Säkrare tillsammans

Medan vi förbereder oss för ett säkert återupptagande av våra expeditionskryssningar har vi infört strikta åtgärder på alla våra Hurtigruten Expeditions-fartyg som är utformade för att minska risken för covid-19.

Lästid: 5 minuter

Inträdeskrav till Norge

Alla resenärer som reser till Norge från 26 november 2021 måste fylla i en registrering via https://reg.entrynorway.no/. Detta kommer att gälla för alla gäster och besättning.

Omicron-variantuppdatering

På grund av spridningen av den nya Omikron-varianten kan gäster nekas ombordstigning på MS Maud eller MS Otto Sverdrup om de har rest till något av följande länder under de senaste 14 dagarna:

 • Angola
 • Botswana
 • Eswatini
 • Lesotho
 • Malawi
 • Mozambique
 • Namibia
 • Sör Afrika
 • Zambia
 • Zimbabwe

Din säkerhet har högsta prioritet för oss.

Vår högsta prioritet är skydda våra gäster, våra medarbetare och befolkningen på de platser vi besöker. Vi har samarbetat med experter inom hälsa och säkerhet för att utforma nya protokoll och rutiner, så att vi kan vara säkrare tillsammans när vi återupptar vår expeditionsverksamhet.

Vi kommer ständigt att utvärdera våra hälso- och säkerhetsrutiner och uppdatera informationen på den här sidan. Särskilda åtgärder kan variera beroende på resa, lokala bestämmelser, den senaste vetenskapliga och medicinska rådgivningen och förhållandena vid resetillfället. Vi kommer att informera dig om de specifika åtgärder som vidtagits för just din expeditionskryssning före avresan.

Alla våra fartyg är SafeGuard-certifierade

Alla våra fartyg måste genomgå stränga test och godkännas innan de tas i bruk. Våra hälso- och säkerhetsrutiner är därför godkända av tredje part via det ledande och oberoende certifieringsföretaget Bureau Veritas (BV). Den strikta och noggranna säkerhetskontrollen som krävs av BV säkerställer att varje fartyg uppfyller de riktlinjer för bästa praxis som gäller för hälsa, säkerhet och hygien inom branschen och internationellt. När du ser SafeGuard-märket kan du vara säker på att fartyget du reser med uppfyller de höga standarder som krävs för en certifiering. SafeGuard-certifieringen säkerställer också att riktlinjer för bästa praxis följs avseende hygien, sanitet och begränsning av smittsamma sjukdomar ombord.

Vad vi gör

Ombordstigningskontroll

Vi har infört strikta ombordstigningskrav för både gäster och besättningsmedlemmar. Specifika krav kan variera beroende på resa, men kan inkludera test före resan, hälsokontroll och begäran om vaccinationsbevis.

Nya hälso- och säkerhetsprotokoll

Förutom förbättrade rengörings- och desinfektionsrutiner har vi infört nya protokoll, såsom munskyddsregler, kapacitetsbegränsningar och andra åtgärder i enlighet med lokala krav.

Kontinuerlig övervakning för att identifiera risker och vidta snabba åtgärder

Vi kontrollerar regelbundet våra gästers och besättningsmedlemmars hälsa under varje kryssning. Så att vi vid behov kan vidta strikta åtgärder för att förhindra och hantera eventuella utbrott.

Sjukstugan ombord med högkvalitativ vård och expertis

Vi har utökat vår sjukvårdskapacitet ombord. Våra expeditionsfartyg har en välutrustad sjukstuga med en läkare och sjuksköterska som är tillgängliga dygnet runt.

Vad du gör

Resekrav

Vi förväntar oss att du följer alla tillämpliga rese- eller karantänrestriktioner som du kan vara föremål för, både i ditt hemland och på din destination.

Ombordstigningskontroll

Vi kommer att informera dig om ombordstigningskraven för din kryssning, så se till att du uppfyller alla krav innan avresan. Vi ber dig även att anlända vid din tilldelade incheckningstid för att uppfylla fysiska avståndskrav.

