Island och Saint Matthew Island

  Saint Paul Island är den största av Pribiloföarna, ett viktigt område för häckande fåglar som även har en population på 500 000 pälssälar. Vi besöker den övergivna Saint Matthew Island, som beskrivs som Alaskas mest isolerade plats.

  Nome

  I den lilla staden Nome kan du överallt se spår efter guldrushen, bland annat övergivna mudderverk, ångmaskiner från sekelskiftet och gamla järnvägsspår. Ropen om ”Guld! Guld!” kan fortfarande höras av de som letar efter guld längs Snake Rivers stränder.

  • Inkluderad Vackra Chignik
  • Inkluderad Dutch Harbor – Hoppa av/hoppa på-buss
  • Inkluderad Fort Abercrombie-skyttelbuss
  • Inkluderad Utflykt med liten båt på Misty Fjord
  • Inkluderad Naturlandstigning på Saint Matthew Island
  • Inkluderad Naturlandstigning i byn Unga
  • Inkluderad Utflykt med liten båt i Geographic Harbor och landstigning i naturen
  • Inkluderad Wrangell - Utflykt med liten båt
  • Inkluderad Icy Bay utflykt med liten båt
  Dag 3-18
  Vancouver till Nome, Alaska

  Alaska – Inside Passage, björnar och Aleutian Islands

 • Dag 19-22
  Till sjöss

  Korsa polcirkeln

  20 augusti 2023 - 23 augusti 2023

  Vi seglar genom Berings sund och vänder blicken mot himlen för att få syn på en mängd olika sjöfåglar. Det finns över 30 arter här, bland annat tretåig mås och olika arter av alkor och marmoralkor. Under sensommaren kommer uppemot 10 miljoner bevingade underverk till regionen, så du har gott om olika fåglar att rikta kikaren mot.

  När vi passerar genom Berings sund har vi Ryssland väster om oss och USA i öster. Detta är även den internationella datumgränsen där vi har ”imorgon” till vänster och ”idag” till höger. Här kommer vi också att korsa polcirkeln.

  Vi korsar Tjuktjerhavet och når Point Barrow, USA:s nordligaste punkt, och seglar in i Beauforthavet. Håll utkik efter grönlandsvalar och gråvalar, som syns till här. Här kan vi också börja se havsis.

  Dag 19-22
  Till sjöss

  Korsa polcirkeln

 • Dag 23-33
  Kanada och Grönland

  Resan genom Nordvästpassagen

  24 augusti 2023 - 3 september 2023

  När vi fortsätter in i Amundsen Gulf hoppas vi få se de otroliga och färgstarka Smoking Hills, som är en fantastisk syn. Rök stiger från klipporna på Cape Bathursts östkust, vilket orsakas av lignit – en kombination av eroderad lerskiffer och svavelkis – som antänder när det kommer i kontakt med luft och skapar detta ovanliga, ofta fotograferade fenomen.

  Roald Amundsen – som gett namn åt vårt fartyg – blev först med att erövra Nordvästpassagen under en expedition som varade mellan 1903 och 1906. Innan dess hade många försökt utan framgång, och det tidigaste kända försöket att ta sig igenom passagen gjordes 1497.

  I vår moderna era, ombord på ett toppmodernt expeditionsfartyg som fått sitt namn efter Amundsen, seglar vi också in i Nordvästpassagen på vårt eget äventyr med kursen inställd på Grönland och östra Kanada.

  Under vår resa kommer vi att stiga iland på platser med koppling till tidig upptäckarhistoria, besöka inuitsamhällen och försöka få syn på Arktis djurliv, exempelvis isbjörnar, valar, sälar och olika sjöfåglar.

  Det kan även finnas möjlighet att ge sig ut på utflykter med mindre båtar bland isflaken, och i sann expeditionsanda kommer vi att gå iland och uppleva den orörda vildmarken i arktiska Kanada.

  Fartygets kapten och expeditionsledare analyserar hela tiden vädret och havsförhållandena och anpassar aktiviteterna och resplanen utifrån var havsisen gör det möjligt att färdas. Som alla goda upptäckare respekterar och anpassar vi oss till naturen.

  Här är några av de platser i denna vilda och orörda region som vi hoppas kunna utforska tillsammans under landstigningar och korta promenader, om vinden, vågorna och havsisen gör det möjligt:

  Ulukhaktok

  Många som bor i detta samhälle med 500 invånare ingår i det lokala konstkooperativet som skapar tryck, gobelänger och annat hantverk. Här ligger även världens nordligast belägna golfbana som är värd för en turnering varje sommar.

