Till huvudmenyn
Covid-19: Updated information
Hurtigruten Logo Hurtigruten Logo
Gå till Hurtigruten Expeditions Gå till Hurtigruten den ursprungliga kustresan

Hurtigruten Group

Gå till Hurtigruten Expeditions
Gå till Hurtigruten den ursprungliga kustresan
  • Vår historia
  • 1893 Ambassadör - lojalitetsprogram
  • Hurtigruten Foundation
  • Hållbarhet
  • Karriär
  • Press
  • Sök

Hurtigruten Group

Gå till Hurtigruten Expeditions
Gå till Hurtigruten den ursprungliga kustresan
Ändra
  • En grupp människor i en båt på en vattenförekomst
  • En pojke som bär en röd hatt
  • Ett stort fartyg i vattnet

Expeditionsteam ombord på MS Spitsbergen

Läs mer om våra erfarna expeditionsledare, assisterande expeditionsledare, expeditionssamordnare och föreläsare ombord på MS Spitsbergens expeditionsseglingar.


Tudor Morgan
Från: Wales
Expeditionsledare

Tessa Van Drie
Från: Nederländerna
Expeditionsledare

Tomas Zadrozny
Från: Polen
Assisterande expeditionsledare


Tudor har alltid haft ett starkt intresse för platser vid polerna. Efter många expeditioner till Arktis och Alperna medan han studerade geologi vid universitetet i Manchester begav Tudor sig först söderut med British Antarctic Survey och övervintrade som Field Guide innan han utnämndes till Field Operations Manager. Efter sex år gick han vidare till att arbeta åt Antarctic Heritage Trust, där han ansvarade för verksamheten i Port Lockroy och ledde arbetet med att bevara andra historiska platser. Innan han började arbeta på heltid hos Hurtigruten var han Operations Manager på IAATO (International Association of Antarctica Tour Operators). Tudor har belönats med Queens Polar Medal för enastående tjänst till förmån för vetenskap och naturminnen kring Antarktis.


Tessa härstammar från Nederländerna och avslutade den ettåriga Arctic Nature Guide-kursen som hålls på Svalbard i juni 2011. Hon har en masterexamen i fysisk geografi från universitetet i Utrecht. Efter fyra års arbete på kontor bestämde Tessa sig för att ändra bana och arbetade som volontär i Central- och Sydamerika i två år. Hon trivdes så bra med att resa att hon tog anställning som reseledare på ett nederländskt företag. Under tre år guidade hon nederländska grupper genom flera länder i Central- och Sydamerika. Nu bor hon i Norge och trivs fantastiskt bra med friluftslivet och utomhusaktiviteter, såsom skidåkning, kajakpaddling och fjällvandring. Sedan 2011 arbetar Tessa som föreläsare ombord på FRAM, i både Antarktis och Arktis.


Tomasz har en Master of Science-examen och en Engineering-examen i djurvetenskap från jordbruksuniversitetet i Warszawa, Polens. Han har övervintrat två gånger på Antarktis när han arbetade som biolog och baschef på den polska antarktiska stationen Arctowski. Sedan 1999 arbetar Tomasz ombord på expeditionsfartygen med passagerare. Polarområdena är hans ”favoritplatser” på jorden. Där delar han med sig av sina personliga upplevelser med gästerna och håller föreläsningar om djurlivet på Arktis och Antarktis. En av hans höjdpunkter är upptäckten av en tidigare okänd kanal i Melchior-arkipelagen, den 2 februari 2003.

Steinar Aknes
Från: Norge
Assisterande expeditionsledare

Ina Schau Johansen
Från: Norge
Expeditionssamordnare

Cathrine Moen
Från: Norge
Expeditionssamordnare


Steinar växte upp i de norska fjällen i närheten av Bergen och flyttade till Svalbard 1996. Under sina nio första år där arbetade han inom turistnäringen, på olika fartyg på sommaren och på snöskoter under vintermånaderna. Sedan började han att arbeta i filmbranschen, framförallt med naturhistoriska filmer. Steinar utförde fältarbeten för filmer som BBC:s ”Nature’s Great Events”, BBC:s ”Frozen Planet”, BBC Life och IMAX ”To the Arctic”. Därefter arbetade Steinar som logistiktekniker för Norsk Polarinstitutt under fem år, där han hjälpte forskare med deras fältarbete. Nu har Steinar antagit en ny utmaning som assisterande expeditionsledare på Hurtigrutens expeditionsresor.


