Rundresa kring Island och fjordarna i östra Grönland

Rundresa kring Island och fjordarna i östra Grönland

Rundresa kring Island och fjordarna i östra Grönland

Rundresa kring Island och fjordarna i östra Grönland

Reseinformation 21 dagar MS Fram
Avresa
25 juli 2023
Pris från
kr 110 962
Frukost, lunch och middag ingår

Ge dig ut på en episk expeditionskryssning och utforska det majestätiska och vilda landskapet på Island och längs Grönlands östkust – två nordliga platser som hämtade ur sagornas värld.

Resa runt hela Island – elden och isens land

Reykjavik är din utgångspunkt för att utforska isen och eldens land. När vi reser norrut kommer du att påbörja din rundresa längs Islands häpnadsväckande kust och besöka de idylliska fiskebyarna Stykkishólmur och Patreksfjörður. Därefter är det dags att upptäcka Akureyri – ”Islands nordliga huvudstad”.

Ta ett kliv över polcirkeln på den blåsiga och avlägsna ön Grimsey och fortsätt sedan vidare till Bakkagerdi med hisnande vyer över berg och mängder av älvor (enligt legenden). Slutligen kommer du att kunna utforska ”Islands Pompeji”, Heimaey, innan resan når sitt slut när vi återvänder till Reykjavik.

Bevittna det majestätiska Grönlands orörda vildmark

Från Reykjavik korsar vi Danmarksundet till Grönlands spektakulära och vilda östkust. Vår destination är Scoresbysund, världens största fjordsystem, som sträcker sig över drygt 36 000 kvadratkilometer. Med vägledning från experterna i vårt expeditionsteam kommer du att kunna komma nära det känsliga ekosystemet vid landstigningar, vandringar i naturen och kajakturer.

Det finns ett rikt djurliv i den här fridfulla vildmarken. När vi glider fram på det mörka, lugna vattnet vid de höga bergens fot kommer du att hålla utkik efter valar och annat marint djurliv. Fågelentusiaster bör hålla utkik efter arter som spetsbergsgrissla, snöuggla och jaktfalk. Vi avslutar sedan den storslagna expeditionen där den började, i Reykjavik.

Rundresa kring Island och fjordarna i östra Grönland Rundresa kring Island och fjordarna i östra Grönland
 • Dag 1
  Reykjavík

  Början på äventyret

  25 juli 2023

  Inled din expeditionskryssning i Islands huvudstad, ett centrum för kultur, historia och nöjesliv

  Din expeditionskryssning börjar i Reykjavík där MS Fram ligger och väntar i hamnen. Reykjavík betyder ”Rökigt inlopp” och har fått sitt namn från ångan från sina heta källor. Idag används varmvatten från geotermisk energi i mängder av simbassänger och badtunnor.

  Världens nordligaste huvudstad är både traditionell och kosmopolitisk och bjuder på gott om saker att se och göra. Utforska Laugarvegur med sina charmiga småbutiker, utomhusbutiker och barer – eller få nya kunskaper på något av stadens museer som är fyllda med konst, kultur och historia. Sedan är det dags att gå ombord, träffa ditt expeditionsteam och inleda äventyret!

  Förprogram

  Om du anländer några dagar tidigare har du möjlighet att se ännu mer av det här vackra landet. Varför inte boka ett förprogram under två eller fyra dagar med oss för att uppleva den berömda gyllene cirkeln på Island? Till höjdpunkterna hör ett besök vid vattenfallet Gullfoss och Þingvellir nationalpark. Ta ett dopp i Islands äldsta simbassäng och ge dig ut på vandring i de unika och vackra omgivningar som väntar!

  Dag 1
  Reykjavík

  Början på äventyret

 • Dag 2
  Stykkishólmur - Heldag

  Välkommen till sagolandet

  26 juli 2023

  Besök de tusen öarnas fjord och naturen som inspirerade Jules Verne

  Vårt första stopp är den mysiga fiskebyn Stykkishólmur som är belägen på norra sidan av halvön Snæfellsnes. Avsaknaden av trafik och en liten befolkning, bara ett tusental människor bor här, gör att det ibland känns som att tiden stått stilla. Härifrån får du fantastisk utsikt över Breiðafjörður (”den breda fjorden”) med alla sina öar.

  Stadens gamla centrum har karaktäristiska färgglada hus som sticker ut i den orörda naturen. Titta förbi stadens vulkanmuseum och regionalmuseum och smaka på lokala delikatesser på restaurangen. I den här regionen utspelade sig Jules Vernes bok Resan till Jordens medelpunkt!

