Kjøllefjord – vacker vildmark där naturen är kung

Kjøllefjord är en liten men levande fiskeby.

Vid en liten fjord på västra sidan av Nordkinn-halvön, den nordligaste delen av det europeiska fastlandet, ligger Kjøllefjord, en liten fiskeby med cirka 1 000 invånare. Den bjuder på en fantastisk utsikt mot havet och Finnkirka klippformation. Trots sin ringa storlek finns det i Kjøllefjord många affärer och mycket att göra. Stämningen är lugn och vänlig, luften mycket ren och vädret milt, med tanke på latitud 70° N.

Nio samiska familjer flyttar varje år sina renar till sommarbete i området, och kulturen i regionen påverkas av samiska traditioner. Den samiska kulturen är flera tusen år gammal och har varit starkt påverkad av den naturliga miljön i Barentsregionen. Samisk kultur betonar harmoni med naturen och har en lång tradition av renskötsel, kustfiske och örtmedicin.

Hamnens adress
Strandvegen 217, 9790 Kjøllefjord
Se på karta

Telefon
+47 78 49 81 01

Snöskotern är ett viktigt fordon för invånarna. Den möjliggör för alla att njuta av vinterlandskapet, och är ett praktiskt verktyg för att transportera utrustning till stugor ute i naturen. Två tredjedelar av lokalbefolkningen äger snöskotrar och snöskotersäsongen pågår från december till maj.

Historia

Överflödet av fisk i Barents hav lockade hit människor så tidigt som vid slutet av den senaste istiden för 10 000 år sedan. Samerna har funnits länge i området. Sedan 1500-talet har denna fiskeby varit en marknadsplats för fiskare, hantverkare och samer. Fjorden ger skydd mot det öppna havet, och har i alla tider använts som en tillflyktsort för sjömän. De första skriftliga omnämnandena av fiskelägena i området är från början av 1500-talet. Handeln med pomorer i Ryssland inleddes på 1700-talet, och lokala fiskprodukter byttes mot jordbruksvaror och andra varor.

Närbelägna hamnar