Ina har arbetat som reseledare hos Hurtigruten sedan år 2000. Några av hennes bästa minnen inkluderar Hurtigruten minut för minut, specialseglingar med MS Lofoten i Norge och all vacker natur som hon har sett runt om i världen. Innan Ina kom till Hurtigruten arbetade hon som föreläsare på olika kryssningsfartyg i Norge och på Kandersteg International Scout Centre i Schweiz. Hon har en universitetsexamen i socialt arbete och har även studerat marketing management. På fritiden ägnar hon sig åt att segla och fiska.


Cathrine är född och uppvuxen i Bardu, en kommun i närheten av Tromsø i norra Norge. Hon har alltid varit mycket intresserad av polarområdena. Dessutom har hon tillbringat mycket tid på Arktis – Grönland är en av hennes favoritplatser. Hon bodde på Svalbard från 2011 till 2013. Cathrine utbildade sig till lärare på universitetet i Tromsø, tog Arctic Nature Guide-kursen på Svalbard och har dessutom en masterexamen i turism från Arctic University, där hon studerade expeditionsturism som fenomen. Ett av hennes största intressen är expeditioner på skidor och med pulka. 2013 korsade hon Grönland på skidor i Fridtjof Nansens fotspår och 2016 åkte hon skidor i Nordvästpassagen, från Cambridge Bay till Gjoa Haven i Roald Amundsens historiska fotspår.

Friederike Bauer
Från: Tyskland
Föreläsare – geologi, geografi, glaciologi

Bob Robert Rowland
Från: USA
Föreläsare – geologi, geografi, glaciologi

Rudolf Thomann
Från: Chile
Föreläsare – aktiviteter, biologi, historia


Friederike föddes i södra Tyskland och växte upp som den yngsta av sex barn. Hennes bröder lärde henne att spela fotboll, simma, överleva … hur kul det kan vara att leka och bli helt täckt av gyttja – och längre fram i livet blev hon geolog. Rike studerade i Darmstadt och Heidelberg, där hon tog sin examen och även blev fil.dr. i sedimentära bergarter i norra Spanien. Senare fokuserade hon på de delvis nedisade Rwenzori-bergens evolution i de östafrikanska bergssprickorna, och år 2013 började hon på universitetet i Bergen där hon arbetade med landskapen i östra Afrika och västra Norge. I oktober 2015 anslöt hon sig till Hurtigrutens team för att upptäcka världen tillsammans med människor som delar hennes engagemang.


Bob ville alltid vara utomhus när han växte upp. Han valde att studera geologi, eftersom det passade hans passion i akademiska och yrkesmässiga sammanhang. Under de inledande studierna började han arbeta på oceanografiska expeditioner som korsade Stilla havet och Indiska oceanen. Under sin tid i USA:s armé tillbringade han två somrar på Antarktis och två på Grönland, där han studerade egenskaperna hos snö och havsis. Fältarbetet för sin filosofie doktorsexamen utförde han längs Alaskas kust och offshore i norra Berings hav. Under sina 20 år på US Geological Survey har han deltagit i forskningsprojekt som har förflyttat honom från Indonesien till Elfenbenskusten och omfattat föroreningsstudier, undersökningar om miljöpåverkan samt projektledning och FN:s havsrättskonvention. Efter att Bob gick i pension har han rest jorden runt och åtagit sig konsultuppdrag i Indonesien och Nya Zeeland. Under de senaste åren har han arbetat som konsult åt USGS inom havsrättsfrågor.


Rudolf är född och uppvuxen i Chile men studerade biologi i Hamburg. Han återvände till Chile, och från 1990 tillbringade han sju år i öknen i den norra delen av landet, där han utförde forskningsarbete med sötvattensfiskar i högt belägna sjöar i Anderna och vattendragen i högplatåområdet. Han har alltid varit mycket intresserad av fiskar och drev under sju år en fiskodling i sjödistriktet kring Panguipulli. Han har undervisat på universitet om ekologi, flora och fauna i mer än 15 år. Rudolf är en entusiastisk ekolog som under en tid var ansvarig för Chiles äldsta icke-statliga organisation på miljöområdet. Han besökte Antarktis för första gången år 1994 och med Hurtigruten 2002. Den låga som tändes vid det första besöket brinner fortfarande.

