Tromsø – porten till Arktis

Omgivet av majestätiskt landskap. Fullpackat med kultur och historia. Tromsøs prakt och livskraft slår många besökare med häpnad.

Bland Tromsøs otaliga sevärdheter hittar vi spännande djurliv, imponerande vyer, historia, kultur och en djärv arkitektur. Ofta beskrivs Tromsø som nordens Paris, och här bjuds du på ett aktivt nattliv, en vänlig lokalbefolkning och ett stort utbud av restauranger som specialiserat sig på färska, lokala råvaror. Stadens centrum erbjuder bra shopping – allt från lokalt tillverkade specialiteter till nordiska och internationella varumärken.

När det gäller sevärdheter och aktiviteter är Tromsø något utöver det vanliga. Stadens mest kända landmärke är Ishavskatedralen. Den byggdes 1965 och innehåller en enorm glasmosaik. Ta linbanan Fjellheisen till toppen av Fløyfjellet (420 m) och njut av den fantastiska utsikten över stad, fjäll och fjordar. Upplevelsecentrat Polaria ligger fem minuter från stadens centrum. Här hittar du ett arktiskt akvarium, intressanta utställningar, en panoramabiograf och en souvenirbutik. Om du gillar växter och blommor bör du besöka världens nordligaste botaniska trädgård, som drivs av Universitetet i Tromsø, där du också hittar Tromsøs universitetetsmuseum. Dessa visar djupet av nordnorsk natur och kultur, med fokus på den inhemska samiska kulturen, samt arkeologi, religiös konst, geologi och norrsken – allt presenterat på ett familjevänligt sätt. 

  • Hamnens adress

    Tromsø Havn, Samuel Arnesensgt. 5 – Prostneset

    Se på karta

Tromsø var utgångspunkt för flera arktiska expeditioner förr i tiden, och säl- och andra jägare brukade ofta synas på gatorna. I ett traditionellt hamnhus från 1830-talet hittar du Polarmuseet, där du kan lära dig mer om Tromsøs polarhistoria. Du kan också besöka världens nordligaste bryggeri, Mack, eller provsmaka det som bryggs på Ølhallen.

Tromsø ligger nästan 40 mil norr om polcirkeln, men klimatet är behagligt tack vare Golfströmmen. Det långa vintermörkret, med massor av snö och en himmel upplyst av norrskenet, är perfekt för vinteraktiviteter som att åka hundspann eller skidor. Medan midnattssolen och de ändlösa sommarnätterna är utmärkta för vandring eller kajakpaddling.

Om du tänker stanna ett tag i Tromsø rekommenderar vi våra Pre- och Post-program till ön Sommarøy, för en naturupplevelse utöver det vanliga. Eller om du vill ha lite mer action, vad sägs om att övernatta i en samisk tältkåta och åka rensläde?

Historia

Tromsøområdet har varit bebott ända sedan slutet av istiden. Arkeologiska utgrävningar strax utanför stadsgränsen har blottlagt artefakter och spår av byggnader som beräknas vara 9-10 000 år gamla. Områdets rika nordiska och samiska arv är väl dokumenterat. En nordisk hövding som levde under 890-talet antas ha bebott de sydligaste delarna av dagens Tromsø kommun. Han sa själv att han bodde "längst norrut av alla norrmän", då områdena norr om hans rike befolkades av samer. År 1252 byggde Håkon Håkonsson den första kyrkan i Tromsö, världens nordligaste kyrka på den tiden. Trots att den fasta befolkningen bara bestod av knappt 80 personer fick Tromsø sina stadsprivilegier 1794. Handlare flyttade sedan hit från när och fjärran. Det första expeditionsfartyget på väg till Arktis lämnade Tromsø 1820, som från och med 1850 var Norges ledande arktiska stad. Arktisk jakt blev en viktig näring för staden. Flera expeditioner har startat från Tromsø. Roald Amundsen, Umberto Nobile och Fridtjof Nansen besökte ofta Tromsø i samband med sina expeditioner. Staden kallades också "Porten till Arktis", ett mycket passande namn med tanke på att majoriteten av polarexpeditionerna startade i Tromsø och att arktisk jakt är en del av stadens historia.