Hälso- och säkerhetsprotokoll

Under kryssningen måste du följa alla riktlinjer avseende social distansering, munskydd och handhygien för att säkerställa allas säkerhet.

Kontroll och testning

Vi ber alla gäster att vara uppmärksamma på symtom på covid-19 och att informera vår personal enligt våra förfaranden så snart som några symtom utvecklas.

Följ med på expedition med Hurtigruten

Ombordstigningskrav

Vi kommer att informera dig om de senaste kraven för din specifika resa innan avresedatumet. Ombordstigningskontrollen kan variera beroende resa, lokala bestämmelser, den senaste vetenskapliga och medicinska rådgivningen och förhållandena vid resetillfället.

Vi kräver också vissa resedokument för varje kryssning. Detta inkluderar läkarintyg för avlägsna destinationer som Antarktis, Nordvästpassagen, nordöstra Grönland och transatlantiska kryssningar.

Incheckning

Incheckningen har anpassats för att kunna hålla fysiskt avstånd och genomföra ombordstigningskontrollen. Golvmarkeringar och handtvättsstationer finns utplacerade. Gäster, besättning och incheckningspersonal måste bära munskydd under incheckningen. Vi godkänner endast kirurgiska munskydd eller FFP2-masker ombord. Vi accepterar inte munskydd i tyg, hemmagjorda masker eller visir.

För att enklare kunna hålla fysiskt avstånd vid incheckningen kommer du att tilldelas en ombordstigningstid före avresedatumet.

Livet ombord

Munskydd ombord

Du måste bära munskydd på allmänna platser inomhus, förutom när du äter och dricker. Ute på däck kan du ta av dig munskyddet om det är möjligt att hålla fysiskt avstånd. Riktlinjerna kan variera beroende på destinationen, i enlighet med lokala krav.

Vi godkänner endast kirurgiska munskydd eller FFP2-masker ombord. Vi accepterar inte munskydd i tyg, hemmagjorda masker eller visir.

Fysisk distansering

Vi planerar att resa. med minskad passagerarkapacitet för att enklare kunna hålla fysiskt avstånd ombord Vi har också minskat gästkapaciteten i offentliga utrymmen, såsom våra restauranger och föreläsningssalar så att alla gäster kan dra nytta av våra tjänster och aktiviteter på ett säkert och bekvämt sätt.

Städning och hygien

Vi har förbättrat våra standardrutiner med extra rengöringsprotokoll för att minska risken för covid-19 och andra smittsamma sjukdomar.

Alla allmänna utrymmen rengörs och desinficeras regelbundet under hela dagen, och handdesinfektion finns tillgängligt i hela fartyget. Vi utför alla våra rengöringsförfaranden oftare, särskilt på ytor och områden som ofta berörs.

Gästhytterna städas och desinficeras dagligen. Vår städpersonal använder personlig skyddsutrustning (Personal Protective Equipment, PPE) och har utbildats i de senaste metoderna för att minska risken för covid-19.

Expeditionsföreläsningar och -aktiviteter

En av höjdpunkterna med en Hurtigruten-expedition är det stora utbudet av expeditionsaktiviteter vi erbjuder ombord, med alltifrån föreläsningar till aktiviteter i vårt vetenskapscenter. När vi återupptar verksamheten planerar vi att erbjuda alla våra vanliga aktiviteter ombord.

Vi har infört förbättrade rengörings- och desinfektionsåtgärder i offentliga utrymmen som vårt vetenskapscenter. Handdesinfektion tillhandahålls och beröringsytor rengörs regelbundet. Föreläsningssalens sittplatskapacitet har anpassats för att göra det möjligt att hålla fysiskt avstånd. På vissa fartyg erbjuder vi streamade föreläsningar, så att du kan titta på dem i hytten.

