Spårning av Antarktis pingviner:

Vad kan vi lära oss om arter som växer till antalet medan andra minskar?

I mer än två årtionden har Oceanites samlat in data om pingvin- och sjöfågelarter på Antarktiska halvön för att öka kunskapen om klimatförändringarna och för att skydda den antarktiska miljön. Stödet för Oceanites är en del av Hurtigruten Foundations kontinuerliga spårning av klimatrelaterade förändringar i Antarktis.

I den senaste rapporten om de fem antarktiska pingvinarterna från 2020 lyfter Oceanites fram en intressant utveckling för tre av arterna på Antarktiska halvön. Medan adéliepingviner och hakremspingviner minskar i allt större utsträckning blir åsnepingvinerna allt fler. Med dessa data vill Oceanites öka medvetenheten kring klimatförändringarna, den potentiella inverkan de har på människor och hur vi kan anpassa oss till den ur pingvinernas perspektiv.

Det finns så mycket vi kan lära oss om hur de olika pingvinarterna anpassar sig efter den pågående klimatförändringen på Antarktiska halvön. Den kraftiga minskningen av två av arterna kan bero på flera saker, från tillgången på krill och en potentiell minskning av antalet individer till varmare temperaturer och minskade havsis på grund av den globala uppvärmningen. Åsnepingvinerna, å andra sidan, imponerar med sin förmåga att anpassa sig till de snabba förändringarna. ”Med finansiering från Hurtigruten Foundation kan vi fortsätta att spåra den här utvecklingen och förhoppningsvis se anpassning som kan vara användbar i vår egen kamp mot klimatförändringarna”, säger David W. Lippy, utvecklingschef på Oceanites.

Antarktiska pingviner har funnits i 60 miljoner år. Kan de överleva klimatförändringarna?

Oceanites kommer att fortsätta samla in och rapportera om de stora förändringarna i den antarktiska miljön och bland dess pingvinarter, och samtidigt dra igång flera nya projekt som du kan läsa om på deras webbplats. De tilldelades ett flerårigt bidrag från Hurtigruten Foundation 2020 och får finansiering för projekt med fokus på forskning och att öka medvetenheten kring förändringar på den allt varmare Antarktiska halvön. Hittills har organisationen tagit emot 20 000 USD i stöd för projekten. Oceanites hoppas kunna resa med Hurtigruten under kommande och framtida säsonger i Antarktis.

Var kan jag läsa mer?

Vill du hjälpa till att räkna pingvinerna på Antarktis? Som passagerare hos Hurtigruten har du chansen att utforska den Antarktiska halvön på våra expeditionskryssningar med MS Roald Amundsen, MS Fridtjof Nansen och MS Fram. Du kan också läsa mer om organisationen och dess fortsatta arbete på deras webbplats.

Om Oceanites

Oceanites är en ideell organisation i Washington D.C som verkar internationellt med det huvudsakliga uppdraget att främja vetenskapsbaserade naturvårdsåtgärder i Antarktis och öka medvetenheten om klimatförändringar över hela världen. Under de senaste 27 åren har organisationen gjort fler än 2 100 besök på viktiga platser och samlat in data från fler än 250 olika platser på Antarktis.