Vi lämnar ett avtryck som vi är stolta över

Under årtionden har våra kaptener, besättningar, expeditionsteam och återkommande gäster bevittnat den inverkan klimatförändringarna har haft på känsliga polarområden. Det har gjort att hållbarhet har blivit ett ämne som ligger oss varmt om hjärtat och som påverkar vår verksamhet

Upptäck Hurtigruten Expeditions hållbarhetsåtagande

Lär känna Karin och Tudor i vårt expeditionsteam och lär dig mer om vad vi gör för att göra miljö till en central del av hela vår verksamhet.

Få 3 tips från oss!

Klicka på varje panel för att upptäcka några exempel på våra hållbarhetsåtgärder och få tre tips inom varje område på hur alla kan hjälpa till.

Få 3 tips från oss!

Klicka på varje panel för att upptäcka några exempel på våra hållbarhetsåtgärder och få tre tips inom varje område på hur alla kan hjälpa till.

Utbildning, forskning och vetenskapsprogram

Matavfall

Lokala samhällen

Hybridteknik och innovation

Förbud mot engångsplast

Passion för djurvård

Strandsanering

Utbildning, forskning och vetenskapsprogram

Vi ökar medvetenheten – och skapar ambassadörer 

Vi vill skapa en djupare förståelse för de områden som vi utforskar och de möjligheter och utmaningar som de möter. Därför försöker vi skapa ambassadörer för alla destinationer vi besöker under varje expeditionskryssning, med gäster som vägleds av våra kunniga och erfarna expeditionsteam. Med kunskapsområden från biologi och polaröverlevnad till norrsken och hållbarhet engagerar de våra gäster i samtal, föreläsningar och diskussioner om lokala kulturer, vildmark, natur och föroreningar – såsom plast och mikroplast och hur detta påverkar haven. 

Hurtigruten Expeditions vetenskapsprogram 

Med vårt vetenskapsprogram skapar vi mervärden för gästernas upplevelse genom att samarbeta med forskningsinstitutioner över hela världen och göra det möjligt för dem att delta i medborgarforskningsprojekt. Vi samarbetar med världsledande institutioner och hjälper dem med deras pågående forskning och i gengäld delar de med sig av sina kunskaper och upplevelser till våra gäster. Vi har genomfört ett flertal medborgarforskningsprojekt på våra expeditionskryssningar, och under de senaste tre åren har det gjort det möjligt för oss att skapa en stabil grund för kärnan i vårt vetenskapsprogram. 

Våra gäster kan bidra till att främja forskningen inom flera medborgarforskningsprojekt med hjälp av observationer och registrering av fåglar, sjöfåglar och marina däggdjur. Vi erbjuder också projekt som rör alger, snöleoparder, forskning om flera olika valar och observationsstudier, molnobservationer, phytoplankton, plastkällor och krill. Vi gör det i samarbete med IAATO, AECO, Polar Citizen Science Collective, ASI, NASA, Polar Tag, NIVA, UNIS och flera andra institutioner och universitet.  

Se en film om vårt vetenskapsprogram här

VAD KAN DU GÖRA?  

 1. Utbilda dig! När du skaffar dig större kunskap kan du hjälpa andra att förstå vikten och värdet av våra naturresurser. 
 2. Släpp inte ut kemikalier i våra vatten. Välj giftfria kemikalier hemma och på kontoret. 
 3. Plantera ett träd. Träd tillhandahåller syre. De bidrar till att spara energi, rena luften och bekämpa klimatförändringar. 
Vetenskapscenter - MS Roald Amundsen
Foto: Agurtxane Concellon

Matsvinn

Matinköp och serviceövervakning

Om man serverar över fyra miljoner måltider per år kan även en liten minskning av avfall göra enorm skillnad. Men för oss är lite inte tillräckligt. Det är därför vi har föresatt oss att minska matavfallen med 30 procent fram till 2021. Vi har implementerat digital registrering och mätning i realtid för alla delar av vår matproduktion för att samla in de data vi behöver för att minimera avfallet. Tidiga resultat visar på att vi kan förvänta oss en minskning på mer än 30 procent.

Vi gör våra matsystem mer hållbara

Vi har också ingått ett partnerskap med EAT Foundation, en ideell organisation från Sverige som gör hela kedjan för mat mer hållbar och rättvis för både människor och planeten. Vårt partnerskap har syftet att utforska ytterligare initiativ som kan göra våra matsystem mer hållbara och samtidigt bredda vårt matutbud ombord.

Spårbarhet för mat

Vad vi tar från vattnet är lika viktigt som vad vi sätter tillbaka i det. Givetvis bibehåller Hurtigruten ett förbud mot alla rödlistade skaldjur, och vi kräver tredjepartsintyg på all inköpt fisk (MSC, ASC eller motsvarande).

VAD KAN DU GÖRA?

