Honningsvåg, Norge

Trappor i bergen gör Norges spektakulära natur tillgänglig för fler

Häpnadsväckande vyer över fjordar och fjäll från toppen av Storfjellet lockar många – och inspirerade Nordkapptrappas venner att börja ta hjälp av nepalesiska sherpor.

I närheten av det norska fastlandets nordligaste punkt – det berömda Nordkap – reser sig det mäktiga Storfjellet. Det gigantiska fjället, med sina ljungtäcka sluttningar reser sig över horisonten vid den idylliska och mysiga hamnstaden Honningsvåg, där en vandringsled med vackra vyer tar besökare hela vägen till toppen. Men de krävande delarna av leden gör att många inte har möjlighet att ta sig upp och uppleva de häpnadsväckande och dramatiska vyerna från toppen. Det gäller inte minst turister, som är starkt bidragande till den lokala ekonomin.

Organisationen Nordkaptrappas venner har som mål att göra leden mer tillgänglig, och på så sätt göra att fler kan uppleva den storslagna naturen i utkanten av samhället. Besökare kommer att kunna korsa fjällsidor med blommor, ljung och örter – som lockar till sig renar under sommaren. När de närmar sig toppen passerar vandrare stenfält som vittnar om de starka naturkrafter som har skapat det dramatiska landskapet.

Traditionell anläggningsteknik i harmoni med naturen

Den existerande leden är kraftigt stigande, och vissa sektioner är särskilt branta. Med ett bidrag från Hurtigruten Foundation på 100 000 norska kronor har Nordkaptrappas venner som mål att bygga sherpatrappor uppför de brantaste delarna av leden. Skickliga nepalesiska hantverkare kommer att stapla stora, platta stenblock som blir ett naturligt inslag i den orörda naturen. Minst 1 000 trappsteg behövs, och varje steg kommer att vara minst 1,5 meter brett för att säkerställa att besökare kan passera varandra utan att behöva lämna leden.

Idén kommer från liknande konstruktioner i Norge som har blivit väldigt uppskattade. Även där har sherpor från Nepal anlitats, och de har bidragit med sin mångåriga expertis att anlägga trappor och leder av naturlig sten som smälter in i det norska landskapet. Faktum är att anläggningstekniken på många sätt liknar de metoder som historiskt har använts i Norge men som nu i stor utsträckning glömts bort.

En målmedveten insats ger flera fördelar

Eftersom leden är relativt kort och den första delen är relativt lättillgänglig kommer förbättringar av de mer utmanande delarna göra den intressant för betydligt fler besökare med varierande förmåga. Dessutom kommer den förbättrade tillgängligheten till Storfjellets topp göra att fler kan fortsätta längs fjällkammen i nordöstlig riktning och nå vildmarken bortom fjället.

Samtidigt blir hela området mer attraktivt för turister, och förbättringarna av leden kommer att få fler besökare att välja den här anlagda och robusta rutten, vilket minskar risken för erosionsskador i andra områden. En viktig aspekt har varit att se till att begravningsplatsen vid Brochmannhaugen och växtligheten här skyddas.

På det hela taget är projektet en värdefull investering som främjar hälsa och välbefinnande för både lokalbefolkning och turister i flera generationer, samtidigt som naturen respekteras och bevaras.

Var kan jag läsa mer?

Du kan läsa mer om företaget som anlitar nepalesiska sherpor för att bygga leder i Norge och se bilder av deras arbete på deras norska webbplats här.

Om Nordkaptrappas venner

Under ledning av, och i samarbete med, Honningsvågs gymnastik- och sportförening, har Nordkaptrappas venner för avsikt att komma igång med anläggningen av trappan under 2022.

Du kan läsa mer om projektets framsteg på norska här.