Mat och dryck

Vi har anpassat våra måltids- och dryckestjänster för att minska risken för covid-19.

Vi har minskat sittplatskapaciteten men förlängt öppettiderna i våra restauranger för att kunna hålla större avstånd mellan borden. Vårt nya bokningssystem för restaurangerna minimerar väntetiderna. Vid restaurangens ingångar finns handspritsautomater och gästerna kommer att feberkontrolleras med en kontaktlös febertermometer.

Vi har anpassat menyerna och tjänsterna för att erbjuda enskilda rätter snarare än en självbetjäningsbuffé. Vi erbjuder även mat för avhämtning för gäster som vill äta i hytten.

Vår Explorer Lounge och våra poolbarer kommer, i förekommande fall, endast att erbjuda bordsservering.

Hotell- och friskvårdsinrättningar

Vår pool, vårt spa, vårt gym och andra friskvårdsinrättningar kommer att vara öppna på alla fartyg där de finns tillgängliga. Användningen av dessa inrättningar och vissa tjänster kan vara begränsad.

Vi har infört nya rutiner i dessa utrymmen, såsom förbättrad städning och desinfektion, och begränsad gästkapacitet. I vissa fall måste du boka i förväg.

Sjukvårdstjänster

Våra expeditionsfartyg har en sjukstuga som är öppen dygnet runt. Varje fartyg har ett sjukvårdsteam som består av en läkare och minst en sjuksköterska, med stöd från experter på land dygnet runt.Vår sjukvårdspersonal kan genomföra ett snabbtest för covid-19 ombord och har utbildats i att förhindra och hantera eventuella utbrott.

Utforskning på land

Aktiviteter, landstigningar, och utflykter på land

Vi planerar att erbjuda utflykter på land, expeditionslandstigningar och expeditionsaktiviteter i smågrupper när vi återupptar våra expeditionskryssningar. Förutom att följa med på en av våra organiserade aktiviteter eller utflykter på land, räknar vi med att du kommer att kunna utforska på egen hand i hamnar där det är möjligt. Specifika erbjudanden och tillgänglighet beror på din resplan och förhållandena vid resetillfället.

Vi följer alla krav från lokala myndigheter och samhällen när vi utforskar iland, och anpassar våra planer och rutiner när så krävs. I vissa fall kan detta innebära att en del aktiviteter eller utforskningar på egen hand begränsas.

Säkerhetsåtgärder på land

Vi har anpassat rutinerna för våra expeditionslandstigningar och expeditionsaktiviteter i smågrupper, såsom kajakpaddling och vandring. Det inkluderar nya rengörings- och desinfektionsåtgärder för utrustning och expeditionsbåtar, fysisk distansering och att bära munskydd när det inte är möjligt att hålla fysiskt avstånd.

Vi arbetar med våra lokala partner för att införa hälso- och säkerhetsriktlinjer på alla utflykter iland. Det kan omfatta begränsad gästkapacitet på utflykter och vid transport samt nya rengörings- och desinfektionsrutiner.

När du besöker samhällen, antingen med expeditionsteamet eller på en utflykt iland, måste du bära munskydd. På naturlandstigningar och i vildmarksområden kan man ta av sig munskyddet om det är möjligt att hålla fysiskt avstånd.

Vi godkänner endast kirurgiska munskydd eller FFP2-masker ombord. Vi accepterar inte munskydd i tyg, hemmagjorda masker eller visir.

