Båtsfjord

Den kargt charmiga byn Båtsfjord är en viktig knutpunkt för den norska fiskeindustrin.

Båtsfjord ligger på Varangerhalvöns norra kust. Tidigare fanns det flera byar längs denna karga kust, men i dag bor alla i staden Båtsfjord, som ligger skyddad längst in i Båtsfjordens inlopp. Kommunen har en befolkning på 2 000. Båtsfjord är ett av den norska fiskeindustrins stora centra för fångstlandning, och det finns flera fiskberedningsfabriker, en frysanläggning, en filéfabrik och flera reparationsvarv. Kyrkan är från 1971. TV-masten är med sina 241,8 m den högsta i Norge.

Den mest intressanta turistattraktionen är Hamningberg, en övergiven fiskeby på den yttre kusten, som nu används för sommarvistelser. Med sina välbevarade trähus från 1800-talet är den ett unikt exempel på gammal arkitektur, i ett län som annars blivit så förstört under andra världskriget.

Historia

I Båtsfjord kommer du att lägga märka till ränderna i klipporna. Det är sandstenslager som bildats under vatten och sedan veckats på grund av markens rörelser. I sandstenen kan man hitta fossil av intressant flora, och tro det eller ej så har man även kunnat hitta rester av stenåldersbosättningar i den. Den fornnordiska formen av namnet är Botnsfjorðr. Den första delen är genitiv av Botn, och namnet betyder "den innersta delen av en fjord".