Colourful wooden houses in the UNESCO-listed Bryggen district of Bergen in Norway

Bergen – porten till fjordarna

Bergen är en internationell stad med småstadsatmosfär.

Bergen ligger omgivet av sju berg och en av världens mest populära sevärdheter: fjordarna. Staden erbjuder en perfekt kombination av natur, kultur, historia och spännande stadsliv. Det som har gjort Bergen så känt är dess unika charm, något du måste uppleva själv. Ta en promenad längs gamla gator och gränder där människor har levt i hundratals år.

Bergens höjdpunkter

Att promenera genom UNESCO-listade Bryggens smala gränder, som blir ännu mörkare och mer mystiska tack vare de överhängande balkongerna, känns som att kliva tillbaka i tiden. Bryggen är inte ett museum utan en del av kulturarvet som fortfarande är i bruk – ett levande historiskt område mitt i staden. Bergbanan Fløibanen är en mycket populär attraktion, som går från centrum till toppen av berget Fløyen på cirka sju minuter. Från utsiktsplattformen väntar en spektakulär utsikt över staden, bergen och fjordarna. Förutom det breda utbudet av vandringsleder finns det även en restaurang, ett kafé, en souvenirbutik och en lekplats.

Det pittoreska och livliga fisketorget är en av Norges mest besökta utomhusmarknader. Mingla, njut av fisk och skaldjur eller bara insup atmosfären. Besök Akvariet för att se fiskar, pingviner, sjölejon och sälar, samt krokodiler, ormar och spindlar. Ta en promenad till den gamla fästningen Bergenhus eller besök ett av Bergens många museer och gallerier.

Shopping och mat

Det finns gott om frestande shoppingmöjligheter med alltifrån små och specialiserade butiker till stora varuhus. Bergen ståtar även med ett varierat nöjesliv året om, som sträcker sig från musik- och teaterföreställningar i världsklass till spännande fotbollsmatcher. Njut av en läcker måltid och få en smak av stadens nattliv före avresan. Här hittar du det mesta, från kaféer, fiskrestauranger och läcker internationell kokkonst till små bohemiska kaféer, diskotek, barer och nattklubbar. Välj efter smak, aptit, humör och plånbok.

Fresh seafood and inland ingredients are prepared by a new wave of dedicated chefs like Christopher Haatuft
  • Hamnens adress

    Jekteviksterminalen (Hurtigruteterminalen), Nøstegaten 30, N-5010 Bergen

    Se på karta

Aktiviteter före din kryssning

Innan avresan kan du utforska mer av området som en del av våra förprogram. Norge i ett nötskal tar dig till några av områdets mest natursköna landskap med hisnande fjordar, lantlig idyll och den spektakulära järnvägen Flåmsbanan. Det är ett utmärkt sätt att förvandla din resa till en fulländad Norgesemester som du kommer att minnas för resten av ditt liv.

Historia

Kung Olav Kyrre grundade Bergen 1070 e.Kr. och på 1200-talet blev den Norges första riktiga huvudstad. Bergen var en betydande europeisk handels- och sjöfartshamn. Staden var ett av Hansans viktigaste handelscentrum, vilket gjorde den till Skandinaviens största stad under senmedeltiden och tidigmoderna tiden. Bergen var Norges största stad fram till 1830-talet. Idag har Bergen en befolkning på cirka 270 000. Handel och sjöfart spelar fortfarande en viktig roll i Bergens ekonomi. Industri, handel, turism, fiske och olje- och gasindustrin är andra viktiga sektorer. Bergen är också en stor universitetsstad.