Vesterålen – vildmark uppe i norr

I Vesterålen möts du av varierad natur – från långa stränder, fjordar och fjäll till böljande dalar. Skärgården är känd som en fantastisk plats för valskådning och på land finns mängder av oförglömligt natursköna vandringsleder.

  • Utforska en natur med stora kontraster
  • Upplev det rika djurlivet med valar och sjöfåglar
  • Åk på en av Norges nationella turistvägar
  • Vandra eller åk längdskidor i orörd vildmark

Den kuperade ögruppen Vesterålen ligger norr om Lofoten ovanför polcirkeln och sträcker sig från Norges fastland ut i Atlanten. Landskapet uppvisar stora variationer – från små holmar till några av Norges största öar med vackra stränder, frodig jordbruksmark, höga fjäll och sagolika fjordar.

Namnet Vesterålen härstammar från fornnordiskans Vestráll som betyder ungefär ”djupt och smalt sund i väster”.

I regionen finns fantastiska möjligheter till friluftsaktiviteter. I det särskilt näringsrika vattnet nära Andenes finns stora chanser att få se kaskeloter, men även vikvalar, grindvalar och späckhuggare kan förekomma. Över hela ögruppen arrangeras också natursköna kajakturer.

Om man tycker om att vandra finns många fina leder, bland annat Dronningsruta i Øksnes och den guidade vandringsturen till toppen av Møysalen genom Møysalen nationalpark. Eller varför inte ta en cykeltur under midnattssolen på någon av de många fina cykelvägarna – utan att behöva hinna tillbaka tills det blir mörkt. Vill man uppleva en naturskön bussresa är den nationella turistvägen på Andøya svårslagen. På vintern erbjuder Vesterålen fantastisk längdskidåkning och isfiske, ofta under norrskenet.

För besökare finns en mängd logialternativ att välja bland, från fullservicehotell till moderna fiskestugor (rorbuer) och välutrustade campingplatser i och omkring regionens pittoreska fiskebyar.

Havet har sedan länge varit lokalbefolkningens levebröd. Torsk, kolja, gråsej, kungsfisk, havskatt, lax, sill, långa, rödspätta, hälleflundra och räkor är viktiga exportvaror.

Besök Vesterålen på följande expeditionsresor:

 

Historia

Vesterålens historia kan spåras tillbaka till jägar- och samlartiden. Under tidiga medeltiden var jordbruket den viktigaste försörjningen, men så småningom blev fisket allt viktigare för lokalbefolkningen. Torrfisk byttes mot spannmål och andra förnödenheter. Handeln med köpmän i Bergen gjorde att en klass av fastighetsägare eller lantadel bildades.
I slutet av 1800-talet ledde den blomstrande handeln med torrfisk och det lukrativa sillfisket till flera investeringar i fiske och godsfrakt. Flera rederier grundades, däribland Vesteraalens Dampskibsselskab, som startade den första snabbrutten 1893.