Inresekrav för din resa

Innan du börjar ditt oförglömliga äventyr rekommenderar vi att du bekantar dig med informationen om visum och obligatoriska resedokument. Observera! Det är ditt ansvar att skaffa dokumentationen som krävs.

Resekarta, covid-19

Använd vår interaktiva karta för att se vart du kan resa och för att hålla dig uppdaterad om eventuella inresekrav.

Få mer information om våra rutiner och krav kring covid-19 på den här sidan

Pass- och visumkrav

Det är viktigt att du har ett giltigt pass eftersom det är den enda godkända id-handlingen. *Passets giltighetstid måste uppfylla de nationella kraven i landet/länderna du kommer att besöka. Dessutom måste ditt pass ha minst sex månaders återstående giltighetstid i slutet av din kryssning. 

För att se till att följa kraven vid vissa destinationer samlar vi in gästernas pass vid incheckning. Ditt pass hålls i säkert förvar under hela expeditionskryssningen.

Vi kan inte ta ansvar för om du nekas att gå ombord på ett flygplan, resa in i ett land eller för andra problem och kostnader som orsakats av att ditt pass inte godkänns eller att du inte har skaffat den dokumentation som krävs. Det är ditt ansvar att se till att du har alla obligatoriska resehandlingar och uppfyller visumkraven vid resetillfället.

Skeppsmanifestformulär

Ett skeppsmanifestformulär krävs för alla våra expeditionskryssningar. Här ingår alla resor ombord på MS Fram, MS Roald Amundsen, MS Nordstjernen, MS Fridtjof Nansen, MS Spitsbergen, MS Maud, MS Otto Sverdrup och MS Santa Cruz II.

Fyll i formuläret med STORA bokstäver och skicka tillbaka det till oss efter att du har bekräftat din bokning. Formuläret måste vara oss tillhanda minst åtta veckor före din avresa. Observera att du kommer att nekas ombordstigning om vi inte har fått formuläret.

Du kan fylla i skeppsmanifestformuläret genom att klicka på länken nedan och ladda ned det på din enhet. Skicka sedan det ifyllda dokumentet till e-postadressen längst ner på formuläret.

Hälsoundersökningsformulär

För vissa destinationer, som Antarktis, Nordvästpassagen, nordöstra Grönland och transatlantiska resor måste samtliga gäster skicka in ett hälsoundersökningsformulär. Formulären kontrolleras av vårt partnerföretag, Vikand. Att du godkänns för ombordstigning ska dock inte ses som en rekommendation från oss vad gäller lämpligheten eller säkerheten att delta i en expeditionskryssning eller relaterade aktiviteter. Följ enbart rekommendationer från din personliga läkare gällande lämpligheten och säkerheten att delta i en expeditionskryssning.

Hälsoundersökningsformuläret består av två avsnitt. Både avsnitt A och B måste fyllas i och laddas upp. Avsnitt B måste undertecknas av din läkare, vilket kan göras digitalt (läkarens e-postadress kan anges innan du undertecknar formuläret). Om din läkare inte vill använda det digitala verktyget kan du välja alternativet ”Analog underskrift” innan du undertecknar formuläret. Formuläret skickas då till dig via e-post så att du kan skriva ut det och få det undertecknat av din läkare. Formuläret måste undertecknas av din läkare mellan 4-12 veckor före avgång.

Formuläret kräver även en sekundär autentisering och du behöver då en mobiltelefon för att få en verifieringskod, så att du kan slutföra den elektroniska underskriften. Ladda upp det ifyllda formuläret på Vikands portal 4–8 veckor före avresan. Det kan hända att du måste skicka in formuläret på nytt om obligatorisk information saknas.

Klicka på länken nedan för att fylla i formuläret:

Vaccinationer och virus

Läs mer här om krav relaterade till covid-19.

Du kan även behöva andra vaccinationer inför din expedition. Rådfråga din läkare om vilka vaccinationer som krävs. Vi rekommenderar även att du söker rådgivning om gula febern och zikaviruset om du reser till någon av de regioner som nämns nedan.

Gula febern

Vissa delar av Syd- och Centralamerika samt våra destinationer i Västafrika befinner sig i vad som klassas som ”endemiska zoner för gula febern”. Det innebär att alla resenärer som är över nio månader gamla måste vaccinera sig mot gula febern innan de reser till dessa regioner.