Ombordstigning

För att minska risken för covid-19 har vi strikta krav före ombordstigning. När vi återupptar vår verksamhet planerar Hurtigruten Expeditions att kräva följande:

 • Bevis på ett negativt PCR-test för covid-19, som tagits högst 72 timmar före din ankomst till fartyget
 • Hälso- och temperaturkontroll vid ombordstigning, inklusive ett undertecknat hälsodeklarationsformulär. Du kan bli nekad att stiga ombord om du har haft symtom som är kopplade till covid-19, har kommit i nära kontakt med någon som har bekräftats vara smittad av covid-19 de senaste 14 dagarna, eller om du är föremål för isolering, karantän eller andra restriktioner från myndigheter.
 • Negativt snabbtest för covid-19 som tillhandahålls vid ombordstigningen utan kostnad
 • Bevis på fullvaccination mot covid-19 för alla avresor 2021 och 2022. Gäster måste visa upp bevis på fullständig vaccinering med ett vaccin som godkänts av Europeiska läkemedelsmyndigheten (EMA). Gäster måste anses vara fullständigt vaccinerade av hälsomyndigheterna i varje land som besöks under resan.

Processen för kontroller vid ombordstigning och särskilda krav kan variera beroende på regionala krav, den senaste vetenskapliga och medicinska rådgivningen och förhållandena vid resetillfället. Särskilda krav för ytterligare resor kan presenteras närmare avresedatumet. Vi utvecklar fortfarande våra handlingsplaner för våra expeditionskryssningar till Antarktis i takt med hur situationen utvecklas, och vi kommer att dela med oss av mer information så fort som möjligt.

Vår standarddokumentation krävs fortfarande för varje expeditionskryssning, inklusive intyg från en läkare för avlägsna destinationer som Antarktis, Nordvästpassagen, Nordöstra Grönland och resor över Atlanten.

Gäster kommer att tilldelas en ankomsttid för incheckning vid fartyget. Golvmarkeringar kommer att finnas utplacerade för att underlätta fysisk distansering och handsprit kommer att finnas tillgänglig. Gäster, besättning och incheckningspersonal måste bära munskydd under incheckningen.

I nuläget kräver vi att gästerna tar med sig bevis på ett negativt PCR-test för covid-19 som inte är äldre än 72 timmar. Vi kräver även ett negativt snabbtest som utförs under ombordstigningen. Snabbtestet kommer att tillhandahållas vid ombordstigning.

Särskilda krav kan variera beroende på regionala krav, den senaste vetenskapliga och medicinska rådgivningen och förhållandena vid resetillfället.

Ombord

För närvarande måste gästerna och besättningen bära munskydd under flera omständigheter på resan. Gäster och besättning måste bära munskydd på allmänna platser inomhus, förutom när de äter och dricker. Ute på däck kan du ta av dig munskyddet om det är möjligt att hålla fysiskt avstånd.

Vi kommer ständigt att utvärdera vår munskyddspolicy allteftersom våra övergripande hälso- och säkerhetsrutiner utvecklas. Riktlinjerna kan variera beroende på destinationen, i enlighet med lokala krav.

Vi godkänner endast kirurgiska munskydd eller FFP2-masker ombord. Vi accepterar inte munskydd i tyg, hemmagjorda masker eller visir.

Hurtigruten Expeditions genomför resor med relativt små fartyg. Vid reguljär drift har våra största fartyg en maxkapacitet på omkring 530 gäster. Just nu genomför vi våra resor med reducerad kapacitet på alla våra fartyg för att möjliggöra mer fysisk distansering ombord.

Begränsningar av kapaciteten varierar mellan olika fartyg och kan vara olika för olika resor när vi justerar våra policyer utifrån regionala krav.

Vi planerar att resa med reducerad passagerarkapacitet och kommer också att ha reducerad kapacitet i gemensamma utrymmen som våra restauranger och föreläsningssalar för att begränsa antalet personer som samlas samtidigt.

Vi har gjort ett flertal justeringar av vår service för mat och dryck för att minska risken för covid-19 och säkerställa att våra gäster kan njuta av utsökta måltider ombord. Vi kommer att fortsätta uppdatera dessa tjänster och rutiner i takt med att våra rutiner för hälsa och säkerhet förändras.