Olav Orheim
Från: Norge
Föreläsare – glaciologi, klimatologi

Tone Holte
Från: Norge
Föreläsare – historia

Klaus Kiesewetter
Från: Tyskland
Föreläsare – historia


I sin roll som glaciolog och klimatolog har Olav lett många forskningsexpeditioner i Arktis och Antarktis. Han arbetade som Managing Director för Norsk Polarinstitutt från 1993 till 2005 och administrerade polarforskning på Norges forskningsråd från 2005 till 2012. Olav föddes i Bergen och tog sin filosofie doktorsexamen i glaciologi på Ohio State University, där han studerade Deception Islands glaciärhistoria. Han har arbetat hela 40 år för Norsk Polarinstitutt. Samtidigt med detta har han varit professor i glaciologi vid universitetet i Bergen under nästan 20 år. Olav bidrog kraftigt till upprättandet av Norges permanenta station på Antarktis. Han startade Norsk BreMuseum i Fjærland och besökscentret Polaria i Tromsø. Han är för närvarande styrelseordförande på FRAM-museet i Oslo och GRID-A i Arendal. Olav har mottagit Sankt Olavs orden i Norge och St. Charles orden från Monaco.


Tone är skådespelare och sångerska. Hennes uppträdanden handlar om forntidens historia och kultur. Kustens legender, berättelser från verkliga livet om vanliga människor som gör fantastiska saker, visor som beskriver hur det känns att bo i den här nordliga delen av Europa ... Om du ber henne ger Tone dig gärna ett smakprov på Norges traditionella ”soul”. Hon har nämligen studerat norska folksägner vid universitetet i Oslo. Den långa traditionen med folkvisor är ett ämne som hon har arbetat med under många år, genom forskning, utgivning av böcker och CD-skivor och uppträdanden. Under de senaste 15 åren har Tone i synnerhet arbetat med vikingarnas historia och kultur. Historieberättelser, skådespel, konserter och återskapande på vikingafestivaler och -museer över hela Norge har spelat en viktig roll i hennes liv under de senaste åren. Hon har också rest runt och besökt norska skolor med flera projekt avseende denna del av vår historia. Norsk polarhistoria är ett annat stort intresse. Familjen på hennes pappas sida härstammar från Tromsø. De var jägare och skeppare vid Arktis. Hennes farmor var faktiskt bekant med vår polarhjälte Roald Amundsen!


Klaus Kiesewetter föddes i Tyskland, men han har tillbringat den största delen av sitt liv i de nordiska länderna, i synnerhet på Färöarna, på Island och i Danmark. Hand studerade Nordens historia, språk och litteratur i Reykjavik och Ålborg. Han har översatt vissa av islänningasagorna till tyska. I sin roll som frilansjournalist har han producerat flera tv-dokumentärer och filmer med reseinformation och författat artiklar i tidskrifter och dagstidningar om resor i polarområdena. Under de senaste fyra åren har han bott i Litauen, mycket nära Östersjöns stränder.

Sabine Barth
Från: Tysland
Föreläsare – historia

Delphin Ruche
Från: Frankrike
Föreläsare – historia

Verena Meraldi
Från: Mexico
Föreläsare – biologi


Sabine har studerat teater- och filmvetenskap, tyska, psykologi och etnologi. Hon har arbetat som redaktör för två litteratur- och kulturtidskrifter och är idag verksam som frilansjournalist. Hennes arbete är fokuserat på kultur, litteratur och resor, framför allt på Island och Grönland. Sabine har författat reselitteratur om båda länderna och hennes arbeten har publicerats i olika medier, bl.a. radio. Under två år var hon ansvarig för Goethe-institutet i Reykjavik. Hennes ämnen består främst av Islands och Grönlands kultur, sociala utveckling och historia.