  Cambridge Bay

  Staden på Victoriaön är en vanlig anhalt för fartyg som korsar Nordvästpassagen. Den kallas även ”Iqaluktuuttiaq” eller ”ett bra fiskeställe” tack vare Ekalluk River där det finns gott om röding.

  Gjøa Haven

  Här övervintrade Roald Amundsen 1903. Under sin tid här lärde han sig viktiga överlevnadsfärdigheter av lokalbefolkningen Nesilik. Dessa kunskaper skulle senare ge honom övertaget i den kända tävlingen till Sydpolen år 1911. Här finns en informativ vandringsled och ett kulturcentrum som tillägnas områdets historia och kultur.

  Fort Ross

  Här besöker vi en övergiven handelsplats för Hudson’s Bay som är belägen på Somerset Islands sydspets. Magasinet här används fortfarande av resenärer, med våningssängar och hyllor med konserver.

  Beecheyön

  Här är sista viloplatsen för tre av medlemmarna i den välkända Franklin-expeditionen som seglade in i Nordvästpassagen år 1845 men aldrig återvände. Det är tradition att utforskare i regionen stannar till och visar sin respekt vid gravarna, precis som Roald Amundsen gjorde år 1903.

  Devonön

  Välkommen till världens största obebodda ö. De enda tecknen på mänskligt liv här finns vid den sedan länge övergivna bosättningen i Dundas Harbour samt flera arkeologiska utgrävningar från Thuleperioden.

  Pond Inlet

  Pond Inlet kallas ”Mittimatalik” på inuktitut, vilket betyder ”platsen där landstigning görs”. Det här är ett traditionellt inuitsamhälle på Baffinön, med fantastisk utsikt över Eclipse Sound och bergen på Bylot Island. Regionen är också känd för att vara en bra plats för att få se narval – som brukar kallas för ”havets enhörning”.

  Dag 23-33
  Kanada och Grönland

  Resan genom Nordvästpassagen

 • Dag 34-41
  Grönland och Atlantprovinserna i Kanada

  Baffin Bay till Grönland till Kanadas Atlantprovinser

  4 september 2023 - 11 september 2023

  När vi kommer ut ur Nordvästpassagen lämnar vi Kanada bakom oss och sätter kurs mot Grönland. På väg över Baffinbukten och Davis sund kan du lyssna till fler informativa föreläsningar i vårt vetenskapscenter. En del av de ämnen som tas upp rör de djur som vi möter på resan, Grönlands kultur, expeditionshistoria, geologi, fotografi och historiska upptäckare..

  Ilulissat, Grönland

  Ilulissat, vilket helt enkelt betyder ”isberg”, är naturskönt beläget i isfjorden med samma namn och finns med på Unescos världsarvslista. Platsen är verkligen naturskön. Iluissat är även en knutpunkt för äventyrare som ska ge sig ut på polarisen, och här finns nästan lika många slädhundar som människor.

  Precis utanför staden kan du se enorma isberg som flyter i det mörkblå vattnet. De kommer från Jakobshavn-glaciär som kalvar ungefär 35 miljarder ton isberg varje år. Isbergen färdas genom den två mil långa fjorden innan de når Diskobukten. Med sina glänsande former och subtila färgnyanser är de ett drömmotiv för naturfotografer.

  Sisimiut, Grönland

  Grönlands näst största stad är belägen 40 km norr om polcirkeln vid den mellersta kusten i Davis sund. Stadens namn betyder ”människorna vid rävgrytet”, en referens till de många fjällrävsgryt som finns i närheten av staden. Ett annat djur i regionen är myskoxen, vars ull används för att göra ett lokalt tyg som kallas qiviut — och sägs vara tio gånger varmare än fårull.

  Efter Sisimiut fortsätter vi mot Labradorhavet, och du får nu tid till att koppla av, lära känna dina medresenärer bättre och utnyttja alla bekvämligheterna ombord. I vetenskapscentret håller expeditionsteamet fascinerande föreläsningar om Arktis djurliv och ekosystem.

  Red Bay, Kanada Red Bay var tidigare en baskisk valfångststation vid Labradorhalvöns södra kust i Belle Isle-sundet. Håll utkik efter knölval eller vikval som är vanliga i dessa vatten.

  Alla valfartyg nådde inte stränderna i Red Bay utan förliste. Här har bland annat vrak efter galeoner och små chalupa-båtar – som användes av valfångare på 1500-talet – påträffats bevarade i det iskalla vattnet. Upptäckterna gör Red Bay till en av världens viktigaste arkeologiska platserna under vatten.

