Aerial view over Tromsø in summer

Tromsø – Porten till Arktis

Tromsø ligger insvept i ett majestätiskt landskap och är rik på kultur och historia, vilket ingjuter staden med en anda av storslagenhet och livfullhet som överraskar många besökare.

Tromsø ståtar med många sevärdheter med alltifrån djurliv och imponerande vyer till historia, kultur och vågad arkitektur. Tromsø beskrivs ofta som ”Nordens Paris” och erbjuder ett livligt nattliv, vänliga lokalbor och en rad restauranger som har specialiserat sig på färskvaror från regionen. Stadskärnan erbjuder fantastisk shopping med alltifrån lokala specialiteter till nordiska och internationella varumärken.

När det gäller sevärdheter och aktiviteter erbjuder Tromsø något utöver det vanliga. Stadens mest kända landmärke är Ishavskatedralen. Den byggdes 1965 och har en enorm färgad glasmosaik. Ta linbanan Fjellheisen upp till toppen av Fløyfjellet (420 m) och njut av en fantastisk utsikt över staden, bergen och fjordarna. Upplevelsecentret Polaria ligger fem minuter från centrum. Här finns ett arktiskt akvarium, intressanta kunskapsbaserade utställningar, en panoramabiograf och en present- och souvenirbutik. Om du gillar växter och blommor ska du besöka världens nordligaste botaniska trädgård, som drivs av universitetet i Tromsø där även Tromsøs universitetsmuseum ligger. Museet visar upp nordnorsk natur och kultur med fokus på den inhemska samiska kulturen, samt arkeologi, religiös konst, geologi och norrsken – allt på ett familjevänligt sätt.

Tromsø var utgångspunkten för flera arktiska expeditioner förr i tiden, när säljägare och jägare strövade omkring på gatorna. Inhyst i ett traditionellt kajhus från 1830-talet ligger Polarmuseet där du kan lära dig mer om Tromsøs polarhistoria. Du kan också besöka världens nordligaste bryggeri, Mack, och provsmaka produkterna de tillverkar i Ølhallen.

Tromsø ligger nästan 400 km norr om polcirkeln, men klimatet är fortfarande behagligt tack vare Golfströmmen. Det långa vintermörkret med mycket snö och norrsken som lyser upp himlen är perfekt för vinteraktiviteter, såsom hundspannsturer och skidåkning. Medan midnattssolen och ändlösa sommarnätter är utmärkta för vandring eller kajakpaddling.

Om du planerar att stanna ett tag i Tromsø rekommenderar vi vårt för- och efterprogram till Sommarøy för en naturupplevelse utöver det vanliga. Om du ute efter lite mer spänning kan du prova på att övernatta i en samisk tältkåta med renspann.

  • Hamnens adress

    Tromsø Havn, Samuel Arnesensgt. 5 – Prostneset

    Se på karta

Tromsø var utgångspunkt för flera arktiska expeditioner förr i tiden, och säl- och andra jägare brukade ofta synas på gatorna. I ett traditionellt hamnhus från 1830-talet hittar du Polarmuseet, där du kan lära dig mer om Tromsøs polarhistoria. Du kan också besöka världens nordligaste bryggeri, Mack, eller provsmaka det som bryggs på Ølhallen.

Tromsø ligger nästan 40 mil norr om polcirkeln, men klimatet är behagligt tack vare Golfströmmen. Det långa vintermörkret, med massor av snö och en himmel upplyst av norrskenet, är perfekt för vinteraktiviteter som att åka hundspann eller skidor. Medan midnattssolen och de ändlösa sommarnätterna är utmärkta för vandring eller kajakpaddling.

Om du tänker stanna ett tag i Tromsø rekommenderar vi våra Pre- och Post-program till ön Sommarøy, för en naturupplevelse utöver det vanliga. Eller om du vill ha lite mer action, vad sägs om att övernatta i en samisk tältkåta och åka rensläde?

Historia

Tromsøområdet har varit bebott ända sedan slutet av istiden. Arkeologiska utgrävningar strax utanför stadsgränsen har blottlagt artefakter och spår av byggnader som beräknas vara 9-10 000 år gamla. Områdets rika nordiska och samiska arv är väl dokumenterat. En nordisk hövding som levde under 890-talet antas ha bebott de sydligaste delarna av dagens Tromsø kommun. Han sa själv att han bodde "längst norrut av alla norrmän", då områdena norr om hans rike befolkades av samer. År 1252 byggde Håkon Håkonsson den första kyrkan i Tromsö, världens nordligaste kyrka på den tiden. Trots att den fasta befolkningen bara bestod av knappt 80 personer fick Tromsø sina stadsprivilegier 1794. Handlare flyttade sedan hit från när och fjärran. Det första expeditionsfartyget på väg till Arktis lämnade Tromsø 1820, som från och med 1850 var Norges ledande arktiska stad. Arktisk jakt blev en viktig näring för staden. Flera expeditioner har startat från Tromsø. Roald Amundsen, Umberto Nobile och Fridtjof Nansen besökte ofta Tromsø i samband med sina expeditioner. Staden kallades också "Porten till Arktis", ett mycket passande namn med tanke på att majoriteten av polarexpeditionerna startade i Tromsø och att arktisk jakt är en del av stadens historia.