Sju nya projekt får bidrag

I ansökningsomgången till november 2021 fick vi in fler ansökningar än någonsin tidigare. Bland de många bra ansökningarna har vi valt ut sju projekt från Svalbard i norr till Antarktis i söder som totalt kommer att få 500 000 NOK i anslag före jul. Projekten som får vårt stöd har en bred geografisk spridning och täcker även många olika teman.

Vi stöder forskning om späckhuggare i USA och Kanada, studiet av marina däggdjur i Antarktis, skyddet av den utrotningshotade Galápagospetrellen, inspelningen av de äldstes berättelser i Cambridge Bay, skapandet av en led till Storfjellet nära Nordkap, skrivandet av en ny bok om klimatforskning och ett projekt för att utbilda barn i Salta och Ushuaia i Argentina.

Mottagarna är:

Fundación de Conservación Jocotoco i Ecuador för att skydda den akut hotade Galápagospetrellen på Galápagosöarna.

Galápagosöarna är erkända av UNESCO för sin biologiska mångfald och sina endemiska arter. Den biologiska mångfalden hotas av invasiva arter som kan utrota ögruppens endemiska arter, bland annat den akut hotade Galápagospetrellen. Invasiva björnbärsbuskar döljer ingångarna till bohålor och 72 % av petrellbona attackeras av gnagare. Jocotoco Foundation har skapat ett naturreservat för att återskapa inhemska habitat och bekämpa gnagare för att skydda 198 av Galápagospetrellens bohålor så att denna sjöfågel kan överleva.

Honningsvåg Turn og Idrettsforening & Nordkapptrappas venner för konstruktionen av Nordkapstrappan på Storfjellet i Norge

Projektet kommer att återskapa och uppgradera leden från Elvedalen i Honningsvågs stadskärna upp till toppen av Storfjellet nära Nordkap. Restaureringen inkluderar trappsteg som byggts i sten från foten av fjället till toppen för att göra fjället mer tillgängligt både för besökare och för lokalborna. Att restaurera leden kommer även att skydda ömtåliga områden på fjället.

Maria Rossi på Svalbard för hennes bok, ”On Thin Ice”, som undersöker klimatforskningen i Arktis.

Resultatet och vikten av forskningen i polarregionerna kan ofta vara svår att förstå för dem som inte är en del av forskarsamfundet. Denna bok syftar till att överbrygga kunskapsklyftan mellan polarforskning och den breda allmänheten. Boken kommer att undersöka den omfångsrika klimatforskning som pågår i Arktis och anpassa den till ett engagerande, inspirerande och tankeväckande språk som vanligt folk förstår.

Oceans Initiative i USA för deras bevarande av späckhuggare i nordvästra Stillahavsområdet i USA och Kanada

Oceans Initiative gör banbrytande forskning för att förstå de mänskliga hoten mot den akut hotade populationen av späckhuggaren i nordvästra Stillahavsområdet (SRKW) och etablera en effektiv återhämtningsplan. Projektets mål är att bygga ett omfattande utvärderingsverktyg för att uppskatta populationen som tittar på alla stressfaktorer som späckhuggarna står inför, bland annat bristen på lax. Projektet kommer även att identifiera och prioritera matningsområden för att skydda dessa späckhuggare.

Municipality of Cambridge Bay i Kanada för deras interaktiva ljudapp, Itqaumavit (En plats för minnen) Welcome Park.

Itqaumavit Welcome Park är en samlingsplats för att fira, sörja, lära sig och undervisa. Denna väldigt speciella plats stöder samhället i Cambridge Bay, välkomnar besökare och undervisar lokalbor såväl som gäster. Projektet kommer att skapa en interaktiv ljudapp som förklarar tolkningen och historien bakom parken genom rösten från samhällets äldsta medlemmar.

Universidad de los Andes för deras projekt för medborgarforskning för att bevara marina däggdjur i Antarktis

Detta projekt kommer att ge en unik upplevelse genom att erbjuda möjligheten att delta i praktisk forskning om marina däggdjur. Deltagarna kommer att lära sig om de marina däggdjurens biologi, och fält- och laboratoriemetoderna skräddarsys efter olika kunskapsnivåer. Aktiviteter kommer att inkludera informativa föreläsningar, fält- och laboratorieforskning samt tolkning av data. Detta projekt kommer att titta på migrationsmönstret hos knölvalar, med bland annat en ny teknik: insamlingen av miljö-DNA.

Ushuaia te abraza för deras utbildningsprojekt för barn för att lära sig mer om miljön och fåglar i Argentina

Projektet stöder unga barn i Salta och Ushuaia, två städer som ligger 4 500 km från varandra i Argentina, för att koppla samman de två städerna genom kunskap om miljön med kulturell medvetenhet. Kvinnliga volontärer i Ushuaia kommer att skapa ryggsäckar och skolpaket till barnen i Salta, en av Argentinas fattigaste regioner. Paketen kommer att lära barnen om den dyrbara naturen, djurlivet och miljön i det sydligaste Argentina.