Florø – Norges västligaste stad

Florø är en av Norges charmigaste städer, omgiven av underbara skärgårdar.

En vistelse i Florø låter dig uppleva norsk natur från ett mer aktivt perspektiv, med fyrsafaris, havsfiske, kajakpaddling och kustvandringar. Det här är ett område med fantastiska skärgårdar och stora möjligheter till toppvandringar på öar som stiger rakt upp ur havet.

Florøs 11 000 invånare försörjer sig i hög grad inom fiskodlingsindustrin. Dessutom fångas här vild lax, sill och makrill för försäljning på världsmarknaden. Efter att man i slutet av 1960-talet upptäckt olja i Nordsjön har Florø använts som en ”supply base” för offshoreindustrin. Men varvsindustrin har varit ett starkt fäste för Florø i århundraden. Kystmuseet är en relativt ny sevärdhet, som uppvisar båtar och artefakter från kustsamhällen, tillsammans med konstutställningar under sommaren.

  • Hamnens adress

    Fugleskjærskaien, 6900 Florø

    Se på karta

Historia

Hamnstaden Florø grundades efter ett kungligt beslut år 1860. Kommunen där den ligger döptes efter gården Flora. Namnet härstammar troligen från flóð, det fornnordiska ordet för (stark) ström. Namnet Florø är nästan likadant, men istället för att avslutas med ett A, har det danska ordet ø, det vill säga ö, lagts till i slutet eftersom staden ligger på en ö.