Delphin är en biolog som har använt vetenskapen som biljett för att studera och arbeta runt om i världen. Resorna har ofta tagit honom till bergiga områden och regioner på hög höjd, som exempelvis norra Kanada där han tog sin masterexamen i naturvetenskap, Antarktis där han övervintrade vid endast 21 års ålder eller Ethiopian Highlands där han hjälpte till att marknadsföra en nationalpark. Han bodde i USA under många år och arbetade som lärare på UCLA och deltog i olika naturvårdsprojekt runt om i landet. Samtidigt upprättade han och drev ett konsultföretag som är specialiserat på radarbaserad ornitologi. Under varje sommar sedan 2011 studerar Delphin sjöfåglar i Svalbard för Norsk Polarinstitutt, men under den arktiska vintern arbetar han som norrskensguide i norra Norge där han numera är bosatt.


Verena är en mexikansk-schweizisk biolog från Mexico City, där hon studerade vid det nationella universitetet UNAM fram till 1998. År 2002 tog hon sin filosofie doktorsexamen i immunologi på Lausanne-universitetet i Schweiz och arbetade sedan under ett år som forskningsassistent på Ludwig-institutet för cancerforskning. Hennes passion för resor, fjällvandring och studier av djurlivet har tagit henne till länder och områden som Guatemala, Belize, Kuba, Skandinavien, Korsika och många andra platser i Europa. År 2003 åkte hon tillsammans med sin man på en sex månader lång campingresa genom Kanada, USA och Mexiko. Verena är mycket intresserad av fotografering och har vid flera tillfällen ställt ut sina landskapsfotografier i Schweiz. Hon har arbetat som föreläsare i Antarktis, ombord på MS Fram, sedan 2008 och är för närvarande bosatt i Schweiz tillsammans med sin man och två små barn.

Chris Croxson
Från: USA
Föreläsare – biologi

John Chardine
Från: Kanada
Föreläsare – biologi

Dan Busby
Från: Kanada
Föreläsare – biologi, ornitologi


Chris tog sin masterexamen i marin biologi med högsta betyg vid National Oceanography Centre (Southampton-universitetet i Storbritannien). Han är en mycket erfaren kryssningsföreläsare och -guide med inriktning på det marina djurlivet i de områden som besöks, såväl som deras förknippade ekosystem/oceanografiska egenskaper. Under de senaste nio åren har han medverkat på 120 resor kring samtliga sju kontinenter, inklusive många resor till Arktis, regionerna vid den antarktiska halvön och Rosshavsregionen. Hans föreläsningar syftar till att öka expeditionsgästernas nytta och nöje genom att skapa större förståelse och uppskattning av den marina värld som omger dem.


John Chardine föddes i Kanada och växte upp i England. Hans starka natur-, foto- och fågelintresse utvecklades i tidig ålder. Under de senaste 35 åren har John koncentrerat sitt forsknings- och undervisningsarbete på sjöfåglar och deras havsmiljöer. Han har fått resultaten av sina studier publicerade i flera större internationella forskningsjournaler. John är dessutom en skicklig djurfotograf och modererar ett forum på den utmärkta webbplatsen birdphotographers.net. Hans fotografier har förekommit i böcker, tidskrifter, journaler, broschyrer och andra publikationer och han håller för närvarande kurser i teknik för fotografering av vilda djur och växter i New Brunswick i Kanada. John har arbetat ombord på expeditionskryssningsfartyg sedan 1992.


Dan är född och uppvuxen i en småstad på den kanadensiska prärien och är numera bosatt i centrala Kanada. Han har en masterexamen i naturvetenskap med ornitologi som huvudämne. Under sina 30 år som biolog för den kanadensiska regeringen arbetade han med ett stort urval av forsknings- och bevarande uppdrag, inklusive giftiga kemikaliers inverkan på fåglar, övervakning av fågelbeståndet, fågelsjukdomar, miljöundersökningar, arter i farozonen samt vindkraftens inverkan på fåglar. Idag roar han sig med sin långvariga hobby att fotografera fåglar och han håller ofta föredrag om fågelfoto och bevarande av fåglar.