 1. Köp inte mer än du behöver och håll koll på vad du köper och använder. Vi föreslår att du tar en så kallad ”shelfie” – en bild av din kyl och ditt skafferi för att påminna dig själv om vad som finns där.
 2. Kontrollera datum för sista förbrukningsdag för färsk mat innan du köper den. Det här är ett viktigare datum att förhålla sig till än bäst före-datum. 
 3. Köp bara vad du kan använda innan det går ut.
Fredheim - MS Fridtjof Nansen
Foto: Agurtxane Concellon

Lokala samhällen

Förbättra lokalsamhällen och kultur

Hurtigruten respekterar och stödjer ursprungssamhällens värderingar, kultur och traditioner och bibehåller ett nära samarbete med de samhällen som anstränger sig för att välkomna våra gäster – oavsett plats. Genom att handla lokalt och köpa ingredienser från lokala leverantörer, och att också köpa tjänster som utflykter, bidrar vi till dessa kustsamhällens försörjning och välfärd.

Bekämpning av massturism

Vi utforskar några av de mest spektakulära vildmarksområdena i världen – och att besöka kulturerna som har sin hemvist här är en viktig del av varje expeditionskryssning med Hurtigruten. Det innebär att vi har en skyldighet att bedriva vår verksamhet med största möjliga respekt och känslighet. Vi har gått i bräschen för att motverka nedbrytning till följd av massturism och respekterar ursprungssamhällen genom att erbjuda upplevelser där de enda spår vi lämnar efter oss är det positiva intryck vi gjort på alla våra upptäckare.

VAD KAN DU GÖRA?

 1. Det bästa sättet att stötta lokala företag är att spendera pengar hos dem. 
 2. Berätta för vänner och familj om dina favoriter bland lokala företag. 
 3. Följ och stötta lokala företag på sociala medier och skriv positiva recensioner.
Grönland – Inuiternas land
Foto: Andrea Klaussner

Hybridteknik och innovation

Vetenskap, innovation och teknik

Vi går in i en ny era för äventyrsresor som drivs av hållbarhet, och vi är inställda på att etablera nya standarder för branschen. Vårt slutliga mål är att driva våra fartyg helt utan utsläpp.

Bekämpa klimatförändring genom innovation

Genom att introducera världens första hybriddrivna kryssningsfartyg tar vi kliv som vi hoppas ska visa vägen för hela branschen. Vi testar också att driva fartyg med grönt biobränsle gjort av biologiskt avfall.Det finns mer än 300 kryssningsfartyg i världen och de dagliga utsläppen från ett enda av dessa fartyg som drivs med tung eldningsolja kan motsvara en miljon bilar. Detta måste förändras.

MS Roald Amundsen och MS Fridtjof Nansen

Namnen kommer från legender under den gyllene eran för polarupptäckter. Våra revolutionerande fartyg med hybriddrift är flaggskeppen för världens grönaste flotta för expeditionskryssningar. De är utrustade med stora batterier som bidrar till att minska utsläppen och ombord finns mängder av grön teknik och innovativa miljölösningar. Vi har också förbättrat designen av skrov och för på fartygen.

Se en film om tekniken vi använder här

Ta en guidad rundtur på våra fartyg här

Förbud mot tung eldningsolja

På grund av beroendet av tung eldningsolja (HFO) är sjöfartsindustrin starkt bidragande till utsläppen av växthusgaser som SOx, NOx and CO2. Dessutom bidrar andra föroreningar såsom partiklar och sot till växthuseffekten i Arktis och orsakar miljöskador på andra sätt. Vi slutade använda tung eldningsolja för över 10 år sedan och uppmuntrar resten av branschen att göra samma sak. Tillsammans med ledande miljöpartner som Clean Arctic Alliance och European Climate Foundation leder Hurtigruten kampanjen #HFOFreeArctic för att förbjuda användning av tung eldningsolja i arktiska vatten.

VAD KAN DU GÖRA?

 1. Kör mindre – cykla och gå mer.
 2. Använd lågenergilampor som håller längre och bidrar till att minska utsläppen av växthusgaser. Det hjälper också till att släcka lamporna när du lämnar ett rum.
 3. Minska, återanvänd och återvinn. Använd den här tumregeln för att spara på naturresurser och minska mängden avfall som hamnar på soptippen.
MS Roald Amundsen - Antarktis
Foto: Dan & Zora Avila

Förbud mot engångsplast

Varje minut hamnar 15 ton plast i våra hav. Om trenden fortsätter kommer mängden att ha dubblats inom de kommande 10 åren och 2050 kommer det att finnas mer plast än fisk i haven.

Vi har fokuserat på att reducera plastföroreningarna i åratal

Vi var det första stora reseföretaget att ta bort engångsplast från alla våra fartyg, restauranger och hotell. Vi förbättrar också ständigt hur vi minskar, återanvänder och hanterar vårt avfall – och vi delar med oss av vad vi lärt oss längs vägen. Plastsugrör har tagits bort eller ersatts med metall, drinkpinnar används inte längre – och detsamma gäller plastkoppar förpackade i plast, plastbestick, plastpåsar, plastlock på kaffekoppar, plasttandpetare, plastförkläden, engångsförpackningar för smör och andra engångsförpackningar i plast som våra 500 000 gäster och 2 500 anställda normalt kan möta varje dag.

