Alta – norrskensstaden

I Alta dominerar det magiska ljusskenet i Arktis. På vintern är staden en av de bästa platserna att beskåda det magnifika norrskenet och på sommaren kan man utforska den natursköna vildmarken under midnattssolen.

  • Besök Sorrisniva Igloo Hotel
  • Förkovra dig på Altamuseet
  • Upplev Norrskenskatedralen
  • Följ med på norrskenssafari

Alta är en underbar liten stad i Finnmark med drygt 20 000 invånare, belägen långt ovanför polcirkeln på 70:e breddgraden. Staden är faktiskt världens näst nordligaste stad med fler än 10 000 invånare.

Klimatet här är subarktiskt med dagstemperaturer som överskrider 10 °C bara tre månader om året, men tack vare stadens skyddade läge är somrarna ofta lika varma som i de sydligare delarna av Norge.

På vintern och sommaren är Alta ett perfekt resmål för alla som gillar äventyr för här finns ett stort utbud av utomhusaktiviteter med en personlig, icke-turistisk prägel. Researrangörerna i Alta säljer inte bara utflykter – de delar med sig av det de brinner för. Här kan du delta i vinteraktiviteter som hundslädesturer, snöskoterkörning, vandringar på snöskor, nära möten med renar och samekulturen, turer med hästsläde genom skogen och mycket mer.

Hundspannskörning är en stor sport i Alta och här körs det längsta hundspannsloppet i Europa, Finnmarksløpet. Om man besöker Alta får man inte missa att besöka det vackra Sorrisniva Igloo Hotel, Europas nordligaste ishotell.

Altas ovanliga väderförhållanden och anmärkningsvärt klara himmel har gjort att staden sedan 1800-talet har varit en central plats för att studera norrskenet. Polarnätterna i Alta pågår från 26 november till 16 januari.

På sommaren, från 18 maj till 27 juli, lyser midnattssolen 24 timmar om dygnet, vilket ger besökare ännu mer tid att titta på Unesco-listade hällristningar, följa med på vandringar och cykelturer eller utforska området med flodbåt eller buss. Altakløften – norra Europas största älvdal – ligger bara en timmes bilresa från staden och man färdas genom den karga vildmarken, ett sagolikt landskap i midnattssolens sken.

Besök Alta på följande expeditionsresor:

  • Hamnens adress

    Alta Havn Havneveien 24 9515 Alta

    Se på karta

Historia

Altas historia går cirka 10 000 år tillbaka i tiden när massiva glaciärer täckte hela regionen som sedan smälte. Man har hittat fynd från bosättningar på fjället Komsa i form av hällristningar på klippväggarna längs kusten.

Sedan 1700-talet har norrmän, samer och kväner som kom från Finland levt sida vid sida i Alta. Under andra världskriget brändes hela regionen ned av de invaderande styrkorna och bara den gamla kyrkan klarade sig. När kriget var över återvände befolkningen och byggde upp Alta igen.