Nya rutiner inkluderar:

 • Reducerad kapacitet för sittplatser och förlängda öppettider i våra restauranger gör det möjligt att öka avstånden mellan borden
 • Ett nytt bokningssystem minimerar köerna
 • Vi har anpassat våra menyer och vår service för att servera enskilda rätter i stället för bufféer med självservering
 • Vi erbjuder även mat för avhämtning för gäster som vill äta i hytten

Vår Explorer Lounge och våra poolbarer kommer, när det är tillämpligt, endast att erbjuda bordsservering.

Vid restaurangernas ingångar finns automater med handsprit och gästerna kommer att feberkontrolleras med en kontaktlös febertermometer. Våra kök upprätthåller högsta standard för hygien och kvalitet. Ytor som vidrörs i våra restauranger och kök rengörs och desinficeras regelbundet.

Vi planerar att hålla dessa anläggningar öppna på alla fartyg där de finns tillgängliga. Användningen av dessa anläggningar och vissa tjänster kan vara begränsad.

Nya rutiner har införts i dessa utrymmen, såsom förbättrad städning och desinfektion, och begränsningar av gästkapaciteten. I vissa fall kommer gäster att behöva boka i förväg för att minska köer och upprätthålla fysisk distansering.

Vi planerar att erbjuda våra expeditionsaktiviteter ombord som vanligt, inklusive vårt vetenskapscenter och föreläsningar, när vi återupptar verksamheten.

Nya rutiner har införts i dessa gemensamma utrymmen, inklusive förbättrade rutiner för städning och desinfektion, och kapaciteten har begränsats i utrymmen som våra föreläsningssalar. Handdesinfektion tillhandahålls och beröringsytor rengörs regelbundet.

Antalet sittplatser i föreläsningssalar har justerats och på vissa fartyg erbjuder vi föreläsningar via streaming i gästhytterna.

Vi har förbättrat våra vanliga rutiner med extra rengöringsprotokoll för att förhindra spridningen av covid-19 och som baseras på de senaste råden och teknikerna inom medicin och vetenskap.

Alla offentliga utrymmen rengörs och desinficeras regelbundet under dygnet. Vi utför alla våra rengöringsförfaranden oftare, särskilt på ytor och områden som ofta berörs.

Gästhytterna städas och desinficeras dagligen. Vår städpersonal använder personlig skyddsutrustning (PPE) och har utbildats i de senaste rutinerna för att minska risken för covid-19.

På våra expeditionskryssningar finns ett litet sjukhus ombord som är tillgängligt dygnet runt. Varje fartyg har ett sjukvårdsteam som består av en läkare och minst en sjuksköterska, med stöd från experter på land dygnet runt. Vår sjukvårdspersonal kan genomföra ett snabbtest för covid-19 ombord och har utbildats i att förhindra och hantera eventuella utbrott.

På land

I hamnar där det är möjligt planerar vi att gäster ska få utforska på egen hand, förutom att följa med på aktiviteter eller utflykter på land som organiseras av Hurtigruten Expeditions. Under vissa förhållanden kommer egen utforskning att begränsas på grund av lokala krav eller villkor.

Vid landstigningar i naturhamnar eller i vildmarken kan gäster promenera fritt inom ett område som bestäms av expeditionsteamet.

När du besöker samhällen, antingen med expeditionsteamet eller på en utflykt på land, måste gäster bära munskydd.

Utomhus, på naturlandstigningar och i vildmarksområden kan man ta av sig munskyddet om det är möjligt att hålla fysiskt avstånd. Munskydd krävs även på expeditionsbåtar där det inte är möjligt att hålla avstånd.

Vi kommer att utvärdera vår munskyddspolicy löpande allteftersom våra övergripande hälso- och säkerhetsrutiner utvecklas. Riktlinjerna kan variera beroende på hamn, i enlighet med lokala krav.

Vi godkänner endast kirurgiska munskydd eller FFP2-masker ombord. Vi accepterar inte munskydd i tyg, hemmagjorda masker eller visir.