Faktum är att plastförpackningar antingen har tagits bort eller ersatts av miljövänliga alternativ gjorda av papper, metall eller andra biologiskt nedbrytbara och hållbara material. Viktigast av allt är att det på det hela taget har lett till en enorm minskning av användningen av engångsföremål.

Men lösningen på plastkrisen är beroende av fler aktörer än ett enda företag. Vi arbetar aktivt med att dela med oss av erfarenheterna från vårt program för att minska plast och engagerar våra gäster, allierade, konkurrenter, lokalsamhällen, myndigheter och de som vill ta del i kampen. Vi har också infört strängare hållbarhetskrav på våra leverantörer och utmanar dem att minska eller upphöra med användning av engångsplast.


VAD KAN DU GÖRA?

 1. Sluta med plastpåsar. Ta med dig egna tygpåsar till butiken.
 2. Skippa sugrör. Om du inte har medicinska behov. Men även då kan du använda sugrör i papper. Och när du ändå håller på kan du sluta med tallrikar och glas i plast.
 3. Sluta använda plastflaskor. Investera i en vattenflaska som kan återanvändas.
Onödig engångsplast byts ut
Foto: Ole Martin Wold

Respekt och skydd för djur

Att utforska den mest spektakulära vildmarken på vår planet och att observera dess unika djur och natur, är en viktig del av varje resa med Hurtigruten. Det medför ett ansvar för att utforska utan att göra stora avtryck. Att observera vilda djur och fåglar ska göras på avstånd för att inte störa det naturliga beteendet och med största respekt för deras hälsa och livsmiljö. Under varje resa och före varje landstigning informeras och utbildas alla gäster om lokala riktlinjer för djur och natur. 

Medlemmar i Hurtigrutens expeditionsteam handplockas, utbildas och certifieras årligen, vilket säkerställer att alla förberedelser, landstigningar och möten med natur och vildmark sker i enlighet med våra stränga regler och riktlinjer – som överträffar branschens alla standarder. 

Bättre tillsammans 

Det är viktigt att vi ständigt förbättrar vår förståelse för djurlivet vi stöter på och de känsliga regioner djuren bor i. Därför är vi medlemmar av Association of Arctic Expedition Cruise Operators (AECO). En organisation som verkar för miljövänlig och säker turism i Arktis. Vi är också stolta medlemmar av International Association of Antarctic Tour Operators (IAATO), som förespråkar säkra och miljövänliga resor i Antarktis. Ett huvudsakligt fokusområde för dessa organisationer är att främja offentlig medvetenhet och ett bredare engagemang för bevarande av miljön och lokala ekosystem. 

VAD KAN DU GÖRA?

 1. Om du har en balkong eller trädgård kan du plantera blommor, träd och buskar som växer naturligt där du bor. Det ger mat till insekter, fåglar och vilda djur och utgör också en skyddad plats där de kan leva.  
 2. Stå upp för djurlivet – din röst har betydelse!
 3. Var en påläst konsument. Välj produkter som inte skadar vilda djur eller deras livsmiljöer.
Isbjörn - Svalbard
Foto: Chase Dekker

Plast, föroreningar och renare hav

Plastföroreningar är det största hotet mot våra hav. År 2050 kommer det att finnas mer plastavfall än fisk i haven, men vi är fast beslutade om att vara en del av lösningen på det här problemet. Vi har bedrivit vår verksamhet i några av världens mest orörda vatten i mer än 125 år och har med egna ögon sett hur föroreningar, avfall och skräp haft direkt inverkan på natur, djurliv och lokalsamhällen.  

Vi sanerar stränder så ofta vi kan 

Den viktigaste uppgiften för vår besättning och våra gäster är att begränsa eller eliminera avfallet innan det hamnar i haven. Men ibland behöver vi ge första hjälpen också. Varje dag tar Hurtigrutens expeditionsteam med sig gäster på utflykter och vandringar till spektakulära platser. Vid varje landstigning och destination uppmuntrar vi våra gäster att bidra med att plocka upp det skräp de hittar. Dessutom arrangerar Hurtigrutens expeditionsteam större strandsaneringar på noggrant utvalda platser, vilket resulterar i att flera ton sopor tas om hand varje år. 

Vi sprider medvetenhet om föroreningar så ofta vi kan. Vi engagerar oss också i strategiska partnerskap, samarbetar med relevanta organisationer och genomför forskning och övervakning av haven i realtid. Som världens största kryssningsföretag för expeditioner och den viktigaste aktören i både Arktis och Antarktis, tar vi ansvar och föregår med gott exempel för att driva branschen framåt. 

VAD KAN DU GÖRA?   

 1. Undvik plastförpackningar. Köp traditionell tvål i stället för flytande tvål. Undvik produkter som är klädda i plast och återvinn det du kan. 
 2. Att använda en tvättpåse är det mest effektiva sättet att stoppa mikroplastföroreningar vid tvätt av kläder. 
 3. Skräpa inte ner. 73 procent av skräpet på världens stränder är plast: cigarettfilter, flaskor och korkar, matförpackningar, plastkassar och frigolitförpackningar. 
Strandstädning vid Kap Bruun
Foto: Stefan Dall