  Corner Brook, Kanada När vi går in i Bay of Islands, som omges av klippiga sluttningar och täta skogar i bergskedjan Long Range Mountains, påbörjar vi samma resa som Kapten James Cook gjorde för över 250 år sedan.

  Precis som den berömde brittiske upptäckaren styr vi mot Corner Brook vid Humberflodens mynning. Det är den näst största staden i Newfoundland och Labradorprovinsen efter St. John’s. Om den sistnämnda är trendig och internationell så är Corner Brook mer traditionell och genuin.

  Dag 34-41
  Grönland och Atlantprovinserna i Kanada

  Baffin Bay till Grönland till Kanadas Atlantprovinser

 • Dag 42-49
  Halifax till Boston

  Historia, skaldjur och natur

  12 september 2023 - 19 september 2023

  Nästa del av resan börjar i Halifax, den kosmopolitiska huvudstaden i den kanadensiska provinsen Nova Scotia. Staden är strategiskt belägen vid en av världens största naturhamnar.

  Sable Island, Kanada

  Vårt första stopp efter Halifax är den långa halvmåneformade Sable Island, cirka 300 km österut. Namnet kommer från det franska ordet för sand och det finns inga naturliga träd på denna ovanliga sandrevsö. Hit kommer besökare för att få se de över 550 vildhästar som lever på ön.

  På grund av vanligt förekommande dimma och starka strömmar kan det vara besvärligt även med modern utrustning att navigera de oförutsägbara vattnen nära ön – vilket gör landstigningar utmanande. Om vädret inte är på vår sida kommer kaptenen att manövrera nära nog för att kunna se hästarna från observationsdäcket. Om väderförhållandena tillåter det kan vi gå iland för att få se hästarna på Sable Island på nära håll, samtidigt som vi håller utkik efter knubbsälar och gråsälar längs stränderna.

  Lunenburg, Nova Scotia

  Det första du kommer att få se i världsarvsstaden Lunenburg är de färgglada byggnaderna längs vattnet. Med sina färgglada hus och fyrkantiga trädgårdar har staden knappt förändrats sedan 1700-talet, då detta var en brittisk kolonial bosättning.

  Eastport, Maine

  När vi lämnar kanadensiska farvatten och når USA är vårt nästa stopp på expeditionskryssningen Eastport City på Moose Island. Arkeologer tror att den inhemska Passamaquoddy-stammen bodde här åtminstone 10 000 år innan de första européerna dök upp 1604. När vi är i Passamaquoddy Bay kanske du vill passa på att se Old Sow, en strömvirvel som anses vara den största på västra halvklotet och är uppkallad efter det ”gnisslande” ljud den sägs utstöta när den snurrar.

  Rockland och Castine, Maine

  Om du någonsin har ätit en amerikansk hummer är det mycket möjligt att den passerade genom Rockland. Konstälskare bör inte missa Center for Maine Contemporary Art och Farnsworth Art Museum, som hyser verk av Andrew Wyeth och andra konstnärer från New England. När mörkret faller händer något magiskt.

  Vi kastar ankar i Castine Harbor där det unika akvatiska ekosystemet har skapat den perfekta miljön för självlysande fytoplankton att frodas. Vi erbjuder ett antal kajaker i mån av tillgång, så att gästerna kan ta sig nära inpå detta naturfenomen och glida fram mellan den stjärnbelysta himlen och det skimrande vattnet.

  Bar Harbor, Maine

  Bar Harbor ligger i Frenchman’s Bay på Mount Desert Island vid porten till Acadia nationalpark med utsikt över Cadillac Mountain och Cranberry Islands. Skaldjursrestaurangerna sägs vara några av de bästa i hela New England!

  Provincetown, Massachusetts

  Provincetown är något av ett centrum för konstnärer. Målare som Jackson Pollock och Hans Hofman har lockats hit sedan 1940-talet. De Cape Cod National Seashore-skyddade sanddynerna ligger inom gångavstånd från staden, och du kan utforska dem till fots eller under en Beach Buggy-utflykt. Stellwagen Bank National Marine Sanctuary erbjuder valskådning. Här finns 17 olika sorters valar, så glöm inte kikaren.

  Boston, Massachusetts

  I Boston finns universitetet Harvard och basebollaget Red Sox, och staden har något för alla. Boston har en mer europeisk känsla än de flesta andra städerna i USA och erbjuder massor av historia. Här finns kullerstensgator, Tea Party-sevärdheter och den intressanta stadspromenaden Freedom Trail, som är perfekt att utforska till fots.