Vi arbetar med våra lokala partner för att implementera nya hälso- och säkerhetsprotokoll för alla aktiviteter på land. Det kan bland annat innebära att vi justerar gästkapaciteten under utflykter och på bussar så att det ska vara möjligt att hålla avstånd, nya rengörings- och desinfektionsrutiner samt andra förändringar av våra tjänster och upplevelser.

Vi har anpassat rutinerna för våra expeditionslandstigningar och expeditionsaktiviteter i smågrupper, såsom kajakpaddling, vandring och vandring med snöskor. Det inkluderar nya rengörings- och desinfektionsåtgärder för utrustning och expeditionsbåtar, fysisk distansering och krav att bära munskydd när det inte är möjligt att hålla fysiskt avstånd.

Vi följer alla krav från lokala regeringar och samhällen när vi utforskar på land, och anpassar våra planer och procedurer när så krävs. Ibland kan detta innebära att en del aktiviteter begränsas.

När vi återupptar vår verksamhet igen kommer transferbussar att gå med reducerad kapacitet så att det är möjligt att hålla avstånd. Vi har implementerat nya hälso- och säkerhetsrutiner med våra leverantörer och bussarna kommer att desinfekteras regelbundet.

Covid-19-vaccination

På grund av spridningen av den nya Omikron-varianten kan gäster nekas ombordstigning på MS Maud eller MS Otto Sverdrup om de har rest till något av följande länder under de senaste 14 dagarna:

 • Angola
 • Botswana
 • Eswatini
 • Lesotho
 • Malawi
 • Mozambique
 • Namibia
 • Sör Afrika
 • Zambia
 • Zimbabwe

Ja. Hurtigruten Expeditions kräver vaccinationsbevis för covid-19. Denna policy gäller för alla resor med Hurtigruten Expeditions med avresedatum under 2021 eller 2022.

På alla Hurtigruten Expeditions-kryssningar 2022 kräver vi att alla gäster (inklusive barn under 18 år) är fullvaccinerade mot covid-19 med ett vaccin som har godkänts av Världshälsoorganisationen. Dessutom måste vaccinet och vaccincertifikatet uppfylla de lokala restriktionerna i området du reser till.

Regler och reserestriktioner förändras ständigt. Gäster ansvarar för att se till att de anses vara helt vaccinerade av hälsomyndigheter i de länder som besöks under resor, oavsett om de planerar att stiga i land eller inte.

Hurtigruten Expeditions förbehåller sig rätten att neka till landstigning om gäster, vid tidpunkten för avresa, inte uppfyller rådande krav i länder som besöks under resan.

Hurtigruten Expeditions kommer att fortsätta att följa lokala krav och den senaste vetenskapliga och medicinska rådgivningen inför framtida expeditionskryssningar. Resenärer bör söka hälsoinformation och råd hos en läkare om vaccination.

Från och med november 2021 gäller den här policyn för alla resor med Hurtigruten Expeditions med avresedatum under 2021 eller 2022. Vi kommer att fortsätta att utvärdera våra policyer och rutiner för framtida resor med Hurtigruten Expeditions.

Vaccinationskravet gäller inte för resor längs norska kusten.

På alla Hurtigruten Expeditions-kryssningar 2022 kräver vi att alla gäster (inklusive barn under 18 år) är fullvaccinerade mot covid-19 med ett vaccin som har godkänts av Världshälsoorganisationen. Dessutom måste vaccinet och vaccincertifikatet uppfylla de lokala restriktionerna i området du reser till.

Hurtigruten Expeditions kommer att fortsätta att följa lokala krav och den senaste vetenskapliga och medicinska rådgivningen för framtida resor och utvärdera vilka vaccin vi kommer att godta. Resenärer bör söka hälsoinformation och råd hos en läkare om vaccination.

Regler och reserestriktioner förändras ständigt. Många länder har olika policyer för om doser av olika vaccin anses utgöra fullständig vaccinering eller inte. I vissa fall är det bara vissa specifika kombinationer av vaccin som godtas som fullständig vaccinering.

