Reine – idyllisk fiskeby i hisnande omgivningar

Den traditionsrika lilla fiskebyn Reine är belägen vid en sagolik fjord och omges av Lofotens massiva toppar och det blå Ishavet.

  • Upptäck ett pittoreskt kustsamhälle
  • Se charmiga röda och vita fiskarstugor
  • Utforska den unika naturen
  • Lär dig mer om den traditionsrika livsstilen i Reine

Reine är ett underbart litet fiskesamhälle som ligger cirka 30 mil norr om polcirkeln, i hjärtat av Lofotens skärgård.

De pittoreska röda och vita fiskestugorna som kantar hamnen har kommit att symbolisera kustens skönhet. Befolkningen på bara 314 personer har bevarat mycket av den gamla livsstilen, bland annat respekten för naturen och kärleken till utomhusaktiviteter och friluftsliv.

Traditionen med de karaktäristiska fiskarstugorna, eller rorbuer som de heter på norska, går tillbaka till 1700-talet. De fungerade som skydd mot väder och vind och var i ena änden byggd på pålar i fjorden så att yrkesfiskarna enkelt kunde ta sig i och ur sina båtar. Idag har de flesta rorbuer omvandlats till boende för turister, men vissa har kvar sitt ursprungliga syfte. I Reine lever lokalbefolkningen fortfarande till stor del av havet och har fört sina sjöfartskunskaper och traditioner vidare genom generationer.

I den här delen av Lofoten har naturen en framträdande roll. Såväl lokalbefolkning som turister stannar ofta upp för att beundra ljusspelet på fjälltopparna som dramatiskt skjuter upp ur fjorden.

I detta magnifika landskap finns ett brett utbud av aktiviteter, exempelvis cykling, vandring och kajakpaddling på sommaren, och fiske, forsränning och längdskidåkning på vintern.

En annan sevärdhet är fiskebyn Å, som ligger knappt en mil från Reine. Fram till för ungefär 20 år sedan var Å en okänd liten by som specialiserade sig på torkad torsk eller torrfisk. När turister började upptäcka byn växte två nya attraktioner fram: Lofoten Tørrfiskmuseum och Norsk Fiskeværsmuseum.

Besök Reine på följande expeditionsresor:

 

Historia

Reines historia som en lokalt viktig fiskeby sträcker sig tillbaka till 1747, men fiskare bosatte sig här långt tidigare för att dra fördel av världens bästa torskfiske. Huvudsäsongen är från januari till april. Den arktiska torsken – eller skreien som norrmännen kallar den – ger sig under vintern av på en enastående resa från Barents hav för att leka. Resan börjar i november–december och när fiskarna i januari når fram till Lofoten i enorma stim har de tillryggalagt cirka 80 mil.