  • Inkluderad Eastport stadspaket
  • Inkluderad Rundtur i Provincetown med trolleybuss
  • Inkluderad Fyren Rockland Breakwater Lighthouse och naturvandring
  • Inkluderad Landstigning på Sable Island
  Dag 42-49
  Halifax till Boston

  Historia, skaldjur och natur

 • Dag 50-53
  Till sjöss

  Sevärdheter längs östkusten

  20 september 2023 - 23 september 2023

  Med flera dagar till havs kan du passa på att njuta av bekvämligheterna ombord, bland annat infinitypool, badtunnor, bastu, inomhusgym, en löparbana utomhus och ett spa.

  Unna dig en behandling i vår wellnessanläggning eller delta i en konstworkshop. Ät en lyxig måltid i en av våra tre restauranger eller tillbringa tid på däck för att spana efter sjöfåglar och havslevande djur. Under dagarna till havs får du också möjlighet att lära känna expeditionsteamet ännu bättre. De håller en mängd föreläsningar i olika ämnen som har koppling till kommande destinationerna.

  Om du inte redan har gjort det kan du nu också passa på att engagera dig i något av våra forskningsprojekt. I projekten samlar vi in data med målet att hjälpa forskare att bättre förstå miljön och på så sätt kunna motverka många av de problem som hotar vår planet.

  Dag 50-53
  Till sjöss

  Sevärdheter längs östkusten

 • Dag 54-63
  Miami, USA till Colón, Panama

  Karibiska vibbar och upptäckter till havs

  24 september 2023 - 3 oktober 2023

  Miami, Florida

  ”City of Neon” betraktas som ett av världens främsta resmål och det är enkelt att förstå varför så är fallet. Solsken året runt? Check. Vita sandstränder? Ja. Klart, turkost vatten? Jepp. Det här är bara några av anledningarna till att besökare flockas hit. Glitter och glamour som känns igen från filmvärlden i all ära – Miami har också mycket mer att erbjuda än drinkar och lyxjakter. Om du utforskar staden på närmare håll så kommer du att upptäcka en blomstrande metropol med pulserande latinamerikanska, karibiska, asiatiska och europeiska inslag.

  Belize City, Belize

  Charmiga Belize City med sin modesta bebyggelse är en avslappnad karibisk kustpärla. Här kommer du att hitta färgstark brittisk kolonialarkitektur och monument som påminner om stadens förflutna som landets huvudstad. Vårt huvudsakliga resmål för dagen ligger 50 km norr om staden vid de välbevarade mayaruinerna Altun Ha. Denna fascinerande plats omges av djungel som myllrar av liv och har två huvudsakliga torg som omges av uråldriga tempel och pyramider.

  Lighthouse Reef, Belize

  Belizes berömda barriärrev är en av landets främsta sevärdheter och anses vara en av de främsta marina platserna i hela Karibien. Här finns en otrolig mängd liv, lummiga öar och möjligheter till aktiviteter. Vi kastar ankar för dagen på den obebodda ön Half Moon Cay i Lighthouse Reef, den mest avlägsna atollen. Ön är mest känd för att erbjuda en fristad åt den sällsynta rödfotade sulan.

  Isla de Providencia, Colombia

  Denna avlägsna och bergiga ö i Karibien användes som bas av 1600-talspiraten Henry Morgan för att plundra spanska gallioner som var lastade med gulddubloner. Enligt legenden gömdes mycket av guldet på ön, men de riktiga skatterna är kanske de vackra sandstränderna, den trevliga lokalbefolkningen och det fina vattnet.

  Tyvärr drabbades ön hårt av orkanen Iona 2020. Återuppbyggnadsarbete pågår och våra besök är mycket viktiga för att hjälpa lokala företag och samhället som helhet att återhämta sig.

  Corn Islands, Nicaragua

  En av de bästa sakerna med våra expeditionskryssningar är möjligheten att ta dig till mindre resmål som är svåra att nå och ofta förbises av större kryssningsfartyg. Vi planerar att stiga iland på Big Corn Island, som ligger ungefär 80 kilometer utanför Nicaraguas kust. Här finns inga av de vanliga turistfällorna, bara en stillsam öatmosfär med vackra stränder och en genuint vänlig lokalbefolkning. Du kommer att märka att det här är en plats där alla känner alla och du kommer att vara välkommen vart du än går. Festa till det med saftig hummer och slappna av i en hängmatta vid stranden medan du omfamnas av öns tropiska atmosfär.

