Förvänta dig det oväntade

En resa längs norska kusten beskrivs ofta som världens vackraste sjöresa, men vad kan du egentligen förvänta dig av en resa med Hurtigruten?

En av dagarna började norrskenet vid sjutiden på kvällen och höll på ända till klockan sex morgonen därpå. Jag gick inte och lade mig förrän klockan tre – iskall och lycklig.

– Ann Aves

Många av våra gäster har naturligtvis stora förväntningar när de beställer en resa med Hurtigruten. Vi har ju alla sett vykort med höga fjäll, djupa fjordar och det magiska norrskenet. Är det verkligen så vackert?Vi lät några av våra gäster berätta.

Elva äventyrare från åtta nationer. Det här är vad de förväntade sig och vad som visade sig vara höjdpunkterna på resan.

                     


Connie Koppel
Från: Danmark
Reste: Med min man och min mor

Debbie D.
Från: Seattle
Reste: Med min man

Viktorina Rodionova
Från: Ryssland
Reste: Ensam


I juli 2015 reste jag med Hurtigruten från Kirkenes till Bergen, något som väckte mitt intresse för den klassiska rundresan. På den resan förväntade jag mig att få se ännu fler hamnar och städer och följa med på fler utflykter längs rutten. Den absoluta höjdpunkten var att få se norrskenet hela sex gånger. Jag var också väldigt nöjd med den vänliga besättningen och maten ombord.


Eftersom jag inte hade hört så mycket om Hurtigruten tidigare hade jag inte några särskilda förväntningar. Det som överraskade mig mest var hur genuin resan kändes. Jag älskar när det inte är en massa människor som försöker pracka på dig souvenirer i hamnarna eller få dig med till någon turistfälla. Istället stannade vi för att se det genuina vardagslivet och Norges historia.


Jag har varit i Norge förut, då med bil och buss, och sett de vackra fjordarna under turer på fjället. Den här gången ville jag se landskapet från havet. Eftersom jag är fotograf är jag intresserad av olika motiv. Det jag gillade bäst var att tillbringa kvällarna ensam ute på däck och se hur mörkret sakta sänkte sig över de snöklädda fjälltopparna.

Yann Charles M. Bougaran
Från: Frankrike
Reste: Med min fru

Robert De Trani
Från: Italien
Reste: Med min sambo och vår dotter på 10 månader

Tay Al-Taie
Från: Irak
Reste: Ensam


Om jag ska vara helt ärlig hade jag ganska låga förväntningar. Jag är inte någon typisk kryssningsturist och inte heller särskilt förtjust i att vara ”fånge” på ett fartyg. Förvånande nog försvann all min oro i samma ögonblick som jag kom ombord. Den vänliga besättningen gjorde att jag kände mig som en del av ”familjen”. Om jag måste välja ut en speciell höjdpunkt blir det utsikten från däck hela resan igenom. Alltid lika överraskande! Norge är ett vackert land.


Vi gladde oss enormt, men var också lite oroliga för hur det skulle bli att bo på ett fartyg i så många dagar med ett litet barn. Det visade sig vara väldigt avkopplande! Något jag alltid kommer att minnas är den otroliga Trollfjorden. Jag förstår inte hur fartyget kan vända i en så trång fjord! Förhoppningsvis kan vi resa med Hurtigruten en gång till när barnen är lite större, så att vi kan dela dessa fantastiska upplevelser när de är gamla nog att minnas dem.


Mina förväntningar på resan var väl egentligen att den skulle kännas lite lång, och att jag kanske skulle ha lite tråkigt eftersom jag reste ensam. Men resan blev helt fantastisk! Att korsa polcirkeln var otroligt spännande men den absoluta höjdpunkten var när jag satt i en jacuzzi ute på däck på MS Midnatsol och blickade ut över de snötäckta fjällen. Jag skulle gärna göra en resa till, helst på sommaren så att jag kan få uppleva midnattssolen.

Ann Aves
Från: Skottland
Reste: Sex gånger ensam, en gång med en vän och två gånger med min pappa

Bert S.
Från: Oregon
Reste: Med min dotter

Dean C.
Från: San Francisco
Reste: Ensam


Jag förväntade mig att få se Norge bortom de vanliga turiststråken, och småstäder och platser där andra kryssningsfartyg inte seglar. Jag har faktiskt rest med Hurtigruten hela nio gånger nu! Efter så många turer är det otroligt många höjdpunkter jag kan berätta om, men om jag måste välja en så är det min alldeles speciella upplevelse av norrskenet. En av dagarna började norrskenet vid sjutiden på kvällen och höll på ända till klockan sex morgonen därpå. Jag gick inte och lade mig förrän klockan tre – iskall och lycklig


Jag hade besökt Norge tidigare, så jag förväntade mig att få se vackra fjordar, charmiga småstäder och fina hamnar. Jag blev positivt överraskad av den rofyllda resan, det milda vädret i oktober och komforten ombord. Jag kunde sitta i panoramasalongen i timmar och bara se ut över det vackra landskapet. Och så var det naturligtvis en helt fantastisk upplevelse att få se norrskenet tre nätter i rad!


Jag förväntade mig extrem, vacker natur och så ville jag lära mig mer om norska kusten. Det som verkligen överraskade mig ombord var den fantastiska maten. Stor variation och hög kvalitet och allt var färskt! Det måste vara den bästa mat jag någonsin smakat på ett kryssningsfartyg.

Chris Grønn
Från: Norge
Reste: Ensam

Stine Broch
Från: Danmark
Reste: Med min man
Jag förväntade mig vacker natur och god service ombord. Det jag minns bäst från resan är en dag som startade med en klättring upp till Svolværgeita, där vi rastade och njöt av den fantastiska utsikten, innan jag strax därpå var ute och paddlade kajak längst in i en liten fjord omgiven av sandstränder och mäktiga fjäll.


Jag hade hört så mycket positivt om den här resan och naturen i Nordnorge så jag förväntade mig naturligtvis fantastisk natur. Otroligt nog var naturen ännu vackrare än jag hade föreställt mig! Dessutom var maten ombord väldigt god. Fartyget var modernt och besättningen var väldigt trevlig.