Narvik – äventyrshuvudstaden

Välkommen till ett arktiskt äventyr i Narvik, staden som omges av häpnadsväckande natur, branta fjäll och natursköna fjordar. Här finns ett brett utbud av spännande utomhusaktiviteter året runt – i Arktis magiska ljus.

  • Njut av skidanläggningar i världsklass
  • Besök världens nordligaste djurpark
  • Påbörja jakten efter norrsken
  • Åk upp i linbanan och beundra utsikten

Narvik, eller Áhkanjárga som den heter på samiska, ligger vid Ofotfjorden, cirka 22 mil norr om polcirkeln. Narvik är en av världens nordligaste städer och har lite av en storstadsprägel fast den är belägen i utkanten av den arktiska vildmarken.

Här kan du njuta av gallerier, butiker och museer med de sagolika fjällen i bakgrunden. På restaurangerna kan man beställa in välsmakande mat tillagad av fisk och skaldjur från fjordarna och renkött från fjällen. På Narviks fiskmarknad finns en restaurang som erbjuder unika lokala rätter.

Det magnifika landskapet runt Narvik bjuder på fantastiska möjligheter till utomhusaktiviteter. Mest känd är Narvikfjellets linbana, som tar dig 656 meter över havet för panoramautsikt året runt. Under sommarhalvåret kan man på fjället ge sig ut på vandring, åka mountainbike och campa i hisnande vacker natur i midnattssolens sken. På Narvikfjellet finns vintertid en fullt utrustad skidanläggning. Det är också en perfekt plats att spana efter det magiska norrskenet.

Ofotfjorden är utmärkt för fiske och havskajakspaddling. Besökare kan vittna om fantastiska möten med djur, bland annat späckhuggare och havsörnar som några av höjdpunkterna.

För att få en bild av det lokala djurlivet är Polar Park – världens nordligaste djurpark – väl värt ett besök. Här kan du se rovdjur som björnar, vargar och lodjur samt hjortar, älgar, renar och myskoxar.

Besök Narvik på följande expeditionsresor:

Historia

Narviks historia går tillbaka till bronsåldern och var en välbesökt stad även under vikingatiden.
Moderna Narvik växte fram omkring den isfria hamnen som används av de svenska järngruvorna. Staden har alltid haft en viktig roll i utskeppningen av järnmalm, vilket gjorde Narvik till ett strategiskt mål under andra världskriget. Under våren 1940 stred i två månader de allierade styrkorna mot Nazi-Tyskland, vilket ledde till att stora delar av staden brändes upp.