  Bocas del Toro, Panama

  Bocas del Toro är en drömsk skärgård som består av nio större öar och hundratals mindre öar. Det här är vad människor föreställer sig när de drömmer om paradiset. Denna marina nationalpark, som nu finns med på UNESCO:s världsarvslista, är en av världens mest biologiskt variationsrika platser och ståtar med en exotisk blandning av vilda djur, bland annat sengångare, röda grodor och bladskärarmyror.

  Vi tar en lokal taxibåt till en av de intilliggande öarna för en guidad promenad. Ett ställe vi kan komma att besöka är Red Frog Beach där du kan spana efter inhemska grodor. Kanske beger vi oss till Solarte Island som har en mängd vandringsleder som tar dig ut i naturen.

  Colón

  Den här livliga karibiska hamnstaden är en populär anhalt för fartyg innan de seglar genom Panamakanalen, och staden bjuder på stor mångfald i förhållande till sin storlek. Här finns, som du kanske förstår, också mängder av bra restauranger och shopping.

  Dag 54-63
  Miami, USA till Colón, Panama

  Karibiska vibbar och upptäckter till havs

 • Dag 64-77
  Panamakanalen till Valparaíso, Chile

  Inkahistoria, kolonialarkitektur och Panamakanalen

  4 oktober 2023 - 17 oktober 2023

  Panamakanalen

  Vi går igenom Panamakanalen, en 77 kilometer lång kanal som är ett under av ingenjörskonst med kanaler och öppet vatten och som öppnades för trafik 1914. Kanalen utgör en förbindelse mellan Atlanten och Stilla havet. Ungefär halvvägs av den 12 timmar långa resan genom kanalen kommer fartyget in i Gatúnsjön. Om du har tur kan du få syn på en krokodil eller alligator på stranden. Och om du tittar upp i träden kan det finnas både apor och sengångare.

  Manta, Ecuador

  Tidigt på morgonen korsar MS Roald Amundsen ekvatorn och du kan delta i en traditionell ceremoni ombord där vi ber om kung Neptunus välsignelse. När vi anländer till Sydamerika blir vårt första stopp Montecristi, som är beläget en knapp mil inåt landet från hamnstaden Manta, som är känd för sin tonfiskindustri. Staden grundades på 1500-talet av ursprungsbefolkningen i Ecuador som ville komma bort från piraträderna på kusten. Trots namnet är faktiskt Montecristi i Ecuador den traditionella panamahattens verkliga födelseplats.

  Puerto Bolivar (Machala), Ecuador

  Machala är mest känt för Puerto Bolívar, en viktig hamn i Ecuador för export av kaffe, kakao, räkor och en hel del bananer som lokalinvånarna kallar ”oro verde” – ”grönt guld”, eftersom så många av dem odlas i den här regionen. Den närliggande förstenade skogen Puyango har en av de största samlingarna av fossiliserade träd i världen, som tros vara ungefär 100 miljoner år gamla – lika gamla som själva Anderna.

  Salaverry, Peru

  Salaverry kan vara en svår hamn att lägga till i eftersom Stilla havets vågor och vindar ofta är kraftiga här. Om vi kan gå iland är Salaverry en utmärkt startpunkt för att utforska Trujillo, som är Perus tredje största stad, och de många för-colombianska arkeologiska platser som finns i regionen.

  Lima, Peru

  Perus huvudstad Lima ligger på en ökenremsa mellan Stilla havet och Anderna. Vi lägger till i hamnen Callao som ligger i anslutning till Lima. Staden har en modern och metropolitisk känsla där traditioner och nymodigheter möts vilket bland annat skapar fantastiska kombinationer i kulturen och gastronomin. De fascinerande och gåtfulla lerruinerna i Huaca Pucllana och Huaca Huallamarca utgör en skarp kontrast till den moderna storstaden och pyramiderna bär spår efter en försvunnen och uråldrig kultur.

  Paracas, Peru

  Den lilla sömniga semesterorten Paracas ligger vid en bukt bakom en halvö, omgiven av farinsockerfärgade klippor och härliga stränder. Mitt emot hamnen i Paracas finns en mystisk geoglyf som ristats in i landskapet och föreställer en symbol som liknar en ljusstake. Ursprunget och betydelsen förblir ett mysterium. Den kan vara besläktad med de berömda Nascalinjerna i Piscodalen som det finns möjlighet att besöka under en tillvalsutflykt.

  Arica, Chile

  Arica är en kuststad som badar i härligt solsken nästan varje dag, och invånarna är stolta över att kunna beskriva stadens klimat som en vår utan slut. En annan höjdpunkt för besökare är San Marcis-katedralen som ritades av Gustave Eiffel och invigdes 1876.

