Bergen – porten till fjordarna

Bergen är en internationell stad med småstadsatmosfär.

Bergen ligger omgivet av dels sju berg, och dels en av världens mest populära sevärdheter: fjordarna. Staden bjuder på en perfekt kombination av natur, kultur, historia och spännande stadsliv. Vad som gjort Bergen så känt är dess unika charm, något du måste uppleva själv. Njut av en promenad runt de gamla gatorna och gränderna där människor har levt i århundraden.

Att vandra genom UNESCO-listade Bryggens smala gränder, som blir ännu mörkare och mer mystiska av de överhängande balkongerna, känns som att kliva tillbaka i tiden. Bryggen är inte ett museum utan en del av kulturarvet som fortfarande är i bruk – ett levande historiskt område i staden. Fløibanen är en mycket populär attraktion, en rälsbana som löper från centrum till toppen av berget Fløyen på cirka sju minuter. Från utsiktsplatsen på toppen får du en fantastisk utsikt över staden, bergen och fjordarna. Förutom det breda utbudet av vandringsleder hittar du här en restaurang, ett kafé, en souvenirbutik och en lekplats.

  • Hamnens adress

    Hurtigruteterminalen, Nøstegate 30, N-5010 Bergen

    Se på karta

Det pittoreska och livliga fisketorget är en av Norges mest välbesökta utomhusmarknader. Mingla, njut av skaldjur eller gå bara dit för att uppleva stämningen. Besök Akvariet för att se fiskar, pingviner, sjölejon och sälar i sina naturliga miljöer, samt krokodiler, ormar och spindlar. Ta en promenad till den gamla fästningen  Bergenhus, eller besök ett av Bergens många museer och gallerier.

Det finns gott om frestande shoppingmöjligheter, från små och specialiserade butiker till stora varuhus. Bergen har även ett varierat nöjesliv året runt, som sträcker sig från musik- och teaterföreställningar i världsklass till spännande fotbollsmatcher. Njut av en god måltid och få en smak av stadens nattliv före avresan. Du hittar det mesta här – från kaffebarer, fiskrestauranger och restauranger som serverar läcker internationell mat, till små bohemiska kaféer, diskotek, barer och nattklubbar. Välj efter smak, aptit, humör och plånbok.

Innan avresan kan du utforska mer av området, som en del av våra pre-program. Norge i ett nötskal visar dig en bit av traktens mest storslagna natur, med hisnande fjordar, lantlig idyll och den spektakulära tåglinjen Flåmbanen. 

Historia

Kung Olav Kyrre grundade Bergen år 1070 e.Kr., och den blev på 1200-talet Norges första faktiska huvudstad. Bergen var en betydande europeisk handels- och sjöfartshamn. Den var ett av Hansans viktigaste handelscentra, vilket gjorde den till Skandinaviens största stad under senmedeltiden och tidig modern tid. Fram till 1830-talet var Bergen den största staden i Norge. Idag har Bergen en befolkning på cirka 270 000. Handel och sjöfart spelar fortfarande en viktig roll i Bergens ekonomi. Industri, handel, turism, fiske och olje- och gasindustrin är andra viktiga sektorer. Bergen är även en stor universitetsstad.