Intyget från gula febern-vaccinationen börjar gälla först 10 dagar efter att du har fått vaccinet. Om du inte har tagit vaccinet i tid kan du nekas inresa till dessa områden eller behöva sitta i karantän i upp till sex dagar. Hurtigruten Expeditions tar inte något ansvar vid sådana situationer.

Om du behöver ett vaccinationsintyg för landet du ska besöka men inte kan ta vaccinet av medicinska skäl, kontakta ett vaccinationscenter för gula febern eller din läkare. De kan eventuellt ge dig ett undantagsintyg, vilket kan accepteras i vissa länder som normalt sett kräver ett vaccinationsintyg.

Zikaviruset

Zikaviruset finns också i Central- och Sydamerika samt Afrika. Vi rekommenderar att du rådfrågar din läkare för att ta reda på riskerna, speciellt om du försöker bli eller är gravid.

Du hittar mer information på de här webbsidorna: http://www.fitfortravel.nhs.uk/home.aspx och https://wwwnc.cdc.gov/travel/destinations/list/

Argentina

Information om inresekrav för Argentina finns på myndighetens webbsida: https://cancilleria.gob.ar/en/services/visa/tourist-visa

Den enda informationen som är uppdaterad, officiell och korrekt är den som ges av konsulatet för landet du vill besöka.

Chile

Du behöver ett visum för att besöka Chile, förutsatt att du inte är en viseringsfri medborgare. Den chilenska regeringen har skapat en enkel och smidig visumprocess där du kan ansöka online på tramites.minrel.gov.cl.

Såvida du inte är viseringsfri medborgare måste du ansöka om visum minst 30 dagar före din planerade resa. Om du missar denna tidsfrist kommer de chilenska myndigheterna inte att behandla din ansökan.

Viseringsfria resenärer får ett turistkort i form av ett kvitto med en streckkod vid ankomsten i Chile. Du måste alltid ha med dig kortet och ska sedan lämna tillbaka det när du lämnar landet. Om du tappar bort ditt kort måste du kontakta landets Policia Internacional så snart som möjligt.

Medborgare i följande områden och länder är viseringsfria:

 • Sydamerika
 • EU och Storbritannien
 • USA och Kanada
 • Alla länder som har diplomatiska relationer med Chile.

Observera att ditt pass måste vara giltigt i minst sex månader efter ditt besök och ha minst två tomma sidor.

Tänk också på att Chile har strikta regler för vilka föremål som får föras in i landet. Vi rekommenderar att du besöker www.gob.cl om du vill kontrollera vad som är tillåtet att ta med sig.

Du blir ombedd att fylla i ett formulär innan du anländer i Chile. Detta görs vanligtvis ombord på flygplanet. Du kan även ladda ner formuläret här.

Kanada

Viseringsfria resenärer som flyger till eller passerar genom Kanada behöver ett elektroniskt resetillstånd (Electronic Travel Authorization, eTA). Undantag är amerikanska medborgare och resenärer med ett giltigt visum. För vissa nationaliteter är det dock inte nödvändigt att skaffa ett eTA vid ankomst med fartyg. Du hittar mer information här: http://www.cic.gc.ca/english/visit/visas-all.asp 

Få mer information om hur du ansöker om ett eTA på den här webbsidan: http://www.cic.gc.ca/english/visit/index.asp. Avgiften är 7 kanadensiska dollar (kan komma att ändras) och ditt eTA måste godkännas innan du flyger till Kanada.

Galápagosöarna

Du måste först passera Ecuador för att kunna resa till Galápagosöarna. Vid ankomsten i Ecuador får du ett ”ecuadorianskt turistvisum” stämplat i ditt pass. Utan denna stämpel kan du inte besöka Galápagosöarna.

Vid våra expeditioner till Galápagosöarna måste ditt pass vara giltigt i minst sex månader efter ankomstdatumet i Ecuador. Om så inte är fallet kommer du att nekas inresa i landet.

Du behöver också skicka in dina passuppgifter och skeppsmanifestformuläret 45 dagar före avresedatumet.

Sjuk- och reseförsäkring är obligatoriskt för att besöka Galápagosöarna.

