Agurtxane Concellon / Hurtigruten

Geirangerfjorden – en av Norges bästa sevärdheter

Geirangerfjorden är med på UNESCOs lista över världsarv, och har en del av Norges vackraste och mest dramatiska natur.

Geirangerfjorden är en fjord i regionen Sunnmøre, i Møre og Romsdals kommun i västra Norge. Den kallas ofta för ”juvelen i kronan” bland Norges fjordar, med sitt sagolika landskap med majestätiska, snöklädda fjälltoppar, vilda vackra vattenfall, frodig vegetation och så själva den djupa, blåa fjorden.

Byn Geiranger är en liten turistby längst in i fjorden. Området står sedan 2005 på UNESCOs lista över världsarv, och Lonely Planet har utnämnt den till det bästa resmålet i Skandinavien. Varje sommar kommer det hundratusentals människor hit, och turism är huvudnäringen för de 250 fastboende. Turistsäsongen varar från maj till början av september.

Man kan hitta flera berömda vattenfall i Geirangerfjorden: Brudesløret (Brudslöjan) är troligen det mest kända i Norge. Det rasar ner i fjorden precis väster om De syv søstrene (De sju systrarna). De syv søstrene är ett av Geirangerfjordens mest fotograferade vattenfall. Som namnet antyder består det av sju fall som dundrar nerför bergssidan, precis intill den övergivna bondgården Knivsflå. Vattenfallet Frieren (Friaren) ligger på andra sidan fjorden. Det är inte särskilt högt men delar på sig på sin väg nerför bergssidan vilket får det att se ut som en flaska.

Ørnesvingen heter det brantaste vägstycket som går uppför berget från Geiranger mot Eidsdal längs väg 63. Vägen vindlar sig genom elva hårnålskurvor från fjorden och upp till den högsta punkten, 620 meter över havet vid Korsmyra. Vid Flydalsjuvet får man en enastående utsikt och det är ett perfekt ställe för att fotografera Geiranger och Geirangerfjorden.