Gäster ansvarar för att säkerställa att de anses helt vaccinerade av hälsomyndigheterna i de länder som besöks under deras resor, oavsett om de planerar att gå i land eller inte. Hurtigruten Expeditions kommer att neka gäster ombordstigning om de inte uppfyller de rådande reglerna för varje land som besöks under resan vid tidpunkten för avresa.

Regler och reserestriktioner förändras ständigt. Vi förstår att vissa länder just nu anser att personer som kan visa upp bevis på återhämtning från covid-19 är helt vaccinerade med bara en av två vaccindoser.

Gäster ansvarar för att säkerställa att de anses helt vaccinerade av hälsomyndigheterna i de länder som besöks under deras resor, oavsett om de planerar att gå i land eller inte. Hurtigruten Expeditions kommer att neka gäster ombordstigning om de inte uppfyller de rådande reglerna för varje land som besöks under resan vid tidpunkten för avresa.

Vilka typer av vaccinationsbevis vi godtar kommer att bekräftas före avresedatumet. Vaccinationsbevis kommer att krävas vid ombordstigning, och du kan behöva visa upp det under resan på begäran av sjukvårdspersonal eller folkhälsomyndigheter.

För resor med avgång under 2021 och 2022 kan vi bara ta emot gäster som anses vara fullständigt vaccinerade av hälsomyndigheterna i samtliga länder som besöks under resan. Det gäller gäster i alla åldrar, oavsett om de planerar att gå i land eller inte.

Gäster som inte kan vaccinera sig uppmanas att kontakta Hurtigruten Expeditions för att diskutera alternativ om ombokning till en framtida avgång.

Från och med 1 juli 2021 krävs vaccination endast för gäster på resor med avresedatum under 2021 och 2022. Kontakta Hurtigruten Expeditions så snart som möjligt för att ta reda på mer om vilka alternativ du har. 

Om din bokning gjordes innan denna policy trädde i kraft den 1 juli 2021 och du inte kan vaccineras i tid för ditt avresedatum eller tillhandahålla det bevis som krävs ber vi dig kontakta Hurtigruten Expeditions för att diskutera dina alternativ för återbetalning eller ombokning till en framtida avgång.

Vi har gjort det möjligt att erbjuda covid-19-vaccin till alla besättningsmedlemmar hos Hurtigruten Expeditions. När vi återupptar vår verksamhet kommer alla våra fartyg att resa med besättning och gäster som är vaccinerade.

Dessutom följer vår besättning ett antal strikta protokoll vid avresa och under våra kryssningar, som inkluderar tester, karantän, social distansering och regelbundna kontroller ombord.

Allmän

Vi förväntar oss att gäster som reser med Hurtigruten Expeditions agerar med respekt gentemot sina medresenärer, våra anställda och partner, samt samhällena vi besöker.

Gäster förväntas följa alla tillämpliga restriktioner för resor och karantän som gäller vid tidpunkten för resan, utöver de protokoll Hurtigruten Expeditions har implementerat.

Våra senaste krav för ombordstigning finns på vår webbplats, och de specifika kraven för din resa kommer att meddelas innan din avresa. Dessa krav kan inkludera testning, ett obligatoriskt hälsodeklarationsformulär och andra säkerhetskontroller för att minska risken för covid-19.

Hurtigruten Expeditions kommer att fortsätta att följa lokala krav och den senaste vetenskapliga och medicinska rådgivningen i takt med att den förändras. Alla våra hälso- och säkerhetsprotokoll, inklusive ombordstigningskrav, kommer att anpassas till förhållandena vid varje enskilt resetillfälle.

Ja, alla gäster måste följa våra ombordstigningskrav.

Dessa krav kan inkludera testning, ett obligatoriskt hälsodeklarationsformulär och andra säkerhetskontroller för att minska risken för covid-19. Alla våra hälso- och säkerhetsprotokoll, inklusive ombordstigningskrav, kommer att anpassas till förhållandena vid varje enskilt resetillfälle.

