Expeditionsteamet ombord på MS Fram

Läs mer om våra erfarna expeditionsledare, assisterande expeditionsledare, expeditionssamordnare och föreläsare ombord på MS Frams seglingar utanför Arktis och Antarktis under 2017 och 2018.


Steffen Biersack
Från: Tyskland
Expeditionsledare

Line Overgaard
Från: Norge
Expeditionsledare


Steffen är en tysk biolog som är född och uppvuxen i Berlin, där han tillbringade sitt ”första liv” på Berlins avdelning för brottsutredningar. Efter en tid började han längta efter en förändring och började studera geologi på universitetet. Innan han kom till Hurtigruten skaffade han stora erfarenheter som guide på fältresor i många europeiska länder, Nordamerika och södra Afrika. Han anser att geologi och det komplexa ”System Earth” är ett fantastiskt spännande och viktigt ämne. Därför är han inriktad på att sprida detta starka intresse till andra. Det uppnår han genom att erbjuda ett stort urval av föreläsningar som handlar om olika fenomen på jorden.


Line började arbeta som besättningsmedlem hos Hurtigruten år 2001. Hon arbetade på flera fartyg som trafikerar den fantastiska norska kusten innan hon blev en del av besättningen på MS Fram år 2008. Line växte upp i det lilla samhället Klæbu utanför Trondheim. Hon utnyttjar varje tillfälle att ge sig ut och resa. Dessa resor har omfattat backpacking i Asien, Sydamerika, Australien och Afrika. Line gillar utomhusaktiviteter som längdskidåkning, kajakpaddling, snowboarding, fjällvandring och det senaste intresset – klättring. Hennes favoritexpeditioner har varit 16-dagarsturer på skidor över Svalbards snötäckta glaciärer, en åtta dagar lång fotvandring längs Grönlands Arctic Circle Trail samt kajakturer på floderna i Nepal. År 2010 genomgick hon kursen Arctic Nature Guide på Svalbard.

Judith Heinrich
Från: Tyskland
Expeditionssamordnare

Bob Rowland
Från: USA
Föreläsare – biologi, ornitologi


Judith kommer ursprungligen från den tyska staden Potsdam och har lyckats kombinera sitt personliga reseintresse med arbete i turistnäringen. Efter avslutad masterexamen i Tourism Business Administration vid universitetet i Birmingham arbetade Judith på ett hotell på Mauritius och reste sedan genom Skandinavien som reseledare. Därefter flyttade hon till Costa Rica för att förbättra sina kunskaper i spanska. Där arbetade hon också på ett 5-stjärnigt hotell. Under de två åren som Judith bodde i Costa Rica hade hon också möjlighet att utforska stora delar av Centralamerika. Hon började arbeta för en lokal reseoperatör i Chile och flyttade till Pucón, som är ett populärt resmål för naturäventyr i regionen. Judith avrundade sitt sydamerikanska äventyr med en tre månader lång bilresa i en gammal Fiat genom Chile, Bolivia och Peru som tog henne till en höjd på 5 000 meter över havet när hon korsade Anderna. När hon återvände till Tyskland blev hon produktchef hos en tysk reseoperatör, med fokus på att planera expeditionskryssningar till Arktis och Antarktis. Judith flyttade nyligen till Oslo och är överlycklig över sin nya roll hos Hurtigruten. Hon ser fram emot att få dela sin entusiasm med andra resenärer.


Bob ville alltid vara utomhus när han växte upp. Han valde att studera geologi, eftersom det uppfyllde denna längtan både i akademiska och yrkesmässiga sammanhang. Under de inledande studierna började han arbeta på oceanografiska expeditioner som korsade Stilla havet och Indiska oceanen. Under sin tid i USA:s armé tillbringade han två somrar på Antarktis och två på Grönland, där han studerade egenskaperna hos snö och havsis. Fältarbetet för sin filosofie doktorsexamen utförde han längs Alaskas kust och offshore i norra Berings hav. Under sina 20 år på US Geological Survey har han deltagit i forskningsprojekt som har förflyttat honom från Indonesien till Elfenbenskusten och omfattat föroreningsstudier, undersökningar om miljöpåverkan samt projektledning och FN:s havsrättskonvention. Efter att Bob gick i pension har han rest jorden runt och åtagit sig konsultuppdrag i Indonesien och Nya Zeeland. Under de senaste åren har han arbetat som konsult åt USGS inom havsrättsfrågor.

