Molde – Rosornas stad

I skydd för de hårda elementen ligger Molde vackert inbäddat i ett dramatiskt fjordlandskap.

De många frodiga och blommande rosenträdgårdarna har gett denna härliga fjordstad epitetet "Rosornas stad". Med sina 25 000 invånare är Molde centralort och kommersiellt nav i Møre och Romsdals län. Man får här en fantastisk panoramautsikt över fjällen och ett relativt milt klimat. Molde Jazz, Norges största jazzfestival, presenterar under en sommarvecka varje år jazz från alla världen hörn.

Vid utsiktspunkten Varden kan du njuta av utsikten över staden, fjordar, skärgårdar och 222 snöklädda toppar. I Molde ligger också ett av Norges största folkmuseer, Romsdalsmuseet, en kulturell och vetenskaplig institution som grundades år 1912. Det presenterar byggnader och interiörer från regionen, och har även ett eget bibliotek och hembygdsarkiv. Fiskemuseet på den idylliska ön Hjertøya visar kustkulturen, arbetsmiljön och levnadsvillkoren i området från år 1850 och framåt. Ön är ett stort naturområde där man kan hyra fiskeutrustning och roddbåtar, eller ha picknick innan man beger sig ut på en vandring eller en simtur. Det perfekta stället en varm sommardag!

Historia

Molde fick stadsrättigheter 1742. Staden fortsatte att växa under 1700- och 1800-talen och blev ett centrum för den norska textil- och konfektionsindustrin, såväl som centralort för regionen och ett stort turistmål. En brand år 1916 och bombningen under andra världskriget lämnade de flesta av stadens gamla träbyggnader i ruiner. Detta är bakgrunden till Moldes enkla, rena och funktionella efterkrigsarkitektur.