Norge

EU- och EES-medborgare samt medborgare i länder med avtal med Norge kan besöka landet utan ett visum. På den här webbplatsen kan du se vilka medborgare som är befriade från att ansöka om visum: https://www.udi.no/en/word-definitions/persons-who-do-not-need-a-visa-to-visit-norway-/

Svalbard

Vi rekommenderar starkt att du tar ett PCR-test eller självtest (antigen) innan du reser till Svalbard. På så vis minskas risken att sprida covid-19 i den avlägsna ögruppen. Om ditt test är positivt, kontakta oss.

Peru

Det är enkelt att resa in i Peru. Allt du behöver är en kopia av ditt pass. Det enda kravet är att ditt pass har minst sex månaders återstående giltighetstid från ditt ankomstdatum i Peru.

Ryssland

Ett ryskt visum krävs för medborgare från de flesta länderna i världen. Undantag görs dock för flera europeiska, asiatiska och sydamerikanska länder där Ryssland har etablerat ett viseringsfritt system. För att kontrollera om du omfattas av det viseringsfria systemet rekommenderar vi dig att kontakta ditt närmaste ryska konsulat. Via den här länken kan du hitta det som ligger närmast (https://www.russianembassy.net/)

För att skaffa ett ryskt visum måste du först få en inbjudan (Visa Support) som utfärdats av en auktoriserad organisation. Vår samarbetspartner hjälper dig i detta ärende. När inbjudan har behandlats och mottagits kan du ansöka om ditt visum på ditt lokala konsulat.

För att ansöka om en inbjudan behöver du skicka oss följande:

 • En skannad kopia av fotosidan i ditt pass.
 • Passet måste vara giltigt i 6 månader efter att din resa har avslutats.

När vi har mottagit detta skickas det till vår samarbetspartner som skapar en inbjudan så att du kan resa in i Ryssland. När du har fått inbjudan kan du ansöka om visum på konsulatet. För att göra det krävs följande.

 • Inbjudan
 • Ett ifyllt ansökningsformulär som du kan göra online och som kräver följande information
 • Resplan (Ryssland kräver fullständig information om resväg)
 • Nationellt identifikationsnummer.
 • Övrig information som krävs anges i ansökningsprocessen.
 • Ett foto i passtorlek
 • Kreditkort

När du har fyllt i formuläret kallas du till en intervju där du får ett visum för din resa. Visumet kallas Single Entry (en inresa) – detta är den vanligaste typen av visum som du behöver för att resa in i Ryssland.

Observera att du måste ha minst två tomma sidor i ditt pass när du reser till Ryssland. En sida för stämpeln när du reser in i Ryssland och en sida för utresan.

När du har fått ditt visum behöver vi en kopia av det senast 20 dagar före din resa.

Tveka inte att höra av dig om du undrar över något. Vi hjälper dig gärna med din ansökan.

Storbritannien

Kontrollera om du behöver ett visum och/eller andra resedokument för att besöka Storbritannien på följande webbsida: https://www.gov.uk/check-uk-visa/y

USA

Personer som besöker USA under kortare perioder, exempelvis på semester, behöver ett besöksvisum om de inte är berättigade till inresa enligt landets Visa Waiver Program. Alla berättigade internationella resenärer som vill resa till USA enligt Visa Waiver Program måste ansöka om detta (https://esta.cbp.dhs.gov/esta/). För mer information, se USA:s utrikesdepartements webbplats (www.travel.state.gov/ ). Notera att inresekrav för USA ständigt uppdateras i linje med nationella säkerhetsbestämmelser. Samtliga resenärer måste dubbelkolla aktuella visum- och passregler innan de reser till USA.

Västafrika och Kap Verde

Du kommer att besöka flera destinationer på din resa till de västafrikanska ögrupperna. Ditt flyg landar i Senegals huvudstad Dakar, men du behöver inget visum för inträde i landet. Du behöver dock ett visum när du besöker territorier som tillhör Gambia och Guinea-Bissau.

Du får ditt visum ombord på fartyget när vi går in i deras territorialvatten, så att du kan fortsätta njuta av din kryssning.

Expeditioner till Västafrika

Vaccination mot gula febern är obligatoriskt för alla expeditioner till Västafrika. Följande vaccinationer rekommenderas: MMR, hepatit A, hepatit B, stelkramp, difteri, kolera, kikhosta, polio, meningit och malariaprofylax. Kontakta en läkare för ytterligare rådgivning.