Andrea Felber
Från: Tyskland
Föreläsare

Bernard Lefauconnier
Från: Frankrike
Föreläsare – glaciologi

Stian Aadland
Från: Norge
Föreläsare, kajakturer, fotvandring


Efter skolan arbetade Andrea ett år på Gran Canaria. När hon återvände till Tyskland studerade hon spanska och ryska tillsammans med båda ländernas kultur. Innan Andrea tog sin examen gjorde hon praktik ombord på MS Fram under säsongen 2011/12. Tack vare den erfarenheten bestämde hon sig för att bli tolk och började studera på universitetet i Leipzig. Fyra år senare var hon klar med sina studier i engelska, spanska och katalanska. Hon studerade dessutom en termin vid universitetet i Barcelona. Innan Andrea avslutade sin masterexamen år 2016 reste hon runt i södra och mellersta Sydamerika (Mexiko, Colombia, Ecuador, Peru och Chile) under tre månader.


Bernard arbetade först som assisterande professor i nationalekonomi vid universitetet i Caen i Frankrike. Han tillbringade också tre år som chef för ett alpint centrum i Savoie i Frankrike, och under denna tid vidareutvecklades hans sportintresse till ett starkt intresse för miljön. Bernard påbörjade nya studier vid universitetet i Grenoble och blev därigenom en glaciolog som är specialiserad på arktiska glaciärer och sambandet mellan glaciärer och klimatet. Efter avlagd filosofie doktorsexamen har han arbetat som forskare på Norsk Polarinstitutt och glaciologilaboratoriet i Grenoble. I rollen som forskningschef har han inlett tre europeiska projekt i Arktis, och han har varit den franska representanten i IASC (International Arctic Scientific Committee). Bernard har också varit professor vid universitetet i Schlesien i Polen. Under 25 år har han lett ett antal nationella och internationella vetenskapliga kampanjer, huvudsakligen i Svalbard, men han har också deltagit i expeditioner till Grönland, Baffinön och Frans Josefs land. Han upprättade en ny fransk arktisk station i Ny-Ålesund på Svalbard. Idag skriver Bernard pedagogiska häften och håller föreläsningar för åhörare i alla åldrar.


Stian har varit en riktig äventyrare ända sedan två års ålder då han försökte flyga. Hans första kärlek var en gammal snowboard som han tömde sparbössan för att köpa. Stians förkärlek för snowboarding växte mycket snabbt och ledde till att han reste över hela världen i jakten på perfekt snö. Nu, vid 31 års ålder, har han slutligen hittat sitt paradis … i de avlägsna bergstrakterna på Svalbard där han tillbringar all sin tid under vintrarna. Stian planerar att bo kvar i Longyearbyen under de 29 kommande åren och tänker sedan pensionera sig och bo på Hawaii. Äventyr betyder allt för Stian. Han har också gått Arctic Nature Guide-kursen vid Svalbards universitet. Han arbetar på heltid som expeditionsguide i Svalbards bergstrakter i den högarktiska delen och dessutom med pingvinerna på Antarktis. När Stian inte är ombord på MS Fram leder han snöskoterutflykter, långa skidexpeditioner och utförsåkning på de höga bergen på Svalbard. Vänd dig gärna till honom om du har frågor om fotvandring, glaciärpromenader och andra aktiviteter.

Thomas Grant Olsen
Från: Norge
Kajakguide

Andreas Anderson
Från: Norge
Fotograf

Karsten Bidstrup
Från: Danmark
Fotograf


Thomas arbetade som rörmokare i Stavanger men hade alltid tyckt om att vara ute i naturen. Han bestämde sig för att göra något annat under ett år och flyttade till Nordnorge för att studera. Detta år har förvandlats till många års studier på områden som idrott, friluftsliv och arktisk natur, först på universitetet och därefter under flera år som guide på Svalbard. Hundspannsåkning, kajakpaddling, skidåkning och vandringar på glaciärer är de guideuppdrag han trivs bäst med. Hans hobby är kajakpolo och han är bosatt i Longyearbyen med sin närmaste familj – polarhunden R2-D2.