Thess Appelberg
Från: Sverige
Expeditionssamordnare

Manuel Marin
Från: USA
Föreläsare – biologi, ornitologi


Thess föddes i Sverige och hennes tidiga språkintresse ledde till språkliga och kulturella studier utomlands. Dessutom har hon många års erfarenhet från resebranschen. 2009 kom hon till Norge efter 15 år i San Diego i Kalifornien och blev fascinerad av den extrema naturen och det rika djurlivet medan hon reste omkring i landet och ombord på ett av våra fartyg. Sedan 2010 har hon arbetat hos Hurtigruten längs den norska kusten, i rollen som reseledare ombord på MS Kong Harald. Hon fortsätter att vara en ivrig resenär och delar sin entusiasm för äventyr och natur med alla gäster.


Manuel Marin tog en filosofie doktorsexamen i zoologi och ornitologi på Louisiana State University. Han arbetade tidigare som kurator och forskningschef på Western Foundation of Vertebrate Zoology i Kalifornien och bor för närvarande på landsbygden i centrala Chile där han är sysselsatt med ornitologisk forskning. Manuel forskar om neotropiska fåglar med hjälp av ett bidrag från National Geographic Society. Under mer än 30 år har han genomfört omfattande resor genom många länder för att bedriva ornitologisk forskning, och han publiceras regelbundet i ett flertal ornitologiska journaler. Manuel har arbetat i både arktiska och antarktiska regioner med Hurtigrutens expeditionsteam sedan den startades för mer än tio år sedan.

Helga Kristiansen
Från: Norge
Assisterande expeditionsledare

Klaus Kiesewetter
Från: Tyskland
Föreläsare – historia


Helga Bårdsdatter Kristiansen är utbildad till biolog och bosatt i Longyearbyen på Svalbard. Platsen har varit hennes hem sedan 2013. Hon älskar utomhusaktiviteter och det vilda och karga landskapet på den arktiska ön. Helga föddes i det skogiga norska landskapet Telemark, och naturen har alltid fascinerat henne. Hon gick på lantbruksgymnasiet, där hon bland annat lärde sig att använda en motorsåg och köra traktor. Biologistudier i Oslo ledde till hennes första besök på Svalbard år 2011 och hon blev genast förälskad i ön. Hon har arbetat som guide för fotvandringsgrupper, snöskoterturer och stadsturer innan hon blev chef för Camp Barentz. Helga tröttnade på att miljöproblemen i Arktis inte löstes tillräckligt snabbt och blev därför aktiv som miljöpolitiker. Hon är för närvarande invald i kommunstyrelsen i Longyearbyen. Och hon älskar hundar.


Klaus Kiesewetter föddes i Tyskland, men han har tillbringat den största delen av sitt liv i de nordiska länderna, i synnerhet på Färöarna, på Island och i Danmark. Hand studerade Nordens historia, språk och litteratur i Reykjavik och Ålborg. Han har översatt vissa av islänningasagorna till tyska. I sin roll som frilansjournalist har han producerat flera tv-dokumentärer och filmer med reseinformation och författat artiklar i tidskrifter och dagstidningar om resor i polarområdena. Under de senaste fyra åren har han bott i Litauen, mycket nära Östersjöns stränder.

Rudolf Thomann
Från: Chile
Föreläsare – biologi, däggdjur

Tom Warmholts
Från: Nederländerna
Aktiviteter, historia


Rudolf är född och uppvuxen i Chile men studerade biologi i Hamburg. Han återvände till Chile och från 1990 tillbringade han sju år i öknen i den norra delen av landet, där han utförde forskningsarbete med sötvattensfiskar i högt belägna sjöar i Anderna och vattendragen i högplatåområdet. Han har alltid varit mycket intresserad av fiskar och drev under sju år en fiskodling i sjödistriktet kring Panguipulli. Han har undervisat på universitet om ekologi, flora och fauna i mer än 15 år. Rudolf är en entusiastisk ekolog som under en tid var ansvarig för Chiles äldsta icke-statliga organisation på miljöområdet. Han besökte Antarktis för första gången år 1994 och med Hurtigruten 2002. Den låga som tändes vid det första besöket brinner än idag.


Tom föddes i Nederländerna och växte upp på landet, där hans kärlek till naturen väcktes. Han bestämde sig för att studera internationell turism i Paris för att samtidigt lära sig franska. Under studietiden arbetade han i flera olika länder för att skaffa erfarenheter inom turistnäringen och vässa sina språkkunskaper. Han arbetade i Kina, Tyskland, Frankrike och England och besökte många andra platser på de sju kontinenterna. När han arbetade som guide på Island väcktes hans intresse för polarregionerna. Nästa destination var Grönland, där han hade sin första kontakt med Hurtigruten medan han arrangerade en landstigning för passagerarna. Efter en kort tid blev han erbjuden en praktikplats på Antarktis och där arbetade han som guide på flera expeditioner med MS Fram.