  Iquique, Chile

  Välkommen till en bit av paradiset vid Stilla havet, komplett med både palmer och strandpromenader. Vårt huvudsakliga mål är att besöka den närliggande övergivna salpetergruvstaden Humberstone i Atacamaöknen, ett Unesco-världsarv med en historia du bokstavligen kan vandra genom.

  La Serena, Chile

  La Serena är beläget på terrasser vid havet och ståtar med vackra sandstränder som sträcker sig längs hela Avenida del Mar. I Chiles andra största stad möts du av en speciell nykolonial stil och känsla. Moderna byggnader kombineras med klassisk arkitektur, exempelvis de drygt 30 varsamt restaurerade stenkyrkorna, där vissa av dem är 350 år gamla.

  Valparaíso, Chile

  Staden finns med på Unescos världsarvslista och brukar kallas ”Stilla havets juvel”. Den är en labyrint fylld av monument, kyrkor, historiska bergbanor, trendiga stadsdelar, kullerstensgränder, färgglada hus och charmiga torg..

  • Inkluderad Manta och höjdpunkter i Montecristi
  • Inkluderad Stadsrundtur i Machala
  • Inkluderad Marinera-dansshow ombord
  • Inkluderad Rundtur med panoramavyer i Lima
  • Inkluderad Strandstädning i Callao
  • Inkluderad Besök ett samhälle
  • Inkluderad Vyer i Puerto Natales
  Dag 64-77
  Panamakanalen till Valparaíso, Chile

  Inkahistoria, kolonialarkitektur och Panamakanalen

 • Dag 78-87
  Patagonien

  Kryssning mot Antarktis

  18 oktober 2023 - 27 oktober 2023

  Castro

  Vi har tagit oss hela vägen till Patagonien. I Castro ska du inte glömma kameran och passa på att föreviga stadens färgstarka palafitos. Det är de traditionella trähusen som du hittar vid fjordens inlopp vid kajen i Gamboa. Den närliggande San Francisco-kyrkan som finns med på UNESCO:s världsarvslista är också ett mästerverk i trä i nygotisk stil.

  Puerto Edén

  Denna lilla by ligger vid vattnet på en avlägsen halvö som sticker ut i en fjord i provinsen Última Esperanza, vilket betyder ”sista hoppet”. Härifrån går det att nå de exceptionella landskapen i nationalparken Bernardo O’Higgins – Chiles största skyddade område med ett imponerande nätverk av fridfulla fjordar och undersköna skogsbeklädda berg.

  Det finns inga vägar till, från eller inom den isolerade byn, bara stigar som kopplar samman de knappt 200 invånare som bor här.

  Puerto Natales

  Njut av de häpnadsväckande vyerna över södra Anderan när vi anländer i Puerto Natales. Staden utgör porten till nationalparken Torres del Paine, som lockar till sig vandrare och klättrare från hela världen. Förutom en frivillig heldagsutflykt till nationalparken kan du också tillbringa lite tid att utforska Puerto Natales till fots. Denna sömniga stad är en blandning av bohemiska barer, affärer som säljer friluftsutrustning, räfflade plåthus och matställen som serverar mat från hela världen.

  Chilenska fjordar

  Vi kommer att kryssa bland omtalade fjordar och mängder av öar i Chiles kuperade Magallanes-provins, där spetsiga berg sträcker sig mot himlen. Vi kommer därefter att passera genom den västra delen av Magellans sund, som har fått sitt namn efter den kända portugisiska utforskaren från 1500-talet som först korsade det. Den här platsen är så fantastisk att du kommer att fyllas av en känsla av förundran och frid!

  Kap Horn och Drakes sund

  Vi gör en loop runt nationalparken Alberto de Agostini, som skapats av glaciärer, och seglar in i Beaglekanalen. Titta på det häpnadsväckande landskapet när vi seglar mellan nationalparken och Isla Gordon som ligger i Eldslandets skärgård.

  Längst ner i Sydamerikas spets ligger det legendariska Kap Horn, en viktig milstolpe i den handelsrutt som förband Europa med fjärran östern och Oceanien. Det är här som Atlanten och Stilla havet möts och skapar kraftfulla vågor som blir ännu starkare av de virvlande västvindarna. För kappseglare är det en bragd att runda Kap Horn, besläktat med känslan hos en bergsbestigare som bestiger Mount Everest.

