
Ett äventyr för livet
Den skandinaviska historien är full av äventyr som utspelats långt bortom kartlagda territorier. Med oss kan du segla i polarhjältarnas isiga kölvatten.
Helga Bårdsdatter Kristiansen jobbar som expeditionsledare för Hurtigruten Expeditions – en yrkestitel som fört henne ut på äventyr till de mest exotiska platserna på vår planet. Ombord på några av världens modernaste och bekvämaste expeditionsfartyg leder hon expeditioner till resmål av episka mått som Svalbard, Grönland, Island och Alaska. Vill du resa ännu längre bort kan Helga fresta med den ultimata destinationen – Antarktis.
Om man aldrig tidigare varit i polarområdet och följer med på en expedition med oss är det lätt att bli fast. Du kommer att känna det ända in i märg och ben – en längtan efter kyla och is som du aldrig kommer att bli helt fri ifrån.
– Jag känner mig priviligierad som får uppleva naturen på så nära håll i mitt arbete. Det är en stor glädje att kunna ta med våra gäster till några av världens mest spektakulära platser, berättar Kristiansen.
På sina resor med våra expeditionsfartyg har den utbildade biologen upplevt alla tänkbara naturmiljöer i när och fjärran, från det ångande Amazonas till den iskalla Nordväst-passagen.
– Uppleva naturen
Sedan 2015 har Helga seglat jorden runt som en del av expeditionsteamet. Som expeditionsledare är det Helgas jobb att se att gästerna ombord på Hurtigruten får uppleva och njuta av oförglömliga scenerier. Detta innebär att ta med gäster från världens alla hörn till platser där de på nära håll kan få storslagna naturupplevelser.
Samtidigt är det expeditionsledarens uppgift dela med sig av sina kunskaper om de platser gästerna besöker.
– Vår filosofi är att gästerna ska uppleva platserna – inte bara titta. Därför berättar jag och de andra experterna i expeditionsteamet allt vi vet om sådant som floran, faunan, geologin och historiken på varje plats vi besöker.
– Jag älskar till exempel att berätta om de skandinaviska polarexpeditionerna – om Roald Amundsen, Knud Rasmussen och Otto Nordenskjöld. Vi håller föredrag på många olika teman för att gästerna ska få en bättre förståelse av de platser vi besöker.
Den här kunskapsförmedlingen pågår både vid landstigningarna och när vi befinner oss ombord på fartyget.
– Ombord har vi också ett eget vetenskapscenter där vi tillsammans med gästerna närmare kan undersöka fynd som gjorts i naturen.
Men möjligheterna att lära sig nya saker slutar inte med det.
– Förutom vårt eget kunniga expeditionsteam har vi ofta forskare och gästföreläsare inom olika kunskapsområden ombord som utför undersökningar i de farvatten där vi seglar. Och de berättar gärna om sin forskning för gästerna ombord.
Helga berättar att möjligheten att ta med sig våra gäster ut i naturen är en dröm som har gått i uppfyllelse.
I isbjörnens kungarike
Svalbard är en av dessa fantastiska platser som Helga beskriver. Mellan 74:e och 81:a breddgraden ligger denna ö där kungen av det arktiska riket regerar – isbjörnen.
– Isbjörnen är huvudattraktionen för de flesta av våra gäster och många vill komma så nära detta majestätiska djur som möjligt. Men när vi träffar på en isbjörn har vi stränga regler om hur vi ska agera. Säkerhetsbestämmelserna är mycket rigorösa och ingen får komma nära en björn. För att se björnarna ordentligt måste gästerna ta med sig kikare under våra expeditioner, säger Kristiansen.
Hon berättar om hur gästerna reagerar första gången de skymtar en vit päls inne på land.
Första gången någon av våra gäster ser en isbjörn är det vanligt att han eller hon blir alldeles till sig av glädje och extas. Som expeditionsledare blir jag också väldigt glad. Vi vill ju så gärna att gästerna ska få valuta för pengarna. Det har faktiskt hänt bara en enda gång att vi inte har träffat på någon isbjörn under våra expeditioner till Svalbard som jag har varit med på.
Boka resa till Svalbard här
Trots att man får studera isbjörnen på betryggande avstånd har detta ingen dämpande effekt på de hänförda gästerna.
– Vår uppgift är att berätta för dem vad vi ser och varför vi ser det vi ser. Det är viktigt att förmedla vilken stor naturupplevelse det är att kunna observera ett sådant djur på avstånd och att det är vi människor som är gäster i isbjörnens kungarike.