Ja, just nu måste gäster och besättning bära munskydd under flera omständigheter på resan.

Gäster måste bära munskydd på allmänna platser inomhus, förutom när de äter och dricker. Ute på däck kan du ta av dig munskyddet om det är möjligt att hålla fysiskt avstånd.

Vid besök i samhällen på land måste gäster bära munskydd. Utomhus, på naturlandstigningar och i vildmarksområden kan man ta av sig munskyddet om det är möjligt att hålla fysiskt avstånd.

Vi kommer ständigt att utvärdera vår munskyddspolicy allteftersom våra övergripande hälso- och säkerhetsrutiner utvecklas. Riktlinjerna kan variera beroende på destinationen, i enlighet med lokala krav.

Vi godkänner endast kirurgiska munskydd eller FFP2-masker ombord. Vi accepterar inte munskydd i tyg, hemmagjorda masker eller visir.

Förutom en noggrann ombordstigningskontroll övervakar vi allas hälsa ombord under hela resan. Runt omkring fartyget och vid ingången till våra restauranger har vi installerat kontaktlösa febertermometrar för att kontrollera gästerna dagligen. Besättningen genomgår också regelbundna hälso- och temperaturkontroller.

Vår sjukvårdspersonal kan genomföra ett snabbtest för covid-19 ombord. Gäster kan behöva ta ett covid-19-test under resan, till exempel om det krävs av lokala myndigheter eller om gäster upplever symtom på covid-19.

Gäster ombeds att självisolera i sin hytt och ringa receptionen omedelbart om de upplever några symtom på covid-19, inklusive hosta, andfåddhet, andningsbesvär, feber eller svettningar, ny förlust av lukt eller smak, kräkningar eller diarré. Vår sjukvårdspersonal kan genomföra ett snabbtest för covid-19 ombord. Vid behov har vi en strikt procedur för att förhindra och hantera eventuella utbrott.

Om gäster meddelas att de har varit ”i nära kontakt” via kontaktspårning kommer de att bli ombedda att självisolera i sin hytt och ringa receptionen omedelbart. Vår sjukvårdspersonal kan genomföra ett snabbtest för covid-19 ombord. Vid behov har vi en strikt procedur för att förhindra och hantera eventuella utbrott.

Vi förstår att vissa gäster för närvarande kan behöva ett negativt covid-19-test för att kunna återvända hem eller fortsätta sin internationella resa efter en kryssning. Vi genomför covid-19-test ombord som en del av löpande hälsokontroller och vår plan för att motverka och svara på utbrott. Just nu erbjuder vi dock inte dokumentation för tester för gäster som reser vidare, om du inte reser med MS Fram och MS Roald Amundsen till Antarktis.

Reserestriktioner runt om i världen förändras ständigt, och när vi planerar för att återuppta vår verksamhet tar vi hänsyn till dessa behov och de alternativ vi har för att upprätthålla dem.

Vi uppdaterar våra åtgärder löpande i enlighet med den senaste medicinska och vetenskapliga rådgivningen och tekniken som finns tillgänglig.

När vi återupptar våra expeditioner till destinationer över hela världen kan våra protokoll för hälsa och säkerhet variera från resa till resa, beroende på krav från lokala myndigheter och samhällen som förändras.

Vi förfinar just nu våra rutiner för hälsa och säkerhet inför den kommande säsongen i Antarktis och de unika krav på vår verksamhet som ställs vid denna destination. Det kommer sannolikt innebära ytterligare åtgärder, särskilt för de obligatoriska delar (hotell, flyg etc.) som ingår i rundresan.

Gäster kommer att fortsätta att få resedokument, 3–4 veckor innan avresa. Dessa resedokument kommer att innehålla viktig information om ombordstigning, ankomst och avresa samt rutiner för hälsa och säkerhet.