Rørvik – omgivet av tusentals öar

Rørviks maritima prakt och vackra omgivningar är en sevärdhet i sig.

Rørvik är en hamnstad i Vikna skärgård, en kommun som består av cirka 6 000 öar, holmar och rev. Det råder kustklimat här och det växer plommon- och äppelträd i många trädgårdar, även här vid 65° N. De flesta av husen är byggda i trä, vilket ger Rørvik en typisk småstadskänsla. Vikna skärgård är en sevärdhet i sig, och från Hurtigruten har man en utmärkt utsikt. Detta är ett paradis för småbåtskryssningar, kajakpaddling, kanotpaddling och dykning. Vinterns torskfiske har alltid varit viktigt för de boende, och varje år anordnas det en Torskfestival i mars. Njut av denna livliga fiskeby, en god måltid av torsk, lever och rom, eller delta i någon av de många andra maritima aktiviteterna.

Kustmuseet Norveg är ett arkitektoniskt landmärke. Gör ett besök här och lär dig om regionens kultur och historia under de senaste 10 000 åren – från de första människornas ankomst och fram till de aktuella utmaningarna hos en av världens ledande fiskenationer.

Den historiska handelsplatsen Berggården från 1878 spelade en central roll i Rørviks utveckling. Upplev atmosfären i denna butik från omkring 1910 och upptäck artefakter som berättar om hur människor levde och arbetade i detta livliga område för 150 år sedan.

Den senaste gången ett sjöodjur lär ha iakttagits i Norge var 1926 då två pojkar var och fiskade makrill på den norra sidan av Vikna, vid ön Lysøya väster om vår rutt. De beskrev ormen som 200 meter lång och med 60 pucklar. Tyvärr hade pojkarna inte med sig någon kamera.

Historia

De första människorna kom hit för ungefär 10 000 år sedan. I området har det hittats flera grottmålningar, föremål från vikingatiden och andra kulturella fynd. Med sitt läge, med nära till havet och en naturlig knutpunkt för sjöfarten mellan norra och södra Norge, växte Rørvik till att bli den charmiga kuststad den är idag.