Måløy – med ryggen mot havet

I sitt skyddade läge på östra sidan av ön Vågsøy är Måløy en viktig hamn för export av Norges stolthet: fisk och skaldjur.

Förtjusande Måløy, med en befolkning på drygt 3 000 personer, är centralorten i kommunen Vågsøy. Staden är liten men har enorma anläggningar för konservering och bearbetning av fisk. Varje år förs 180 000 - 200 000 ton fisk i land här för att sedan exporteras direkt utomlands.

Vågsøy är unikt på många sätt. Förutom Måløy centrum och dess många fyrar är området känt för den välkända Kannestenen, som havet under tusentals år har skulpterat till en fantastisk svampliknande form. För lata sommardagar finns här även en vacker silvrig sandstrand. Vissa säger att den är den vackraste i Norge. Förutom sina lokala attraktioner ligger Måløy nära flera kända nationella sevärdheter som Jostedalsbreen nationalpark – där du hittar den största glaciären på det europeiska fastlandet.

  • Hamnens adress

    InterComTerminalen, 6701 Måløy

    Se på karta

Historia

Enligt en legend gick vikingakungen Magnus den gode iland på den lilla ön Moldøen år 1035. Han kallade alla bönder i området till ett thing, det vill säga en sammankomst av fria män. Hans far, Sankt Olav, hade länge krigat mot dessa bönder, men Magnus ville ha fred och lovade dem bättre lagar och mer frihet. Ön fick därefter namnet Málstefna, bokstavligen ”den talande stenen”. Detta moderniserades senare till Moldøen. Måløy grundades ursprungligen som ett handelscentrum på denna lilla ö. Allteftersom handeln blomstrade flyttade staden gradvis till den större ön Vågsøy, samtidigt som den behöll namnet från den mindre ön. Detta orsakar viss förvirring, även om den mindre ön idag ofta kallas ”Lisje-Måløyna” (mindre Måløy). Måløy är officiellt en stad sedan 1997.