food MS Trollfjord HGR 154949 1920 Shutterstock

Traditionell mat i Norge: Vad du kan förvänta dig

Folk som ska åka till Norge undrar ofta vad för sorts mat de kan vänta sig få serverad på sin resa. Här är en kort översikt av en del måltider du kanske får serverade när du är i Norge.

Fisk och skaldjur

I Norge äter man mycket fisk. Detta är antagligen ingen överraskning – befinner man sig i midnattssolens land är det aldrig långt till havet. Om du gillar fisk är det alldeles säkert att du kommer hitta något du gillar under din kryssning till Norge – ombord på många av Hurtigrutens kryssningar hålls faktiskt fiskedemonstrationer. Dessa ger en inblick i hur man fjällar och filéar fisk, skalar räkor och liknande.

Det bästa med att äta fisk Norge är att den garanterat är färsk. I många länder som inte har samma närhet till havet äter man bara fisk som har frysts ner och sen transporterats långa sträckor innan den tillagas. Närheten till både sjöar och hav medför att all fisk som du äter i Norge är snäppet bättre.

Kött

De som föredrar kött och vill prova något nytt provar nog gärna ren- och älgkött, som båda är rätt enkla att hitta i Norge. Ren marknadsförs till och med ofta som en av Norges inhemska delikatesser.

Lamm är också vanligt i norsk matlagning. Fårikål, en maträtt som består av kokat fårkött och kål som serveras med kokt potatis är mycket populär i Norge. Merparten av den traditionella maten du hittar här är gärna tillagad och baserad på smakerna i själva råvarorna, och några av de bästa restaurangerna i landet utgår från rena, nordiska smaker och ett kreativt användande av råvarorna. Traditionella norska kötträtter är, förutom den tidigare nämnda fårikål, till exempel lapskojs, köttbullar eller biffar med brunsås och skinkstek.

Vegetariskt

Vegetariskt är den senaste trenden i Norge, och det har blivit större och större fokus på vegetariska rätter både på restaurang och i livsmedelsbutikerna. Det är också en trend att ha minst en köttfri dag i veckan. På Hurtigrutens fartyg finns det alltid vegetariska alternativ ombord.

Fishing boat
Cheese, caramelized hazelnuts, fruit and nut bread
Steamed mussels with blue cheese
Reindeer feed by digging through the snow during winter
Dried reindeer, cloudberries and dried cod

Måltider – unna dig en ordentlig norsk frukost

Norska frukostar består ofta av mjukt bröd (gärna grovt) eller knäckebröd med olika typer av pålägg som till exempel marmelad, mesost, kaviar, kokt ägg, ost och inlagd sill. Många äter också havregrynsgröt eller yoghurt med granola till frukost. På helgen lyxar man kanske till det med en lite stadigare frukost bestående av ägg och bacon, rökt lax, flera ostar och så vidare. Till frukosten dricker man oftast mjölk eller juice, kaffe eller te. 

Lunch

Traditionellt äter norrmän också smörgåsar till lunch. Alla barn och vuxna tar med sig en lunchlåda till skolan eller jobbet. Brödskivor med pålägg, smörgåsar, är tradition i de skandinaviska länderna och populära alternativ i Norge är brödskivor toppade med köttpålägg, 

ost, leverpastej eller ägg. Det serveras också varma lunchrätter på kaféer och restauranger, och här kan du få chansen att smaka god, inhemsk mat. Varmkorv är också förvånansvärt stort i Norge – den genomsnittlige norrmannen äter 100 om året, alltså ungefär en var tredje dag. 

Middag

Till middag kan du åter igen vänta dig fisk och maträtter med rött kött. Om du äter ute på restaurang är det allra smartast för plånboken att välja en som har en buffé. Här får du dessutom tillfälle att smaka på flera olika sorters mat. Smaka gärna den traditionella maträtten rømmegrøt – gröt tillagad med gräddfil som serveras med smält smör, kanel och socker och gärna också tunnbröd och saltat och torkat kött.

Delikata desserter

På en Norgekryssning vill man inte missa desserten. Här kan man få traditionella desserter som jordgubbar eller hjortron med grädde, choklad- eller kolapudding eller fruktsallad. Du kan  också ta en kaka till kaffet, till exempel tårta, rån med vispgrädde, eller vid extra festliga tillfällen krokan. Det är också vanligt att lefse serveras när det är fest, och våfflor serveras gärna med gomme, en inkokt ostmassa. 

Drycker

Den genomsnittlige norrmannen dricker ungefär 90 liter mjölk om året. I Norge finns det två stora mejerier – Tine- och Q mejerierna. 

De senaste åren har intresset för öl ökat dramatiskt i Norge, och flera mikrobryggerier har startat i anknytning till gårdsturism, och många uteställen säljer sin egna öl. Urvalet är stort och det är trendigt med småskalig produktion. Akevitt är Norges berömda brännvinsexport, och är tillverkat av potatis och smaksatt med kummin. I Norge är det ett krav att den ska bestå av minst 95 procent norsk potatis för att få kallas för <>. Den måste också ha mognat på fat i minst sex månader. Vinmonopolet har nationellt monopol på att sälja vin, sprit och starköl (alltså öl med högre alkoholhalt än 4,75 volymprocent). 

Hurtigrutenresor

På Hurtigrutens resor kan du kittla dina smaklökar och uppleva Norway's Coastal Kitchen ombord. Låt dig väl smaka av färska, lokalproducerade råvaror från mer än hundra producenter längs med kusten. Våra middagar och bufféer utgår från säsongens färska råvaror, som till exempel ishavskräftor, lamm, kungskrabba, renkött, ostar och hjortron. Bon appétit! 

2500x1250_a-la-carte_agurtxane-concellon-2