Fjærland – där fjorden och glaciären möts

Många säger att Fjaerland är världens vackraste glaciärregion. Den ligger alldeles vid Sognefjorden nära den mäktiga glaciären Jostedalsbreen och erbjuder besökare oförglömliga upplevelser.

  • Kom nära glaciären Jostedalsbreen
  • Lär dig mer om glaciärer på Norsk Bremuseum
  • Utforska en ”bokby”
  • Upplev ett autentiskt fjordsamhälle

Fjærland är en naturskön region med glaciärer, fjordar och idyllisk jordbruksmark som omger den lilla byn Mundal, belägen alldeles vid vattnet. Landskapet här har under 2,6 miljoner år karvats ut av glaciärer och bildat magnifika fjäll och U-formade dalar som korsas av glaciärfloder.

Glaciärerna Bøyabreen och Supphellebreen är förgreningar till Jostedalsbreen som är Europas största glaciär. Jostedalsbreen har fungerat som transportväg i århundraden och det finns otaliga historier om hisnande strapatser över isen som bara väntar på att bli berättade för intresserade besökare.

Gårdarna i bygden är i allmänhet stora och klimatet här lämpar sig utmärkt för mejeriprodukter. Här ser man boskap gå och beta på de fjällängar som på norska kallas ”støl” eller ”sæter”.

I Fjærland finns också en internationell ”bokby” med tio bokantikvariat. Konceptet invigdes 1996 och var då den åttonde ”bokbyn” i världen och den första i Skandinavien.

I Fjærland kan du besöka det fina gamla trähotellet Mundal, botanisera i boklådorna, besöka det fascinerande glaciärmuseet och delta i aktiviteter som glaciärvandringar, fotvandringar, skidåkning och kajakpaddling.

Besök Fjærland på följande expeditionsresor:

Historia

Fjærlandsregionen har varit bebodd sedan vikingatiden, men man har även hittat arkeologiska fynd sen stenåldern. Befolkningsmängden har varierat under årens lopp, och påverkades starkt av utvandringen till Amerika i slutet av 1800-talet.

Fjærland var länge en turistdestination som man endast kunde nå med båt men 1986 byggdes en väg norrut till Skei, som för första gången band samman Fjærland med närliggande samhällen. Vägen invigdes av USA:s före detta vicepresident Walter F. Mondale, vars familj och namn har sitt ursprung i byn Mundal. År 1994 förlängdes vägen söderut till Sogndal och gjorde Fjaerland tillgänglig från både norr och söder.

Centrum i Fjaerlandsregionen är den lilla byn Mundal, där det finns en grundskola, en kyrka, butiker, hotell och andra samhällstjänster. Den vackra kyrkan är från 1861, men byggdes ut 1931 och är nu öppen för allmänheten.