Viktiga kulturmöten
Kristiansen påpekar också att det är de ständigt föränderliga isbergen som är särskilt minnesvärda på Svalbard. Allt förändras väldigt snabbt och ingen snöflinga är lik den andra. Litet längre västerut är isförhållandena ännu mer spektakulära enligt Helga.
– Jag dristar mig nästan till att påstå att isen på Svalbard är som isbitar jämfört med isen på Grönland. Här hittar man isberg i ordet rätta bemärkelse. Förmodligen var det ett isberg härifrån som på sin tid sänkte Titanic.
Drygt 100 års teknisk utveckling har gjort det mycket tryggare att navigera i farvatten med isflak och isberg. Det innebär att våra fartyg idag kan ta sig fram till små, nästan bortglömda byar långt bortom huvudleden.
– Naturen på Grönland är naturligtvis helt fantastisk, men jag vill påstå att upplevelsen i lika hög grad ligger i mötet med lokalbefolkningen och den grönländska kulturen. Längst uppe på norra Grönland ligger till exempel en liten by som heter Siorapaluk – en plats med bara 42 fastboende invånare. Hit leder inga vägar och befolkningen försörjer som jägare och samlare.
Boka resa till Grönland här
Helga berättar engagerat om ett vänligt och gästfritt folk – och en tillvaro som ger perspektiv på det välstånd vi i Skandinavien ofta ser som en självklarhet.
– Vi har under åren utvecklat goda, vänskapliga relationer med många av invånarna på Grönland. Det är viktigt att visa att inte alla är lika priviligierade som oss skandinaver. Grönland ligger ju på vår ”bakgård”, men människorna här har en levnadsstandard som ligger långt under vad vi är vana vid.
Du klarar mer än du tror
Åter ombord på expeditionsfartyget i en miljö med en levnadsstandard som vi är vana vid blir kontrasten mot ursprungsbefolkningens levnadsvillkor påtaglig. Det komfortabla fartyget har tre restauranger där gästerna erbjuds utsökt mat och dryck från det nordiska och lokala köket som intas under avspända och behagliga former. Och du behöver inte byta om till middagen. För övrigt ingår all mat och dryck.
Efter en dag rik på nya upplevelser kanske du vill koppla av i fartygets spaavdelning, där det finns både bubbelbad och bastu, innan du drar dig tillbaka för en god natts sömn.
Vi i expeditionsteamet tar med alla gäster som så önskar på utflykter. Det är ju det som är själva poängen med att resa på expedition med Hurtigruten – att komma i nära kontakt med de destinationer som vi tar oss till.
Men det är egentligen utanför fartyget som det riktigt spännande sker. Vid landstigningarna får gästerna möjlighet att bland annat testa att åka hundsläde, klättra i isberg, köra RIB-båt och utforska isgrottor. I våra expeditionsresor ingår en utflykt eller annan aktivitet varje dag.
– Ombord på fartyget finns också kajaker som gästerna kan använda – när det är bra väder och framförallt när vi befinner i Antarktis. Där kan havet mer eller mindre koka av liv och sitter man i en kajak, precis vid vattenytan, ser man allt ur ett annat perspektiv. Här kan gästerna komma väldigt nära exempelvis knölvalar som är en extremt nyfikna.
Boka resa till Antarktis här
Hon berättar att Antarktis är en så unik kontinent, att om man lyckas beskriva den betyder det att man inte varit där.
– Ibland är det som att naturen i Antarktis har en stor show-off för att visa upp sig, säger Kristiansen.
Med avlägsna och otillgängliga resmål följer också risker. Tack vare sin långa erfarenhet har Helga och besättningen dock full kontroll över gästernas säkerhet.
– Som expeditionsledare tänker du hela tiden på säkerheten och har alltid en plan A, B, C och D i bakfickan. Vad gör du om det dyker upp en isbjörn? Eller om det blåser upp – och vi tvingas anlöpa en annan hamn? Tänk om isen börjar blåsa in mot land? Allt vi gör blir föremål för en ingående säkerhetsanalys. Vi tänker säkerhet hela tiden, utan undantag, försäkrar Kristiansen.
Hon berättar att gästerna ofta ställs inför utmaningar under expeditionerna och att många gör saker som de först inte trodde att de skulle klara.
– Förutom att uppleva storslagen natur och spännande kulturer är det många som upplever att de fått ökad förmåga att klara av saker och ting. När de kommer ut och upplever någonting spektakulärt känner de sig alltid nöjda efteråt. Det är detta de flesta talar om efter en expedition, avslutar Kristiansen.