  Eftersom dessa turbulenta vatten är ökända kan vi inte garantera en landstigning. Men om vi har tur och vädret är tillräckligt stabilt för att gå iland på ön, så kommer du att vara en av de lyckliga utvalda i världen som kan skryta om det. Från Kap Horn är det rakt fram till Antarktis genom Drakes sund.

  Dag 78-87
  Patagonien

  Kryssning mot Antarktis

 • Dag 88-91
  Antarktis

  Den mytomspunna frysta kontinenten Antarktis

  28 oktober 2023 - 31 oktober 2023

  Ingen annanstans på jorden finns en plats som kan jämföras med detta överjordiska landskap av snö och is. Vinden och vågorna möter den sena vårsolen och gör nya isberg till gigantiska vita och blå diamanter, en del lika höga som byggnader. Enorma issjok och kollapsade glaciärer knakar medan stora isblock störtar ner i vattnet nedanför. Mäktiga berg vilar under lager av mjuk snö. Välkommen till den oöverträffade sjunde kontinenten. Välkommen till Antarktis.

  Du kommer att ägna de kommande fyra dagarna åt att utforska flera av de över 20 möjliga landstigningsplatserna på och runt den antarktiska halvön och Sydshetlandsöarna. Oavsett vart vi åker och vad vi gör så erbjuder varje dag i denna vidsträckta och orörda region något annorlunda och spännande.

  Vi kanske åker till en vulkankrater eller stiger iland vid dramatiska vikar som fortfarande har lämningar från svunna tiders valfångst. Eller så går du iland bland tusentals pingviner och försöker hålla dig åtminstone ett par meter från de mest nyfikna pingvinerna som vill undersöka vem du är.

  Det är sen vår i Antarktis, och åsne- och hakremspingvinerna påbörjar sin häckningssäsong medan Adéliepingvinerna kanske redan har lagt sina ägg och börjat ruva. Det finns även många andra fåglar att se i Antarktis, till exempel labbar, petreller och tärnor. Till skillnad från pingviner kan dessa fåglar faktiskt flyga, så kom ihåg att rikta kikaren mot skyn emellanåt.

  Expeditionsteamet är med dig under hela resans gång, guidar dig när du stiger iland och leder iskryssningar ombord på mindre expeditionsbåtar. Beroende på vädret, snön, isen och vinden så kanske du blir en av de lyckliga som får följa med på tillvalsutflykter som kajakturer, vandring med snöskor eller till och med camping med övernattning på land.

  Det finns även gott om projekt för medborgarforskning som till exempel molnobservation, val- och sjöleopardskådning samt analys av fytoplankton i mikroskop i Vetenskapscentret. Det är tillfredsställande att veta att uppgifterna som du hjälper till att samla in för dessa projekt används i riktiga vetenskapliga studier på framstående institut i hela världen.

  Fotografen ombord har också användbara tips om hur du bäst kan fånga de fantastiska landskapen och det fotovänliga djurlivet. Glöm inte att släppa kameran då och då för att bara njuta av allt!

  Dag 88-91
  Antarktis

  Den mytomspunna frysta kontinenten Antarktis

 • Dag 92-94
  Ushuaia/Buenos Aires

  Längst ned på jordklotet och tillbaka igen!

  1 november 2023 - 3 november 2023

  Efter att ha upplevt Antarktis magi väntar en två dagar lång resa tillbaka över Drakes sund till Sydamerika. Det här är en perfekt tid att bara slappna av och reflektera över dina upplevelser på den frusna kontinenten. Skäm bort dig själv med en lugnande behandling i vår wellnessanläggning eller sätt dig i Explorer Bar och prata med dina medpassagerare. Dina foton är som troféer, så visa upp dem med stolthet och utbyt erfarenheter om olika äventyr och upplevelser Varför inte följa med vårt expeditionsteam till fartygets vetenskapscenter för en tillbakablick över allt du har sett och lärt dig längs vägen.

  Din resa från pol till pol har nu nått sitt slut. När vi kommer fram till Ushuaia i Argentina väntar transfer till flygplatsen och flygresa till Buenos Aires. Det är upp till dig om du vill flyga hem direkt eller tillbringa ytterligare några dagar här och utforska tangons födelseplats.

  Innan vi lämnar fartyget är det dags att ta avsked av besättningen, dina medpassagerare och det fantastiska expeditionsteamet. Alla har arbetat hårt för att göra resan till en rolig och oförglömlig upplevelse.

  Vi delar målsättningen att visa att expeditionskryssningar kan genomföras på ett hållbart sätt och resan ska inspirera oss alla att göra ännu mer för att bevara den sårbara balansen på vår underbara planet. Vi hoppas att du tar med dig dessa tankar hem och delar med dig av dem till familj och vänner!. Hoppas också att snart få se dig ombord på ett nytt äventyr!