Andreas är född och uppvuxen i Stavanger i Norge. Han fick sin första riktiga kamera år 2005. Ett år senare började han arbeta i en fotoaffär, där han fortfarande är anställd. På fritiden tillbringar han så mycket tid som möjligt med sina egna fotoprojekt eller -uppdrag som sträcker sig från lokala bröllop till redaktionella arbeten åt internationella företag. Andreas har en bachelorexamen i biologi och ett starkt intresse inom allt som rör sig, både på land och till havs. Han älskar att resa och uppleva nya kulturer och miljöer och tar naturligtvis med sig kameran överallt. Andreas blir ständigt fascinerad över platsers tomhet eller riklighet, oavsett om han utforskar Norges kust, Afrikas kust eller det öppna havet.


Karsten har arbetat som professionell fotograf under 18 år och tillbringat de senaste åren som fotograf för det största danska resemagasinet Vagabond, där han bidragit till artiklar från hela världen. Han skriver dessutom artiklar för Skandinaviens största tidskrift om digitalkameror. Karsten är författaren till reseboken ”Et landet Afrika”. Han har seglat med MS Fram många gånger och säger att en av hans bästa reseupplevelser hittills var att stå på däcket på MS Fram och se solen gå ner bakom bergen på Antarktis.

Brooke Green
Från: USA
Kajakguide

Benedicte Ingstad
Från: Norge
Gästföreläsare




Brooke Green växte upp i delstaten Georgia där hon ägnade den största delen av sin tid åt olika sporter. Efter studierna vid University of Georgia och en tids arbete i affärsvärlden kom hon fram till att hon inte trivdes med kontorsarbete. Hon anmälde sig till kurser för utomhusinstruktörer i Storbritannien och fick diplomen BCU 3 Star Sea Kayak och Level I Coaching. Brooke älskar att ge sig ut på stora äventyr och ägnade tre månader åt att paddla genom insidespassagen mellan delstaterna Washington och Alaska, såväl som två månader på att cykla från den kanadensiska gränsen till Mexiko. Hon har arbetat som kajakguide i delar av Alaska och Washington under de senaste sex åren och under en säsong i Patagonien.


Benedicte Ingstad är professor emeritus i medicinsk antropologi vid universitetet i Oslo. Hon utförde fältarbete/forskning i Qasigiannguit på Grönland under åtta månader år 1969 och i olika asiatiska och afrikanska länder mellan 1983 och 2011. Benedicte är dotter till Helge och Anne Stine Ingstad och var tillsammans med Helge år 1960 när resterna av en nordisk bosättning upptäcktes på L'Anse aux Meadows i Kanada. Hon deltog i utgrävningarna på platsen år 1961 och 1963. Hon har skrivit en biografi om sina föräldrar, ”A Grand Adventure”, som gavs ut av McGill University Press i maj 2017. Idag är hon pensionerad och älskar att umgås med sina fyra barn och fem barnbarn.




Läs mer

  • Expeditionsteam ombord på MS Fram i Arktis
  • Expeditionsteam ombord på MS Fram i Antarktis
  • Expeditionsteam ombord på MS Midnatsol i Antarktis

Kontakt

  • >0771990490

  • [email protected]
  • Storgata 70, 9008 Tromsø

  • Kontakta oss

Om oss

  • Hurtigruten Group
  • Hurtigruten Foundation
  • 1893 Ambassadör - lojalitetsprogram
  • Press

Våra märken

  • Hurtigruten den ursprungliga kustresan
  • Hurtigruten Expeditions
  • Hurtigruten Svalbard

Sociala media

  • Facebook
  • Twitter
  • Instagram
  • YouTube

Sekretess

  • Sekretesspolicy
  • Cookies
  • Cookie Settings

Hurtigruten Expeditions

  • Expedition Kryssning
  • Alaska Kryssningar
  • Antarktis Kryssningar
  • Brittiska öarna Kryssningar
  • Kap Verde kryssningar
  • Karibien kryssningar
  • Centralamerika Kryssningar
  • Europa Kryssningar
  • Galapagos Islands Kryssningar
  • Grönland Kryssningar
  • Island Kryssningar
  • Nordamerika Kryssningar
  • Norge Kryssningar
  • Sydamerika Kryssningar
  • Svalbard kryssningar
  • Nordvästpassagen Kryssningar
  • Transoceanisk Kryssningar

Den ursprungliga kustresan

  • Norges fjordar Kryssningar
  • Norrsken Kryssningar