  Dag 2
  Stykkishólmur - Heldag

  Välkommen till sagolandet

 • Dag 3
  Patreksfjördur - Heldag

  St Patrick-fjorden

  27 juli 2023

  Håll utkik efter lunnefågel och fjällräv när vi besöker en strand med rosa toner och Islands högsta vattenfall

  Den här fridfulla fiskebyn fick sitt namn efter Saint Patrick när den upptäcktes på 700-talet. Hamnen har ett rikt marint arv och här pågår full aktivitet än idag, vilket ger dig en möjlighet att lära dig mer om de många olika sorters fisk som finns här. Du kan också ta ett dopp i utomhuspoolen här.

  Klippan Latrabjarg i närheten utgör hemvist för lunnefågel, havssula, grissla och tordmule. På den branta klippan är fåglarna skyddade från fjällräven. I närheten finns också stranden Rauðsandur (”röd sand”) som är känd för sin sand i rosa nyanser och Dynjandi-vattenfallen där sex fall tillsammans bildar det högsta vattenfallet i Västfjordarna.

  Dag 3
  Patreksfjördur - Heldag

  St Patrick-fjorden

 • Dag 4
  Nordvästra Island - Heldag

  Nordvästra Island

  28 juli 2023

  En dag för en spontan upptäcktsfärd på nordvästra Island

  En av de bästa sakerna med en expeditionskryssning är känslan av att vad som helst kan hända när som helst. Det är därför vi har skapat utrymme för en dag för upptäckter utan förbestämda planer.

  Vi siktar på att befinna oss på nordvästra Island, men kaptenen och expeditionsteamet kommer att spika en slutgiltig plan utifrån väderförhållanden och möjligheter vid tidpunkten.

  Aktiviteter kan inkludera att vandra, delta i en strandstädning eller paddla kajak. Om en flock valar kommer upp till vattenytan när vi är till sjöss kanske vi dröjer oss kvar och njuter av att se dem. Att vara flexibel under äventyret är vad expeditionskryssning handlar om.

  Dag 4
  Nordvästra Island - Heldag

  Nordvästra Island

 • Dag 5
  Akureyri - Heldag

  Den norra huvudstaden

  29 juli 2023

  Se Islands livliga norra huvudstad och ”gudarnas vattenfall”

  Vid Islands längsta fjord ligger den livliga studentstaden Akureyri, som är känd som Islands norra huvudstad. När vår kryssning passerar höga, snöklädda berg längs fjordens grönskande kustlinje har du den bästa chansen att få se olika sorters valar. Själva staden har flera restauranger av högsta klass och två fascinerande museer.

  Du kan också besöka den arktiska botaniska trädgården och se den fantastiska arkitekturen i kyrkan i Akureyri.

  Tillvalsutflykter finns tillgängliga för att kunna uppleva Goðafoss, ”gudarnas vattenfall” och den unika och vackra sjön Mývatn som är en utmärkt plats får fågelskådning. De som gillar tv-serien ”Game of Thrones” känner kanske igen landskapet!

  Dag 5
  Akureyri - Heldag

  Den norra huvudstaden

 • Dag 6
  Grimsey - Heldag

  Stig över polcirkeln

  30 juli 2023

  Utforska folktron och legendernas ö när vi korsar polcirkeln

  Den lilla, gräsbeklädda ön Grimsey är ett måste för en oförglömlig upplevelse. Ön är full av folktro och legender och är belägen mitt på polcirkeln, vilket innebär att du kan stå med fötterna på vardera sida om denna viktiga geografiska gräns. Cirkeln har märkts ut med en stor glob i betong.

  Här finns bara 60 invånare, men tusentals sjöfåglar, och lokalbefolkningen beger sig ibland till klipporna på jakt efter ägg. Båtar kommer att ta dig från fartyget till den steniga och vindsvepta ön och på kvällen återvänder vi till hamnen i Húsavík för natten.

  Dag 6
  Grimsey - Heldag

  Stig över polcirkeln

 • Dag 7
  Bakkagerði - Heldag

  Älvornas land

  31 juli 2023

  Upplev spektakulära vyer och djurliv tillsammans med ”det gömda folket”.

  Enligt sägnen finns det i detta lilla kustsamhälle med sina 100 invånare också mängder av älvor, och när du upplever stillheten och ser de mäktiga vyerna är det lätt att förstå varför. Bakkagerði är omgivet av bergstoppar och utgör en perfekt utgångspunkt för vandrare, fågelskådare och naturälskare.