  Efterprogram

  Du kanske inte är redo att avsluta ditt äventyr riktigt än. Medan du ändå är här, varför inte lägga till ett efterprogram och se de fantastiska Iguazúfallen vid den brasilianska gränsen? Du får då se Iguazús vattenfall och utsiktsplatser från både den argentinska och brasilianska sidan. I resan ingår en naturskön tågresa till de övre vattenfallen.

  Dag 92-94
  Ushuaia/Buenos Aires

  Längst ned på jordklotet och tillbaka igen!

Avresor

2023

 • januari
 • februari
 • mars
 • april
 • maj
 • juni
 • juli
 • augusti
 • september
 • oktober
 • november
 • december
Augusti:
2.

Vad som ingår

Inkluderat i din resa

Hotell

 • Övernattning på hotell i Vancouver inklusive frukost.

Flyg

 •      Flyg i ekonomiklass mellan Ushuaia och Buenos Aires

Transfer

 • Stadsrundtur i Vancouver som avslutas i hamnen, inkl. lunchlåda
 • Transfer från fartyget till flygplatsen i Ushuaia

Expeditionskryssning

 • Expeditionskryssning i vald hyttkategori
 • Frukost, lunch och middag inklusive drycker (husets öl och vin, läsk samt mineralvatten) på restaurangerna Aune och Fredheim
 • À la carte-restaurangen Lindstrøm ingår för gäster i svit
 • Te och kaffe ingår
 • Tvättservice
 • Kostnadsfritt wifi ombord. Tänk på att vi seglar i avlägsna vatten med begränsad uppkoppling. Streaming stöds inte.
 • Kostnadsfri, återanvändbar vattenflaska som kan fyllas på vid vattenstationerna ombord
 • Engelsktalande expeditionsteam som organiserar och deltar i aktiviteter ombord och på land
 • Ett utbud av inkluderade aktiviteter

Aktiviteter ombord

 • Experter i expeditionsteamet håller föreläsningar i olika ämnen
 • Du har tillgång till fartygets vetenskapscenter, som har ett omfattande bibliotek samt avancerade biologiska och geologiska mikroskop
 • Program där gästerna får hjälpa till i riktiga forskningsprojekt 
 • Fotografen ombord delar med sig av sina bästa tips och tricks för att ta de bästa bilderna av landskapet och djurlivet
 • Du har tillgång till fartygets badtunnor, infinitypool, panoramabastu, gymmen både inomhus och utomhus samt löparbanan utomhus
 • Informella sammankomster med besättningen, såsom dagliga sammanfattningar och förberedelser inför den kommande dagen

Aktiviteter med landstigning

 • Lån av stövlar, vandringsstavar och all utrustning som behövs för aktiviteterna
 • Vind- och vattentät expeditionsjacka ingår utan extra kostnad
 • Expeditionsfotografer hjälper dig med dina kamerainställningar

Ej inkluderat

 • Internationella flyg
 • Reseförsäkring
 • Bagagehantering
 • Tillvalsutflykter med våra lokala partner
 • Tillvalsaktiviteter i små grupper med vårt expeditionsteam
 • Behandlingar i spaområdet ombord

Vänligen observera

 • Alla planerade aktiviteter är beroende av rådande väderförhållanden
 • Utflykterna och aktiviteterna kan komma att ändras
 • Se till att du uppfyller alla inrese- och ombordstigningskrav
 • Ingen dricks förväntas
MS Roald Amundsen in Antarktis
Foto: Dan Avila
MS Roald Amundsen
Aune Restaurant, MS Roald Amundsen
Foto: Espen Mills
Ditt fartyg

MS Roald Amundsen

Byggd år 2019
Varv Kleven Yards
Passagerarkapacitet 528 (500 i Antarktis)
Bruttodräktighet 20 889 ton
Längd 140 m
Däcksbalk 23,6 m
Hastighet 15 knop
MS Roald Amundsen in Antarktis
Foto: Dan Avila

2019 lade Hurtigruten till ett helt nytt fartyg i sin flotta: MS Roald Amundsen. Det toppmoderna fartyget har en ny och miljömässigt hållbar hybridteknologi, som kommer att minska bränsleförbrukningen och visa världen att hybriddrift är möjlig på stora fartyg.

Läs mer om MS Roald Amundsen

Science Center
Foto: Agurtxane Concellon
Se priser och tillgänglighet

Några alternativ: