Træna – äventyr på polcirkeln

Ögruppen Træna är en av de vackraste platserna längs polcirkeln. Naturområdet ligger 33 sjömil från det norska fastlandet och består av hundratals öar, holmar och skär. Öarna har varit befolkade sedan stenåldern och är idag ett populärt ställe för friluftsäventyr.

  • Norges äldsta fiskesamhälle med anor från stenåldern
  • Belägen direkt på polcirkeln
  • Mängder av spännande friluftsaktiviteter
  • Arrangör av Trænafestivalen – en av Europas mest spektakulära festivaler

Alldeles på polcirkeln 33 sjömil från fastlandet reser sig ögruppen Træna upp ur havet. Træna består av hundratals öar, skär och holmar med fantastiska vandringsleder och magnifik natur. Bara fyra av öarna är befolkade: Husøya, Selvær, Sanna och Sandøy. Öarna sträcker sig längs Trænafjorden i sydost och Norska havet i väster. Trænas ståtliga fyr är belägen längst söderut i kommunen.

Mycket tyder på att Træna var en av de första bosättningarna i Norge eftersom man har gjort 9 000 år gamla arkeologiska fynd från stenåldern. På ön Sanna finns en enorm katedralsliknande bergsgrotta med fantastisk akustik som har använts för olika ritualer i mer än tusen år. Idag bor bara 500 personer på Træna, vilket gör ögruppen till en av de minsta och mest avlägsna kommunerna i Norge. Invånarna här kallas ”havfolket”.

Midnattssolen skiner från början av juni till slutet av juli, och norrsken kan ses på hösten och vintern. Tack vare ljuset från dessa två naturfenomen har Træna blivit en utmärkt plats för friluftsaktiviteter året runt. Lokala arrangörer erbjuder kajakturer, vandringsutflykter, cykling och grottäventyr, forsränning, fiske, klättring och även hundspannssafari på vintern.

Under senare år har Træna blivit allmänt känd för Trænafestivalen, som har hamnat på tidningen The Guardians lista över avlägsna och spektakulära musikfestivaler i Europa. Varje sommar strömmar tusentals besökare till ögruppen för att uppleva denna imponerande festival långt ute till havs. Under vintern när vädret är som kallast och blåsigast arrangerar öborna vinterfestivalen Ta Træna med storm.

Besök Træna på följande expeditionsresor:

 

Historia

På ön Sanna i Træna har man funnit spår efter en av de första bosättningarna i Norge. Arkeologiska utgrävningar har visat att människor levde här redan på stenåldern för 9 000 år sedan och sökte skydd i någon av de 18 grottorna på ön. Den största är Kirkhelleren – en naturlig katedralsliknande grotta som har formats av naturen. Træna är också ett av Norges äldsta fiskesamhällen.