  Klipporna längs kusten är fulla av stormfåglar, tretåiga måsar, ejdrar och lunnefåglar. Efter din promenad kan du avnjuta en måltid med färsk fisk eller den lokala specialiteten fisksoppa på ett lokalt kafé. Du kan också välja att bara njuta av lugnet och de häpnadsväckande vyerna. Kanske får du till och med syn på en älva!

  Dag 7
  Bakkagerði - Heldag

  Älvornas land

 • Dag 8
  Heimaey - Heldag

  Islands Pompeji

  1 augusti 2023

  Ett varmt välkomnande väntar på denna eldens ö med sin turbulenta historia

  Med sina 4 000 invånare är Heimaey (”hemön”) den enda bebodda ön bland Västmannaöarna söder om Islands fastland. 1973 var hela samhället på väg att förstöras av ett vulkanutbrott. Vulkanen Eldfell (”eldberget”) reser sig fortfarande 220 meter över havet.

  Längre ner kan du se den numera stelnade lava som nästan blockerade hamnen men gick att få stopp på tack vare heroiska insatser. På den här blåsiga men gästvänliga ön kan du bege dig uppför vulkanen och lära dig mer om dess mörka och turbulenta historia som innefattar slavar på flykt, mord, hämnd, magi och pirater.

  Dag 8
  Heimaey - Heldag

  Islands Pompeji

 • Dag 9
  Reykjavík

  Början på ett nytt äventyr

  2 augusti 2023

  Gör en resa till den Blå lagunen för en oförglömlig spaupplevelse utomhus

  När vi återvänder till Reykjavík får du en ny chans att utforska alla sevärdheter som du kanske missade under ditt första besök. Kom ihåg att det här är en stad full av konst, kultur, gallerier och museer. Om du bara vill koppla av passar det utmärkt med en resa till den berömda Blå lagunen.

  Här kan du slappna av i geotermiskt uppvärmt vatten vars blå färg skapats av kiseldioxid och andra mineraler från det omkringliggande vulkanlandskapet. Du kan även njuta av en drink eller prata med lokalbefolkningen och andra besökare medan du ser fram emot nästa del av ditt äventyr – Grönland!

  Dag 9
  Reykjavík

  Början på ett nytt äventyr

 • Dag 10
  Till sjöss

  Genom Danmarksundet

  3 augusti 2023

  Koppla av och lär dig om Arktis när vi följer i några av de upptäcktsresande vikingarnas fotspår

  MS Fridtjof Nansen reser västerut och går in i Danmarksundet där Erik Röde och andra upptäcktsresande vikingar en gång seglade på väg till Grönland. Det finns gott om bekvämligheter ombord på fartyget som du kan dra nytta av under din resa. I vårt Vetenskapscenter kan du lära dig allt om Arktis, dess djurliv och invånare.

  Varför inte spendera lite tid i fartygets gym och höja pulsen? Därefter kan du njuta av ett avslappnande bastubad och blicka ut över havet. Efteråt kan du samtala med andra gäster medan du njuter av en drink i Explorer Lounge & Bar – men det här är förstås bara förslag!

  Dag 10
  Till sjöss

  Genom Danmarksundet

 • Dag 11-19
  Scoresby sunds fjordsystem

  Världens största fjordsystem

  4 augusti 2023 - 12 augusti 2023

  Tillbringa över en vecka med att utforska världens största fjordsystem

  Det enorma fjordsystemet är känt för sina spektakulära landskap. Bland 2 000 meter höga fjäll flyter isberg som glittrar i vitt och blått fram på de spegelblanka vattnen. Lugnet störs endast av ljudet från områdets olika sjöfåglar som alkekungar, lunnefåglar, stormfåglar och måsar.

  Vattnen utgör även hemvist för olika val- och sälarter. Kaptenen och ditt expeditionsteam hittar tillfällen att gå i land för att vandra i naturen samt att utforska fjordarna med kajak. På land kan du få syn på myskoxar, fjällrävar, jaktfalkar och skogsharar, så håll ögonen öppna!

  Dag 11-19
  Scoresby sunds fjordsystem

  Världens största fjordsystem

 • Dag 20
  Danmarksundet

  Tillbaka till Island

  13 augusti 2023

  Tillbaka till Island – dags att koppla av till havs

  Efter att ha utforskat östra Grönlands avlägsna skönhet sätter vi kurs tillbaka mot Island. Ägna tiden till sjöss åt att sammanfatta dina upplevelser med dina nya vänner, studera naturen i vetenskapscentret eller koppla av på däck. Håll utkik efter sjöfåglarna som följer efter fartyget eller spana efter valar som kommer upp till ytan.

  Medan du reflekterar över expeditionskryssningen kanske det slår dig vilken värdefull plats Grönland är. Från fjordarnas sköra ekosystem till den flyktiga elegansen hos havsisen och glaciärerna. Vi hoppas att skönheten du upplevt har lämnat bestående intryck.

  Dag 20
  Danmarksundet

  Tillbaka till Island

 • Dag 21
  Reykjavík

  Äventyrets slut

  14 augusti 2023

  MS Fram kommer att återvända till Islands huvudstad tidigt på morgonen. När du har gått i land kan du passa på att uppleva de saker du missat i denna charmiga och kompakta stad.

  Vi är säkra på att du kommer att få en otrolig upplevelse när du utforskar Island och Grönlands östkust med oss, och vi hoppas att vi kommer att ses igen under fler äventyr i framtiden.

  Efterprogram

  Vill du förlänga ditt äventyr? Om du vill upptäcka mer av Island kan du lägga till vårt efterprogram innan du åker hem eller helt enkelt förlänga din vistelse för att få ut det mesta av Reykjavik och de omgivande geotermiska sevärdheterna. Island har trots allt så mycket mer att erbjuda att du kanske vill hänga kvar bara ett litet tag till!

  Dag 21
  Reykjavík

  Äventyrets slut

Avresor

2023

 • januari
 • februari
 • mars
 • april
 • maj
 • juni
 • juli
 • augusti
 • september
 • oktober
 • november
 • december
Juli:
25.

Vad som ingår

Inkluderat i din resa

Expeditionskryssning

 • Expeditionskryssning i vald hyttkategori
 • Frukost, lunch och middag inklusive drycker (husets öl och vin, läsk och mineralvatten) på restaurangen Aune
 • À la carte-restaurangen Lindstrøm inkluderad för svitgäster
 • Te och kaffe ingår
 • Kostnadsfritt wifi ombord. Tänk på att vi seglar i avlägsna vatten med begränsad uppkoppling. Streaming stöds inte.
 • Kostnadsfri, återanvändbar vattenflaska som kan fyllas på vid vattenstationerna ombord
 • Engelsktalande expeditionsteam som organiserar och deltar i aktiviteter ombord och på land
 • Utbud av inkluderade utflykter

Aktiviteter ombord

 • Experter i expeditionsteamet håller föreläsningar i olika ämnen
 • Besök fartygets vetenskapscenter, som har ett omfattande bibliotek samt avancerade biologiska och geologiska mikroskop
 • Program för medborgarforskning som ger gästerna möjlighet att bidra till pågående forskningsprojekt
 • Den professionella fotografen ombord delar med sig av sina bästa tips och tricks för att ta de bästa bilderna av landskapet och djurlivet
 • Du har tillgång till fartygets badtunnor, panoramabastu, gymmen inomhus och utomhus, samt löparbanan utomhus
 • Informella sammankomster med besättningen, såsom dagliga sammanfattningar och förberedelser inför den kommande dagen

Aktiviteter med landstigning

 • Eskorterade landstigningar med små expeditionsbåtar
 • Lån av stövlar, vandringsstavar och all utrustning som behövs för aktiviteterna
 • Vind- och vattentät expeditionsjacka ingår utan extra kostnad
 • Expeditionsfotografer hjälper dig med dina kamerainställningar

Ej inkluderat

 • Internationella flyg
 • Reseförsäkring
 • Bagagehantering
 • Tillvalsutflykter med våra lokala partner
 • Tillvalsaktiviteter i små grupper med vårt expeditionsteam

Vänligen observera

 • Alla planerade aktiviteter är beroende av rådande väder- och isförhållanden
 • Utflykterna och aktiviteterna kan komma att ändras
 • Läs samtliga inresekrav för din resa
 • Ingen dricks förväntas
MS Fram in Greenland
Foto: Stian Klo
MS fram i Antarktis
Foto: Sandra Walser
Ditt fartyg

MS Fram

Byggd år 2007
Renoverad 2022
Varv Fincantieri, Italy
Passagerarkapacitet 250 (200 i Antarktis)
Sängar 276
Bilkapacitet 0
Bruttodräktighet 11 647 ton
Längd 114 m
Däcksbalk 20,2 m
Hastighet 13 knop
MS Fram in Greenland
Foto: Stian Klo

Det ursprungliga Fram var det mest kända expeditionsfartyget av sin tid och hennes framgångsrika expeditioner saknar motstycke. MS Fram följer i den ursprungliga Frams fotspår och är utrustad med den mest avancerade tekniken för att göra henne exceptionellt väl lämpad för expeditionsresor i polarområden.

Läs mer om MS Fram

Icebergs-en av många favoritfoto motiv när på en expedition med MS fram
Foto: Tomas Mauch

Några alternativ: